8K Ultra HD: alles wat je moet weten

16 januari 2018 3 Minuten 5 Reacties
LG-8K-tv

In 2018 is het dan zover; als consument kun je naar de winkel voor een heuse 8K Ultra HD televisie. Maar, wat is die 8K-resolutie nu precies en kun je al content in 8K bekijken?

In dit artikel bespreken we alles dat je moet weten.

We zijn nog maar nauwelijks gewend aan de hoge 4k Ultra HD-resolutie, en daarbij krijgen we met steeds meer standaarden en technieken te maken, waaronder High Frame Rate (HFR) en high dynamic range (HDR). Maar de volgende ontwikkeling op het gebied van resolutie staat al om de hoek; 8K Ultra HD.

Wat is 8K Ultra HD?

8K Ultra HD staat puur voor de resolutie van beeldmateriaal. Dit betekent het aantal horizontale en verticale pixels van een beeld. Bij 4K spreken we van 3.840 bij 2.160 pixels en 8K bevat viermaal zoveel pixels; 7.680 bij 4.320 pixels. Een 8K-beeld bevat dus nog meer pixels en nog meer informatie. Ter verduidelijking; 8K is zestienmaal zo scherp als Full HD (1.920 bij 1.080 pixels).

8K Ultra HD televisies en spelers

Om 8K-content te kunnen bekijken heb je vanzelfsprekend hardware nodig die de resolutie ondersteunt, te beginnen met de televisie. De afgelopen jaren zijn er tijdens beurzen als CES en IFA diverse prototype 8K-televisies getoond maar de consument in de Benelux heeft nog geen 8K-televisies in de winkels zien staan. In 2018 komt daar verandering in want diverse fabrikanten hebben aangegeven 8K nu toch echt naar de consument te brengen. Samsung is één van de eersten, met de in 2018 gelanceerde Q9S-serie. De televisies in deze serie beschikken over een paneel dat de 8K Ultra-resolutie weer kan geven. Maar, de beperkende factor op dit moment is dat 8K-content alleen via streaming getoond kan worden. Via HDMI wordt de resolutie pas ondersteund zodra HDMI 2.1 geïntegreerd wordt, iets dat we in 2019 verwachten. Voor nu geeft Samsung dan ook aan dat de tv met name uitblinkt in het ‘opschalen’ van lagere resolutie materiaal naar de hoge 8K Ultra HD-resolutie. Buiten de Benelux zijn ook al wat 8K-televisies te koop. Zo heeft Sharp in Japan enkele modellen uitgebracht die mogelijk ook naar Europa komen.

Over 8K Ultra HD-spelers is op dit moment nog nauwelijks iets te zeggen, met name omdat er dus eerst van HDMI 2.1 gebruik gemaakt moet worden door fabrikanten van spelers en televisies. Zodra die horde genomen is en er ook meer duidelijkheid over 8K-content via fysieke discs verschijnt zullen ook de spelers volgen.

8K Ultra HD content

Op het gebied van content staat 8K Ultra HD ook nog in de kinderschoenen. Er zijn diverse grote omroepen, waaronder NHK in Japan, die met de hoge resolutie experimenteren maar een stabiele aanvoer van content is er nog niet. De verwachting is dat de streamingdiensten de hogere resolutie als eerste zullen ondersteunen. Vimeo en YouTube doen dit al en waarschijnlijk zullen diensten als Netflix en Amazon snel volgen wanneer filmmakers content in 8K gaan uitbrengen.

Wanneer kunnen wij 8K Ultra HD verwachten?

Voor ons in de Benelux geldt dat we nog wel even geduld moeten hebben. Net als bij de introductie van 4K Ultra HD geldt dat de eerste hardware het met name van ‘upscaling’ moet hebben en dat de introductie van content nog ver weg is. Nu zal bij 8K de distributie van content sneller verlopen aangezien we allemaal al toegang hebben tot streamingdiensten als Netflix en Amazon, maar toch is het onwaarschijnlijk dat deze diensten binnen 2 jaar al een groot aanbod hebben. Op dit moment adviseren we 8K Ultra HD niet als belangrijke factor bij de aankoop van een nieuwe televisie mee te nemen. Daarvoor is de hardware nog niet volledig ‘futureproof’ en is er simpelweg nog geen content.

Meer over resoluties, standaarden en technieken lees je in onze homecinema informatiegids.

Reacties (5)