De koude wintermaanden zijn weer aangebroken. Alhoewel de energieprijzen nog niet zo de pan uit rijzen als vorig jaar is een beetje besparen op de energierekening natuurlijk altijd mooi meegenomen, maar daar willen we natuurlijk wel zo min mogelijk comfort voor inleveren. Tegenwoordig heb je gelukkig steeds meer opties om slim te verwarmen. Daar hoef je geen ingewikkelde of dure aankopen voor te doen, want een slimme convectorkachel, paneel of radiator kan al veel comfort bieden.
Een elektrisch kacheltje. Is dat niet heel ouderwets? De techniek is natuurlijk bepaald niet nieuw, maar in deze huidige tijd zijn de elektrische kacheltjes ongekend handig. En ja, ze zijn ook verkrijgbaar in slimme varianten. Makkelijk te bedienen met een app, schema’s instellen en zelfs kunstmatige intelligentie vinden we in een beperkte vorm terug bij sommige merken. Zo weet de kachel op een gegeven moment precies op welk tijdstip jij het lekker warm wil hebben.
Waarom is zo’n elektrisch kacheltje nu zo handig? Ik zal een voorbeeld schetsen en dat slaat meteen op mijn eigen situatie. Alhoewel ik zelf weinig te klagen heb over mijn particuliere huurwoning, is de vloerverwarming hier me wel een doorn in het oog. Er is namelijk geen zoneregeling. Iedere kamer wordt dus tegelijk warm en het is niet individueel per kamer te regelen. Al die vierkante meters verwarmen is dus nogal onzinnig en een dure hobby als je overdag gewoon in je thuiskantoor zit. Was dit nu een koophuis geweest, dan was zoneregeling echt een must geweest. In een huurhuis ga ik er echter geen tijd en geld in stoppen, maar onnodig stoken of juist in de kou zitten? Nee, ook dat gaan we niet doen. Ook als ik om me heen kijk naar vrienden in particuliere huurwoningen zijn er vaak beperkingen. Slaapkamers kunnen niet warmer dan 16 graden gezet worden en als dat tevens je studeerkamer is, dan heb je behoorlijk pech.
Slim bijverwarmen met een elektrisch kacheltje
Wellicht zit jij in een vergelijkbare situatie waar je niet individueel per kamer kunt verwarmen en zoek je een energiebesparende en goedkopere oplossing zonder gelijk duizenden euro’s kwijt te zijn om de verwarming in huis aan te pakken. Gelukkig is die oplossing er zeker middels een elektrisch kacheltje. De afgelopen twee jaar zit ik op mijn thuiskantoor met een elektrisch kacheltje aan in de koude wintermaanden. En je leest dit natuurlijk op fwd.nl, en dus gaan we het hebben over een slim elektrisch kacheltje. En die heb je in vele varianten.
Het klinkt misschien wat ouderwets. Die elektrische convectorkacheltjes, die bestaan toch al heel lang? Jazeker. Maar sinds de enorme stijging van de energieprijzen staan deze apparaten weer volop in de belangstelling. En dat is niet voor niets. Ook in nieuwbouwhuizen worden elektrische verwarmingspanelen volop gebruikt, met name op de bovenverdieping. En jij kunt ze als gewone consument ook gemakkelijk aanschaffen. Van losse en vrijstaande elektrische kacheltjes tot wifi-wandpanelen die je echt aan de muur moet bevestigen. Elektriciteit heeft de toekomst tenslotte.
Wellicht heb jij een hobbykamer die je even snel wil verwarmen? Of ben je graag aan het klussen in een schuurtje? Heb je een thuiskantoor waar het in de winter stervenskoud is? Denk dan eens aan een elektrisch kacheltje. De keuze tussen een vrijstaand model en een vast wandpaneel is over het algemeen makkelijk te maken. Heb je slechts één kamer waar je een dergelijk kacheltje wilt gebruiken? Dan kun je een wandpaneel ophangen. Wil je meer flexibiliteit en zijn er ook andere kamers die je af en toe gaat verwarmen? Kies dan een vrijstaand kacheltje die je gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen.
Energie besparen, mits...
Wellicht kun je de krantenkoppen van vorig jaar nog herinneren over elektrische kacheltjes. Dat het zo duur is om ermee te verwarmen. Dat klopt ten dele. Des te meer vermogen (watt) het kacheltje heeft, des te duurder het is op de energierekening. Gebruik je een elektrisch kacheltje op dezelfde manier als de hoofdverwarming thuis? Dan is het echt heel duur om te gebruiken. Dat moet je dus ook niet doen. Je gebruikt een elektrisch kacheltje echt als bijverwarming, met name voor de wat kleinere kamertjes. Af en toe strategisch even bijverwarmen met een elektrisch kacheltje bespaart juist energie, want je hoeft niet hele hele huis te gaan verwarmen met de hoofdverwarming.
