Samsung UE55NU7100W – specificaties
- Wat: Ultra HD Edge LED-LCD-tv
- Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
- Aansluitingen: 3x HDMI (1xARC, 3x v2.0a), 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 1x digitaal optisch audio uit, 1x component/composietvideo, 1x stereo cinch, 1x antenne, netwerkaansluiting
- Extra’s: HDR10, HDR10+, HLG, WiFi (802.11n) ingebouwd, Tizen Smart Hub, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T/C, 1x CI+-slot
- Afmetingen: 1.239 x 793 x 261 mm (incl. voet)
- Gewicht: 17,7 kg (incl. voet)
- Verbruik: 105 / 0,5 watt (Energielabel A)
- Adviesprijs: 999 euro
Een compleet overzicht van alle modellen die Samsung in 2018 op de markt bracht, vind je in de 2018 Samsung lcd led tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.
Samsung UE55NU7100W – design
Zoals te verwachten bij dit prijspunt krijg je een zeer eenvoudig design, zonder franjes of leuke accenten. Het design sluit wel nauw aan bij dat van de hogere modellen.
De NU7100-serie heeft een 1 cm breed zwart kader, en is in profiel ook iets dikker (zonder voet 59 mm onderaan op het dikste punt), maar we kunnen zeker niet te dik noemen. De gewelfde achterzijde zorgt voor een wat slanker uitzicht, en is net als andere modellen afgewerkt met horizontale strepen.
Het scherm staat op twee aparte voeten, uitgevoerd in plastiek. De totale omkadering blijft erg licht, dus het is niet omdat je voor een meer budget georiënteerd toestel kiest dat je er een mastodont van design bij moet nemen.
Aansluitingen
Er is wat gesneden in de aansluitingen, al zijn de essentiële zaken nog aanwezig. Drie HDMI-aansluitingen (allemaal 2.0a) en twee USB-aansluitingen geven je de belangrijkste mogelijkheden. Er is een composiet/component video ingang met stereo cinch voor oudere bronnen. Netwerkaansluiting en ingebouwde wifi zijn ook beschikbaar, net als een digitale optische audio-uitgang.
Je moet het wel stellen zonder hoofdtelefoonaansluiting, en het toestel is niet voorzien van Bluetooth. Deze versie beschikt ook enkel over één antenne aansluiting (voor DVB-C of DVB-T ontvangst), een satelliet-tuner is er niet. Alle aansluitingen staan aan de zijkant en blijven dus gemakkelijk bereikbaar bij wandmontage.
Samsung UE55NU7100W – gebruiksgemak
De installatie verloopt zoals bij alle Samsung televisies. Het proces is goed begeleid en snel te doorlopen. De Smartthings app is een alternatieve manier om je televisie in te stellen, maar biedt voorlopig geen wezenlijk voordeel.De Samsung menu’s en Smart Hub werken net zoals bij hogere modellen erg vlot, daar lijkt Samsung niet op bezuinigd te hebben.
Samsung heeft zo goed als alle instellingen voor beeld en geluid in de ‘expertinstellingen’ gestopt. Dat is handig voor de doorsnee consument die aan al die zaken weinig boodschap heeft. Vergeet ook niet dat sommige beeld-gerelateerde instellingen (zoals de eco-instellingen, game mode en HDMI instellingen), apart staan in het ‘Algemeen’ menu.
Afstandsbediening
Geen Smart Remote op de NU7100-serie, en dat betekent ook geen stemcommando’. De bijgeleverde remote is van het traditionele type. Hij is licht, ligt goed in de hand, en heeft aangename rubber toetsen die je vlot indrukt. De layout is prima, enkel de Home toets (boven het Up- pijltje)mocht zeker iets beter gemarkeerd zijn, en de toetsen onderaan zijn erg klein, en dus minder handig.
Samsung UE55NU7100W – features
Smart tv-platform
We merken geen verandering in de Smart Hub. Die was sinds vorig jaar al een plezier om in te werken. Alle functies, bronnen en instellingen zijn makkelijk terug te vinden in de balk onderaan. Je kunt de volgorde van iconen aanpassen zodat je favoriete zaken vooraan staan.
Daarboven verschijnt een grotere balk die opties toont afhankelijk van je selectie onderaan. In Netflix krijg je bijvoorbeeld een aantal suggesties, kies je onderaan de bronnen dan zie je alle mogelijke bronnen.
