OnePlus is een fabrikant die bekendstaat om high-end smartphones voor een betaalbare prijs. Ook dit jaar laat het bedrijf zien wat het in huis heeft, zonder dat je daar als consument de hoofdprijs voor betaalt. Hoewel de OnePlus 6 een hoop verbeteringen met zich meeneemt ten opzichte van de OnePlus 5T, is het niet zo dat er baanbrekende vernieuwingen zijn doorgevoerd. Maar gelukkig betekent dit niet dat het toestel zich niet zou kunnen meten met de toptoestellen van Samsung, Apple of Chinese concurrent Huawei.
OnePlus 6 – specificaties
OnePlus 6 | |
---|---|
Scherm | 6,28-inch, 1.080 bij 2.280 pixels |
Digitizer | Nee |
Processor | Qualcomm Snapdragon 845 |
RAM | 6 – 8 GB |
Opslaggeheugen | 64 – 128 – 256 GB |
SD | Nee |
HDMI | Nee |
USB | Ja, usb-c |
GPS | Ja |
3G/4G | Ja |
Bluetooth | Ja, 5.0 |
NFC | Ja |
Camera’s | Twintig + zestien achter, zestien voor |
Accu | 3.300 mAh Lithium Polymer |
Specs
De OnePlus 6 is in verschillende configuraties beschikbaar. Je kunt het toestel kopen met 6 GB aan werkgeheugen en 64 GB aan interne opslagruimte, voor een bedrag van 519 euro. Daarnaast zijn er drie versies met 8 GB aan werkgeheugen en 128 GB aan interne opslagruimte en is er ook nog een variant met 8 GB aan werkgeheugen en maar liefst 256 GB aan interne opslagruimte. Voor alle modellen geldt: zolang de voorraad strekt. Het duurste model kost 619 euro, terwijl het model met 128 GB 569 euro kost.
Verder wordt het toestel geleverd met de Qualcomm Snapdragon 845. Dat is de nieuwste processor van de chipfabrikant, die vergelijkbare prestaties levert als de Samsung Exynos-processor in de Samsung Galaxy S9, om maar een voorbeeld te geven. Het is dé chipset van dit moment, die we onder meer in de Sony Xperia XZ2 en de LG G7 ThinQ zijn tegengekomen dit jaar. Echter betaal je bij OnePlus dus niet de hoofdprijs voor de nieuwste processor, waardoor dit toestel op gebied van specs al een mooie prijs-kwaliteit-verhouding aanbiedt.
OnePlus 6 – hardware en design
Wanneer je de OnePlus 6 vasthoudt, dan valt-ie meteen op: de inkeping aan de bovenkant van het scherm. Toegegeven, dit is wel één van de kleinere inkepingen, waardoor er meer schermruimte beschikbaar is. Maar dat neemt niet weg dat dit nog steeds een trend is die we liever zien gaan dan verdergaan, maar het is nu eenmaal zo. In de notch zit wel nog wat benodigde hardware. Zo vinden we daar het notificatielampje, de speaker voor het telefoneren en natuurlijk de camera die op de voorkant gestationeerd zit.
Qua formaat lijkt de OnePlus 6 verder op zijn voorganger. OnePlus heeft wel een aantal veranderingen doorgevoerd. Zo is de vingerafdrukscanner op de achterkant nu ovaal en niet meer rond en is de kin aan de onderkant ietwat dunner dan die van de OnePlus 5T. Verder heeft de fabrikant de simlade en de schuifregelaar van plaats laten wisselen, maar de volumeknoppen zit ook nog op dezelfde plek. Datzelfde geldt voor de aan-uitknop. Aan de onderkant treffen we één speaker, evenals een usb-c-poort aan.
Ook zit daar nog de koptelefoonaansluiting. Dat is goed nieuws voor iedereen die nog steeds zijn oude koptelefoon wil gebruiken, omdat de muziekweergave fijn en betrouwbaar is. Bluetooth-oordoppen worden steeds beter, maar kunnen nog wel eens voor een seconde de verbinding verliezen; daar hoef je dus niet mee opgescheept te zitten. Verder oogt het toestel heel premium; vooral de achterkant. De Midnight Black-kleur (de versie die wij hebben) ziet er luxueus uit, maar de andere versies mogen er ook zeker wezen.
