Yale Access-applicatie
Het mooie aan een slim product dat je één keer goed instelt via de bijbehorende app, is dat je die app daarna eigenlijk niet meer gebruikt. Na het installeren en instellen van de Yale Linus via de gratis Yale Access-app, hebben we de applicatie niet meer gebruikt. Ja, we hebben hem nog wel opgestart om even dingen te controleren (zoals de status van de deur of het toevoegen van personen die naar binnen kunnen), maar dat is meer vanwege de recensie. Je moet nou eenmaal de app erbij houden om dingen te kunnen achterhalen.
Dat is een beetje meta voor zo’n tekst als deze, maar het illustreert wel de eenvoud van het gebruik van de Yale Linus. Met de app kun je de deur van het slot halen, maar dat hoeft niet wanneer je ingesteld hebt dat de Linus zichzelf automatisch opent wanneer je komt aanlopen. Dat is in feite de enige functionaliteit waarvoor je dagelijks zou kunnen terugkeren naar de app. De rest heeft te maken met instellingen en opties die we hierboven noemen. De app is verder overzichtelijk en biedt dus geen overbodige opties aan waardoor het een rommeltje wordt.
Wanneer er veel mensen gebruikmaken van digitale sleutels (of met de oude sleutel binnenkomen), dan is het wel handig om de Activiteitenfeed in de gaten te houden. Die staat netjes gepresenteerd op de navigatiebalk aan de onderkant van het scherm. Met één tap ben je daar en zie je dus wanneer het slot opengegaan is en weer op slot gedraaid werd (al dan niet automatisch). Een andere knop die meteen beschikbaar is, is de gastenlijst. Hier zie je iedereen die naar binnen kan. Dit is tevens de plek waar je de autorisatie weer terugtrekt.
Beveiliging en integraties
Op het gebied van beveiliging mag je een hoop verwachten van een slim slot. En Yale heeft aan een hoop gedacht. Denk dan bijvoorbeeld aan de mogelijkheid precies te zien wie wanneer binnenkomt. Of dat je op elk moment autorisatie kunt terugtrekken. Maar de basale beveiliging, de beveiliging van het slot zelf, is ook goed geregeld. Er is namelijk encryptie via Bluetooth Low Energy, AES 128 en TLS. Dat is vergelijkbaar met het beveiligingsniveau van internetbankieren. Als je daar dus vertrouwen in hebt, dan heb je vetrouwen in het slot.
Verder is het mooi om te zien dat er dit keer flink geïnvesteerd is in ondersteuning voor onder meer smarthomeplatformen. Je kunt het slot namelijk bedienen met de Google Assistent, Amazon Alexa en Siri, en hem laten opnemen in routines. Zo kan het slot vergrendeld worden wanneer je een commando geeft aan het einde van de dag, wanneer je in één keer de lampen dimt, de verwarming uitzet en rustgevende muziek opzet. Dat moet je natuurlijk nog wel even instellen binnen de app van je stemassistent, maar dat is echt zo gepiept.
Yale Smart Keypad en Wi-Fi Connect Bridge
Normaal gesproken zouden we nu bij het einde van de recensie zijn. Maar Yale heeft ons ook voorzien van twee handige, doch prijzige, accessoires, namelijk de Yale Smart Keypad en de Yale Wi-Fi Connect Bridge. Het eerste product is een handige keypad die je aan de buitenkant van je deur hangt. Dit is een andere methode om binnen te komen. Wanneer je een code instelt voor jezelf, of een ander, dan hoef je ook niets te doen met digitale sleutels binnen de app op je smartphone. Zo kun je dus iemand heel gemakkelijk binnenlaten, zonder gedoe voor de ander.
Die Smart Keypad werkt gelukkig ook zonder de Wi-Fi Connect Bridge. Dit is een internetmodule die we iedereen kunnen aanbevelen die een Yale Linus overweegt. Niet alleen kun je dan het slot verbinding laten maken met internet, ook kun je het slot dan bedienen met je stem en wanneer je niet thuis bent. Combineer je het slot bijvoorbeeld met een slimme deurbel of de All-in-one camera van hetzelfde bedrijf, dan weet je wie er voor de deur staat als er aangebeld wordt. Dan kun je dus besluiten om op dat moment de deur te openen.
Heb je geen slimme camera hangen, dan kan iemand je natuurlijk ook even bellen voor het verkrijgen van de toegang wanneer je niet thuis bent. Wanneer je wel thuis bent en het slot met je stem wil ontgrendelen, dan dien je een pincode in te stellen. Die code moet je hardop uitspreken, dus zorg er wel voor dat niet iedereen dat kan horen. Het nadeel van beide accessoires is: ze zijn best prijzig. De Keypad kost nog eens 70 euro, terwijl de Bridge een prijs heeft van 80 euro. Bovenop de prijs van de Linus (250 euro), komt dat neer op 400 euro.
De Yale Wi-Fi Connect Bridge moet wel binnen een straal van drie meter ten opzichte van het slot opgehangen worden. Dat kan in sommige huizen problematisch zijn, wanneer er simpelweg geen (beschikbaar) stopcontact in de buurt is. In dit huis hangt de internetmodule op ongeveer vier meter (hemelsbreed) bij het slot vandaan en er zit ook een dikke muur tussen. Hoewel de verbinding niet al te sterk is, heeft het tot dusver nog niet voor problemen gezorgd. Het is echter wel iets om rekening te houden wanneer je kiest voor de Yale-producten.
Reacties (0)