Zo zorg je dat al je smarthome-apps je telefoon niet ‘vervuilen’

13 november 2022 5 Minuten 3 Reacties
Oppo Enco Buds 2

Je huis automatiseren kun je al voor een klein bedrag voor elkaar krijgen, maar daarvoor moet je het wel doen met een nieuwe app op je telefoon. Nieuwe gadget van een ander merk? Weer een app. Zo blijft je telefoon overzichtelijk.

Een slimme lamp van de Action, een Google Nest Mini of slimme kerstverlichting van Philips Hue. Ieder slim apparaat in huis heeft wel een eigen app. Voor je het weet staat je telefoon helemaal vol met smarthome-apps en heb je geen idee meer welke lamp waar ook alweer onder staat. Gelukkig is daar iets aan te doen. 

Te veel smarthome-apps

Die Matter smarthomestandaard is er niet voor niets: het wordt al gauw enorm rommelig wanneer smarthomegadgets niet met elkaar communiceren. Hoe zorg je er in de tussentijd voor om je telefoon niet compleet te laten overnemen door nieuwe smarthome-apps die er weer bijkomen als je een nieuwe gadget koopt? Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf maar voor een paar smarthomemerken te gaan, zoals Philips Hue en Google Nest, maar als je juist houdt van die veelheid aan mogelijkheden, dan zal je iets aan je telefoon moeten doen om te zorgen dat je tussen alle apps nog het bos weet te vinden.

Haal ze van je startscherm af

Wanneer je een nieuwe app downloadt, dan komt deze waarschijnlijk zowel in je lijst met alle apps te staan, als op het startscherm. Dat werkt net als bij een computer: onder het startmenu vind je al je software, maar wanneer je het downloadt en installeert krijg je vaak ook een snelkoppeling op je desktop. Hartstikke handig bij het instellen van een app, omdat je hem zo snel weet te vinden, maar over het algemeen hoef je jezelf niet te herinneren je smarthome-apps te gebruiken. Haal ze dus lekker van je startscherm af door even je vinger erop te houden en dan te kiezen voor verwijderen.

Zet ze in mapjes

Staan er allerlei smarthome-apps door elkaar op je telefoon, maar wil je ze onder één noemer hebben? Je kunt er een mapje voor maken, al is het niet altijd even duidelijk hoe dat werkt. Het werkt door langer op een app te tikken, waarna je hem kunt verslepen. Sleep hem op een andere app en je kunt een mapje aanmaken. Zorg dus dat je de ene smarthome-app op een andere sleept en maak een mapje aan dat ‘smarthome’ heet. Sleep er vervolgens ook de andere apps die over smarthome gaan in en je vindt op één plek alle apps die je nodig hebt.

Geef ze duidelijkere namen

Maar: welke app was ook alweer waarvoor bedoeld? De app van de slimme lampen van de Action heet bijvoorbeeld helemaal geen Action (laat staan dat erbij staat om welke gadget het gaat), maar LSC Smart Connect. Gelukkig kun je apps andere namen geven, al gaat dat niet zo makkelijk als even langer op de app duwen. Het hangt van je besturingssysteem af of dat kan, maar gebruik je de Nova Launcher, dan kun je het wel doen door even op de app te duwen en naar ‘edit’ te gaan. Op die manier kun je bijvoorbeeld de titel LSC veranderen in ‘slimme lampen Action’ of misschien zelfs alleen ‘Keukentafellamp’. Zo maak je het voor jezelf wat overzichtelijker en duidelijker, dan al die apps met hun vage namen.

Gebruik apps waarin ze samenkomen

Gebruik je een smarthomeplatform, zoals SmartThings, dan kun je veel gadgets laten samenkomen in één app. Dat scheelt weer, want je kunt die app bijvoorbeeld wel op je startscherm zetten zodat je snel bij je smarthomemogelijkheden bent, zonder dat je voor elk apparaat een aparte app hoeft te gebruiken. Mocht het wel nodig zijn om alsnog per gadget een app te hebben, dan kun je ze alsnog laten samenkomen in zo’n smarthomeplatform-app, en zet je de rest van de apps gewoon in een mapje waarin je waarschijnlijk zelden hoeft te kijken. Naast SmartThings zijn onder andere Apple HomeKit voor iOS en Google Home voor Android goede opties om op één plek zoveel mogelijk slimme apparaten aan te sturen.

 

Zet IFTTT in

If This Then That is een handige app, omdat hij van alles kan helpen automatiseren. Hij kan bijvoorbeeld als jij de deur uitloopt zorgen dat de standbymodus van je koffie-apparaat uitgaat en de lampen uitzetten, plus de verwarming lager. Deze app laat ook al je smarthome-apparatuur samenkomen, maar verbindt daar ook meteen al een actie aan (al kan bijvoorbeeld Google Home dat ook door een Routine te gebruiken). IFTTT is van nature geen app alleen voor smarthome, dus je vindt er ook meteen veel andere handige mogelijkheden in. Denk bijvoorbeeld aan ‘kettingreacties’ waarbij je een berichtje in je mail krijgt wanneer het ISS over je huis gaat. Deze app is zeker in combinatie met zo’n smarthomeplatform-app erg handig als het gaat om het beheren van je gadgets.

Meer informatie

Helaas is het verder in veel gevallen niet mogelijk om je smarthomegadgets te gebruiken zonder hun eigen app te installeren. Dat is namelijk nodig om bijvoorbeeld te zorgen dat je smarthome-gadget op het internet kan of om bepaalde opties in te stellen, zoals hoe hard de sirene gaat als er een ongenodigde gast in je huis rondloopt. Het helpt dan ook vooral om die apps bij het instellen te gebruiken, ze met een duidelijke naam in een mapje bij elkaar te zetten en vervolgens vooral op de wat meer overkoepelende apps te rekenen voor het verdere gebruik van die gadgets. Veel makkelijker kunnen we het niet maken, maar wel overzichtelijker.

Wil je meer weten over apps? Lees dan onze speciale apps-pagina.

Reacties (3)