De basics van software voor je smart home: alles dat je moet weten

04 maart 2017 + 10 minuten 0 Reacties
smart home domotica platformen

We kijken naar wat er anno nu zoal mogelijk is op het gebied van domotica. Wat is de basis van software voor je smart home?

Wie ooit het Huis van de Toekomst in het toenmalige Autotron bezocht, weet hoe gedateerd die toekomstvisie inmiddels is. Het futuristische vernuft in de interactieve museumwoning is in de decennia sinds de sluiting door technologische innovaties ruimschoots door de werkelijkheid voorbijgestreefd. Zonnepanelen op het dak, stofzuigrobotjes in de woonkamer en stemherkenning voor zo’n beetje alle huis- tuin- en keukenapparatuur, daar kijkt niemand meer van op. Laten we eens doornemen wat er anno nu zoal mogelijk is op het gebied van domotica.

Domotica

‘Domotica’ – we beginnen even bij het begin – is een ander woord voor huisautomatisering, en is feitelijk alles waar Smarthomemagazine.nl om draait. Het toepassen van slimme elektronica in huis om alle dagelijkse handelingen eenvoudiger te maken, of zelfs volledig te automatiseren. Domotica is een samentrekking van domus (huis), informatica en robotica.

Een veelgebruikte definitie is de ‘integratie van technologie en diensten voor een betere kwaliteit van wonen en leven’. Dat laatste is een belangrijke toevoeging, want het gaat niet alleen om de techniek (hard- én software) en de bediening daarvan binnenshuis, maar ook om de dienstverlening van buitenaf. Voorbeeld: in een volleerd smart home is de bediening van apparatuur niet alleen in hoge mate geautomatiseerd, maar stuurt je koelkast ook zelfstandig een bestelling naar Albert of Picnic als de koelkast eierloos dreigt te raken. Of, om het in een donkerder kader te framen: nu bestuur jij je apparatuur, maar in de toekomst leidt de techniek jou…

Integratie

Misschien moeten we een eventuele dystopie even laten voor wat het is, we zijn natuurlijk vooral geïnteresseerd in hoe domotica ons het leven gemakkelijker kan maken. Dat kan namelijk op veel manieren. In de basis met intelligent functionerende hardware die letterlijk werk voor je uit handen neemt. Maar ook met onderling communicerende apparatuur, complete woningen die in contact staan met de buitenwereld en zelfs zelflerende huishoudens waarin de taken behalve uitgevoerd ook gemonitord worden ter verbetering van de efficiëntie.

Op Smarthomemagazine.nl bespreken we voornamelijk het nieuws, de ontwikkelingen en natuurlijk de apparatuur en software die een ‘huis van de toekomst’ mogelijk maken. In de basis spreken we over de ‘simpele’ software en platformen, van merken en producten die kant-en-klare oplossingen aanbieden. Een slimme lamp bijvoorbeeld, of de stembediening van je luidspreker. Zelf ontwikkelen en programmeren is daarbij niet nodig. Er zijn echter ook heel wat mogelijkheden voor de gevorderde gebruiker, waaronder het volledig programmeren van je smart home en het modulair uitbouwen met apparatuur en toepassingen. Om de huidige merken die de serieuze platformen aanbieden én hun voor- en nadelen goed in kaart te brengen, hebben we een drieluik gepland waarin we deze partijen voorbij laten komen. Voorafgaand aan dat overzicht lopen we graag even langs de mogelijkheden in het algemeen.

Duurzame energievoorziening

Bij een slim en geautomatiseerd huis denk je wellicht eerst aan bepaalde basisvoorzieningen. Zoals je thermostaat, een meer dan ingeburgerd stukje domotica dat dagelijks op de door jou ingestelde momenten voor de juiste temperaturen zorgt. Of de wat modernere HUE-lampen van Philips, die je met je smartphone bedient. Een fijne bijkomstigheid van al die slimme apparatuur is dat er binnen de domotica ook veel aandacht uitgaat naar duurzaamheid. Er zijn immers steeds meer energieverbruikers in huis. Een lokaal netwerk aangesloten op applicaties van domotica-merken kan zorgen dat alles zo soepel en efficiënt mogelijk met elkaar communiceert. Waarbij bovendien aandacht uitgaat naar energiebesparing.

Home entertainment

Eerlijk is eerlijk, de energievoorziening in huis is een wat saaiere benutting van een slim systeem. Gelukkig zijn er ook veel applicaties gericht op de A/V-apparatuur in het huis. Via touchpanels aan de muren, via telefoon of tablet, of via spraakbesturing. Waar je ook bent in het huis, je kunt alles feilloos besturen, instellen en afstemmen. Tv’s die weten wanneer ze op welke zender aan moeten springen om je favoriete programma niet te missen. Audiosystemen die je voorkeursplaylist weten te vinden, als wekker, werksfeerverschaffer of simpelweg omdat je de badkamer binnenloopt. Wie heeft er überhaupt nog een afstandsbediening?

Zelfstandig huis

Dat applicaties in de moderne domotica verder gaan dan de verlichting en de verwarming, blijkt uit de mogelijkheden op het gebied van automatisering. We zagen al als voorbeeld dat je koelkast op eigen houtje een oogje op de voorraad houdt. Maar wist je dat je je dagelijkse gang van zaken volledig in een home integration systeem op kunt slaan? Wanneer je dan op vakantie bent, ‘gedraagt’ het huis zich hetzelfde als tijdens je aanwezigheid; gordijnen schuiven op gezette tijden open, lichten gaan in de loop van de dag aan en uit, en ’s avonds gaan de gordijnen netjes weer dicht. Zaken die je overigens met apps op je telefoon ook op je vakantieadres kunt besturen. Of op je werk, wanneer je vermoed dat je de garagedeur niet goed hebt afgesloten.