Smart functies
De meest moderne snufjes zoals stemcommando’s en integratie met SmartThings laat je achter op dit model. Daarnaast beschikt de NU7100 maar over een DVB-T/C tuner, en geen satelliet tuner. Opvallend is dat ook de extended pvr en timeshift-functies ontbreken. Opnemen naar USB is dus niet mogelijk.
Net zoals de andere 2018 Samsung modellen is de mediaspeler op de UE55NU7100W iets minder volledig dan op vroegere modellen. De ondersteuning voor Divx én voor Xvid videoformaten is verdwenen. Het zijn weliswaar ouder formaten, maar dat kan dus een probleem zijn voor je oudste filmbestanden. Wat we wel jammer vinden is dat de speler niet langer DTS-soundtracks afspeelt. Verder zijn Full HD, Ultra HD en HDR, gecodeerd in H.264, HEVC of VP9 geen probleem, net als ondertitels. De audiospeler leest ook FLAC en ALAC.
Samsung UE55NU7100W – Beeldkwaliteit
De NU7100-serie is uitgerust met een Edge led achtergrondverlichting. Het scherm is van het VA-type, en zal dus een goed contrast leveren maar een matige kijkhoek.
Belangrijkste instellingen
In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.
De beste keuze start vanuit de film-mode.
Film Mode | Expertinstellingen | Expertinstellingen |
Beeldformaatinstelling: 16:9 standaard Aanpassen aan scherm: Aan |
Achtergrondverlichting:Â 46 Helderheid: 0 Contrast:Â 45 Scherpte: 0 Kleur: 25 Tint(G/R): 0 |
Clean Digital View: Uit/Laag Auto Motion Plus: * Contrastverbetering: Uit Film mode: Auto 2 Kleurtint: Warm 2 Gamma: BT.1886 / 0* RGB-modus: Uit Kleurruimte: Auto |
Uitleg belangrijkste instellingen;
- De achtergrondverlichting staat in de Film-stand op 46. Dat levert een ruime 200 nits lichtopbrengst waarmee je in alle omstandigheden prima beeld krijgt.
- Clean Digital View bevat alle ruisonderdrukkingstechnieken. Het is aan te raden dit te activeren als je dvd of ander laag kwalitatief beeld bekijkt. De ‘Auto’ stand werkt ook zeer licht kleurbanden weg, de ‘laag’ stand gaat iets minder hard te werk.
- Gamma: wie zelden in het donker kijkt kan de gamma verhogen naar 1 voor iets helderdere middentonen.
- Auto Motion Plus: dit is zoals steeds een kwestie van smaak. Auto is een goede all-round oplossing. Wie meer controle wil, kiest voor Aangepast en trilvermindering ergens tussen 6 en 8.
Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking
Zelfs op een redelijk laag gepositioneerd model zoals de UE55NU7100W krijg je nog goede beeldverwerking van Samsung. Deinterlacing en detectie van film- en videoframerates werkt prima zodat je zelden gekartelde randen of moiré-partronen ziet in fijn detail. De upscaling levert goed werk, en zet al je Full HD en lager materiaal mooi gedetailleerd op het scherm. Probeer eventueel een klein beetje scherpte toe te voegen, maar hou die instelling onder de 10 om alle vals detail te vermijden.
‘Clean Digital View’ is zoals steeds een aanrader bij oudere bronnen (dvd, lage kwaliteit youtube of digitale tv). De ‘laag’ stand werkt al heel wat ruis weg, zowel willekeurige ruis als blokvorming (compressieruis) maar gaat niet overmatig hard te keer. In de ‘Auto’ stand verdwijnt de laatste ruis ook, maar dat resulteert soms in een wat zacht beeld. In deze stand lijkt de Samsung ook lichtjes kleurbanden weg te werken. Het blijft een persoonlijke keuze of je dit activeert.
Goede bewegingsscherpte mag je niet verwachten van deze categorie. Er gaat flink wat detail verloren in snel bewegende voorwerpen, en die hebben soms ook een wazige of zelfs dubbele rand. Je kunt er ook weinig aan sleutelen om dat te verbeteren. De Auto Motion Plus instelling kan je op auto zetten, of kies voor Aangepast en zet de trilvermindering tussen 6 en 8.
