Wat is de Ring Video Doorbell 2?
De Ring Video Doorbell 2 is een slimme deurbel met ingebouwde camera. De tweede generatie camera voor bij de voordeur is dit keer voorzien van een 1080p-resolutie, terwijl zijn voorganger een 720p-versie heeft. Ook heeft de camera een hoek van 160 graden en is er een bewegingssensor aanwezig die meldingen kan geven. Daarnaast is er een verbeterde avondmodus beschikbaar en zijn consumenten in staat het frontje te veranderen (zwart of zilvergrijs). In de binnenkant zit een accu die middels micro-usb op te laden is en zelfs te vervangen is.
Je kunt de deurbelcamera ook op je stroomnetwerk aansluiten, zoals je dat zou doen met een andere deurbel. Verder is het zo dat het beveiligingsniveau onveranderd is sinds de vorige versie. Via een app op iOS en Android kun je zien wie er aan de deur is en zelfs met diegene communiceren, aangezien de Ring Video Doorbell 2 ook is voorzien van een microfoon en speaker. Wanneer iemand bij de deur staat zonder aan te bellen, krijg je een notificatie op je smartphone of tablet. De slimme deurbel heeft een prijs van 199 euro meegekregen.
Wat is de Ring Chime Pro?
De Ring Chime Pro is een 59 euro kostende accessoire voor de Ring Video Doorbell 2. Je plaatst de Chime Pro in een stopcontact in de buurt van de deurbel. Het apparaatje fungeert als speaker voor de deurbel (met verschillende tonen) en tegelijkertijd als WiFi-versterker voor je netwerk (en dus de deurbel). Middels de Ring-app kun je een melodie voor de deurbel kiezen en ook de Do Not Disturb-modus inschakelen zodat de bel niet afgaat.
Design
De Ring Video Doorbell 2 is een strak vormgegeven en compacte deurbel met een formaat van 12.83cm x 6.35cm x 2.74cm. De deurbel is netjes afgewerkt en beschikt over een zwarte behuizing. Echter, het onderste deel (het deel van de knop) kan gewisseld worden. In de verpakking vind je een zilvergrijze kap en een zwarte kap terug. Daarbij is de behuizing bestand tegen weersinvloeden zoals wat regen, hitte of kou. Op het design valt weinig op of aan te merken. De deurbel ziet eruit als een premium, geavanceerde deurbel met ingebouwde camera.
De Chime Pro is wat minder chique en strak vormgegeven maar zal in de meeste gevallen ook minder in het zicht staan. De WiFi-versterker en audioversterker komt in een witte afwerking en beschikt over twee antenne’s die het WiFi-signaal in huis versterken.
Installatie
Als we de doos van de Ring Video Doorbell 2 openmaken dan schrikken we even van de grote hoeveelheid accessoires, schroefjes, hulpstukken en documenten. Maar, eenmaal geordend blijkt dat het bedrijf erg goed nagedacht heeft over de installatie en dat het de consument zo eenvoudig mogelijk gemaakt wordt. Alles wordt duidelijk uitgelegd en er zijn video’s beschikbaar voor alle onderdelen van de installatie. Ook wordt daadwerkelijk alles meegeleverd, zelfs de schroevendraaier, de boor en de waterpas. Nee, de boormachine zul je toch wel echt zelf moeten regelen. Je hoeft overigens niet alles te gebruiken dat meegeleverd wordt. Afhankelijk van hoe en waar je de deurbel monteert en hoe je deze aansluit zijn er verschillende accessoires.
Allereerst laad je de accu van de Ring op middels de meegeleverde microUSB-kabel. Eenmaal opgeladen kun je de deurbel in elkaar zetten en op deze manier toevoegen aan de te downloaden Ring-app. Na het aanmaken van een account en het doorlopen van een aantal simpele stappen is de Ring deurbel geactiveerd en toegevoegd aan de app. Het toevoegen van de Chime Pro gaat op dezelfde eenvoudige manier. Let er overigens op dat je op de plek waar de deurbel komt te hangen voldoende WiFi-bereik hebt. Bij slecht bereik kan het gebeuren dat een signaal niet of slecht doorgegeven wordt. Probeer de beoogde plek dus uit voordat je gaat monteren.
Wij hebben ervoor gekozen de deurbel naast de voordeur te monteren, op de plek van de oude (analoge) deurbel. Deze deurbel was al met een stroomdraadje verbonden met een batterij aangestuurde bel in huis, dus middels een koppeling met een stopcontact en een transformator hadden we de Ring deurbel direct op de stroom kunnen aansluiten. Nu is dat altijd nog mogelijk maar voor nu hebben we gekozen voor werking puur op de uitneembare en oplaadbare accu van de Ring, waarover later meer.
