De Nederlandse regering heeft een aantal maatregelen in het leven geroepen om de verspreiding van covid-19 te voorkomen. Maar jij als persoon en burger van Nederland, hebt ook de verantwoordelijk een rol te spelen in het tegengaan van de verspreiding. Overdreven of niet, je doet er nu goed aan zo min mogelijk fysiek contact te hebben met mensen. En als het even kan, dan het liefst ook met allerlei dingen in huis waar het virus (tijdelijk) op zou kunnen rusten. Was gedurende dag vaak je handen en houd ook op straat 1,5 meter afstand.
Maar hoe kun je hier nou mee omgaan in je eigen huis? Soms moet er nog wel eens iemand langskomen bijvoorbeeld, om je te helpen met zaken als boodschappen of de algemene hygiëne in huis. Gelukkig zijn er inmiddels middelen waarmee je kunt voorkomen dat er veel fysiek contact plaatsvindt tussen mensen en allerlei objecten in huis. In dit artikel bespreken we enkele opties waarmee je kunt voorkomen dat covid-19 toch overgedragen wordt via een deurklink of misschien wel de traditionele stofzuiger in de meterkast.
Slimme deurbel
Wanneer je een slimme deurbel ophangt, en die ook goed schoonhoudt natuurlijk, dan kun je altijd zien wie er aanbelt. Dat is handig als je buiten bent, maar nu ook wanneer je aangeraden wordt zo lang mogelijk binnen te blijven. Zo kun je vanaf de andere kant van de deur zien wie er aanbelt en hoef je de deur niet te openen, wat de verspreiding van covid-19 mogelijk wat indamt. Het mooie is dat je ook goed met iemand kunt praten wanneer de slimme deurbel in kwestie zowel speakers als een microfoon aan boord heeft.
Op Smarthome Magazine hebben we de laatste maanden enkele slimme deurbellen getest. De recensies vind je hieronder.
Slim deurslot
Staat er dan iemand voor de deur die écht naar binnen moet? Dat kan altijd gebeuren. Dan nog hoef je de deur of de deurklink niet aan te raken en dat hoeft de persoon aan de andere kant ook niet te doen (al moet die hem waarschijnlijk wel even met de voet openduwen). Met een slim deurslot geïnstalleerd kun je vanaf een afstand de deur openen voor iemand die je vertrouwt en je bijvoorbeeld helpt met de boodschappen. Jullie kunnen zodoende allebei gepaste afstand houden. Vervolgens doe je de deur met je eigen voet weer dicht.
Op Smarthome Magazine hebben we de enkele slimme sloten getest. De lijst van slimme deursloten vind je hieronder.
Slim intercomsysteem
Dan kun je in de situatie zitten dat je in een complex of gebouw woont met een gedeelde voordeur. Waarschijnlijk heb je dan al een intercomsysteem hangen, maar ook die kun je slimmer maken. Zo hoef je dat apparaat dus ook niet aan te raken en kun je het gewoon op je smartphone houden (waarvan we verwachten dat je die ook goed schoonhoudt). Met een slim intercomsysteem kun je de deur beneden namelijk automatisch open laten gaan wanneer iemand aanbelt. En anders kun je het handmatig via je telefoon regelen.
Op Smarthome Magazine hebben we onlangs de Nuki Opener getest. De recensie over het apparaat lees je hier.
Slimme stofzuiger en dweiler
Het is nu zaak dat je je huis heel schoon houdt. Het virus overleeft het niet lang op elk oppervlak, maar dat neemt niet weg dat hygiëne nu erg belangrijk is. Voor jezelf, maar ook voor de vloeren in huis (waar je misschien nog wel eens op niest, nu). En omdat het ook een beetje gemakkelijk moet gaan, raden we aan gebruik te maken van een slimme stofzuiger en, als het even kan, een slimme dweiler. Beide apparaten hoef je (meestal) niet aan te raken en zijn (in de meeste gevallen) via smartphone te bedienen. Bakjes leeggooien moet je wel zelf doen.
Op Smarthome Magazine hebben we verschillende robotstofzuigers getest. De recensies vind je hieronder.
Camera’s voor in de kamer
Het komt nog niet heel vaak voor, maar in sommige gevallen hebben mensen die last hebben van covid-19 (of waarvan gedacht wordt dat ze het virus bij zich dragen) zichzelf tijdelijk in quarantine gesteld. Bijvoorbeeld in hun eigen huis of een slaapkamer (als er nog andere mensen aanwezig zijn). Dan kan het handig zijn om een beveiligingscamera te kopen, zodat je contact kunt houden met de mensen van wie je houdt. Geef mensen die je vertrouwt toegang tot de beelden en je blijft heel de dag gemakkelijk in contact met elkaar.
Op Smarthome Magazine hebben we verschillende beveiligingscamera’s getest. Hieronder staat een lijst met de meest recente camera’s.
Apparaten die je niet hoeft aan te raken
Dan hebben we nog een uitgebreide categorie met apparaten die je niet meer hoeft aan te raken. Wederom ben je dan alleen op je smartphone aangewezen, waardoor dat het enige apparaat wordt dat je vaak schoonmaakt. Veel van deze producten zijn natuurlijk ook met je stem te bedienen, waardoor je er minder rekening mee hoeft te houden. Hieronder hebben we enkele handige, slimme producten verzameld die het leven nu een stuk aangenamer kunnen maken, om een scala aan redenen, natuurlijk.
Hieronder staan recensies van onder meer slimme speakers, thermostaten en een slim systeem voor je oude gordijnen.
- De Slide, een slim systeem voor domme gordijnen
- Vintage filamentlampen van Innr, voor een beetje sfeer in huis
- Ikea Fyrtur, slimme rolgordijnen voor bij het raam
- Google Nest Mini, een compacte slimme speaker voor stembediening
- D-Link Mini Wi-Fi Smart Plug, een slim stopcontact voor apparaatbediening
- Google Nest Hub, een smart display waar je vaak camerabeelden op kunt afspelen
- Slimme thermostaten, zoals de Nest Thermostat E, voor bediening van je verwarming
- Dyson Pure Cool Desk, een luchtreiningssysteem waarmee je je eigen luchtkwaliteit controleert en verbetert
In het bijzonder willen we ook nog aandacht besteden om aan complete smarthomesystemen en soortgelijke producten. Deze systemen kunnen je goed helpen bij het automatiseren van processen, waardoor je nog minder vaak in aanraking komt met spullen of je smartphone. Denk dan aan:
Met dergelijke system is het mogelijk allerlei processen te automatiseren. Als je hierboven op de naam klikt, dan kom je uit bij de recensies van de apparaten. Daarin lees je wat je er van kunt verwachten en wat er allemaal zoal mogelijk is. Sinds kort hebben we ook een nieuwe artikelserie op Smarthome Magazine, namelijk hoe je moet werken met scenario’s in huis. De eerste twee artikel staan inmiddels online. Het eerste deel tref je hier aan. En als je dat eenmaal gelezen heb, dan maak je met dit artikel meteen de volgende stap.
Meer lezen?
Wil je meer lezen over all-in-one-systemen, check dan ons uitgebreide nieuwsarchief. Ook hebben we inmiddels een groot aantal tips en recensies geschreven waar je doorheen kunt klikken.
Reacties (0)