De Japanse fabrikant Sony heeft in een interview aangegeven dat het bedrijf actief blijft op de smartphonemarkt om bovenop allerlei ontwikkelingen en trends te zitten. Niet per se om de grootste smartphonefabrikant ooit te worden. Het bedrijf werkt veelal samen met andere fabrikanten voor bepaalde onderdelen, zoals bijvoorbeeld de goede camerasensoren, waar de eigen smartphones overigens ook weer van kunnen profiteren. Sony zou inmiddels meer dan genoeg kennis in huis moeten hebben voor het maken van een goede smartphone.
Sony Xperia XZ2 – specificaties
Sony Xperia XZ2 | |
---|---|
Scherm | 5,7-inch, 2.160 bij 1.080 pixels |
Digitizer | Nee |
Processor | Qualcomm Snapdragon 845 |
RAM | 4 GB |
Opslaggeheugen | 64 GB |
SD | Ja |
HDMI | Nee |
USB | Ja, usb-c |
GPS | Ja |
3G/4G | Ja |
Bluetooth | Ja, 5.0 |
NFC | Ja |
Camera’s | Negentien megapixel achter, vijf megapixel voor |
Accu | 3180 mAh Lithium Polymer |
Specs
Aan de specificaties van de Sony Xperia XZ2 ligt het in elk geval niet. Met een gloednieuwe en razendsnelle processor aan boord, de Qualcomm Snapdragon 845, zul je nergens een hapering of vertraging tegenkomen. Hoewel 4 GB aan werkgeheugen nog steeds ruimschoots voldoende is, is het toch jammer om te zien dat er net niet wat meer aanwezig is — juist omdat veel andere fabrikanten daar extra aandacht aan besteden en tenminste 6 GB een norm begint te worden. 64 GB aan opslagruimte is verder een prima hoeveelheid.
Sony Xperia XZ2 – hardware en design
Daar waar Sony-smartphones in het verleden nogal last konden hebben van het omvangrijke en achterhaalde design, zien we dat Sony een nieuwe weg inslaat met de Sony Xperia XZ2. Dat betekent echter niet dat we direct afscheid nemen van de dikke randen van een Sony-smartphone. Hoewel de rand aan de bovenkant relatief dun te noemen is, zien we nog steeds een behoorlijk dikke ‘kin’ (de rand aan de onderkant) en randen aan de zijkant zitten. Het is nog niet het aanlokkelijke design dat je op andere vlaggenschepen aantreft.
Maar voor Sony-begrippen gaat het de goede kant op en zijn we blij dat de Japanse fabrikant eens wat anders doet met zijn vlaggenschepen. Vergeleken met andere toptoestellen voelt het scherm van 5,7-inch wel een beetje klein aan, maar dat gevoel kun je grotendeels wegnemen door de resolutie te verhogen of bijvoorbeeld de rasterinstellingen van het thuisscherm aan te passen. Verder heeft Sony gekeken naar de achterkant van de smartphone: die is nu niet helemaal plat, maar heeft een lichte bolling voor extra comfort.
Rechts zitten twee knoppen: de aan-uitknop en de volumeregelaar. Er is geen knop voor de virtuele assistent, waar de Sony Xperia XZ2 over beschikt. En dat is goed nieuws, want die extra hardware levert vaak alleen maar irritaties op. Bovendien is het fijn om te zien dat Sony voor een scherm zonder inkeping gekozen heeft, een trend die we nu overal op Android-smartphones tegenkomen — bij zowel goedkope als dure smartphones. De achterkant is overigens van glas gemaakt, waardoor die een extra vingerafdrukkenmagneet is.
Op de achterkant zit een vingerafdrukscanner, net boven het midden van het toestel. Ook treffen we hier een camera aan. Juist, één camera — en niet twee (of meer), zoals je op de meest vlaggenschepen ziet. Daarnaast treffen we wederom het logo van nfc naast de camera aan, maar waarom Sony dit blijft doen is ons een raadsel. Het toestel wordt er in elk geval niet mooier op. Wat wel mooi is, is de voorkant. Wanneer de smartphone uitstaat, moet je goed kijken waar het scherm ophoudt en waar de randen precies beginnen.
