In de afgelopen maanden hebben we uitgebreid stilgestaan bij onder meer de beveiliging van het huis, de raamdecoratie in het huis en het draadloze en bekabelde netwerk. In dit artikel kijken we naar een ander belangrijk aspect waar je dagelijks veel mee te maken krijgt: het witgoed. Zo willen we natuurlijk slim wassen en drogen, en tijdens het koken mag de slimmigheid ook niet ontbreken.
In dit artikel over het Smart Living Project bespreken we alles dat te maken heeft met het witgoed in het smart home. Zo kijken we naar de slimme droger, wasmachine, ovens en vaatwasser.
Wat is het FWD Smart Living Project?
Samen met een groot aantal partners gaat FWD een nieuwbouwhuis compleet ‘smart’ gaan maken. We gaan ruim een jaar mee in het proces van oriënteren, kiezen, vergelijken, installeren, programmeren en gebruiken. We laten zien wat de verschillende mogelijkheden zijn, wat de verschillende partijen te bieden hebben en waarom er bij de specifieke behoeften van deze nieuwbouwwoning voor de betreffende systemen gekozen is. Wil je meer weten over het idee achter dit project? Lees dan verder op onze projectpagina.
FWD Smart Living Project
Drogen, wassen en koken
Nieuwe witgoed-apparatuur is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je een huis gaat bouwen of verbouwen, maar het zijn wel belangrijke producten waar je dagelijks mee te maken hebt. Slimmigheid kan het comfort verhogen, maar dat komt wel vaak tegen een aardige meerprijs. Een wasmachine, vaatwasser of oven koop je echter niet voor de korte termijn dus je wilt het in één keer goed doen. We hebben voor ons smarthome een lijst van witgoed-producten gemaakt die we willen gaan gebruiken, met daarbij beschreven of een slimme versie gewenst is.
- Koffiemachine (slim)
- Droger (slim)
- Wasmachine (slim)
- Vaatwasser (slim)
- Oven (slim
- Magnetron/oven (slim)
- Vriezer (mag dom)
- Ijskast (mag dom)
- Wijnklimaatkast (mag dom)
- Kookplaat en afzuiging (mag dom)
Eisen en integratiemogelijkheden
De reden dat we niet per se alles slim hoeven te hebben is tweeledig: zo laat de slimmigheid van sommige producten nog te wensen over en is de meerprijs van deze slimme varianten vaak erg hoog. Zo zijn slimme vriezers en koelkasten vandaag de dag nog niet uitgerust met dermate interessante slimme functies dat het de forse meerprijs kan verantwoorden. Bovendien zijn inbouwkoelkasten en -vriezers nog nauwelijks in een slimme versie te krijgen. Kookplaten kun je hier en daar wel in slimme varianten krijgen, vooral in combinatie met slimme afzuiging, maar ook hier is het de vraag welke toegevoegde waarde het voor jou persoonlijk biedt. Wij hebben voor dit project bij elk product die afweging gemaakt: zijn er slimme versies te koop, wat is de toegevoegde waarde van die slimmigheid en hoeveel moet je er extra voor betalen? Niet alles hoeft per se slim te zijn omdat het kan.
Voor de apparatuur die wel slim moet zijn is de belangrijkste eis dat de apparatuur te integreren is in het smarthomesysteem (Homey). Dit is voornamelijk voor de basisfuncties zoals meldingen van de vaatwasser of wasmachine. Bij voorkeur gaan we voor directe integratie, maar als dat niet mogelijk is dan is IFTTT ook een optie. Daarnaast moet het platform waarop de producten draaien betrouwbaar zijn en goed onderhouden worden. Bij voorkeur kiezen we voor één merk waardoor alle apparaten binnen dat ene platform te bedienen zijn.