Spraakbesturing

In de introductie van dit stuk kwam het al even voorbij: stemherkenning. De moderne woning biedt steeds meer mogelijkheden voor apparatuur die gebruikt maakt van spraakbediening. Dat is eigenlijk een los onderdeel van domotica: het gaat niet om wat het apparaat je uit handen neemt, maar hoe je die elektronica bedient. En dat gaat tegenwoordig heel wat verder dan het verzetten van je tv-kanaal of het dimmen van een lamp: je complete smart home is straks vrij van knopjes en fysieke bediening, en zet je simpelweg aan het werk met voice commando’s. In dit artikel lees je er meer over.

Security

Sowieso is beveiliging een steeds belangrijker onderdeel van de automatisering van je huis: smart security. Denk aan een sensor die jou een appje stuurt bij waterschade of glasgerinkel. Of een zelfstandige opererende camera die je huis bewaakt. Tegenwoordig kan dat door met een soort geheugenfunctie opnames te maken van de luttele seconden vóórdat de bewegingssensor wordt getriggerd. Deze pre-record functie doet een beetje denken aan je oude stereotoren, die standby stond om opnames te maken en op het moment dat je op record drukte ook de paar seconden ervóór meenam. Zodoende kon je liedjes van de radio op je cassettebandje opnemen zonder de allereerste klanken te missen omdat je te laat op het knopje drukte. Het doel van deze functie bij een bewakingscamera is natuurlijk het feit dat je een duidelijker beeld krijgt van eventuele indringers, in plaats van slechts een schim bij het al weglopen omdat de sensor te laat reageert.

Domotica in de zorg

Het kan nog gekker dan een zelfregulerend huis, met televisies die op voorgeprogrammeerde tekenfilms aanspringen als je kinderen op een bepaalde plek op de bank gaan zitten – terwijl jij nog op bed ligt. Of deurbellen die op verschillende tijden van de dag een verschillend geluidsbestand afspelen – ’s ochtends vrolijke muziek, ’s avonds laat blaffende honden. Want wat te denken van sensoren die je vitale functies meten tijdens je slaap, en in geval van nood hulpdiensten inschakelen? Of toiletpotten die in de gaten houden of al je ‘boodschappen’ in orde zijn, en ook dat indien nodig aan een dokter laten weten. Alarmsystemen kortom die het mogelijk maken langer zelfstandig te wonen, wanneer je bijvoorbeeld niet goed ter been bent of anderzijds regelmatig hulp behoeft. Laat je huis voor jou zorgen!

Van simpele naar geavanceerde software

Om het laatste bruggetje te maken naar de vervolgartikelen over de serieuzere platformen om écht aan de slag te kunnen, is het belangrijk nog even een duidelijk onderscheid te maken. Je hebt namelijk de merkgerelateerde platformen (alles van Netgear werkt met apparatuur van Netgear), simpele platformen voor meerdere producten (zoals HomeKit of Google Home), de simpele compatibliteitsplatformen (Nest werkt met Hue, Devolo werkt met Z-Wave producten; waarbij je dus goed op moet letten wat je koopt), en tot slot de geavanceerde software waar je als ontwikkelaar (gevorderd gebruiker) mee aan de slag kunt. Dat laatste introduceren we nu met het aanstaande drieluik.

Wie de eerste smart home-mogelijkheden zoals in dit artikel beschreven wel ziet zitten, en bijvoorbeeld genoeg heeft aan een zelfregulerende thermostaat of een slimme totaalbediening van je home entertainment-systeem, is met ‘instap’-domotica al ver geholpen. Er is namelijk al veel ‘plug & play’-apparatuur beschikbaar. Mits je goed oplet wat je koopt én of de verschillende producten eventueel onderling met elkaar overweg kunnen, heb je dan een mooi begin. Wie echter wat verder wil kijken, doet er goed aan onze artikelreeks te gaan lezen. In deze serie bieden we namelijk een overzicht van smart home-platformen voor iedereen die geïnteresseerd is in de ontwikkeling van een smart home met alle mogelijkheden van nu.

Wat deze geavanceerde systemen kunnen bieden, is de volledige definitie van het concept domotica: ‘integratie van technologie en diensten voor een betere kwaliteit van wonen en leven.’ Geen losstaande oplossingen, maar intelligente interne en externe netwerken waarin apparatuur onderling communiceert, leert en daar het gedrag op aanpast. Vanaf de start gaat je huis-, tuin- en keukenapparatuur niet alleen aan de slag om je het leven gemakkelijker te maken, maar activiteiten en patronen worden tegelijkertijd geanalyseerd en aangepast om beter op je behoeften in te springen.

Zaterdag 11 maart verschijnt het eerste deel van ‘Domotica voor gevorderden: tien smart home-platformen uitgelicht’. Hierin behandelen we EnOcean, ZigBee en Z-Wave.

Meer informatie

Voor meer tips en adviezen voor de aanschaf en het gebruik van smart home-apparatuur kun je terecht in onze tips-sectie en review-sectie.

Reacties (0)