Display
Dit is de eerste Sony-smartphone die is voorzien van een schermverhouding van 18:9. Daardoor beschikt het apparaat over eenzelfde soort uitgerekt scherm als de concurrentie heeft. Helaas heeft Sony er voor gekozen een relatief lage resolutie te gebruiken, namelijk 2.160 bij 1.080 pixels. Hoewel dat voor smartphoneschermen in principe genoeg moet zijn, en je met een pixeldichtheid van 424 pixels per inch een scherp beeld gepresenteerd krijgt, laat het scherm toch niet dezelfde indruk achter als het scherm op een Galaxy S9, bijvoorbeeld.
De Sony Xperia XZ2 is niet goedkoop – hij is natuurlijk nog maar net verkrijgbaar – en dus mag je iets betere specificaties op dit vlak verwachten. Dat gezegd hebbende zal menig gebruiker het verschil niet zien op dagelijkse basis; helemaal niet wanneer je de smartphones niet fysiek naast elkaar kunt leggen. De kleuren komen gelukkig wel naar voren, al is zwart niet het zwart wat je wellicht gewend bent van een amoled-scherm. De Xperia XZ2 beschikt dan ook niet over een amoled-scherm, dus dat hoef je ook niet te verwachten.
Wel heeft Sony een mooie troef in handen. De smartphone-afdeling leent Bravia-technologie van de televisie-afdeling voor de weergave van content in high dynamic range. Niet alleen zien dergelijke video’s er prachtig uit, ook kan niet-hdr-content in hdr worden weergeven, zonder dat de kleuren lelijker of verzadigd worden. Verder valt helaas op dat het scherm een rode gloed over het beeld heen legt, maar die zie je alleen vanuit een bepaalde hoek. Als het goed is, zie je die dus niet vaak — tenzij je de smartphone scheef houdt.
Connectiviteit
Het mag bijna als vanzelfsprekend worden geacht dat moderne smartphones zijn voorzien van allerlei moderne vormen van connectiviteit. Zo wordt de Sony Xperia XZ2 uitgerust met bluetooth 5.0, waardoor er, mits je er de juiste accessoires voor hebt, gebruik kan worden gemaakt van recente toevoegingen aan de verbinding. Daarnaast is er natuurlijk wifi, gps, een micro-sd-sleuf en nfc en mag je rekenen op een usb-c-poort aan de onderkant. Ook treffen we daar een enkele speaker aan en zit er nog een vingerafdrukscanner op de achterkant.
Speakers en trilmotor
Sony is momenteel één van de weinige fabrikanten die een stereospeaker aanbiedt op z’n smartphones. Daarentegen moet je het wel zonder hoofdtelefoonaansluiting doen, wat voor veel audioliefhebbers een gemis zal zijn. Gelukkig levert Sony wel een usb-c-naar-audio-kabel mee in de doos, waardoor je in principe gewoon je oude hoofdtelefoon kunt gebruiken. Het geluid klinkt net zo typisch als op andere smartphones: je kunt gesproken teksten redelijk goed verstaan, er is amper een basgeluid en bij te hoge volume vervormt het geluid.
Het voordeel van stereo speakers is dat je altijd goed kunt horen wat er wordt gezegd, zelfs wanneer je hand voor één van de speakers zit. Naast stereo speakers mag je rekenen op een trilmotor die je doorgaan in een PlayStation 4-controller aantreft. Het is een unieke functie voor de telefoon — iets dat we nog niet hebben gezien in andere smartphones. De trilmotor kan op basis van het geluid of de muziek een trilling afgeven, maar echt een aanvulling is het niet. Het staat ook standaard uit, waardoor je er ook niet snel mee in aanraking komt.
Camera’s
Als je kijkt naar smartphonecamera’s dan is er in de voorbije maanden heel wat veranderd. Niet alleen filmen we in 4k, slow motion en in allerlei brede hoeken en kleuren, ook maken we dat beeldmateriaal met twee of drie camera’s. Sony heeft daarom veel technologie geleend van de cameratak van het bedrijf, zoals sensoren en beeldprocessors. De camera kan proberen te voorspellen wat je precies wil fotograferen, beschikt over autofocus, kan foto’s met weinig licht verbeteren en kan bewegende objecten stil vastleggen.