De montage is uitgebreid maar als je goed leest en de instructies volgt een fluitje van een cent; plaats de montagekap van de Ring Video Doorbell 2 op de plek waar hij moet komen, teken de schroefgaten en zorg voor vier gaten in de muur. Sluit, indien beschikbaar, de reeds aanwezige draden voor de deurbel aan op de achterzijde, zet de montagekap tegen de muur, draai de schroeven in en plaats de zwarte of zilvergrijze kap over de deurbel. De kap wordt met een speciale veiligheidsschroef vastgezet. Draai deze overigens niet te hard aan want wij hebben al een schroef dolgedraaid. Ring levert er twee mee, dus geen man overboord. Overigens kun je voor de montagekap nog gebruikmaken van een tussenstuk waarmee je de deurbel in een kleine hoek naar beneden of de zijkant richt, afhankelijk van het zicht voor de deur. Wij hebben gekozen voor een lichte hoek naar links zodat iedereen die voor de deur staat goed zichtbaar is. Gebruik je de bewegingssensor voor meldingen, zorg dan dat de camera gericht is op het juiste gebied.
Abonnement
Voordat we het gebruik van de Ring Video Doorbell 2 bespreken is het goed om te weten dat je een abonnement nodig hebt om het maximale uit de deurbel te halen. Bij aankoop krijg je 30 dagen gratis toegang tot het basisabonnement van 30 dollar per maand. Zonder abonnement kun je de deurbel als normale deurbel met camera gebruiken. Dat wil zeggen dat je middels de app live kunt kijken naar wat er zich voor de camera afspeelt. Daarnaast krijg je notificaties als er iemand aanbelt, kun je spreken tegen die persoon en kun je die persoon ook zien. Wat niet mogelijk is, is het terugkijken van opnamen wanneer er iemand aangebeld heeft of wanneer er een beweging waargenomen is.
Protect Basic is het basisabonnement en biedt voor 30 dollar per jaar (en per camera/deurbel) 60 dagen opslag van events. Daarnaast kun je opgenomen video’s delen met anderen. Protect Plus biedt onbeperkte camera’s/deurbellen, geeft je extra garantie op aangekochte producten en 10 procent korting bij de aankoop van een volgend product. Dit abonnement kost 100 dollar per jaar.
Nu heb je natuurlijk een dure deurbel naast de deur hangen en vraag je jezelf wellicht af wat er gebeurt als deze gestolen wordt. Volgens Ring is die kans klein, maar mocht de deurbel gestolen worden en je laat er een politierapport van maken, dan zorgt Ring ervoor dat jouw exemplaar kosteloos vervangen wordt.
Gebruik
Als we naar het gebruik kijken dan kijken we eerst naar de Ring-app, een gratis applicatie voor Android en iOS. Eenmaal gedownload en een account aangemaakt is het toevoegen van een product eenvoudig. Volg de stappen en binnen enkele minuten heb je het complete systeem werkend. De app zelf is strak vormgegeven en heeft een duidelijke lay-out meegekregen. Alles is op een logische plek geplaatst, zoals de instellingen per product, en met grote iconen kun je toegang krijgen tot belangrijke functies.
Als je de Ring Video Doorbell 2 en de Chime Pro gebruikt dan zul je wanneer je de app opent op het homescreen van My Devices terechtkomen. Hier vind je de meest recente meldingen per product en directe toegang tot het scherm per product. In dit overzicht zie je gemiste ‘oproepen’ (iemand aan de deur terwijl je niet opneemt), geaccepteerde oproepen (je neemt op als er iemand aanbelt), bewegingsevents (wanneer ingeschakeld) en de Live View-activiteiten (wanneer je live via de deurbel gekeken hebt).
Door bovenin het scherm op de afbeelding van de Ring Video Doorbell 2 of de Chime Pro te klikken kom je in het scherm van elk product. Bij de Ring Video Doorbell 2 kun je hier direct de Live View-weergave inschakelen (live via de deurbel kijken), de geschiedenis van events bekijken, de gekoppelde Chimes bekijken en aanpassen, de instellingen voor motiondetectie aanpassen, de deurbel delen met andere gebruikers en de ‘gezondheid’ van het apparaat inzien. Deze laatste functie toont je onder meer de batterijstatus en de kwaliteit van de WiFi-verbinding.
