Review: BenQ W1700 Ultra HD HDR projector

28 februari 2018 + 10 minuten 0 Reacties
BenQ W1700-4

Ongezien, een Ultra HD HDR projector voor de prijs van een middenklasse televisie. De BenQ W1700 brengt deze klasse projectoren daarmee opnieuw binnen bereik van de gemiddelde consument.

Mocht hij dat ook combineren met de prestaties van eerdere modellen dan is dit een veelbelovend model.

BenQ W1700 – specificaties

  • Wat: Ultra HD DLP-projector
  • Opstelling: 3.840 x 2.160, lichtopbrengst 2.200 ANSI lumen, dynamisch contrast 10.000:1,
  • projectieverhouding 1,47 – 1,76 (100 inch diagonaal tussen 3,25 en 3,58 m), zoom 1,2x, geluidsniveau 33/29 dB (standaard, ecomode)
  • Aansluitingen: 2x HDMI (1x v1.4 en 1x v2.0a), 1x VGA, 2x USB, 1x stereo minijack in, 1x stereo minijack uit, 1x 12V trigger, 1x rs-232
  • Levensduur lamp: 4.000 / 8.000 / 15.000 uur
  • Extra’s: HDR10, 1x 5W speaker, 3D
  • Afmetingen: 353 x 135 x 272 mm
  • Gewicht: 4,2 kg
  • Verbruik: 330 / 250 / 0,5 watt
  • Adviesprijs: 1.499 euro

BenQ W1700 – design

Waar de eerdere Ultra HD HDR projectoren die we over de vloer kregen flink wat plaats vereisten, knoopt deze BenQ terug aan met wat compactere vormgeving. De vorm is mooi afgerond, het geeft hem een wat organisch uiterlijk, en we durven bijna het woord schattig in de mond nemen.

De behuizing is overwegend wit, de voorzijde antracietgrijs en de lensopening kreeg een gouden accentje mee. Het geheel bevalt ons wel. De lens staat aan de rechterzijde, aan de linkerzijde zitten de grilles voor de ventilatie. Er lekt flink wat licht langs die weg, maar het hindert het beeld niet.

Aansluitingen

Alle aansluitingen staan aan de achterzijde. De projector is voorzien van twee HDMI-aansluitingen. Gebruik enkel HDMI1 voor Ultra HD HDR content, want enkel die gebruikt HDMI 2.0 en is voorzien van HDCP 2.2, de kopieerbeveiliging voor Ultra HD content. Op HDMI2 kan je enkel Full HD bronnen en lager aansluiten. Verder is er niet echt bezuinigd op de aansluitingen. Analoge aansluitingen worden terecht overal eerder een zeldzaamheid, er is wel nog een pc (vga) connector voorzien.

Aan de audiokant is er een stereo minijack ingang en uitgang. De twee USB-aansluitingen zijn minder nuttig, een is voor firmware-updates, de andere kan als stroomtoevoer dienen van bijvoorbeeld een Chromecast. Tot slot is er een 12V trigger voor automatisatie van een elektrisch scherm, en een rs-232 aansluiting voor wie de projector in zijn smart home omgeving wil inzetten.

BenQ W1700 – Plaatsing en gebruiksgemak

In deze prijscategorie geef je meestal wat plaatsingsflexibiliteit op en dat is bij de W1700 niet anders. De projector gebruikt een vrij typische projectieverhouding (throw ratio) die een 100 inch beeld creëert als de projector op 3,90 meter van het scherm staat. Er is een 1,2x zoomlens voorzien waardoor je die afstand wat kan inkorten tot minimaal 3,25 meter. Je hebt dus niet erg veel speelruimte. De zoom- en focusringen laten zich erg gemakkelijk bedienen. De lensoffset is 110%, wat betekent dat de onderzijde van het beeld 10% van de beeldhoogte boven de lens staat. Er is geen lensshift voorzien, dus de projector moet horizontaal mooi centraal in je scherm staan, en verticaal net onder het scherm (of net er boven als je hem ophangt). Staat hij iets te laag of te hoog dan kan je de projector wat kantelen, en de trapeziumvervorming corrigeren met verticale keystone-correctie, die op deze projector zelfs automatisch zijn werk doet. Vermijd te zware correcties die tasten de beeldkwaliteit licht aan, je verliest dan mogelijk detail.

De BenQ scoort vrij goed voor lawaai. Met de lamp in de laagste stand is hij absoluut geen stoorzender en kan je er zelfs redelijk dicht bij zitten. Met de lamp in de hoogste stand is het ventilatorlawaai wel duidelijk hoorbaar, maar valt het nog steeds binnen de grenzen van wat aanvaardbaar is. De EcoSmart lampmode valt daar ergens tussen.

De projector beschikt ook over een ‘Silence’ mode die je apart moet activeren. Het beeld is dan beperkt tot Full HD resolutie (vermoedelijk omdat de projector de pixelshifting uitschakelt, wat ook een deel van het geluid wegneemt). Die mode is zeer stil, maar je verliest er bij Ultra HD-beelden veel detail mee, en het kan kartelranden veroorzaken. Dat was duidelijk zichtbaar in testbeelden, maar minder opvallend in gewone content, zelfs in animatie. Bij Full HD-content is het effect minder uitgesproken. Voorzichtigheid is dus geboden met deze mode, maar als je echt een stille projector wenst en je bekijkt Full HD-content, kan het de moeite zijn om er even mee te experimenteren.

