Review: Huawei P20 Pro – drie camera’s en een scherminkeping

16 mei 2018 + 10 minuten 1 Reacties
huawei-p20-pro-foto-1

De Huawei P20 Pro is een smartphone die beschikt over een aantal dingen waar andere smartphones (van hetzelfde merk, maar ook van andere fabrikanten) nu niet over beschikken. Maar is dat reden genoeg om dit vlaggenschip, compleet met drie camera's en een inkeping, in huis te halen?

Aan het eind van het jaar brengt Huawei de nieuwe Mate uit, maar eerder in het jaar is het de beurt aan de P-serie. Deze serie kenmerkt zich bijvoorbeeld door de thuisknop, inclusief vingerafdrukscanner, aan de voorkant, redelijke specs en een groot scherm. Met de P20-serie zet Huawei in op een aantal dingen tegelijkertijd en de Huawei P20 Pro is daar het ultieme voorbeeld van. Deze smartphone beschikt over drie camera’s op de achterkant en een scherminkeping aan de voorkant — maar is dat reden genoeg om over te gaan tot de aankoop?

Huawei P20 Pro – specificaties

Huawei P20 Pro
Scherm 6,1-inch, 2.240 bij 1.080 pixels
Digitizer Nee
Processor HiSilicon Kirin 970
RAM 6 GB
Opslaggeheugen 128 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.2
NFC Ja
Camera’s 8 en 20 megapixel achter, 24 megapixel voor
Accu 4000 mAh Lithium Polymer

Specs

De Huawei P20 Pro heeft alles behalve slechte specificaties. Met de slimme Kirin 970-processor en 6 GB aan werkgeheugen aan boord, kom je geen app tegen die matige prestaties levert. Ook zal Android altijd vloeiend reageren op je input. Bovendien is het fijn dat er 128 GB aan opslagruimte is en dat je twee simkaarten kunt gebruiken. De accu van 4.000 mAh maakt het geheel compleet. Echter, dit zijn precies dezelfde specs als op de Huawei Mate 10 Pro, maar dan maanden later. Dat zie je helaas niet terug in de prijs.

Huawei P20 Pro – hardware en design

De laatste paar maanden hebben we al een aantal smartphones aangekondigd zien worden die beschikken over een inkeping aan de bovenkant van het scherm. De Essential Phone introduceerde het idee, de iPhone X maakt de notch mainstream en nu zie je dat allerlei fabrikanten overgaan op deze trend. Laten we hopen dat het een fase is, aangezien zo’n notch weinig toegevoegde waarde heeft. Mocht je dat ding niets vinden, dan kun je hem gelukkig softwarematig weghalen — maar dan nog is het natuurlijk geen gezicht.

Het is een feit dat je iets meer schermoppervlakte hebt met zo’n inkeping. Die extra ruimte wordt gebruikt voor de statusbalk en toont notificaties, tijd en andere handige dingen (zoals statusbalken dat altijd doen). Die extra ruimte wordt echter slecht gebruikt door applicaties, waardoor je er nu, en laten we hopen dat we niet van een ‘later’ kunnen spreken, weinig aan hebt. Het is fijn dat er een camera, van maar liefst 24 megapixel, in verwerkt zit, samen met onder meer de telefoonspeaker, maar echte voordelen zijn er vooralsnog niet.

Het design van de Samsung Galaxy- en LG V-smartphones spreekt ons meer aan. Bij Samsung zetten we wel altijd de kanttekening neer dat de schermranden voor problemen kunnen zorgen (de palm van je hand kan iets activeren of aanraken), maar over het algemeen zijn de schermranden op de recent uitgebrachte Samsung Galaxy S9 en LG V30 mooier om aan te zien dan deze inkeping. Dit is niet zozeer kritiek die geldt voor de Huawei P20-serie alleen, maar wat ons betreft voor alle smartphones die beschikken over zo’n ding.

Kenmerkend aan de P-serie van Huawei is de thuisknop aan de voorkant, met de ingebouwde vingerafdrukscanner. De kin op de Huawei P20 Pro is al niet dun en die knop maakt er nou geen fraai geheel van. We begrijpen ergens wel dat de P-serie zich moet distantiëren van de Mate-smartphones, maar dit lijkt ons een verkeerd besluit geweest. Aan de voorkant oogt de P20 Pro simpelweg lelijk en goedkoop, terwijl je dat niet als uitstraling wil hebben voor je vlaggenschip. En dat terwijl de achterkant er juist tof en premium uitziet.

