Slimme thermostaten worden steeds populairder omdat ze enerzijds voor heel wat gebruiksgemak kunnen zorgen, anderzijds omdat ze zichzelf ook deels kunnen terugverdienen door energie te besparen. Wij zetten de vele keuzes op een rijtje en maken een balans op.
Slimme thermostaten?
Thermostaten zijn lange tijd simpele, relatief domme, apparaatjes geweest in ieder huishouden. Veel meer dan de huidige temperatuur aangeven en de doeltemperatuur instellen konden ze voorlopig niet. Daarnaast hadden ze vaak ook nog eens een zeer onduidelijke interface met allerlei knoppen waarvoor je steeds de gebruiksaanwijzing moest doornemen.
Met de komst van smart home-producten en het “Internet of Things” kwam daar al snel verandering in. Thermostaten kunnen nu een deel worden van een intelligent systeem gebaseerd op de levensstijl van je huishouden. Op die manier kan je bijvoorbeeld van op afstand de temperatuur van je huis regelen alsook heel wat energie besparen.
De voor- & nadelen
Slimme thermostaten hebben heel wat voordelen. De meeste slimme thermostaten hebben een bijhorende app voor smartphones en tablets en die vormen vaak het grootste voordeel aan zo’n apparaat. Zo kan je aangeven wanneer je thuis zal aankomen zodat het al lekker warm is wanneer je aankomt. De thermostaten zijn vaak heel wat mooier dan de saaie “domme thermostaten” die we al langer kennen. Ze helpen ook met energie besparen, maar maak je daar echter niet té veel illusies om. Vaak zal het hier ten hoogste om een besparing van 20% gaan, en dat in het beste geval.
De installatie van zo’n thermostaat is meestal niet zo moeilijk maar veel fabrikanten bieden ook een installatieservice aan, net als heel wat energieleveranciers. Hou er ook rekening mee dat je CV-ketel OpenTherm moet ondersteunen. Het is aangeraden om hiernaar te informeren bij de fabrikant van je CV-systeem. Meer informatie over slimme thermostaten en de mogelijkheden ervan lees je hier.
Energieleveranciers & thermostaten
Heel wat energieleveranciers verkopen zelf slimme thermostaten. Dat kan zeker interessant zijn omdat ze vaak de toestellen verhuren waardoor er geen grote hap uit je budget moet in één keer. Anderzijds bieden ook heel wat energieleveranciers gratis installatie aan of prijsvoordelen in combinatie met een abonnement. Het kan dan ook zeer interessant zijn om te kijken wat jouw energieleverancier aanbiedt.
Toon
Eneco biedt de slimme thermostaat Toon aan. Deze is ook afzonderlijk te koop. Het apparaat weergeeft de weersvoorspellingen en een duidelijk overzicht van de temperaturen in je woning. Daarnaast krijg je ook een overzicht van je energieverbruik. De temperatuur van zowel modulaire als aan/uit CV-ketels kan geregeld worden door het apparaat. Echter heeft het apparaat geen sterk systeem om bij te houden wie wanneer thuis is en om zo bij te leren.
Andere thermostaten, zoals Anna, kunnen wel op basis van bv. de locatie van gebruikers intelligent leren verwarmen om energie te besparen. Een leuk voordeel aan Toon is dat hij ook verlichting kan besturen door het gebruik van intelligente schakelaars of Philips Hue-lampen.
Anna
Anna is afzonderlijk te koop maar wordt ook aangeboden door de Nederlandse Energie Maatschappij. Een leuke troef van deze thermostaat is dat ze aan de hand van “geo-fencing” op een intelligente manier de temperatuur kan instellen. Dat betekent dat ze de locatie van de smartphones van bewoners gebruikt om te leren wie wanneer thuis is en zo een schema te creëren. Leuk om te weten is dat Anna een volledig Nederlandse creatie is en volledig in Eindhoven wordt ontwikkeld.
E-Thermostaat
De E-Thermostaat wordt ondermeer aangeboden door leverancier Essent. Het apparaat heeft een bewegingssensor die de temperatuur handhaaft zolang er voor een bepaalde periode beweging wordt gedetecteerd in het hoofdverblijf (waar de sensor hangt of staat). Wanneer er voor meer dan 48 uur geen beweging wordt gedetecteerd schakelt de thermostaat over op een spaarstand. De sensor is zo ontwikkeld dat huisdieren niet worden opgemerkt.
Nest
Nest is waarschijnlijk de populairste slimme thermostaat. Het bedrijf erachter is deel van Google en innoveert heel wat. Zo produceren ze ook slimme rookmelders die je kan integreren in één systeem samen met de Nest thermostaat. Door een intelligente licht & bewegingssensor kan Nest, in maximaal 10 verschillende zones, de temperatuur regelen. Het apparaat kan ook gebruik maken van de locatie van de smartphones van inwoners om te bepalen wie wanneer thuis is. Het kan ook gekoppeld worden aan de intelligente lampen van Philips Hue. De Nest thermostaat is los verkrijgbaar maar wordt ook aangeboden in combinatie met een contract door Essent.
Honeywell evoHome
De Honeywell evoHome is met zijn adviesprijs van €299 zowat de duurste maar ook meest geavanceerde thermostaat in de lijst. De producent belooft wel dat je zo’n 30% kan besparen op de energiefactuur met dit apparaat. Een van de sterktes van het toestel is dat het je huis in zo’n 12 ‘vertrekken’ of zones kan indelen en de temperatuur per zone kan regelen. Ook de activiteiten en aanwezigheden kunnen in die zones apart gemeten worden.
Dit zogenaamd “regelen per vertrek” kan heel wat energie besparen. Denk bijvoorbeeld maar aan kamers die meer zonlicht opvangen en dus minder energie nodig hebben, alsook situaties waarin de verwarming wordt ingeschakeld als de haard brandt.
Alles over slimme thermostaten
Meer informatie over de mogelijkheden van slimme thermostaten vind je in ons overzicht. Wil je ook andere apparaten in je huis wat intelligenter maken lees dan zeker onze tips en adviezen.
Reacties (0)