Slimme tuinverlichting voor de zomer: dit is er mogelijk

15 juli 2023 5 Minuten 0 Reacties
Philips Hue Calla staal

Hopelijk laat de zon zich veel zien de zomer, al is menig slimme tuinverlichting zowel van binnen als van buiten heel fijn om naar te kijken.

We hebben tot nu toe vrij veel geluk deze zomer: de zon laat zich veel zien en dat betekent dat we zwoele zomeravonden kunnen beleven in de tuin. Wel zo gezellig als het donker wordt, om dan wat licht te hebben in de tuin. Bovendien heeft dat tuinlicht ook een andere functie: zorgen dat het minder aantrekkelijk is voor inbrekers om je huis te bezoeken. En dan is er nog een derde functie: het is ook mooi om vanuit huis naar de tuin te kijken en bepaalde bomen en struiken mooi verlicht te zien. Kan het nog beter? Zeker, namelijk met slimme tuinverlichting, in plaats van gewone. 

Slimme tuinverlichting

Slimme tuinverlichting betekent dat je de tuinverlichting kunt gebruiken met een app. Hij maakt gebruik van bijvoorbeeld wifi of een ander protocol om op die manier in contact te staan met je smartphone. Zo kun je waar je maar bent je tuinverlichting aan- en uitzetten, maar bijvoorbeeld ook de kleur aanpassen of een klokprogramma instellen waarmee de lichten op een bepaald tijdstip in- of uitschakelen. Of je nou thuis bent of niet. Ook erg handig als je denkt iets op je camera te hebben gezien en je de boel even wil aanlichten om nader onderzoek te doen. Qua slimme tuinverlichting heb je bovendien veel keuze in wat je wil: een stevigere design-achtige lamp, een eenvoudige fakkel-achtige lamp of zelfs een ledstrip. Ook qua merken is de keuze reuze.

Philips Hue

Verreweg het meest veelzijdige merk qua tuinverlichting, dat is Philips Hue. Er is enorm veel keuze in wat voor lamp je wil: buitenspotjes, wandlantaarns, een soort zuillamp, ledstrips en zelfs een tafellampje voor je buiten. Als je iets bijzonders wil, dan is je kans op succes het grootst bij Hue. Ze communiceren via de Philips Bridge (ZigBee) en het is mogelijk om daar tientallen lampen op aan te sluiten. Het voordeel is dat de lampen elkaar ook helpen met het bereik, waardoor je als je een lamp erg ver in de tuin hebt staan en niet kunt bereiken, je dit vaak kunt oplossen door er op de helft wat dichterbij huis nog een lamp tussen te zetten.

Een goede tweede is Innr, dat met leuke tuinfakkels, ledstrips en meer komt. Innr heeft als voordeel dat niet alle producten met een hub hoeven te worden aangesloten. Qua prijscategorie zit dit merk ook iets lager, waardoor het al met al een iets laagdrempeliger verlichtingsmerk is.

Arlo en Eufy

Arlo, Eufy en een paar andere merken hebben lampen voor in de tuin die niet zozeer voor de sfeer zijn, maar om inbrekers weg te jagen. Dit zijn zogeheten floodlights en die zijn voorzien van een bewegingssensor om te checken of er gespuis in de tuin loopt. Detecteert hij iets, dan zet hij iemand volledig in een heel fel, wit licht dat in de donkere nacht lijkt te verblinden. Zo snap je een inbreker op heterdaad en jaag je hem of haar meteen je tuin uit. Het valt dus bepaald niet onder de noemer ‘sfeervolle tuinverlichting’, maar het is wel goed om van het bestaan ervan te weten. Er bestaan ook camera’s die van zulke lampen voorzien zijn om nog beter te kunnen zien wat er plaatsvindt in je tuin.

LSC Smart Connect

De goedkoopste smarthomemerken zijn te koop bij Action, Hema en Kruidvat. Deze werken veelal met LSC samen en zien er eigenlijk hetzelfde uit, maar dan met een ander merkje erop. Ze maken allemaal gebruik van Tuya, waardoor je ze ook onderling kunt gebruiken. Het fijne is dat je geen hub nodig hebt, maar dat betekent wel dat je veel losse apparaten op je wifi aansluit en het wordt daarnaast gezien als een minder veilige optie. LSC Smart Connect is daarentegen wel heel betaalbaar. Je hebt drie tuinfakkels die in heel veel verschillende kleuren kunnen oplichten al voor een paar tientjes. Net leuk om die mooie grote boom in een bepaalde kleur aan te lichten, of ze langs het paadje door je tuin te zetten om te zorgen dat je ’s avonds en ’s nachts ziet waar je loopt, om te voorkomen dat je de vijver in stapt.

Domme lampen

Je kunt ook ‘domme’ lampen gebruiken in de tuin en ze toch slim maken. Dat kan door een slimme stekker te gebruiken. Die werkt als een tijdsschakelaar, maar dan kun je hem op afstand aan en uitzetten, of er dus een klokprogramma op te zetten. Zowel binnen- als buitenhuis kun je domme gadgets op die manier toch slim gebruiken. Zorg wel dat die domme lampen werken met led, want gloeilampen en spaarlampen zijn inmiddels echt geweest: ze zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je energierekening. Op zoek naar zo’n slimme stekker? Je hebt ze al van het goedkope huismerk van Kruidvat en Action, maar ook van bijvoorbeeld KlikAanKlikUit.

Meer informatie

Wil je meer lezen over slimme tuinverlichting? Lees dan ook ons artikel met vlog over slimme buitenverlichting kopen.

Reacties (0)