Daarnaast is het mogelijk video’s in 4k en hdr op te nemen en kun je video’s in 960 frames per seconde opnemen, een trend die Sony jaren geleden is gestart met de Sony Xperia XZ Premium. Wanneer je in 4k wil opnemen, dan krijg je een melding in beeld dat het toestel te heet kan worden en de camera-app kan afsluiten. Dit is iets waar Sony-smartphones al heel lang last van hebben en waar dus nog steeds geen oplossing voor gevonden is. Problemen die je tegenkomt op je smartphone, zie je gelukkig niet terug in het opgenomen beeld.
Over het algemeen biedt Sony met de camera op de Sony Xperia XZ2 een prima fotografie-ervaring aan: je houdt je smartphone omhoog, tapt op het scherm en de foto is gemaakt. Je maakt snel mooie foto’s, zonder dat je te diep in de instellingen hoeft te duiken. In omgevingen met veel (natuurlijk) licht, spatten de kleuren van de omgeving van het scherm. Maar wanneer je in een iets donkere omgeving bent, of je bent naar binnen gegaan, dan laten de foto’s nog wat te wensen over en merken we dat er minder details zichtbaar zijn.
Er zijn ontzettend veel instellingen te vinden binnen de camera-applicatie van Sony, maar sommige dingen zijn goed verborgen. De video-opname in 4k mag dan iets meer naar voren zijn geschoven, nu is het de modus voor het bokeh-effect dat niet meteen zichtbaar is. Over dat effect gesproken: omdat er slechts één camera aanwezig is, wordt dat bokeh-effect softwarematig toegepast. Dat betekent dat je ook softwarematig het effect kunt bijstellen, mocht je dat nodig vinden. Zo heb je iets meer controle over je foto’s.
Een knop die we nog niet hebben opgenoemd, is de cameraknop. In plaats van dat je met je vinger op het touchscreen de foto maakt of de video begint, kun je nu op die knop drukken. Zo zit je dus niet met je eigen hand voor de actie. Het lijkt misschien een beetje overtollig, maar over het algemeen hebben we de knop toch vaak gebruikt. Het voelt natuurlijk aan een foto te maken met die knop, ook al gebruiken we al jaren smartphoneschermen om dezelfde knop te bedienen. Het is een klein aspect, eentje die aan de ervaring toevoegt.
Accuduur
Het ligt er natuurlijk altijd aan hoe je een toestel gebruikt, maar met 3.180 mAh aan vermogen moet je met gemak de dag doorkomen. De resolutie van het toestel is niet zo intens hoog dat het heel veel effect heeft op de accu. Wanneer je een zware gebruiker bent, dan leg je hem waarschijnlijk in de avond weer aan de lader. Ben je geen zware gebruiker, dan kun je er ongetwijfeld anderhalve dag mee doen. Mocht je toch denken dat je het niet redt, dan kun je de Stamina Mode activeren. Daardoor worden de achterprocessen onderbroken.
Sony Xperia XZ2 – software
Net zoals de Sony Xperia XZ1 wordt ook de Sony Xperia XZ2 direct voorzien van Android 8.0 Oreo. Dat is een recente versie van het besturingssysteem, dus dat is goed nieuws. Android 8.1 is er nu ook al, maar is vooralsnog alleen beschikbaar voor Google-telefoons. Qua indeling is er niets veranderd, maar merken we wel dat het apparaat soms wat moeite heeft met het scrollen door de apps. Het gaat niet zo vloeiend als je zou willen, maar over het algemeen is het nog net niet irritant. Maar het blijft wel frappant met een Snapdragon 845.
Dat er niet veel veranderd sinds de voorganger, blijkt ook uit het grote apps dat vooraf is geïnstalleerd. Nu kun je tijdens de installatie gelukkig al wel aangeven dat je bepaalde applicaties van Sony niet hoeft, maar dan nog zit je opgezadeld met apps als Amazon Kindle, AVG Protection, Facebook en wat media-applicaties. Ook is er de Xperia Lounge en bijvoorbeeld Support, allerlei apps die je waarschijnlijk helemaal niet wil gebruiken. Voor veel van de meegeleverde apps heb je wellicht zelf ooit al een alternatief uitgekozen.