We hebben naast het wel of niet slim zijn van apparatuur natuurlijk ook andere eisen die iedereen heeft die een huis bouwt of verbouwt. Deze hebben te maken met design, gebruiksgemak en natuurlijk ook de ruimte waarin het apparaat komt te staan. Zo maken wij voor de nieuwe keuken gebruik van inbouwapparatuur, met uitzondering van de koffiemachine. Tot slot is de kwaliteit natuurlijk een belangrijke factor en speelt het budget een belangrijke rol.
EEBUS
Er zijn tal van merken die (slimme) witgoed-apparatuur op de markt brengen en dus was er in eerste instantie keus genoeg, maar in een vroeg stadium van ons project kwamen we in aanraking met het EEBUS-protocol. Dit protocol maakt het mogelijk om onder meer je witgoed-apparatuur te koppelen met de energiemanager in huis, in ons geval de omvormer van de zonnepanelen. Hierdoor kun je op basis van de hoeveelheid beschikbare energie je apparatuur automatisch in of uit laten schakelen. Dit is met name interessant voor het aanzetten van de vaatwasser, droger en wasmachine. Bijvoorbeeld: midden op de dag leveren de zonnepanelen veel energie op dus mag de vaatwasser automatisch ingeschakeld worden. Aangezien we een SMA omvormer voor de zonnepanelen hebben die EEBUS ondersteunt én een warmtepomp van Vaillant hebben die dit ondersteunt was het een snel gemaakte keuze om ook te zoeken naar witgoed die met EEBUS kan communiceren. Deze wens maakte de zoektocht echter een stuk eenvoudiger want vooralsnog ondersteunt alleen BSH (onder meer Siemens en Bosch) dit protocol.
De keuken hadden we al in een vroeg stadium uitgezocht en bij toeval zat daar standaard al apparatuur van Siemens in die in ieder geval aan alle wensen op het gebied van kwaliteit, design en budget voldeed. Op dat plan zijn we dan ook gaan voortborduren, met specifieke producten uit de line-up die slim zijn. De BSH-groep schaart zich achter het EEBUS-protocol en maakt het dus mogelijk huishoudelijke apparaten te koppelen aan een energiemanager. De enige vereiste hiervoor is dat je apparaten kiest die compatibel zijn met het Home Connect-platform. Dit platform biedt tal van slimme mogelijkheden voor ovens, vaatwassers, wasmachines en andere apparaten van onder meer Siemens en Bosch. Alleen apparatuur die toegang heeft tot dit platform kan middels EEBUS met een energiemanager gekoppeld worden.
Wil je meer weten over EEBUS en hoe we dit protocol precies gaan inzetten? Lees dan verder in onderstaand artikel over de energie en het klimaat van ons slimme huis.
Siemens Home Connect
Door het lijstje met wensen en eisen lopend kwamen we dus eigenlijk automatisch bij de apparaten van Siemens of Bosch terecht. Qua design en hier en daar qua functionaliteit verschillen de producten van deze merken, maar de basis is grotendeels hetzelfde. Alle slimme producten uit de line-up van beide merken draaien op het Home Connect-platform. Dit platform maakt het mogelijk apparaten in de cloud te koppelen en te bedienen of in te stellen via een app op je smartphone. Je krijgt via Home Connect ook automatisch meldingen, bijvoorbeeld als de vaatwasser of wasmachine klaar is. Afhankelijk van het product zijn er tal van mogelijkheden. Zo kun je een kopje koffie laten zetten via de Home Connect-app, kun je recepten opzoeken voor je maaltijd, kun je de oven op afstand aanzetten en kun je het gewenste programma selecteren voor je wasmachine. Hoewel alle apparaten in de cloud gekoppeld zijn dankzij Home Connect is een samenspel tussen de apparaten niet mogelijk. Hiervoor heeft BSH integraties met andere platformen mogelijk gemaakt. Zo kun je Home Connect koppelen aan Google Home, IFTTT, Olisto en ook Homey. Daarnaast is er dus ondersteuning voor het EEBUS-protocol waardoor de met Home Connect gekoppelde apparaten kunnen communiceren met de SMA energiemanager.
