Review: TP-Link Smart Plug met en zonder energie monitoring

31 oktober 2016 + 10 minuten 1 Reacties
tp-link-smart-plug-2

In deze review kijken we de naar TP-Link Smart Plug HS100 en de HS110 (met energie monitoring). Met de plugs kun je jouw elektronische apparaten altijd en overal bedienen.

Liefhebbers die graag aan de slag willen met een smart home, maar niet het geld hebben om direct slimme apparaten te kopen, zouden weleens goed af kunnen zijn met een Smart Plug. Een dergelijke plug zorgt ervoor dat je ook jouw niet slimme apparaten van afstand kunt besturen. Een bedrijf dat Smart Plugs in zijn assortiment heeft, is TP-Link. En wij kregen drie modules toegestuurd om ze uit te testen. Twee zonder energie monitoring en één met.

Wat is een TP-Link Smart Plug?

Een TP-Link Smart Plug zorgt ervoor dat je voortaan ook niet slimme apparaten van afstand kunt bedienen. Als je het dus wel fijn vindt dat je bepaalde apparaten van afstand kunt bedienen, maar geen geld hebt om direct slimme apparaten aan te schaffen, dan is een Smart Plug een handige tussenstap. Een Smart Plug van TP-Link is van afstand te bedienen. Stel je kiest er dus voor om een lamp te gebruiken in de module, kun je die voortaan van afstand aan- en uitzetten. Daarbij heb je ook de mogelijkheid om scenes te programmeren, een schema in te stellen van wanneer de Smart Plug automatisch aan of uit moet gaan en een timer in te stellen. Daarnaast kun je ook nog eens aangeven wanneer je niet thuis bent, zodat de module bijvoorbeeld automatisch het licht aan en uit kan laten gaan om inbrekers te weren.

Met de plugs van TP-Link kun je overigens ook precies zien hoelang het apparaat al aanstaat. Ook vind je gemiddelden uit het verleden. Mocht je ervoor kiezen om een Smart Plug met energie monitoring (HS110) aan te schaffen, dan heb je als voordeel dat je ook kunt zien hoeveel energie de smart plug (of eigenlijk het aangesloten apparaat) al heeft verbruikt. Ook daarvan kun je vervolgens dagelijkse gemiddelden bekijken. Het is duidelijk dat je met een dergelijke plug wel beter in de gaten kunt houden hoeveel energie bepaalde apparaten nou daadwerkelijk verbruiken.

De TP-Link Wi-Fi Smart Plug HS100 heeft een adviesprijs van 36,90 en de HS110 kent een adviesprijs van 46,90.

Inhoud en design

TP-Link verkoopt zijn Smart Plugs in een mooi vormgegeven verpakking. Uit die verpakking, waar het bedrijf heeft gekozen voor Engels als voertaal, word je diect duidelijk wat je met de Smart Plugs kan en welke smartphones zonder problemen gebruik kunnen maken van de bijbehorende applicatie. Naast dat je in de doos uiteraard de smart plug treft, kom je ook de nodige gebruiksaanwijzingen tegen. Daarbij is de Quick Start Guide één die erg opvalt. Dat is namelijk slechts één klein kaartje waarop TP-Link haarfijn, met de nodige afbeeldingen, uitlegt hoe je de Smart Plugs kunt installeren.

De modules kom je overigens maar in één kleur tegen. TP-Link heeft voor de Smart Plugs gekozen voor wit. Daarbij kun je er razendsnel achterkomen of je een plug hebt met of zonder energie monitoring. De binnenkant van de stekkerdoos is wit bij een versie waar je wel kunt zien hoeveel energie verbruikt is. De HS100, de uitvoering zonder energie monitoring, heeft een grijskleurige binnenkant. Een nadeel is dat TP-Link zijn smart plugs zo heeft ontworpen, dat je je dubbele stopcontact niet meer kan gebruiken als je een plug hebt geïnstalleerd. Het apparaat bedekt dan namelijk het tweede stopcontact.