Het blijft stom dat Sony dit doet, want het is zeker niet de eerste keer. Op andere onlangs geteste smartphones van Sony komen we dezelfde apps tegen. We snappen dat je aan dergelijke apps geldt kunt verdienen als fabrikant, maar veel gebruikers vinden het fijner als ze zelf de apps kunnen uitkiezen die ze willen hebben of niet — daar vallen wij ook onder. De apps die standaard worden geïnstalleerd, kunnen, om nog even zout in de wond te gooien, ook niet worden verwijderd. Je kunt ze dus alleen uitschakelen. Strafpunten!
Sony Xperia XZ2 – in gebruik
Als je het toestel in gebruik neemt, is er op zich niet zo heel veel mis met de smartphone. Het enige wat echt vervelend is, is het feit dat de vingerafdrukscanner op een vreemde plek zit. Hij zit bijna in het midden op de achterkant. Nu is het wel zo dat vingerafdruklezers op de achterkant de voorkeur genieten, maar niet zoals Sony het nu gedaan heeft. Je zit namelijk met je vinger vaker op de camera, die ook nog eens nagenoeg hetzelfde aanvoelt. Het is maar weinig voorgekomen dat we in één keer het juiste rondje gevonden hadden.
Verder heeft de bolling op de achterkant een hinderlijke consequentie: wanneer je de Sony Xperia XZ2 op z’n rug legt, dan komt het dikwijls voor dat-ie begint te draaien. En dan ligt de bovenkant ineens boven en andersom. Pak je het toestel op wanneer je dit niet door hebt, dan kan het dus zijn dat je de knoppen of scanner niet goed bereikt. Gelukkig ligt het toestel wel verder goed in de hand; maar de gladde achterkant kan er wel voor zorgen dat-ie uit je handen glijdt. We raden het gebruik van een hoesje derhalve aan.
Prestaties
Met een Snapdragon 845 en 4 GB aan werkgeheugen aan boord, heb je in principe geen problemen met het draaien van applicaties. Alle apps zouden het gewoon moeten doen. We noemden hierboven al even dat het apparaat soms moeite heeft met het scrollen door apps. Er is een piepkleine vertraging zichtbaar, maar de vraag is of je dit ziet wanneer je niet vlak daarvoor gebruik gemaakt hebt van een Galaxy S9 of OnePlus 5T. Aan de andere kant: hoewel 4 GB ram genoeg is, had meer werkgeheugen niet misstaan.
Sony Xperia XZ2 – conclusie
Inmiddels mag je toch wel, zeker van een bedrijf als Sony, verwachten dat er een smartphone wordt uitgebracht die aan alle verwachtingen voldoet. Maar dat is helaas nog steeds niet het geval. Op het gebied van specs gaat het altijd wel goed, maar er blijft nog wat te wensen over. Dat heeft als effect dat er soms wat vertragingen kunnen worden opgemerkt in de software en enkele applicaties. Daarnaast kan Sony nog steeds geen afscheid nemen van de relatief dikke randen, al gaat het nu gelukkig wel de goede kant op qua design.
Wat heel fijn is aan de Sony Xperia XZ2 is de bijna kale versie van Android. Hier en daar heeft Sony de indeling aangepast, maar het snelle menu en andere snelle instellingen zijn goed bereikbaar. Het is dan weer wel ontzettend jammer dat er zo veel vooraf geïnstalleerde applicaties zijn; daar moet Sony toch eens van afstappen. Verder kan het scherm prachtige plaatjes tevoorschijn toveren, maar zien we tegelijkertijd ook een rode gloed ontstaan wanneer je vanaf een bepaalde hoek naar het scherm op de smartphone kijkt.
De camera is ook niet slecht, maar moet het wel gewoon afleggen tegenover de krachtpatsers in bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S9 of Huawei P20. De vingerafdrukscanner heeft niet zo’n fijne plek, er is geen hoofdtelefoonaansluiting (terwijl daar wel ruimte voor is) en het toestel is ook erg glad. We kunnen met zekerheid stellen dat Sony allerlei grote stappen heeft gezet om zijn beste vlaggenschip tot op heden uit te brengen, maar dit is niet een vlaggenschip dat je voor een prijs van bijna 800 euro in huis zou willen halen.
Beoordeling
- Design
- Scherm
-
Processor
Veel bloatware
- Soms langzaam
- Plaatsing vingerafdrukscanner
Reacties (0)