Het VA-paneel zorgt voor een uitstekend contrast (3.870:1) dankzij een prima zwartwaarde. Het scherm toont ook voldoende zwartdetail. Wie het contrast nog licht wilt verbeteren, activeert contrastverbetering, maar blijf bij de laagste instelling. De hoogste verbergt werkelijk alle zwartdetail. Hou er ook rekening mee dat de gamma-waarde ingesteld is op 2,4. Dat is prima bij verduistering, maar wie veelal bij omgevingslicht kijkt, zet die instelling beter op 1, voor iets helderdere middentinten. Door het gebrek aan dimming kan je ondanks het goede contrast soms wel de zwarte banden boven en onder films zien.
De kalibratie van de film-mode is uitstekend. De grijsschaal is vrij neutraal, al neigt ze in zijn geheel een beetje naar koele tinten (licht overschot aan blauw). De kleurweergave is goed, met een mooi, natuurlijk kleurpalet en aantrekkelijke huidskleuren. Op dit vlak scoort deze Samsung prima, de beelden zijn natuurlijk en meeslepend.
HDR
Dat de HDR-prestaties van instappers vaak wat ondermaats zijn mag ondertussen niet meer verrassen. Deze Samsung UE55NU7100W ondersteunt HDR10, HLG en HDR10+, maar daarmee is eigenlijk alles gezegd. Hij heeft absoluut niet genoeg piekhelderheid of kleurbereik om HDR-beelden echt tot hun recht te laten komen. We meten een maximale helderheid van 257 nits, dat is nauwelijks meer dan in SDR, en absoluut niet toereikend voor HDR (waarvoor we minstens 500 nits zoeken). Het kleurbereik haalt 53% Rec.2020 en 74% DCI-P3, ook dat is ver van ons doel (90% DCI-P3).
Samsung gebruikt erg zware tonemapping om alles tot 1000 nits binnen die erg beperkte helderheid te mappen. HDR-beelden zijn dan ook over het algemeen veel te donker. Door contrastverbetering te activeren krijg je licht helderder beeld, maar het resultaat blijft matig.
De HDR+ instelling waarmee je SDR-beelden een HDR-look geeft ontbreekt op dit toestel, maar gezien de erg beperkte HDR-prestaties mis je daar niets mee.
Reflecties en kijkhoeken
Het glossy paneel van de UE55NU7100W weert reflecties maar erg matig. Ze worden wat flou maar blijven zichtbaar. De kijkhoek is zoals verwacht van een VA-paneel erg beperkt.
Gaming
In de film beeldmode meten we een lag van 79,5 ms. Dat is te hoog voor een goede game ervaring. Met de game-mode actief zakt de lag naar 20,8 ms, een prima resultaat. Vergeet die mode dus zeker niet te activeren, je vindt hem in de instellingen, onder Algemeen, Beheer externe apparaten, Spelmodus.
Samsung UE55NU7100W – Audiokwaliteit
In deze categorie is de audiokwaliteit over het algemeen beperkt. Ook deze Samsung wijkt daar niet van af. Duidelijke dialogen, en redelijk goed volume, maar een erg beperkte basweergave en duidelijk dalende geluidskwaliteit als je de volumeknop open draait. Ok voor je dagelijkse portie kijkvoer, maar voor echte film- en/of muziekbeleving is een externe oplossing aanbevolen.
Review-apparatuur
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.
Samsung UE55NU7100W – Conclusie
Toestellen in deze categorie scoren nooit topwaardes in alle aspecten. Deze Samsung UE55NU7100W heeft er duidelijk voor gekozen om HDR-prestaties links te laten liggen. Met zijn te beperkte helderheid en te klein kleurbereik kan je nooit echte HDR-beelden weergeven. Bewegingsscherpte scoort eerder matig, dat is vrij typisch in deze klasse.
Bij SDR-beelden is hij echter een aanrader. Hij levert prima contrast, met een goede zwartwaarde en veel zwartdetail, en uitstekende, natuurlijke kleurweergave. De beeldverwerking laat nergens steken vallen. Het gebruiksgemak is prima, ook al geniet je niet van de allerlaatste nieuwe snufjes. En dankzij een volwaardig smart tv platform hoef je ook op dat vlak niets te missen. De prijs is absoluut correct voor een 55 inch.
Beoordeling
- Kleurweergave
- Uitstekend contrast en zwartwaarde
- Volwaardige smart tv
Kijkhoek is vrij beperkt
- Zeer beperkte HDR-prestaties
- Bewegingsscherpte
Reacties (4)