Smart Living Project update: slecht weer, maar mooie vooruitzichten

07 maart 2021 7 Minuten 2 Reacties
FWD SLP Header update maart

De afgelopen maanden is er ondanks het slechte weer hard gewerkt op de bouw en achter de schermen zijn we druk bezig geweest met de laatste voorbereidingen voor de domotica-installatie. Waar staan we precies? In dit artikel een korte update.

Wat is het FWD Smart Living Project?

Samen met een groot aantal partners gaat FWD een nieuwbouwhuis compleet ‘smart’ gaan maken. We gaan ruim een jaar mee in het proces van oriënteren, kiezen, vergelijken, installeren, programmeren en gebruiken. We laten zien wat de verschillende mogelijkheden zijn, wat de verschillende partijen te bieden hebben en waarom er bij de specifieke behoeften van deze nieuwbouwwoning voor de betreffende systemen gekozen is. Wil je meer weten over het idee achter dit project? Lees dan verder op onze projectpagina.

Bouwupdate

We zijn inmiddels vijf maanden bezig met de bouw en hoewel de werkzaamheden lange tijd volgens planning gegaan zijn heeft het slechte weer van de afgelopen weken roet in het eten gegooid. Daardoor is er een kleine vertraging opgetreden en is de oplevering uitgesteld naar begin juli. Het weer is helaas een factor waar we geen invloed op hebben.

Tijdens de dagen dat de zon wel scheen en er geen pak sneeuw lag is er hard doorgewerkt aan de 1e verdieping. Hier staan de binnenmuren inmiddels, zijn de leidingen gelegd en is het beton gestort. Ook de ijzeren spanten die de dakconstructie gaan dragen staan en afgelopen week zijn de houten gordingen, de borstwering en de voor- en achtergevel geplaatst. Naast het huis zijn de muren van de garage opgetrokken. In onderstaande slider vind je een impressie van de werkzaamheden tot nu toe.

Nu we een nieuwe planning hebben zijn we ook alvast van start gegaan met het inplannen van diverse werkzaamheden die tegen het einde uitgevoerd moeten worden, waaronder het leggen van de vloeren, het plaatsen van de deuren en het schilderwerk. Een belangrijk onderdeel dat nog van invloed was op de planning is het zogenaamde opstookprotocol. Simpel gezegd betekent dit dat de vloerverwarming volgens een specifieke planning een aantal keer opgewarmd en afgekoeld moet worden. Hiermee kan de cementvloer zichzelf zetten en is de kans op scheuren achteraf geminimaliseerd. Het warm stoken van de vloerverwarming zorgt ervoor dat het huis een aantal dagen vrij warm kan worden, waardoor bepaalde werkzaamheden niet of nauwelijks gedaan kunnen worden. Zo is het schilderwerk (spuitwerk) niet te doen als de vloerverwarming op 40 graden (watertemperatuur) staat te loeien. Dit zijn dus zaken waar je rekening mee dient te houden zodra de cementvloer droog is en voordat de dekvloer gelegd wordt.

Voorbereidingen domotica

Op het gebied van huizen bouwen zijn we absoluut geen experts dus dat laten we grotendeels bij de aannemer en leveranciers/installateurs liggen. Op het gebied van domotica hebben we wat meer kennis van zaken en werken we samen met twee installateurs richting de installatie.

We hebben inmiddels een uitgebreid smarthomeplan, een lichtplan , een netwerkplan en een beveiligingsplan. Ook hebben we een lijst met producten die we met het smarthomesysteem willen gaan koppelen. De afgelopen weken zijn we druk bezig geweest met het fine-tunen van de plannen en het maken van instructies voor de E-installateur. Begin volgende maand wordt het grootste deel van de in te bouwen actoren en sensoren geleverd zodat de E-installateur er snel mee aan de slag kan.

Nu zijn we vooral bezig met het plannen van alle werkzaamheden na oplevering. Denk hierbij aan de installatie van de netwerkapparatuur, de zonnepanelen, de keuken, het witgoed, de raamdecoratie en de airconditioning. Veel van deze apparaten worden onderdeel van het slimme huis en staan dus in contact met de smarthomecontroller. De afgelopen weken hebben we nog laatste checks gedaan om te bevestigen dat de producten compatibel zijn en voorlopig ook blijven. Samen met de domotica-installateurs van Huisgemak en DomoticaGIGANT hebben we inmiddels ook al dagen na de opevering ingepland voor het aansluiten van een aantal actoren, het koppelen van alle producten met de controller en het instellen van de basisfunctionaliteit (de basis scenario’s). Pas wanneer alles werkt gaan we verder met geavanceerde scenario’s.

