Gebruik een router met 802.11ac aan boord
Door te blijven investeren in nieuwe hardware, kun je ervoor zorgen dat je smarthome altijd toegang heeft een snelle internetverbinding. We snappen dat niet iedereen grof geld wil uitgeven aan nieuwe routers, maar als je router momenteel nog geen ondersteuning aanbiedt voor 802.11ac, dan wordt het wel tijd om te upgraden. Check dus even wat voor router je thuis hebt staan: is het een variant met alleen 802.11g of 802.11n aan boord, dan is het dus tijd voor een nieuwe. Bovendien biedt een nieuwe router veel meer voordelen.
Zo krijg je bijvoorbeeld toegang tot meer updates en een langere ondersteuningsperiode. Nieuwe routers zijn zo beter beveiligd tegen online gevaren dan oudere modellen. Bovendien kunnen nieuwe routers ervoor zorgen dat je meer bereik in huis realiseert. Verder kunnen wat duurdere en geavanceerdere modellen apparaten beter beheren door allerlei moderne technologieën, zoals tri-band- en mu-mimo-technologie. Echter, de basale 802.11ac-router van nu is al veel beter dan de 802.11g- of 802.11n-routers van weleer.
Plaats je router niet in een kastje
Wat ook nog wel eens kan helpen is de locatie van je router. Veel mensen zijn geneigd dit ding in een tv-kastje of de meterkast te plaatsen, waardoor het bereik effectief minder wordt. Voor de beste prestaties plaats je de router, centraal, in het openbaar, hoe lelijk die apparaten ook zijn, en het liefst nog ver verwijderd van muren en andere obstakels. Daarnaast doe je er goed aan de antennes rechtop te zetten, mits dat mogelijk is. Probeer hem ook hoger te plaatsen dan bijvoorbeeld op de grond; dit allemaal om het signaal goed te laten werken.
Denk eens aan een meshnetwerk
Merk je dat je op plekken in huis een slechte wifiverbinding hebt? Dan kun je een meshnetwerk in huis opzetten. Middels zo’n netwerk zorg je ervoor dat je op verschillende plekken in huis beter en sneller internet hebt. Ze maken allemaal gebruik van de signalen die de router afgeeft. Door meer apparaten voor een meshnetwerk te kopen, des te groter het bereik wordt in huis. Bovendien hebben de meeste meshapparaten ook lan-poorten, waardoor je apparaten zonder draadloos internet ook elders kunt blijven gebruiken.
Het opzetten van een meshnetwerk is meestal heel simpel. Vooralsnog is het zo dat je alleen apparaten van een bepaalde serie hiervoor kunt gebruiken; zelfs repeaters van dezelfde merken kunnen onderling, tussen verschillende productenseries, niet met elkaar communiceren. Daardoor kan dit nog wel eens een dure grap worden, maar daar tegenover staat een stabiele internetverbinding. In de toekomst moet het wel mogelijk worden verschillende meshapparaten te gebruiken binnen het zelfde meshinternetnetwerk.
Probeer eens een ander kanaal
Wanneer je in een drukke buurt, flat of appartementencomplex woont, dan kan het zijn dat je last hebt van de wifikanalen om je heen. Draadloze routers kunnen op verschillende kanalen werken. Soms zitten routers elkaar in de weg, omdat ze op hetzelfde kanaal werken; dus is het verstandig om een kanaal uit te kiezen dat niet zo druk is. Je router kan in principe zelf een minder druk kanaal uitkiezen, maar je doet er goed aan dit nog even te controleren. Zo kun je het kanaal ook zelf aanpassen, mocht het toch nog heel druk zijn.
2,4 of 5 GHz
Het kan een groot verschil uitmaken of je voor 2,4 of 5 GHz kiest. Op dit moment maken nog heel veel apparaten gebruik van 2,4 GHz, waardoor die kanalen veelal vol zitten en dus in theorie minder snel internet zouden kunnen aanbieden. Steeds meer apparaten bieden de laatste jaren ook de optie voor 5 GHz aan. Wanneer je hiervoor kiest, dan merk je een groot verschil in snelheid. Juist omdat die kanalen nog niet zo druk zijn als 2,4 GHz. Is het dus mogelijk een apparaat met een 5 GHz-verbinding in te stellen, doe dat dan gerust.
Denk ook aan je beveiliging
Wat je ook van plan bent om te doen, vergeet je beveiliging niet. Zo doe je er goed aan ervoor te zorgen dat je router, of je meshnetwerk, altijd voorzien is van de nieuwste firmware-updates. Daarnaast dien je zoiets als wpa2 (of misschien al wel wpa3) geactiveerd te hebben, waardoor je netwerk niet zomaar door iemand anders gebruikt kan worden. Verder moet je het wachtwoord van je router nog even aanpassen, kun je altijd de DNS aanpassen en is het verstandig om functies als ‘remote management’ uit te schakelen.
Meer lezen?
We hebben een grote hoeveelheid artikelen geschreven die je allemaal kunt terugvinden in onze sectie voor tips en advies, waarin we verschillende dingen uitleggen. Ben je naar iets specifieks of juist iets algemeens op zoek, dan is de kans groot dat we erover geschreven hebben. Mocht je iets niet kunnen vinden of mis je iets, dan kun je altijd terecht in onze sectie voor vragen en antwoorden.
Reacties (0)