Voor de testopstelling hebben we qua hardware gebruik gemaakt van de TX-P50VT20 3D TV, de Panasonic DMP-BDT300 3D Blu-ray speler en de PlayStation 3 voor 3D gaming. Qua content hebben we van Panasonic een 3D demo disc gekregen en maakten we zelf gebruik van de Blu-ray versie van Avatar, de DVD versie van Transformers, de Blu-ray versie van Planet Earth en de 3D games WipeOut HD, Pain, Super Stardust HD en MotorStorm 3D. Genoeg testmateriaal om een mooie review te maken dus!
Meer informatie: Een compleet overzicht van de specificaties en features
Design en installatie
Bij aankomst viel toch gelijk op dat de doos erg groot was en absoluut niet ligt. Aan de ene kant lastig, maar aan de andere kant heb je wel echt het gevoel dat je iets hebt binnengekregen dat indruk gaat maken. Nadat de TV eindelijk op zijn plek stond konden we de buitenkant even goed bewonderen. De bronze kleur doet de TV zeer chique aanvoelen en de subtiele standaard legt de nadruk vooral op het scherm zelf. De lijst is, zoals we gewend zijn van Panasonic, mooi afgewerkt en straalt klasse en kwaliteit uit.
De aansluitingen zijn zowel aan de achterkant als aan de zijkant van het display te vinden. Een nadeel van de aansluitingen aan de achterkant is dat je hiervoor echt de ruimte moet hebben. Het ophangen van de TV aan de muur wordt hierdoor een lastige klus, wat een bekend probleem is bij TV’s van Panasonic. Aan de zijkant van het display vind je onder andere een HDMI input, twee USB inputs en een SD card input.
Na even uitgezocht te hebben wat we allemaal nodig hadden voor de installatie – wat overigens alleen de Wifi adapter was om draadloos verbinding te maken met het netwerk – konden we de de producten aan elkaar aansluiten en de TV vol verwachting aanzetten. Qua instellingen op de TV zelf hebben we tijdens de initiĆ«le installatie niks aangepast. Je kunt natuurlijk naar eigen smaak wat instellingen veranderen, maar wij hebben gekozen om de THX instelling voor het beeld aan te houden, wat je wel gegarandeerd een realistische weergave geeft van de intentie van de filmmakers. Je kunt verder inputs nog een eigen naam geven, de audio afstellen, etc, maar dat is natuurlijk een persoonlijke voorkeur. Via het SFccc calibration menu kun je, mocht je een ervaren gebruiker zijn, nog wat geavanceerde instellingen doorvoeren voor het beeld om zo exact je eigen plaatje te creĆ«ren.
Meer informatie: THX certificering (Allesoverhomecinema.com)
Ook het instellen van de internet verbinding verliep zeer gemakkelijk. Na het aansluiten van de kleine Wifi adapter kun je direct in het menu de internet verbinding opzetten. Selecteer het netwerk waar je toegang tot wilt en voer wanneer nodig het wachtwoord in. De TV maakt verbinding met het netwerk en je kunt alle kanten op.
Daarnaast werden de 3D Blu-ray speler en de Playstation 3 zonder problemen door de TV herkent en was het meer een plug-and-play situatie dan het eerst aandachtig doorlezen van de handleiding.
Bediening
De bediening van een TV begint vaak bij de afstandsbediening. Nou heeft Panasonic hier geen miljoenen in geĆÆnvesteerd en zullen ze ook geen prijs winnen voor het design, maar we moeten wel toegeven dat de afstandsbediening gewoon erg functioneel is. De knoppen zijn niet te klein, de lay-out is duidelijk en logisch. Hij ligt goed in de hand, maar voelt wat ligt en goedkoop aan. Wellicht dat je wel iets meer design en uitstraling zou verwachten van het topmodel van Panasonic. Desondanks zijn alle belangrijke functies zijn op de afstandsbediening terug te vinden en nieuw is de knop voor ‘Viera Controls’, waar we zo meteen op terug komen. Ook kun je met de afstandsbediening gemakkelijk andere apparaten, zoals de 3D Blu-ray speler, bedienen. De speler wordt gelijk herkent en de belangrijkste functies van de speler zitten ook op de afstandsbediening voor de TV. Daarnaast kun je de externe harddisk, welke je gebruikt voor opnamen, met de afstandsbediening bedienen.
