Sonos sleept Google wederom voor de rechter: mogelijk meer patentinbreuk

30 september 2020 2 Minuten 0 Reacties
sonos move tuin

Sonos sleept Google wederom voor de rechter, omdat de zoekmachinegigant inbreuk zou doen op nog eens vijf patenten van het speakerbedrijf.

Sonos versus Google gaat door

Het gaat om vijf audiopatenten van Sonos die vermoedelijk gebruikt worden in allerlei Nest- en Chromecast-producten van Google. De timing is niet helemaal opmerkelijk, aangezien Google vanavond, om 20:00 uur Nederlandse tijd, zijn nieuwe hardware voor de komende maanden presenteert. Daar zit onder meer de Nest Audio-speaker tussen.

Sinds januari woedt er al een strijd tussen Sonos en Google en hebben beide bedrijven elkaar al eens aangeklaagd. Dat gebeurde in januari en in juni. De huidige aanpak van de populaire speakerfabrikant is wat agressiever dan normaal. Eddie Lazarus, bij de speakerfabrikant verantwoordelijk voor wettelijke zaken, laat in een reactie weten dat het bedrijf het belangrijk vindt om te laten zien hoe ver Google gaat. Inmiddels staat de teller op ongeveer honderd patenten waar de zoekmachinegigant mogelijk inbreuk op doet, maar tot nu toe gebeurt er vrijwel niets.

Google slaat van zich af door te melden dat Sonos misleidende statements heeft afgegeven over de geschiedenis tussen beide bedrijven. Ook laat de Android-platformhouder weten dat zijn apparaten onafhankelijk ontwikkeld zijn. De claims dat er inbreuk gedaan wordt op patenten wordt dus weerlegd.

De patenten waar Sonos het nu over heeft, hebben te maken met draadloze audiosystemen. Het gaat dan om de setup, afspelen in sync en het aanmaken van stereoparen. Het bedrijf gelooft erin dat de rechtszaak succesvol zal zijn. Eerder sleepte het namelijk Denon al voor de rechter en die zaak werd toen gewonnen.

De patenten zijn nog vrij nieuw. Eén van de patenten is slechts twee weken oud, maar beslaat wel werk dat sinds 2011 gedaan is. Die patenten gaan over het bedienen van moderne, draadloze speakersystemen. Dat kan bijvoorbeeld via een tweede apparaten zoals een smartphone. Er wordt ook gesproken over een automatische equalizer, speakergroepmanagement en zone-scene presets. Lazarus verwacht niet dat Google alle claimen zal weerleggen.

Reacties (0)