Simpel gezegd klopte het hele plaatje met de Siemens witgoed-apparatuur. Alle vinkjes voor kwaliteit, design, smarthome-integratie en EEBUS konden gezet worden. Toch hebben we niet voor alle apparaten een slimme variant gekozen. Zo was in ons geval de toegevoegde waarde voor een kookplaat met Home Connect minimaal en bovendien wilden we qua design en mogelijkheden toch liever een kookplaat met ingebouwde afzuiging van een ander merk. De vriezer en koelkast zijn wel van Siemens maar dan de domme varianten. Momenteel heeft Siemens geen inbouwvarianten (met onze afmetingen) in het assortiment die over Home Connect beschikken en bovendien is de meerprijs van deze topmodellen fors. De slimme functies die je ervoor terugkrijgt zijn vooralsnog minimaal, zoals een melding als de deur openstaat. Het wordt pas interessant wanneer de koelkast voorzien is van camera’s, waarmee we op afstand boodschappen kunnen doen en waarmee alles in de koelkast geïdentificeerd kan worden. Voordat die technologie echt klaar is voor de massa zijn we een paar jaar verder.
De overige apparatuur is wel slim. Zo maken we gebruik van de slimme ovens en combi-ovens die op afstand te bedienen en te ontgrendelen zijn. Daarnaast kun je recepten opvragen en de optimale instellingen automatisch naar de oven laten versturen. Ook diagnose op afstand is mogelijk, mocht je problemen ervaren. De vaatwasser biedt de mogelijkheid om meldingen te versturen bij het einde van een programma of wanneer de vaatwastabletten op zijn. Ook kun je zelf programma’s selecteren, de verlichting aanzetten en de deur op een kiertje zetten. Dankzij EEBUS en de uitgestelde start-functie kun je de vaatwasser laten starten op het moment dat de zonnepanelen veel energie opwekken. Dat uitgesteld starten werkt ook met de wasmachine en de droger, beiden voorzien van Home Connect en EEBUS. Daarnaast kun je voor beide apparaten het programma selecteren, op afstand starten en meldingen ontvangen. In de Home Connect-app kun je aan de hand van de vlekken ook het ideale wasprogramma selecteren. Tot slot maken we gebruik van de Siemens EQ.9 s700 koffiemachine. Dit vrijstaande apparaat maakt alle soorten koffie, met een druk op het scherm of middels een keuze in de app. Ook bij dit apparaat krijgt je meldingen, bijvoorbeeld wanneer het water bijgevuld moet worden of wanneer de bonen op zijn. De Siemens EQ.9 s700 hebben we een tijdje terug al uitgebreid getest. Lees onze review van de Siemens EQ.9 s700 voor alle ervaringen met de koffiemachine en het Home Connect platform.
Wijnklimaatkast
We zijn echte wijnliefhebbers dus mag een wijnklimaatkast niet ontbreken. We hebben er tijdens de eerste schets van de keuken al rekening mee gehouden, met een wijnklimaatkast ingebouwd onder het keukeneiland. De afweging die we hierbij gemaakt hebben is of het een slimme of een domme variant zou worden. Nu was dat geen bijzonder lastige keuze aangezien er maar weinig slimme wijnklimaatkasten op de markt zijn. De kasten die slim zijn, zijn of onbetaalbaar of zijn niet slim genoeg om een toegevoegde waarde te bieden. In de basis is een wijnklimaatkast immers vrij simpel: het constant houden van de temperatuur in een of twee zones, met een luchtvochtigheid die op peil gehouden wordt. We hebben er dan ook voor gekozen een domme wijnklimaatkast te plaatsen die qua afmetingen, design, functionaliteit en kwaliteit aan onze eisen voldoet. Om er toch wat slimmigheid aan toe te voegen plaatsen we een simpele temperatuur- en luchtvochtigheidsensor in de kast. Deze kan met het domoticasysteem uitgelezen worden en geeft een alarm als de kast de temperatuur of luchtvochtigheid niet meer in stand kan houden.