Bovenaan een 4K-testbeeld weergegeven in Silence mode (zonder pixelshift), en daaronder hetzelfde beeld in de gewone beeldmode.

Menu’s

Je kunt zelf instellen waar in het beeld de menu’s verschijnen, een erg handig trucje als je aan de beeldinstellingen sleutelt. Verder vinden we alle gebruikelijke instellingen in het menu terug. In de gevorderde beeldinstellingen kan je via het Cinema Master menu allerlei beeldverbeteringen inschakelen. Daarover meer in de beeldkwaliteit sectie.

Afstandsbediening

De witte remote wordt gebruikt voor verschillende modellen en bevat dus toetsen die op dit model geen effect hebben (dynamic iris bijvoorbeeld). De remote is verlicht, en je kunt flink wat functies met een toetsaanslag oproepen. Zo zijn de Lampmode, Beeldmode, en HDR instelbaar vanop de remote, een toets voor de beeldverhouding ontbreekt echter. De layout is goed, maar de toetsen zelf vinden we iets te hard.

BenQ W1700 – features

De projector gebruikt een DMD-chip van Texas Instruments. In tegenstelling tot duurdere modellen zoals de Optoma UHD65 en Acer V7850 die een chip met vier miljoen pixels gebruiken, gebruikt hij echter een chip met ongeveer twee miljoen pixels (een kwart van Ultra HD). Dat combineert hij met pixelshifting maar hij moet zijn pixels vier keer shiften in plaats van de gebruikelijke twee keer. Wie nog even wil weten hoe dat in zijn werk gaat kijkt in ons artikel met de basiskennis over projectoren. Hij koppelt dat aan een RGB-kleurwiel en BenQ’s CinematicColor technologie die uitstekende kleurweergave belooft. De projector ondersteunt ook 3D, tegenwoordig eerder uitzonderlijk, je moet dan wel optionele 3D-brillen kopen.

De lamp gaat in standaard mode tot 4.000 uur mee, en tot een indrukwekkende 15.000 uur in LampSave mode. De EcoSmart mode past de helderheid van de lamp aan op basis van het getoonde beeld en belooft nog steeds 8.000 uur.

De ingebouwde 5 Watt speaker is absoluut geen oplossing als je echt bioscoopgeluid wenst, maar hij presteert beter dan verwacht. De BenQ is klein genoeg om hem eventueel mee te nemen op verplaatsing, en in dat geval levert de ingebouwde speaker geluid zonder verder gedoe.

BenQ W1700 – Beeldkwaliteit

De beeldverwerking op deze BenQ is degelijk, zo scoort hij iets beter dan concurrenten op onze deinterlacing testen en film-en videoframerate testen. Toch blijft het gebruik van een goede bron met progressieve uitgang (720p, 1080p) aan te raden boven 1080i-input. De ruisonderdrukking is goed voor willekeurige ruis, en aanvaardbaar voor compressieruis. Zet ruisonderdrukking niet te hoog om detailverlies te vermijden.

De W1700 slaagt er niet in om perfect Ultra HD-detail weer te geven. Dat is ongetwijfeld te wijten aan de kleinere DMD-chip die vier pixelshift-stappen vereist. Het resulterende beeld is erg zacht en volledig vrij van pixelrooster, maar het verbergt het allerkleinste Ultra HD-detail. Zo is een schaakbord van 1×1 pixels in Ultra HD niet meer zichtbaar, maar wordt dat een grijs vlak. Voor de duidelijkheid, de chip levert wel nog steeds meer detail dan een Full HD-beeld.

De Cinema Master instellingen geven je de mogelijkheid om aan het detail te sleutelen (vooral dan Pixel Enhancer 4K, DCTI en DLTI instellingen). Die laatste twee kan je zonder problemen activeren, maar de Pixel Enhancer 4K hou je best in de laagste standen (niet hoger dan 5) om overduidelijk vals detail te vermijden.

Een Full HD beeld, zonder pixelshift (silence mode). Het pixelrooster valt op.

Een Full HD-beeld met pixelshift geactiveerd. Het beeld is aanzienlijk zachter en bevat geen zichtbaar pixelrooster.

De projector heeft geen motion compensation, maar levert een goede typerende filmlook. In snel bewegende beelden zijn de contouren wat vaag of in sommige gevallen heb je een duidelijke dubbele contour. Dit is een van de compromissen die je bij deze projector moet aanvaarden.

De maximale lichtopbrengst haal je enkel in de ‘Bright’ mode, en dan zit je met 2116 lumen niet ver van de specificatie (2.200 lumen). Het beeld is dan echter veel te groen. De betere kleurprestaties krijg je in de Cinema en de Sport mode. Die halen (met de lamp in de hoogste stand) respectievelijk nog 970 en 1485 lumen. Zet je de lamp in de laagste stand, dan gaat daar nog eens 33% af.  De Cinema mode haalt nipt genoeg licht om een 130 inch beeld te vullen, maar bij omgevingslicht moet je je beperken tot 100 inch. In eco-mode is 100 tot 80 inch aangewezen.

