Draadloze communicatie via wifi
Er zijn verschillende wifistandaarden in de omloop. De meest gebruikte is momenteel wifi-n. Deze standaard werkt met een snelheid van 150 mbit/s, oftewel ongeveer 18.75 MB/s, aangezien 1 byte 8 bits is. Wifi-ac is de nieuwste wifistandaard en de opvolger van de n-standaard. Wifi ac haalt snelheden tot 433 mbit per seconde, wat tot een totale snelheid van bijna 1300 mbit per seconde oplevert, verdeeld over drie antennes in totaal. Genoeg snelheid is dus in beide standaarden aanwezig. Als je tot de aanschaf van een nieuwe router overgaat let er dan of de router of wifi ac beschikt om hiervan gebruik te kunnen maken. Dit is handig voor het streamen van media, zoals Netflix of Spotify, naar je multimediasetup.
Om van deze hoge snelheden gebruik te kunnen maken is het raadzaam om de frequentie op 5GHz te gebruiken. Deze bandbreedte is de laatste jaren aan een flinke opmars bezig omdat het veel minder interventie heeft dan 2.4 GHz, de meest gebruikte golflengte van vorige generaties. Op de 2.4 GHz frequentie werken ook apparaten als een magnetron en bluetoothdevices waardoor er veel storing op deze frequentie aanwezig is. 5 GHz heeft hier geen last van. Omdat de golflengte korter is dan 2.4 GHz is het bereik van een 5 GHz wel korter. Een sterke router is daarom aan te raden voor een gedegen 5 GHz netwerk. Let er wel dat je apparaten overweg kunnen met de 5Ghz frequentie. Dit is niet altijd het geval, maar via de specificaties is dit makkelijk te achterhalen. 5Ghz wordt ook wel aangeduidt met “dual-band”, waarmee wordt bedoeld dat het apparaat zowel met de 2.4 als de 5 GHz frequentie overweg kan.
Vind het juiste kanaal
Een andere factor is het afstellen van de juiste kanalen om zo veel mogelijk netwerken van omwonenden uit de weg te gaan. Hierdoor zul je ook minder interventie ervaren, wat voor een sneller en stabieler wifisignaal zorgt. Via een app als Wifi Analyzer voor Android of een programma als inSSIDer kan je zowel voor de 2.4 als 5 Ghz frequentie zien welke netwerken er stoorzender spelen.
Kies het kanaal met de minste storingen en stel dit op je router in. Op Apple apparaten werken dergelijke apps niet omdat Apple geen toegang tot de wifi-antenne geeft.
Zorg overal voor het perfecte signaal
Kom je niet tot een sterk genoeg netwerk met één router, dan kan je ervoor kiezen om een extra router of repeater in te zetten. Een extra router is het handigste om in te zetten op verre plekken van de eerste router, bijvoorbeeld op zolder, waar totaal geen ontvangst is. Trek een draad vanaf de modem naar de router en stel je nieuwe router met dezelfde netwerknaam en wachtwoord in als je eerste router om één groot netwerk te creëren. Dit heet ook wel een acces point.
Een andere optie is een homeplug. Deze functioneert via het stroomnet. Het beste resultaat behaal je met een Homeplug AV2 standaard, waarbij hogere snelheden dan de vorige generatie kunnen worden behaald. Een homeplug maakt het trekken van kabels overbodig, wat bij een acces point wel nodig is. Daarnaast is een homeplug een beter alternatief dan een repeater, die slechts het signaal van de router draadloos versterkt.
Mocht je dus halverwege ergens de trap een repeater kunnen gebruiken, dan zorgt dit wel voor een beter signaal naar boven toe. Met een zwak of slecht signaal is een repeater van weinig nut: je hebt dan wel een sterk signaal, maar een lage snelheid. Gebruik in zulke situaties een acces point of een homeplug, waar je dit probleem niet hebt.
Zorg er wel voor als je homeplugs gebruikt dat je ze van hetzelfde merk aanschaft. Koop je namelijk meerder homeplugs, dan kunnen deze met elkaar communiceren om een nog groter netwerk te maken. Ga je merken mixen, dan kan het zijn dat ze goed met elkaar overweg kunnen.
Andere protocollen zoals Zigbee en Z-wave
Voor de typische Smarthome zijn Zigbee en Z-wave een steeds populair wordende netwerkprotocol. Deze draadloze verbindingen werken naast je bestaande wifinetwerk en zijn geschikt om kleine hoeveelheden data door te geven over grote afstanden.
Er bestaan ook routers die standaard over Zigbee en Z-wave beschikken, zoals de Almond+ smart router van Securifi .
Meer informatie
Na het opzetten van je wifinetwerk is het een logische stap om je apparaten aan elkaar te verbinden. Het bedienen van slimme lampen of het gebruiken van slimme thermostaten horen ook bij een smart home.
Reacties (1)