We hebben gekozen voor een wijnklimaatkast van wijnklimaatkast.nl. Deze partij levert wijnklimaatkasten van goede kwaliteit, met een strak design en voldoende ruimte voor de wijnvoorraad. Ook bieden ze kasten met met twee zones, voor zowel witte als rode wijn. Het specifieke model dat we gekozen hebben is de WK-150B-VG, een wijnklimaatkast met ruimte voor maximaal 51 flessen, twee temperatuur zones, zwart vol glas (geïsoleerd glas met UV-filter) met een zwarte handgreep, led-verlichting en een koolstoffilter voor een optimale luchtkwaliteit in de kast. Je kunt de temperatuur in twee zones handmatig instellen, terwijl de luchtvochtigheid automatisch boven de 60 procent gehouden wordt. Deze kast heeft een adviesprijs van 950 euro.
Kosten en alternatieven
Als je wensenpakket net zo uitgebreid is als dat van ons dat ben je wat betreft de witgoed-apparatuur gebonden aan BSH-groep, bestaande uit de merken Siemens, Bosch, Gaggenau en Neff. Laat je het EEBUS-protocol los dan kun je ook kijken naar merken als Miele, AEG, Elektrolux en Haier. Deze merken bieden ook eigen connected-platformen, maar met iets minder mogelijkheden wat betreft de integraties met platformen van derden, zoals Homey en IFTTT. Het is echter voornamelijk de vraag wat je zoekt qua mogelijkheden, design en budget. De vervolgvraag is of je per se de koppeling met je domoticasysteem wilt maken en welke producten je hier dan mee wilt verbinden. Noodzaak is het vaak niet aangezien de apps van de merken zelf je ook al meldingen en andere handige opties bieden, maar wil je de apparaten ook echt onderdeel laten zijn van je slimme huis, dan is het verstandig te kijken naar de integratiemogelijkheden.
Op het gebied van wijnklimaatkasten is er ook genoeg keuze, zeker in de prijsrange van 600 euro tot 1.200 euro. Merken die wijnklimaatkasten in dit segment verkopen zijn onder meer Haier en Climadiff. In het hogere segment zien we ook Miele, Siemens, AEG en Boretti terug. Let erop of de wijnklimaatkast ingebouwd moet worden en hoeveel zones je wilt gebruiken.
De komende maanden
Volgende maand gaan we in op het onderdeel audio en video. We kijken naar de televisies en de audio-apparatuur, inclusief accessoires waarmee mooie scenario’s kunnen maken. Daarna kun je nog een uitgebreid artikel verwachten over het slim maken van de tuin. We bespreken de keuzes die we gemaakt hebben, alternatieven die gebruikt kunnen worden en wat we precies willen bereiken met deze producten. Nadat we alle productgroepen en daartoe behorende producten en keuzes beschreven hebben starten we de tweede fase. Hierin komen alle productgroepen nogmaals aan bod, maar dan kijken we naar de installatie en plaatsing. Vervolgens is het tijd voor fase 3, waarin we daadwerkelijk gaan automatiseren en dus het huis echt slim gaan maken. Lees ook onze laatste update over de bouw:
Houd de website en social media in de gaten!
Ben je benieuwd naar hoe wij het aanpakken, voor welke producten en technieken we kiezen en hoe het bouwproces verloopt? Houd dan de website de komende maanden in de gaten. Houd vooral ook onze FWD Smart Living Project pagina in de gaten voor links naar alle artikelen, social media-kanalen en partners. Volg het FWD Smart Living Project op de voet via Instagram of Facebook. Hier plaatsen we regelmatig korte updates, foto’s en video’s over de bouw van het slimme huis.
Reacties (4)