Helaas slaagt de BenQ er niet in om die waardes te combineren met een degelijk contrast. In de Cinema mode halen we nauwelijk 480:1 en in de Sport mode 740:1. Dat is voor een Home Cinema projector eerder aan de lage kant, en voor totale verduistering zelfs echt te laag. Schakel je de lamp in EcoSmart dan verbetert het contrast wel, maar dat is uiteraard enkel een dynamische contrastverbetering.

Bovendien blijft er een band van 60 pixels ongebruikt rond het beeld, maar die blijven wel zacht verlicht. (zie afbeelding hierboven) In donkere scènes en bij verduistering creëert dat een donkergrijze band rond het scherm die het contrast nog nadelig beïnvloedt. Je kunt dat uiteraard oplossen door een scherm met zwarte rand te gebruiken.

De Cinema beeldmodus is iets minder goed gekalibreerd dan we gehoopt hadden. De kleurtemperatuur is wat te koel (lichte cyaan overtoon), en de gamma-waarde van 2,1 is een tikje te laag, wat het waargenomen contrast nog wat benadeeld. De kleurweergave is wel uitstekend. Na kalibratie, een vrij eenvoudige taak, zijn de resultaten bijzonder goed. Zoek je een degelijke oplossing zonder kalibratie, start dan van de Sport-mode, laat scherpte zakken naar 5, Pixel Enhancer 4K naar 3, en schakel de gamma naar 2,2. Je krijgt dan een helderder beeld, met iets beter contrast en een betere kleurtemperatuur. De kleuren zijn iets intenser, maar dat stoort niet.

HDR

De BenQ W1700 ondersteunt HDR10, maar gezien het zwakke contrast hoopten we al niet meer op goede resultaten. Toch wist de projector ons nog redelijk te verrassen. De HDR-weergave is goed, binnen de beperkingen van de projector. Zodra je HDR-content aanlevert krijg je ook de mogelijkheid om de HDR-helderheid in te stellen. Daarmee maak je het beeld helderder of donkerder al naargelang je smaak en het omgevingslicht. De BenQ doet dit zonder witdetail op te offeren. Ook weergave van zwartdetail is goed, al is het duidelijk dat het zeer matige zwartniveau het beeld wat flets maakt. De kleurweergave is goed, maar met een vrij beperkt kleurbereik (75% DCI-P3) mag je geen wonderen verwachten.

In sommige gevallen (typisch bij media-bestanden, niet bij Ultra HD HDR-schijven) herkent de projector de HDR-beelden niet. Dat is makkelijk te herkennen als het beeld er zeer grijzig uitziet. Je kan hem dan in HDR-mode dwingen via het menu. Vergeet dit achteraf niet uit te zetten, of de projector probeert ook je gewone content als HDR weer te geven.

Gaming

De W1700 heeft een lag van 46,6 ms en dat flirt met de grens van wat voor sommige gamers net te veel is. Voor hardcore gaming zien we liever resultaten onder de 30 ms.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een AVFoundry HDMI Pattern Generator, een HDFury Integral en HDFury Vertex HDR-patronen en de Spectracal Calman for Business software.

BenQ W1700 – Conclusie

We willen echt van deze projector houden, maar hij maakt het ons niet makkelijk. Voor een scherpe prijs krijg je Ultra HD en HDR ondersteuning. De nieuwe DMD-chip zadelt de projector op met een beperkt contrast, dat in sommige gevallen nog benadrukt wordt door een donkergrijs kader rond het beeld. De Ultra HD-weergave is een duidelijke stap omhoog van Full HD, maar verbergt wel het allerfijnste Ultra HD-detail. Voor HDR10-weergave presteert hij verrassend goed, ook al zijn de beperkingen (contrast en kleurbereik) duidelijk zichtbaar. Anderzijds biedt de BenQ een heel goede kleurweergave in SDR, gecombineerd met een prima lichtopbrengst. Het is misschien niet de projector voor een aardedonker Home Theater, maar wel voor een woonkamer die je zo goed mogelijk verduistert, of waar je een beetje licht aan laat. Dat je de HDR-weergave kan aanpassen naar eigen smaak is ook een goede troef. De prijs was de grote aantrekkingskracht van deze projector, en dat blijft het ook, zeker als je een betaalbare maar modern uitgerust projector zoekt. Maar, als je Ultra HD en HDR achterwege kunt laten is de oudere BenQ W2000 voor 500 euro minder in de winkel te vinden. Die biedt vergelijkbare lichtopbrengst met beter contrast en uitstekende kleurprestaties.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Lichtopbrengst
  • Kleurweergave (SDR)
  • Compact design
  • Prijs

Minpunten
  • Geen perfect Ultra HD detail

  • Zwak contrast
  • Te beperkt kleurbereik (HDR)

Reacties (0)