Wij hebben de Huawei P20 Pro-versie in huis met de blauwe en paarse kleuren die in elkaar overlopen. Het is misschien een goedkoop effect, maar het is wel effect. De P20 Pro valt daardoor op in het landschap vol zwarte en witte smartphones, die van een afstand allemaal op elkaar lijken. Het camerasysteem met de drie camera’s maakt de boel al helemaal uniek. Verder treffen we rechts de volume- en aan-uitknop aan, terwijl er aan de onderkant een stereo speaker zit met in het midden de usb-c-aansluiting. Er is geen koptelefoonaansluiting.

Display

Los van die inkeping aan de bovenkant, maakt het scherm van de Huawei P20 Pro wel een goede indruk. Het 6,1″-scherm beschikt over een schermverhouding van 18.7 bij 9, waardoor die dus smal en hoog is. Het toestel is kleiner dan de Galaxy S9 Plus en ongeveer even smal. De resolutie bedraagt 2.240 bij 1.080 pixels, waardoor er haarscherpe beelden tevoorschijn getoverd worden. Bovendien is het fijn dat Huawei voor een oled-scherm gekozen heeft: de zwartwaarden zijn dieper, terwijl het contrast ook veel beter uit de verf komt.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: de inkeping aan de bovenkant van het scherm is dus softwarematig weg te halen. Wanneer je dat doet, dan verschijnt er bovenin een zwarte balk waar de statusbalk zit. Zo heb je effectief gezien nog steeds evenveel ruimte, maar zonder die opvallende verschijning. De kleuren ogen over het algemeen levendig, maar kunnen soms net even te fel zijn ingesteld. Gelukkig kun je zelf de instellingen induiken en die kleuren aanpassen. De standaardinstelling kan dus iets teveel van het goede presenteren.

Wat verder erg fijn is, is de ondersteuning voor HDR10. High dynamic range op smartphones kun je overdreven vinden, maar het zorgt er vaak wel voor dat beelden er piekfijn uitzien. Door smartphones toegang te geven tot het bredere kleurenspectrum kunnen ze genieten van sommige (Netflix-)series zoals ze zijn bedoeld. Als laatste heeft het scherm nog een heel positief punt: de helderheid. Je kunt die helderheid flink omhoog gooien en ook in de zon goed zien wat er op je scherm gebeurt. De kijkhoeken zijn echter niet denderend.

Connectiviteit

Tegenwoordig moet je smartphones in allerlei situaties kunnen gebruiken. Voor het beluisteren van muziek, verrichten van betalingen of het overzetten van bestanden. Daarom is het fijn dat Huawei in bijna alle situaties wel iets qua ondersteuning aanbiedt. Er is wifi, bluetooth (versie 4.2, maar dat is geen ramp), near field communication (nfc, voor betalingen) en natuurlijk de micro-sd-kaartsleuf. Daarnaast is er dus de usb-c-poort, waar je middels een adapter een koptelefoon op kunt aansluiten — die aansluiting schittert in afwezigheid.

Speakers

De speakers op de Huawei P20 Pro leveren een verrassend goed geluid af. Natuurlijk kun je niet de hoogste verwachtingen hebben, maar het stereo geluid klinkt gewoonweg verstaanbaar, goed en redelijk gelaagd. De speaker aan de bovenkant wordt gebruikt voor de hogere tonen (treble) terwijl de speakers aan de onderkant verantwoordelijk zijn voor de basweergave. Wanneer je gebruikmaakt van een koptelefoon, via de meegeleverde adapter, dan krijg je zelfs toegang tot geluidsweergave in Dolby Atmos. Qua geluid zit het wel snor.

Camera’s

Zoals gezegd beschikt de Huawei P20 Pro over maar liefst drie camera’s op de achterkant. De hoofdsensor beschikt over veertig megapixel, terwijl er ook nog een sensor (zwart/wit) van twintig megapixel aanwezig is ter ondersteuning. Deze sensor helpt ook bij het verwerken van het beeld, het laten afnemen van ruis en het verbeteren van het dynamisch bereik. De derde sensor is er één van acht megapixel, die tot drie keer kan inzoomen. Dat is gelukkig niet digitaal: je kunt dus inzoomen zonder meteen kwaliteitsverlies te hebben.