De Chime Pro heeft wat minder instellingsmogelijkheden. Bij dit apparaat kun je echter wel uit tal van (aan)beltonen kiezen en het volume bepalen. Wij hebben de Chime Pro in de gangkast hangen zodat de beltoon zowel boven als beneden te horen is. Niet alle beltonen zijn even luid en duidelijk dus test er een paar zodat je de luidste kunt gebruiken. Ook bij de Chime Pro kun je de gezondheid inzien, en daar is met name de WiFi-verbinding interessant. Je kunt de Chime Pro ook snoozen voor 1 tot 12 uur.
Naast het feit dat de deurbel een notificatie stuurt en de Chime Pro laat rinkelen zodra er iemand aan de deur staat is er dus ook een bewegingssensor die notificaties kan sturen en video’s kan maken zodra er een beweging waargenomen wordt. In de instellingen van ‘Motion’ kun je hiervoor zones aanmaken. Je kunt exact bepalen wat de maximale afstand vanaf de deurbel is waarbinnen een beweging waargenomen mag worden, en zelfs de hoek kun je vrij nauwkeurig bepalen. Ook is het mogelijk bepaalde hoeken uit te sluiten. Dit werkt zeer nauwkeurig, zo blijkt uit onze test. We wonen nagenoeg direct aan een straat waar veel auto’s voorbij rijden en dus wilden we alleen bewegingen detecteren die zich op de stoep, direct voor de deur, bevinden. We stellen de bewegingszones in op 1,5 meter en vervolgens worden voorbij rijdende auto’s genegeerd maar iemand die voor de deur langsloopt wordt wel geregistreerd.
Nu is dit ook meteen een belangrijk punt. In onze situatie heeft de aparte bewegingsmelder niet veel nut. Er lopen veel mensen voor de deur langs en we hebben geen eigen toegangspad. Dit resulteert dus in meldingen die in 99 procent van de gevallen niet interessant zijn. Ook resulteert dit in veel meldingen waardoor de accu het veel minder lang volhoudt. Kortom, de bewegingsmelder is eigenlijk alleen interessant als je ook een eigen toegangspad hebt waar normaal niemand op loopt. Overigens kun je in de app wel aangeven hoevaak je meldingen over bewegingen wilt ontvangen en ook kun je de bewegingsmelder tussen bepaalde tijdstippen uitzetten.
Maar, hoe voert de deurbel zijn belangrijkste taak nu eigenlijk uit? Laten we beginnen met de WiFi-verbinding, want dat kan voor velen een struikelblok zijn. Het is verstandig voorafgaand aan de montage te controleren of het WiFi-bereik ook bij de voordeur voldoende is. Bij ons leek het net voldoende maar toch laat de Ring zo nu en dan weten een matig bereik te hebben. En dat terwijl de router op een afstand van nog geen 3 meter staat (met twee muren ertussen) en de Chime Pro (als WiFi-repeater) vlakbij hangt. Het ligt waarschijnlijk aan de buitenmuur, en dat zal bij veel mensen hetzelfde zijn. Geen enkele keer was er geen bereik, maar een matig bereik kan wel resulteren in een mindere videokwaliteit of een vertraagde notificatie. We hebben hier geen last van ondervonden, maar het is wel een punt waar je rekening mee moet houden. De Chime Pro doet zijn werk als repeater overigens perfect voor alle apparaten in huis, maar lijkt de Ring in ons geval niet beter te bereiken. Dat betekent echter niet dat we zonder de Chime kunnen want zonder Chime heb je geen hoorbaar belsignaal in huis. Dan krijg je alleen een notificatie op je telefoon. Wil je overal in huis een duidelijk belsignaal krijgen, dan kun je een extra Chime (Pro) aanschaffen en deze op elke willekeurige plek (met WiFi-bereik) plaatsen.
De videokwaliteit van de Ring Video Doorbell 2 is zeer goed te noemen, mits je een gemiddeld tot goed WiFi-signaal hebt. De wijde kijkhoek zorgt ervoor dat je perfect zicht hebt op wat er zich voor de deur afspeelt en het beeld is daarbij kraakhelder, scherp en vloeiend. Ook het spreken en luisteren via de deurbel verloopt perfect. Mensen voor de deur zijn goed verstaanbaar en je bent zelf goed te horen. Dankzij Live View kun je ook kijken wat er zich voor de deur afspeelt zonder dat er iemand hoeft aan te bellen. Zo kun je op elk moment je toegangspad in de gaten houden. Tot slot is de accuduur van belang, zeker wanneer je de deurbel alleen op de meegeleverde accu gebruikt (niet op stroom aangesloten). In ons geval kunnen we stellen dat we zonder bewegingsdetectie ongeveer 4 maanden met de accu vooruit kunnen. Wanneer we de bewegingsdetectie inschakelen en dus extreem veel meldingen krijgen dan zakt dit naar een paar weken. Het is dus een afweging (bewegingssensor aan of uit) en het afstellen van de bewegingsmeldingen in de app. De accu kan middels microUSB opgeladen worden en is dan ook binnen een uurtje of 5 vol.