Waar echt wel rekening mee gehouden moet worden, is het feit dat ook dit toestel van het bedrijf niet officieel waterdicht is. OnePlus heeft ervoor gezorgd dat de OnePlus 6 tegen spetters en druppels kan (je kunt hem dus in de regen uit je broekzak halen), maar daar is dan alles mee gezegd. Laat je hem in een bak met water vallen, dan ben je hem dus gewoon kwijt. Er is geen officieel certificaat aanwezig, dus reken er niet op dat-ie heel veel water kan hebben. Wel heeft OnePlus de smartphone intern getest, maar dat biedt dus weinig zekerheid.
Display
Het 6,28″-scherm van de OnePlus 6 is het grootste scherm dat de fabrikant tot op heden op zijn smartphones heeft uitgebracht. Het amoled-display heeft een full hd-resolutie en een 19:9-schermverhouding en, mede dankzij de beruchte inkeping, een screen-to-body ratio van 84 procent. Dat OnePlus niet voor een hogere resolutie heeft gekozen is op zich niet zo heel erg, ook al is er momenteel meer mogelijk (kijk maar naar de smartphones van Samsung); maar op zo’n klein scherm zie je waarschijnlijk geen verschil tussen full hd of een 2k-resolutie.
De resolutie bedraagt in nummers 2.280 bij 1.080 pixels. Op het scherm van 6,28-inch levert dat een pixeldichtheid op van 402 pixels per inch. Dat is niet het hoogste aantal op een vlaggenschip uit 2018 (of 2017, wat dat betreft), maar het levert nog steeds een ontzettend scherpe beeldkwaliteit op — wat je ook aan het doen bent. In een wereld waar smartphones steeds vaker een qhd-resolutie hebben, is het wel enigszins jammer om te zien dat OnePlus het op full hd houdt. Maar het is wel te begrijpen; er moet ergens op bezuinigd worden.
Daarnaast is er nog ergens op bezuinigd. Zo zul je nergens ondersteuning voor hdr-content tegenkomen, maar dat betekent gelukkig niet dat het scherm verder geen levendige kleuren kan presenteren. Foto’s en video’s ogen nog steeds ontzettend kleurrijk en dat komt doordat er dus wel een amoled-scherm aanwezig is. Gelukkig is het wel zo dat OnePlus dit keer aan Widevine-drm heeft gedacht (in tegenstelling tot de OnePlus 5T). De OnePlus 6 beschikt over niveau L1 en dat betekent dat je content in hd, full hd en hoger kunt bekijken.
Connectiviteit
Hoewel 64, 128 of 256 GB aan interne opslagruimte an sich genoeg kunnen zijn voor de gemiddelde gebruiker, is het toch jammer om te zien dat er geen micro-sd-kaartlezer aanwezig is. Bestanden overzetten doe je dus via de usb-kabel of via de cloud. Wel is het toestel voorzien van allerlei moderne sensoren, zoals een snelheidsmeter, nabijheidssensor en een gyroscoop, en is het ontzettend fijn om te zien dat je dus een koptelefoon met draad kunt gebruiken. Uiteraard is er ondersteuning voor wifi, evenals bluetooth 5.0.
Speaker
Voor de speaker hoef je de OnePlus 6 niet in huis te halen. Hoewel het geluid verstaanbaar klinkt en prima is voor YouTube-video of telefoongesprekken op de luidspreker, raden we af er muziek mee af te spelen of een serieuze film of serie op te bekijken. Dan kan het zijn dat het geluid al snel wordt afgemeten. Echte lagen kunnen we er niet in ontdekken. Ook dit is het resultaat van scherpe bezuinigingen, zodat op andere plekken wel high-end eigenschappen kunnen worden aangeboden. Dit was vorig jaar ook al bij de OnePlus 5T.