Wanneer je de camera van de Huawei P20 Pro gebruikt zonder de instellingen aan te passen, dan zul je foto’s maken in tien megapixel. De stand voor veertig megapixel moet je dus zelf nog instellen. Echt nodig is dat niet, aangezien de standaardmodus mooie plaatjes maakt. Bovendien stelt de derde lens niet teleur, ondanks zijn acht megapixel. Je maakt betere foto’s met een optische zoom dan met een digitale zoom (of wanneer je achteraf nog gaat zitten croppen). Gebruik de camera dus vooral zoals Huawei dat voor ogen had.

Twee van de drie camera’s beschikken niet over een optische beeldstabilisator, maar de derde camera doet dat wel. In plaats daarvan maakt Huawei gebruik van AIS, een softwaresysteem dat beelden kan stabiliseren dat de fabrikant zelf ontworpen heeft. Aan de foto’s zie je het er niet van af of je nou een optische beeldstabilisator of de softwareversie gebruikt, want de beelden ogen over het algemeen goed en scherp. In de avond kunnen foto’s wel een klein beter overbelicht zijn, maar dan nog kun je veel (of in elk geval genoeg) details zien.

Echter, voor dat probleem heeft Huawei een oplossing: de Pro Night-modus. Wanneer je deze modus activeert maakt de smartphone een aantal foto’s voor een paar seconden, die vervolgens worden samengevoegd. Natuurlijk is de detailweergave niet net zo goed als op een echte camera, maar in vergelijking met de smartphones van Samsung, Sony en LG komen foto’s aanzienlijk beter uit de bus: de plaatjes ogen kleurrijk, kunnen goed overweg met het gebruik aan voldoende licht en zien er simpelweg heel fatsoenlijk uit.

De laag kunstmatige intelligentie binnen de camera functioneert goed, maar doet soms net even te veel z’n best. De camera herkent razendsnel objecten en voedsel en past daarop de instellingen aan. Maar daardoor kunnen kleuren te fel of verzadigd worden en kan het zijn dat bepaalde details juist wegvallen. Mocht je dit merken tijdens het maken van foto’s, dan is het goed om te weten dat je de functie in z’n geheel kunt uitschakelen. Video’s kun je maken tot 4k en natuurlijk ook in de videotrend van nu: super slow-motion.

Accuduur

Ook de Huawei P20 Pro beschikt over een accu van 4.000 mAh. Dat is evenveel als in de Huawei Mate 10 en 500 mAh meer als in de Samsung Galaxy S9 Plus. Wanneer je de smartphone meer dan gemiddeld gebruikt (dan bedoelen we nog steeds niet excessief), dan houdt de smartphone dat met een beetje mazzel anderhalve dag vol. Gebruik je hem wat minder vaak, dan kun je ervan uitgaan dat je hem niet vaker dan drie keer per week oplaadt. Binnen anderhalf uur is de accu ook helemaal opgeladen: van nul naar honderd procent.

Huawei P20 Pro – software

Op de Huawei P20 Pro zit Android 8.1 Oreo, inclusief de beveiligingsupdate van maart 2018, met daaroverheen de EMUI 8.1-softwareschil. Qua beveiligingsupdate heeft Huawei dus nog wat in te halen, en we hopen dat de fabrikant dit snel zal doen. In de afgelopen maanden heeft Huawei flink gesleuteld aan de EMUI-software en dat was al goed te merken op de Huawei Mate 10 Pro. Voor deze versie van de schil gaat het bedrijf nog een kleine stap verder door vervelende onderdelen te verwijderen waarvan niemand ze echt gebruikte.

Zo laat het toestel niet meer constant weten dat er apps zijn die flink wat energie gebruiken en krijg je ook niet steeds te maken met goedbedoeld maar ongevraagd advies. Het thuisscherm is gelukkig ook dit keer aan te passen. Je kunt ervoor kiezen alle apps op de thuisschermen te plaatsen, maar kunt ook de applade installeren. Helaas is het zo dat enkele apps op moment van schrijven nog niet helemaal goed omgaan met die inkeping, maar daar komt mogelijk met de release van Android P verandering in.

Huawei P20 Pro – in gebruik

De Huawei P20 Pro lijkt niet alleen qua specificaties op de Huawei Mate 10 Pro, ook in het gebruik hebben de toestellen grotendeels dezelfde voor- en nadelen. Zo kan de interface van de smartphone wennen zijn voor de mensen die nog niet eerder een Android- of een Huawei-toestel hebben gehad. Kom je echter van een iPhone af, dan lijkt het probleem minder groot omdat Huawei goed naar Apple kijkt voor inspiratie. Verder is het wennen dat je het aanvankelijk zonder de welbekende app-lade moet doen.