Ondertussen druppelen ook diverse producten binnen die we in het smarthome gaan gebruiken. Deze producten onderwerpen we eerst aan een test om te zien of aan alle verwachtingen voldaan wordt. Zo hebben we de Doorbird deurbel aangesloten en gekoppeld met Homey om diverse flows uit te proberen. Ook hebben we het een work-around uitgeprobeerd om het alarmsysteem te koppelen met het smarthomesysteem.

Er is overigens nog wel een belangrijke verandering doorgevoerd wat betreft de WTW-installatie. Na gesprekken met de fabrikant (Zehnder) hebben we ervoor gekozen om het ventilatiesysteem niet met het smarthome te koppelen zoals we eerder wel omschreven hebben in het artikel over het klimaat. De reden hiervoor is dat het systeem op zichzelf optimaal werkt en er eigenlijk geen tussenkomst van de domotica noodzakelijk is. De WTW-installatie gebruikt eigen CO2-sensoren, bevat ingebouwde vochtmeting en is voorzien van twee zones waardoor de luchttoevoer en -afvoer per verdieping bepaald kan worden. Dit systeem zorgt zelf voor de optimale luchtkwaliteit, -toevoer en -afvoer. Wanneer we dit middels de smarthomecontroller zelf willen regelen zijn we het wiel opnieuw aan het uitvinden, met het risico dat het resultaat minder is. Dat gezegd hebbende kunnen we het ventilatiesysteem nog altijd met een schakelaar én een app bedienen, en mocht het gewenst zijn kunnen we zelfs nog een actor aansluiten om de installatie (deels) bij de domotica te betrekken. In een later artikel gaan we dieper in op het gebruik van dit ventilatiesysteem en of het ook aan de verwachtingen voldoet.

hifi audio banner zwart

Artikelen tot nu toe

Sinds de start van de bouw hebben we al diverse artikelen gepubliceerd over de smarthome-producten die we gaan gebruiken en hoe we die precies gaan gebruiken. Ook zijn we dieper ingegaan op zaken waar je op moet letten als je een slim huis gaat bouwen of je bestaande huis een slimme make-over wilt geven. Hieronder vind je de reeds gepubliceerde artikelen.

De komende maanden

De komende maanden worden een stuk spannender en interessanter dan de afgelopen maanden, vooral wat de bouw zelf betreft. Het gaat nu een stuk sneller en het huis begint echt vorm te krijgen. Over twee weken wordt het dak al geplaatst en worden de kozijnen gemonteerd. Twee weken later wordt er al aan het stucwerk begonnen. Voordat we het weten kunnen we dus aan de slag met de domotica-installatie.

De verslaggeving gaat de komende tijd dan ook gewoon door. Deze maand kun je nog een artikel verwachten over alle witgoed-apparatuur en keukenapparatuur die we gaan gebruiken. Volgende maand gaan we dieper in op de audio- en video-apparatuur.  We bespreken de keuzes die we gemaakt hebben, alternatieven die gebruikt kunnen worden en wat we precies willen bereiken met deze producten. Nadat we alle productgroepen en daartoe behorende producten en keuzes beschreven hebben starten we de tweede fase. Hierin komen alle productgroepen nogmaals aan bod, maar dan kijken we naar de installatie en plaatsing. Vervolgens is het tijd voor fase 3, waarin we daadwerkelijk gaan automatiseren en dus het huis echt slim gaan maken.

FWD SLP header 3

Houd de website en social media in de gaten!

Ben je benieuwd naar hoe wij het aanpakken, voor welke producten en technieken we kiezen en hoe het bouwproces verloopt? Houd dan de website de komende maanden in de gaten. Houd vooral ook onze FWD Smart Living Project pagina in de gaten voor links naar alle artikelen, social media-kanalen en partners. Volg het FWD Smart Living Project op de voet via Instagram of Facebook. Hier plaatsen we regelmatig korte updates, foto’s en video’s over de bouw van het slimme huis.

Reacties (2)