Het menu van de 50VT20 is ook logisch en duidelijk opgebouwd, al kun je met verschillende knoppen verschillende menu’s oproepen. Er is niet Ć©Ć©n standaard menu waar echt alles in zit. De menu’s zijn functioneel, maar niet mooi. De simpele grijze, gele en blauwe kleuren vormen de basis en je zult ook weinig mooie icoontjes of vormgeving tegenkomen, behalve in het afspeel scherm voor media. Het mooie is wel dat Panasonic een Viera Tools toolbar heft toegevoegd, welke overigens wel een aantal grafische elementen bevat. Deze kun je oproepen via de afstandsbediening en hier vind je alle belangrijke bronnen, instellingen en features terug. Zo kun je via Viera Tools toegang krijgen tot de Media Server (via DLNA), de Viera Cast internet portal, de 3D en instellingen en foto’s, video’s en muziek vanaf een USB stick of externe hardes chijf. Een mooi menu waarbij je alles bij de hand hebt.
Om de Panasonic naar eigen smaak in te stellen of om functies en features te kiezen hoef je niet diep te graven. Alles is snel en binnen enkele drukken op de knop te bereiken. Ook is alles duidelijk omschreven. De standaard instellingen (behalve de aan te raden THX modus) zijn al ready-to-go.
Features
Zoals gezegd kun je de TV gebruiken als media centrum waar je verschillende media bestanden samenkomen. Zo kun je foto’s, films en muziek via een USB stick, harde schijf of SD card afpelen, maar ook kun je via DLNA verbinding maken met een PC of Mac en draadloos bestanden uitwisselen. De snelheid van de DLNA verbinding is snel genoeg en houdt goed stand. Een nadeel is dat Panasonic nog steeds niet alle beschikbare codecs ondersteunt, zo heeft de TV moeite met .mov en .wmv bestanden.
Meer informatie: DLNA functie (Allesoverhomecinema.com)
De TV bevat ook de Viera Cast internet portal, een mooi vormgegeven menu waarmee je toegang krijgt tot online content als YouTube, Picasa, Bloomerg en Eurosport. Helaas is er nog weinig content waar je ook als Nederlander iets mee kunt, maar Panasonic heeft aangegeven daar aan te werken. Via Viera Cast kun je ook toegang krijgen tot de Skype applicatie. Hiermee kun je beeldbellen, mits je een (HD) webcam aangesloten hebt op de TV. Een leuke functie, maar helaas hebben we deze niet kunnen uittesten.
Een mooie nieuwe functie van de VT20 serie is USB opnamen. Wanneer je een externe harde schijf aansluit op de TV kun je tot 180 minuten aan beeldmateriaal van TV zenders opnemen. Helaas kun je niet van zender verwisselen onder het opnemen, maar als een pauze functie is het een handige optie. Wel kun je onder het opnemen overschakelen naar een andere bron, zoals Blu-ray. Let wel dat je het opgenomen materiaal alleen op de Panasonic TV kunt afspelen en niet op een computer of andere TV. De functie eigenlijk puur bedoelt voor het pauzeren van programma’s of zo nu en dan iets opnemen. Wanneer je de harde schijf gebruikt voor opnamen van de TV kun je deze niet gebruiken voor opslag van andere apparaten, mits je de schijf weer formatteert.
Beeldkwaliteit: 3D weergave
Allereerst moeten we nogmaals zeggen dat we voor de THX modus gekozen hebben voor de beeld instelling. Deze modus, met wat kleine aanpassingen welke we hieronder geplaatst hebben, geeft de meest realistische en natuurlijke beelden weer, precies zoals de filmmakers het bedoeld hebben.