Camera’s
Eén van de grote nadelen van de OnePlus 5T was de camera. Het systeem was anders dan op de reguliere OnePlus 5 en viel over het algemeen niet in de smaak. Dit keer zijn er twee Sony-sensoren aanwezig, eentje met zestien en eentje met twintig megapixel. Beide hebben een diafragma van f/1.7, maar de hoofdsensor, de zestien megapixel-camera, heeft een grotere sensor waardoor in donkere omgevingen betere foto’s gemaakt kunnen worden. Beide camera’s beschikken overigens over een optische beeldstabilisator.
Daarnaast heeft OnePlus ondersteuning voor Advanced HDR geïntroduceerd, waardoor kleuren beter tot hun recht komen op de beelden die je schiet. In vergelijking met de camera op de OnePlus 5T is er een ware verbetering zichtbaar. In omgevingen met genoeg licht kan de camera snel schakelen en maak je beelden met een mooie kleurbalans en weinig ruis (dat was bij de 5T wel anders). Er is nergens echt sprake van overbelichting. Echter, de beste smartphonecamera-ervaring vind je hier niet — dan heb je toch echt de Galaxy S9 nodig.
Gelukkig presteert het apparaat prima in donkere omgevingen. Niet alle details zijn zichtbaar, maar kleuren worden ook nergens opgeblazen of overbelicht. Bovendien is het fijn dat deze smartphone is voorzien van een simpel te gebruiken camera-applicatie, die snel toegang biedt tot de functies die je nodig hebt. Een nadeel van deze opzet is wel dat je foto’s en video’s maakt met een 19:9-formaat; de reguliere 16:9-afmeting is helaas niet beschikbaar. Het zijn kleine dingen die tegenvallen, maar over het algemeen is dit een goede camera.
Accuduur
Met een accu die beschikt over een vermogen van 3.300 mAh mag je op z’n minst verwachten dat je één volle werkdag doorkomt. En die belofte maakt het bedrijf waar. Sterker nog, anderhalve dag moet ook nog wel haalbaar zijn. En als je niet te veel gamet of constant het amoled-scherm aan laat staan, dan kun je mogelijk de 48 uur (of meer!) halen. Op de langere termijn verwachten we dat de OnePlus 6 piekt op anderhalve dag, wat nog steeds een prima prestatie is. Dit is op andere vlaggenschepen van dit moment ook niet anders.
OnePlus 6 – software
OnePlus levert de OnePlus 6 met Android 8.1 Oreo (het kan zijn dat je de update zelf moet downloaden), met daaroverheen het redelijke kale OxygenOS. Mocht je nu al Android P willen uitproberen (ook wel bekend als Android 9.0), dan kun je je aanmelden voor de bèta en de software uitproberen op je fonkelnieuwe smartphone. De softwareschil neemt geen overbodige functies mee, maar wel een aantal apps van de fabrikant. Gelukkig kun je alle apps uitschakelen of verwijderen die je niet gebruikt, wat altijd een groot pluspunt is.
Je hebt wel een aantal aanpassingsmogelijkheden tot je beschikking. Zo kun je de inkeping digitaal verwijderen, zodat je daar niet altijd tegenaan hoeft te kijken. Ook kun je de navigatieknoppen vervangen voor verschillende gebaren, zodat je nóg meer schermruimte tot je beschikking hebt. Verder kun je wederom verschillende acties en apps koppelen aan de drie navigatieknoppen op de navigatiebalk. Kortom ook dit keer heb je een groot aantal verschillende mogelijkheden die je naar eigen smaak kunt inrichten en invullen.
OnePlus 6 – in gebruik
Helaas is het vooralsnog niet mogelijk de vingerafdrukscanner op de achterkant te gebruiken om het snelle menu en de notificaties naar beneden te trekken. Waarom dit niet meer mogelijk is, is helaas een raadsel. Wat wel heel handig is, is de mogelijkheid de stille modus automatisch te activeren, zoals dat ook kan op andere Android-smartphones. Je kunt de schuifregelaar dan het beste links laten liggen. Zo’n extra knop lijkt dan overbodig, maar er zullen altijd situaties bestaan waarin je snel het geluid wil uitzetten. Dubbele winst dus.