Een slim elektrisch kacheltje kan dus heel goed besparen op de energierekening, mits je er slim mee omgaat. Je warmt een kamer op zonder het dure gas te gebruiken, maar deze kacheltjes verbruiken zelf wel behoorlijk veel stroom. Je moet een dergelijk kacheltje dan ook strategisch gebruiken. Bijvoorbeeld in je thuiswerkkantoor. In de ochtend even een kwartiertje aan en het is lekker warm op je thuiswerkplek. Ook andere kamers kun je zo strategisch verwarmen zonder dat je gelijk een hele dure gasvoorraad verbruikt. Waarom zou je met het dure gas je hele huis verwarmen als je toch de hele dag in je thuiskantoor zit? Dat is zonde van het geld. Houd de deur dicht om de warmte binnen te houden bij een elektrisch kacheltje. Een goed geïsoleerde kamer helpt ook om de warmte langer te behouden.
Gebruik een elektrisch kacheltje dan ook echt om strategisch een kamertje te verwarmen waar je overdag, of in de avond zit. Een elektrisch kacheltje is dan ook niet om je hele huis te verwarmen. Vaak kunnen ze een bepaald aantal vierkante meters aan. Zet je de elektrische kachel de hele dag volop aan in je woonkamer, dan ben je misschien nog wel meer geld kwijt dan met je gewone kachel. Gebruik het dus strategisch in kleine kamertjes om te besparen op je energierekening.
Een smart variant heeft extra voordelen. Zo kun je de kachel via de app in- of uitschakelen. Dat kan via een schema, maar ook gewoon handmatig via de app. Zo kan je de kachel al een kwartiertje van tevoren aanzetten in je kantoor. Zodra je begint met werken is het dan al lekker warm. De modernste varianten met kunstmatige intelligentie weten op den duur zelfs hoe lang het duurt voordat jouw kamer warm is en zal de tijd hierop aanpassen om niet onnodig energie te verbruiken. We zijn zelf met een dergelijk model van Mill aan de slag geweest. Mill heeft ook wifi-wandpanelen in het assortiment. Andere bekende merken zijn Duux en zelfs LSC Smart Connect met een slim elektrisch convectorkacheltje bij winkelketen Action.
Ga je nog verder? Dan kan je de elektrische kachel bijvoorbeeld gebruiken in combinatie met Homey of Home Assistant voor een verdere integratie binnen het slimme huis. Je kan dan bijvoorbeeld dynamische tarieven mee laten wegen, zodat je op de goedkope momenten kunt verwarmen. Kies je voor een fabrikant als Mill, dan is er al een samenwerking met Tibber. Er is een directe verbinding mogelijk met de app van Tibber, zo kan deze jouw elektrische kachel automatisch aansturen op de momenten waarop de stroomprijs het laagst is. Zo zie je maar weer. Ook een product als een elektrische kachel kun je in de slimme variant volledig integreren binnen het slimme huis.
8.5
Beoordeling Mill WiFi 1200
Pluspunten
Scandinavisch design met fraaie aluminium voet
Handmatig en via app te bedienen
Inzicht in temperatuur en stroomverbruik
Snel op temperatuur
Energiebesparend bij slim gebruik
Minpunten
Inzicht stroomverbruik duurt even
Stevig aan de prijs
Beoordeling Mill WiFi 1200
De Mill WiFi 1200 is een goede, slimme convectorkachel met een duidelijke en overzichtelijke app. Je kunt de kachel handmatig bedienen via handige fysieke knoppen, maar ook op je smartphone via de app en via een vooraf ingesteld weekschema. Zo kun je de temperatuur in beide gevallen al van tevoren laten stijgen, zodat je altijd in een warme kamer binnenkomt. Het smart-gedeelte bij deze elektrische kachel is daardoor echt van meerwaarde, ook doordat je inzicht krijgt in het verbruik. Jammer dat inzage in stroomverbruik niet instant is, maar echt even wat tijd nodig heeft. Hopelijk kan dit nog met een update aangepakt worden, want voor de rest is de Mill WiFi 1200 een zeer goede elektrische kachel om specifieke kamers te verwarmen waar dat nodig is. De prijs is met 229 euro wel vrij fors.
Reacties (4)