Mode | Professional1 |
Contrast | 36 |
Helderheid | 0 |
Kleur | 30 |
Scherpte | 0 |
Levendige kleuren | Off |
Eco-format | Off |
P-NR | Off |
Intelligent Frame Creation | On/Off |
16:9 overscan | Off |
R-gain | +1 |
G-gain | -2 |
B-gain | +4 |
R-cutoff | 0 |
G-cutoff | 0 |
B-cutoff | +2 |
Wanneer we de 3D Blu-ray speler aansluiten op de TV en de 3D demo disc erin stoppen doet de TV al het werk voor je. Je hoeft geen extra instellingen te veranderen of kabels aan te sluiten. Alles wat je moet doen is de 3D bril aanzetten en op zetten. De TV geeft zelf aan dat de 3D modus gestart wordt. De 3D bril kun je overigens zelf nog afstellen. Er zitten bij elke bril 2 neusstukjes die je op 2 manier op de bril kunt zetten voor de minste last en de beste kijkervaring.
De eerste indruk was overweldigend. De kleuren zijn zeer natuurgetrouw en het kleurbereik is erg groot. Ook de scherpte bij 3D beelden is zeer strak. De beelden komen ook echt als Full HD beelden over. De diepe zwartwaarden, wat we van het Panasonic NeoPDP panel gewend zijn, maken het geheel mooi af. Ook de kijkhoek voor 3D content is geen probleem. Vanuit elke hoek, zelfs schuin, kun je de 3D beelden moeiteloos ervaren en blijft het beeld de kleur echtheid en scherpte behouden. De diepte van het beeld is overweldigend, niet alleen door de 3D ervaring maar ook door de kwaliteit van het 2D beeld van de VT20. De 3D beeldkwaliteit is nog steeds afhankelijk van de eigenlijke beeldkwaliteit van een TV. Van crosstalk of haperende beelden was absoluut geen sprake. De 3D weergave leek moeiteloos en vloeiend. In de bioscoop lijkt het soms of bewegende beelden snel onscherp worden, maar daar heeft de VT20 absoluut geen last van. Natuurlijk is de 3D demo disc gemaakt voor dit soort reviews en in-store marketing en is de mate van crosstalk of motion-blur afhankelijk van de content, maar de beelden van de demo disc zijn dan ook wel echt fantastisch. De 3D ervaring is zeker niet nep te noemen. Objecten komen niet altijd vlak voor je neus te staan, maar de diepte in de TV is indrukwekkend. Het is alsof je in een kijkdoos kijkt en je hebt continu het gevoel dat er om de hoek van de lijst veel meer beeld waar te nemen is.
Ook bij het 3D gamen viel er weinig negatiefs op te merken, behalve dan dat een van de 3D games van Sony, PAIN, totaal geen 3D modus bevatte. Gelukkig waren er nog drie andere spellen te spelen en deze ervaring overtrof de ‘gewone’ 3D kijk ervaring. Als je echt een spel wilt beleven is 3D dĆ© techniek om te gebruiken. Games komen realistischer over en de diepte maakt meer inzicht mogelijk. We denken dat dit zeker bij shooter games een toegevoegde waarde is. Een klein nadeel is wel dat je bij het gebruik van 3D steeds dichter op de TV kruipt. Je wilt namelijk steeds dieper het spel in en van de realistische ervaring gebruik maken. Na een uur spelen merk je dan wel dat je te dicht op het scherm gezeten hebt.
Beeldkwaliteit: 2D weergave
Eigenlijk kunnen we over de 2D weergave weinig anders zeggen dan dat we over de 3D weergave gezegd hebben. De beelden zijn gevuld met fraaie, verzadigde kleuren, zeer diepe zwartwaarden en een ongelooflijke weergave van detail. De schaduwen bevatten ook veel detail en zijn nagenoeg perfect te noemen. Het contrast ligt ook erg hoog en geeft een natuurgetrouw beeld. Bij het gebruik van HD materiaal (in dit geval vanaf Blu-ray) is er bijna geen ruis of motion-blur te ontdekken. Ook het 2D beeld is naar onze mening een van de betere, zo niet het beste, beeld wat we tot nu toe gezien hebben.