Smarthome-integratie
Een punt waar wij veel waarde aan hechten is de smarthome-integratie. Vandaag de dag is het namelijk wel een must dat slimme producten ook met andere slimme producten kunnen samenwerken zodat we ook echt kunnen spreken van een smarthome. Ring besteedt hier gelukkig ook aandacht aan, in de vorm van het Ring+ programma. Dit programma houdt in dat er een select aantal partners is dat producten maakt waar Ring mee kan communiceren. In de app zien we dat dit onder andere Wemo, Wink, Smartlink en Lockitron zijn. Dit zijn met name bedrijven die slimme sloten ontwikkelen, wat dan ook een perfecte partner voor een slimme deurbel is. In Nederland zijn deze partijen nog niet echt aanwezig dus de directe smarthome-integratie middels Ring+ valt nog wat tegen.
Echter, er is ook ondersteuning voor IFTTT. Dit betekent dat je de deurbel middels een IFTTT recept kunt koppelen aan andere producten die IFTTT ondersteunen. Zo hebben wij de deurbel middels een IFTTT recept gekoppeld aan de Philips Hue-verlichting. Zodra de bel gaat beginnen de lichten te knipperen. Althans, dat zou de bedoeling moeten zijn. Helaas is de integratie van IFTTT matig en voor zover wij kunnen zien ligt het probleem aan de kant van Ring. Zodra de deurbel gaat gebeurt er namelijk niets. Maar, 10 tot soms 30 minuten later beginnen de lampen te knipperen. Een dergelijke vertraging mag natuurlijk niet. We hebben van meerdere gebruikers gehoord die dit probleem ervaren hebben, in meer of mindere mate. En de Philips Hue-verlichting werkt perfect met andere apparatuur. In onze optiek is hier dus nog werk aan de winkel voor Ring.
Overigens is er ook integratie voor Amazon Alexa, waardoor je middels spraak en een Alexa-speaker het beeld van de deurbel op een Alexa-compatibel scherm zou kunnen tonen. We hebben dit nog niet kunnen testen aangezien Alexa in Nederland nog niet officieel uitgerold is en we geen Alexa-compatibel scherm hebben, maar we hebben Alexa en Ring al wel kunnen koppelen. Dat werkte in ieder geval perfect.
Conclusie
Als we alles bij elkaar optellen dan kunnen we zeggen dat de Ring Video Doorbell 2 datgene wat hij moet doen perfect doet. De functie als slimme deurbel met camera werkt vlekkeloos, mits je zorgt voor een goed WiFi-bereik, wat een uitdaging kan zijn. De installatie en montage zijn eenvoudig (alles wordt voor je uitgelegd en meegeleverd), de notificaties zijn accuraat, de video- en audiokwaliteit zijn zeer goed, de bewegingsmelder werkt zeer nauwkeurig en kan strak afgesteld worden, en de applicatie is gebruiksvriendelijk. De bewegingsmelder is echter niet voor iedereen interessant, zeker wanneer je direct naast een drukke straat woont. De Chime Pro heeft zijn toegevoegde waarde als WiFi-repeater en als hoorbare deurbel, maar als je geen WiFi-repeater nodig hebt is de standaard Chime voldoende.
Maar, er zijn zeker verbeterpunten voor de Ring Video Doorbell 2, met name op het gebied van de smarthome-integratie. De partners in het Ring+ programma vinden we nog nauwelijks in Nederland terug, Alexa is nog niet officieel in Nederland gelanceerd en de IFTTT-integratie werkt bijzonder slecht. Vooralsnog is het dus met name een op zichzelf staand product.
Beoordeling
- Eenvoudige installatie en montage
- Goede beeld- en geluidskwaliteit
- Gebruiksvriendelijke app
Bewegingssensor niet voor iedereen interessant
- IFTTT werking is matig
- Wifi-bereik niet altijd goed
Reacties (74)