Wat toch wel enorm tegenvalt, is de plaatsing van de vingerafdrukscanner. We zien liever dat smartphone fabrikant die scanner op de achterkant plaatsen, omdat je er in het dagelijks gebruik beter bij komt. Natuurlijk zijn er situaties te bedenken waarin je liever de scanner aan de voorkant hebt, bijvoorbeeld wanneer je hem op tafel legt en hem wil ontgrendelen. Maar die situaties komen simpelweg minder vaak voor, waardoor de keuze voor de plaatsing niet gerechtvaardigd is. Bovendien oogt het vrij lelijk en goedkoop.

Verder valt eigenlijk op dat het toestel – in het dagelijkse gebruik, maar ook tijdens het gamen – eigenlijk helemaal niet zo warm wordt dat het begint op te vallen (dat was bij de vorig jaar gelanceerde Huawei P10 Plus wel anders). Verder levert Huawei standaard een beschermend laagje mee op het scherm van het toestel, zodat het niet snel zal beschadigen. Dat is wel vervelend wanneer je van links naar rechts swipet (of andersom) vanaf de rand van het scherm, omdat je dan eigenlijk constant dat (scherpe) randje voelt.

Het toestel is ook relatief zwaar te noemen, maar dat bedoelen we allerminst als minpunt. Het is juist fijn om een beetje gewicht vast te houden, zodat je ook niet snel het idee hebt dat-ie uit je handen valt (of dat je dat idee steeds hebt). Daarnaast voelt die subtiele bolling best fijn aan in de hand. Als we bijvoorbeeld de Motorola Moto Z2 Force er nog eens bij pakken (met zijn rechte achterkant), dan voelt het in één klap heel onwennig aan. De bolling op de achterkant is overigens bijna niet op te merken als je er naar kijkt, maar het voelt wel goed.

Prestaties

Omdat de Huawei P20 Pro nagenoeg dezelfde specificaties heeft als de Huawei Mate 10 Pro, kun je ook dezelfde prestaties verwachten. Er was al niets mis met de prestaties van die smartphone en de P20 Pro scoort dus gewoon evengoed. Je komt zelden problemen tegen tijdens het gamen, wat voor sommige smartphones nog wel eens een obstakel kan zijn vanwege de grafische pracht. Ook zijn we geen problemen tegengekomen in het dagelijks gebruik — de smartphone was eigenlijk nooit traag en liep gelukkig nergens echt vast.

Huawei P20 Pro – conclusie

We gaan hier niet beweren dat de Huawei P20 Pro een slechte smartphone is, allerminst. Sterker nog, Huawei heeft een hoop dingen verbeterd die het dagelijkse gebruik ten goede komen, vooral op het gebied van software (zoals het kunnen uitschakelen van functies gebaseerd op kunstmatige intelligentie). Ook is het fijn dat er zo veel mogelijkheden zijn qua foto’s en video’s, aangezien het camerasysteem gewoonweg goede foto’s maakt, met rijke kleuren, een grote hoeveelheid details en ontzettend weinig ruis.

Maar het design en de hardware van de smartphone gooit toch veel roet in het eten. Niet alleen de inkeping aan de bovenkant van het scherm (laat deze trend alsjeblieft snel overwaaien), maar ook de plaatsing van de vingerafdrukscanner. De kin, de onderste rand, heeft op zich een prima dikte, maar die knop verpest het aanzicht behoorlijk. Gelukkig kun je die notch softwarematig weghalen (doe dat ook vooral), maar aan die knop zit je vast. Bovendien is het jammer dat we verder nagenoeg dezelfde specs als in de Mate 10 Pro tegenkomen.

Nogmaals: dat betekent niet dat de Huawei P20 Pro een slechte smartphone is. Je kunt hier wel degelijk alles mee doen wat je zou willen en misschien nog wel meer, mocht fotografie op een smartphone heel belangrijk voor je zijn. Bovendien vinden we de achterkant erg goed gelukt, met de blauwe en paarse kleuren die in elkaar overlopen op een glazen oppervlakte. Het ziet er keurig uit. Daarnaast is er een fantastisch scherm, een lange accuduur en natuurlijk het goede geluid. Die notch moet je dan maar voor lief nemen…

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Fantastisch camerasysteem
  • Ontzettend mooi oled-scherm
  • Bouw en glazen achterkant

Minpunten
  • Scherminkeping

  • Plaatsing vingerafdrukscanner
  • Zelfde specs als Huawei Mate 10 Pro

Reacties (1)