Smarthome en Airbnb: regels en producten die je wil kennen

21 juli 2019 7 Minuten 0 Reacties
modern-huis-shut

Als je van plan bent om je smarthome te verhuren op Airbnb, dan zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel krijg je een overzicht van handige producten en belangrijke regels waar je wat aan hebt als verhuurder van een slim huis.

De kans is groot dat je steeds vaker Airbnb-appartementen tegenkomt die zijn voorzien van allerlei gadgets en handige apparaten. Die kunnen daarom verschillende redenen geplaatst worden. Uiteraard kunnen verhuurders meer geld vragen voor de hogere norm aan comfort, terwijl huurder kunnen genieten van een comfortabele en veilige omgeving. Maar waar moet je precies op letten wanneer je je huis slimmer maakt en vervolgens gaat verhuren? En welke producten kun je het beste in huis nemen of laten staan in de winkel?

Omdat je niet kunt verwachten dat elke huurder allerlei apps op zijn telefoon gaat zetten, doe je er in beginsel al goed aan een manier aan te bieden waarmee gasten de verschillende apparaten kunnen bedienen, wanneer dat nodig is althans. Hang je een slimme thermostaat op? Of zijn er slimme lampen in huis? Leg een tablet neer of hang een touchscreeninterface op. Het kan ook handig zijn te kiezen voor (directe) hardwarebediening. Hang daarom een thermostaat in het zicht en koop bijvoorbeeld een fysieke schakelaar voor je lampen.

Thermostaten

In de zomer heb je deze misschien minder hard nodig, maar dan kun je natuurlijk altijd denken aan een slimme airco. Je kunt ervoor kiezen om de thermostaat op een vast schema te laten draaien (communiceer daar dan duidelijk over), maar door het aanbieden van een bedieningsmogelijkheid kunnen gasten ook zelf de temperatuur bedienen. Je kunt je gasten vragen of ze rustig rustig aan willen doen met de temperatuur in huis, omdat je energiebesparing bijvoorbeeld belangrijk vindt. Dat kun je in de advertentie zetten, bijvoorbeeld.

Producten waar je aan kunt denken zijn:

Camera’s

Het staat buiten kijf dat je geen camera’s in de aangeboden Airbnb neerzet. Ook niet verstopt in een ander apparaat. Heb je geen vertrouwen in huurders, neem ze dan ook niet aan als gasten. Wat je natuurlijk wel kunt doen – in het kader van beveiliging – is het ophangen van een beveiligingscamera voor buiten. Stel hem dan goed in, dat die niet om de haverklap aangaat en dingen registreert. Ook hier is het belangrijk dat je duidelijk aan je gasten uitlegt dat er een camera hangt en waarom. Dit ben je overigens ook verplicht om te doen.

Producten waar je aan kunt denken zijn:

Slimme sloten

Eén van de meest handige gadgets voor mensen die hun huis via Airbnb verhuren, is een slim slot. Zo hoef je nooit moeilijk te doen met sleutels uitwisselen of sleutels die kwijtgeraakt zijn. Je spreekt natuurlijk nog wel samen voor de deur af om uit te leggen hoe het slot werkt, geeft hen toegang tot het slot (dat moet wel via een app op de telefoon van de gebruiker) en klaar is Kees. Vervolgens kun je als verhuurder instellen wat de maximale tijd is voor toegang tot de woning. Let wel op: per slim slot verschillende mogelijkheden.

Producten waar je aan kunt denken zijn:

Slimme verlichting

Slimme verlichting is natuurlijk altijd handig. Al is het slechts een sensor die beweging registreert en de lampen inschakelt. Maar je kunt natuurlijk ook fysieke schakelaars ophangen voor normale lampen en anders voor slimme lampen, waardoor gasten zelf scenario’s kunnen realiseren. Als het maar duidelijk is waar de lampen hangen en hoe je ze moet bedienen. Door het aanbieden van een simpele tablet gee je al snel toegang tot alle functies met apps van Ikea, Philips Hue of Lifx. Deze controle kun je gemakkelijk uit handen geven.

Producten waar je aan kunt denken zijn:

Slimme speakers

Omdat niet heel veel mensen momenteel slimme speakers of displays in huis hebben staan, is het een leuke extra om snel toegang te geven tot het bedienen van lampen en thermostaten, bijvoorbeeld. Stembediening is ontzettend toegankelijk, zolang je de gasten maar even het sleutelwoord leert waarmee de assistent geactiveerd wordt. Let wel even goed op met de accounts die je installeert: je doet er goed aan een apart account te maken voor al je slimme apparaten (of een subaccount), waardoor mensen geen toegang krijgen tot je persoonlijke data.

Producten waar je aan kunt denken zijn:

Beeld en geluid

Televisies, speakers, receivers, mediaspeler — ze worden steeds slimmer. De meeste apparaten hebben inmiddels ook een wifiverbinding, waardoor mensen er zelf ook content naartoe kunnen streamen. Maar dan heb je wel weer een wifinetwerk nodig waar alles op aangesloten wordt (zie hieronder). Ook kun je er voor zorgen dat je bijvoorbeeld iets als Netflix of Spotify aanbiedt, waardoor gasten meteen aan de slag kunnen met allerlei soorten content. Mochten ze dat niet willen, laat ze dan inloggen met hun eigen accounts.

Producten waar je aan kunt denken zijn:

Het internet

Een Airbnb zonder wifinetwerk is helemaal geen Airbnb natuurlijk. Zorg daarom voor een goed netwerk. Dat kun je doen door te investeren in een meshnetwerk. Zo’n netwerk kun je instellen met een kinderslot (wat voor gezinnen een pluspunt kan zijn) en een gastnetwerk waarvan je het wachtwoord constant kunt veranderen. Zo zitten gasten niet op je eigen netwerk (aangezien je zelf natuurlijk ook nog in het huis moet wonen) en kun je toch een sloot aan mogelijkheden aanbieden. Sluit alle slimme apparaten ook even aan op het gastnetwerk.

Producten waar je aan kunt denken zijn:

Stofzuigers

Niets is zo vervelend als te moeten stofzuigen. Ben je op vakantie of gewoon een paar dagen weg, dan wil je daar ook helemaal niet aan hoeven denken. Maar constant andermans rommel op te moeten ruimen, kan ook heel vervelend worden. Daarom is het handig als je een robotstofzuiger in huis haalt. Gasten kunnen hem bijvoorbeeld aandrukken als ze de deur uitstappen. En anders kun je een schema opstellen dat de stofzuiger automatisch z’n werk doet op het moment dat de gasten weer naar huis gaan.

Producten waar je aan kunt denken zijn:

Meer lezen?

We hebben een grote hoeveelheid artikelen geschreven die je allemaal kunt terugvinden in onze sectie voor tips en advies, waarin we verschillende dingen uitleggen. Ben je naar iets specifieks of juist iets algemeens op zoek, dan is de kans groot dat we erover geschreven hebben. Mocht je iets niet kunnen vinden of mis je iets, dan kun je altijd terecht in onze sectie voor vragen en antwoorden.

Reacties (0)