Sonos klaagt Google aan voor vermoedelijk stelen van speakertechnologie

08 januari 2020 2 Minuten 0 Reacties
sonos-move-foto-1

Speakerbedrijf Sonos heeft Google aangeklaagd, omdat de zoekmachinegigant vermoedelijk speakertechnologie gestolen heeft. Het zou gaan om in totaal vijf patenten voor draadloze speakerdesigns. Daarnaast wil de speakerfabrikant een ban op de verkoop van Google-producten in de VS, zoals laptops, telefoons en speakers.

Sonos klaagt Google aan

Sonos claimt dat Google multiroomspeakertechnologie gestolen heeft nadat de zoekmachinegigant daar in 2013 toegang tot gekregen had middels een samenwerking. Die samenwerking moest ervoor zorgen dat de speakers van het bedrijf toegang zouden krijgen tot Google Play Music, maar de internetgigant zou die ook gebruikt hebben voor het implementeren van de beschikbare technologie in zijn eigen Chromecast Audio-apparaten. Vervolgens zou dezelfde technologie gebruikt zijn in de Google Home-apparaten, evenals de Pixel-line-up. Vervolgens zou Google de slimme producten voor een lagere prijs verkocht hebben, en per product verlies maken, om de concurrentie en stap voor te blijven op de markt.

Sonos geeft aan dat het Google een aantal keer gewaarschuwd heeft over de patentinbreuk, beginnende in 2016. Toen werd namelijk de Google Home gepresenteerd. Toen werd er nog een waarschuwing gegeven in 2018, omdat de Google Home Max en Home Mini gepresenteerd werden. In februari van vorig jaar beschuldigde Sonos Google van het onrechtmatige gebruik van honderd patenten. In de rechtszaak worden ook meerdere nieuwsberichten aangehaald waarin wordt uitgelegd dat Google technologie van de speakerfabrikant lijkt te gebruiken.

De ceo van het bedrijf zegt in een statement tegenover The Verge dat Google een belangrijke partner is waarmee jarenlang succesvol samengewerkt is. Zo werd vorig jaar de Google Assistent nog toegevoegd aan de speakers van Sonos. Patrick Spence geeft verder aan dat Google willens en wetens gebruikmaakt van de technologie en dat de herhaaldelijke waarschuwing niets hebben opgeleverd.

Daarnaast zou Google Sonos gesaboteerd hebben op het gebied van stemassistenten. De speakerfabrikant wilde een speaker maken die meerdere assistenten ondersteunt. In dit geval gaat het om de Google Assistent en Amazon Alexa. Maar zowel Google als Amazon zouden het bedrijf gedwongen hebben om te kiezen tussen de assistenten tijdens de installatie. Medewerkers van Sonos claimen zelfs dat Google zo ver in dit beleid, dat het dreigde de Google Assistent van de speakers te halen als die naast een concurrent zou bestaan.

Naast de bovengenoemde producten is de lijst met producten die gebruikmaken van de vermeende, gestolen technologie iets groter. Zo betreft het ook de Chromecast, Chromecast Ultra, de Nest Mini, Nest Hub, Nest Hub Max en de Nest Wifi. En naast de Pixel-telefoons, gaat het ook om de Pixelslate en de Pixelbook, respectievelijk een tablet en een laptop.

Ondanks het feit dat Amazon ook inbreuk zou maken op de speakerpatenten, heeft Sonos besloten om Amazon niet de rechtszaal in te slepen. Het is niet verstandig om twee reuzen in één keer aan te pakken, luidt het idee erachter.

Reacties (0)