Voor SD materiaal (in dit geval vanaf DVD) is het iets anders. Er zit veel korrel in het beeld en de ondertiteling wordt niet perfect weergegeven. Je ziet dat kartelig is opgebouwd. Nadat we dit zagen hebben we meerdere DVD’s uitgetest, maar het effect bleef hetzelfde. Natuurlijk is het niet alleen maar negatief, want voor een SD film was de kwaliteit nog steeds zeer goed.
In het verleden hadden plasma TV’s van Panasonic, maar ook LCD TV’s van andere merken, veel last van reflecties in het scherm. Bij de VT20 serie heeft Panasonic eindelijk een zeer goede oplossing hiervoor gevonden. Door een helderdere weergave en een panel wat geen ruimte meer bevat tussen de glasplaten worden de reflecties geminimaliseerd. Zelfs met daglicht op het scherm heb je er bijna geen last van en blijft de kijkervaring zeer plezierig.
Audio kwaliteit
Voor de audio kwaliteit waren de verwachtingen niet al te hoog gespannen, maar toch werden we aardig verrast. De speakers klinken vele malen beter dan je zou verwachten van een flatscreen TV. Het enige wat de speakers missen is een deel van de lage tonen. Ook zijn de speakers nog af te stellen voor verschillende voorkeuren. Zo kun je de stemmen duidelijker laten klinken of de speakers afstellen voor muziek weergave. Wanneer je het volume volledig open zet lijken de speakers over hun grens heen te zitten en begint het geluid schel te worden en te vervormen. Wel zijn de speakers puur goed om even een TV uitzending te kunnen volgen. Voor een echte home cinema ervaring is natuurlijk een kwalitatief home cinema systeem noodzakelijk.
Conclusie
De Panasonic TX-P50VT20 is naar onze mening de beste TV die Panasonic ooit geproduceerd heeft en wellicht ook nog eens een van de beste TV’s die vandaag de dag op de markt te vinden zijn. Op de 3D markt ligt Panasonic net wat voor op de concurrentie met nagenoeg perfecte beelden en een complete en vlekkeloze 3D ervaring. Wat 2D betreft is het wellicht of je voorkeur bij plasma of LCD ligt, maar ook hier laat Panasonic zien wat ze kan en komt het merk aardig dicht in de buurt van de Pioneer Kuro modellen welke nog steeds de boventoon voeren. 2D beelden worden, vooral vanaf Blu-ray, zonder artifacts, ruis of motion blur weergegeven met pure en natuurlijke kleuren. Plasma is nog lang niet weg te denken uit de markt en laat zelfs het gros van de LCD/LED TV’s met gemak achter zich.
Qua features zijn de draadloze Wifi adapter, de USB opnamen functie en de DLNA media server mooie voordelen. Alle functies zijn gemakkelijk in te stellen, werken snel en zonder problemen. Aan de andere kant mag je wel verwachten dat een TV een deze prijsklasse deze features bevat.
Punten waar Panasonic nog aan moet werken zijn de aansluitingen op de achterkant, waar gewoonweg beter over nagedacht moet worden, en de Viera Cast portal. De laatstgenoemde is voor de meeste consumenten niet echt bruikbaar, behalve wellicht de YouTube functie. Wanneer Panasonic ook content gaat leveren gericht op de Nederlandse markt kan deze functie een grote toegevoegde waarde hebben voor het TV kijken.
De prijs/kwaliteit verhouding van de TV is goed te noemen. Wanneer je de 3D brillen van de kosten af zou trekken hou je de prijs over van een topmodel 2D TV. De meerkosten voor de 3D feature zijn dus minimaal. Kortom, een echte aanrader!
Adviesprijs Panasonic TX-P50VT20: 2.599,00 euro (incl. twee 3D brillen)
Meer informatie: 3D TV vergelijking: Panasonic vs. Samsung
Reacties (14)