Of je de notch nou digitaal hebt verwijderd of niet, foto’s en video’s zullen nooit achter het gevaarte worden afgespeeld. De rand houdt dus gewoon op waar de inkeping begint. Dat hoeft dus geen groot probleem te zijn. Wanneer je video’s bekijkt, dan kun je dus geen 4k hdr-materiaal bekijken, maar de vraag is dan of je dat wel zou moeten doen op dat kleine scherm. De ervaring voor dergelijke content is toch beter op een grote televisie. In de meeste gevallen is het dus helemaal niet erg dat het scherm slechts een full hd-resolutie heeft.
Verder heeft OnePlus een handige en verbeterde gamingmodus geïntroduceerd. Wanneer je de modus activeert, dan zal het systeem bijvoorbeeld geen notificaties meer doorsturen. Ook kun je erop rekenen dat de prestaties worden geoptimaliseerd, zodat je de betere game-ervaring kunt hebben op deze smartphone (handig voor wanneer Fortnite eindelijk beschikbaar zal zijn op Android). Daarnaast is het mogelijk netwerktaken op de achtergrond te minimaliseren en de helderheid vast te zetten, zodat niets je nog kan storen.
Prestaties
Hoewel je in deze recensie een aantal keer heb kunnen lezen dat er op sommige punten is bezuinigd, geldt dat niet voor de prestaties van dit vlaggenschip. De Qualcomm Snapdragon 845 en 6 of 8 GB aan werkgeheugen is meer dan genoeg voor de beschikbare Android-applicatie. Ook de software draait als een zonnetje met deze specificaties onder de motorkap. Het systeem zal nergens moeite mee hebben en ook niet snel gaan stotteren, ook niet op de langere termijn. Daarvoor is het besturingssysteem te kaal en de hardware te goed.
OnePlus 6 – conclusie
OnePlus maakt het ook dit keer waar: de OnePlus 6 is de beste Android-smartphone van dit moment, omdat je heel veel smartphone krijgt voor een relatief laag bedrag. Een groot amoled-scherm, een dubbele camera, de speciale gamingmodus, het luxueuze design, de kale Android-software en de vele aanpassingsmogelijheden zorgen voor een fantastische ervaring die zijn adviesverkoopprijs meer dan waard is. Tel daar de high-end specificaties bij op en je hebt wat ons betreft een winnaar voor de komende zomermaanden.
Echter, er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo haal je niet de beste smartphonecamera in huis (maar is dit wel een betere camera dan op de OnePlus 5T), is het toestel wederom niet (officieel) waterdicht (maar kan die wel tegen regen) en moet je het doen met een full hd-resolutie, in tijdens van qhd-resoluties. Bovendien kun je middels de vingerafdrukscanner het menu niet meer naar beneden trekken, maar dat probleem kan nog middels een software-update worden verholpen. De rest echter niet.
Dat gezegd hebbende haal je de smartphones van OnePlus in huis, omdat je een smartphone wil met de beste prijs-kwaliteitsverhouding en ook dit keer lost de fabrikant de verwachtingen in. De prestaties zijn op gelijke voet met de (veel) duurdere vlaggenschepen van dit moment en dat is voor veel gebruikers het belangrijkste aspect. Het scherm is kleurrijk en helder genoeg — wanneer je hem niet naast een Samsung Galaxy S9 of iPhone X zou leggen, dan valt de kwaliteit niet tegen. En gelukkig is het design dit keer ook ontzettend fijn.
Beoordeling
- Design
- Specificaties
- Prijs
-
Groter scherm
Wederom niet waterdicht
- Full hd-resolutie
- Geen uitbreidbaar geheugen
- Vingerafdrukscanner roept menu niet meer op
Reacties (2)