Installatie en configuratie

De grootste vrees voor liefhebbers die aan de slag gaan met een Smart Plug, is ongetwijfeld het lange installatieproces. Gelukkig is hier bij TP-Link absoluut geen sprake van. Met de meegeleverde Quick Start Guide heb je de plug tenslotte binnen no-time geïnstalleerd en werkend. Dat is in drie simpele stappen te realiseren. De eerste stap is het downloaden van de bijbehorende applicatie, de tweede stap is het verbinden met het Wi-Fi netwerk en de derde stap is het volgen van de instructies in de app. In ons geval duurde het nog geen vijf minuten om de eerste lamp te kunnen bedienen met de smartphone. Ook het toevoegen van resterende slimme hulpjes was een fluitje van een cent. Gebruikers moeten overigens wel over een 2.4GHz-netwerk beschikken om de plugs verbonden te krijgen.

De app

TP-Link heeft zijn app voor het bedienen van slimme producten zeer gebruiksvriendelijk en fraai vormgegeven. Zodra je de Kasa-app voor de eerste keer opent, krijg je op je scherm uitleg te zien van hoe je een apparaat kunt toevoegen. Vervolgens moet de gebruiker zelf aangeven om wat voor apparaat het gaat, daarbij kun je kiezen uit een Smart Plug, Range Extender, Smart Switch of een Smart Bulb. Daarna krijg je op je scherm wederom te zien wat je moet doen en gaat TP-Link zelf zoeken naar je toegevoegde apparaat. Zodra je de stappen hebt gevolgd, is de installatie geregeld en kom je bij het startscherm terecht. Handig bij de installatie, is dat je direct aan kunt geven wat voor apparaat je gaat gebruiken op de Smart Plug en welk icoontje daarbij moet staan. Zo krijg je een handig overzicht en druk je niet per ongeluk de Smart Plug in je slaapkamer aan als je gewoon in je woonkamer zit.

Op het startscherm zie je na de installatie van de aanwezige Smart Plugs precies waar je aan toe bent. Ook kun je direct aan de slag met het op afstand aan en uitzetten van de aanwezige plugs. Mocht je meer te weten willen komen over hoelang de plug bijvoorbeeld al geactiveerd staat, dan kun je op één van de ingestelde apparaten aanklikken. Als er ook energie monitoring aanwezig is, dan zie je de resultaten daar ook van als je op een apparaat hebt geklikt. In hetzelfde scherm kun je ook het één en ander inplannen. Zo kun je een schema maken wanneer je Smart Plug geactiveerd of uitgeschakeld moet worden, kun je aangeven wanneer je niet aanwezig bent, zodat de Smart Plug een onregelmatig schema begint om inbrekers tegen te gaan en kun je gebruikmaken van een timer.

Liefhebbers die overigens ook gebruik willen maken van het op afstand bedienen van de Smart Plugs als ze niet verbonden zijn met het thuisnetwerk, moeten een account aanmaken. Alleen in dat geval kun je namelijk gebruikmaken van alle functionaliteiten die de applicatie aanbiedt. Een nadeel aan de applicatie, is dat je geen taal kunt selecteren. Je zit dus vast aan de Engelse taal, al was dat voor ons geen enkel probleem.

Gebruik

De Smart Plugs van TP-Link doen precies wat ervan verwacht werd. We konden nog net niet genieten van Plug & Play, maar het scheelde niet veel. Binnen enkele ogenblikken waren alle drie de Smart Plugs geïnstalleerd en konden we aan de slag met het op afstand bedienen van de Smart Plugs. Daarbij werkten de apparaten zonder problemen. In eerste instantie werkte het bedienen van de Smart Plugs zonder zelf verbonden te zijn met hetzelfde netwerk wel nog even tegen, maar na een aantal keer proberen werkte ook dat mee. Ongetwijfeld zullen de problemen deels te maken hebben gehad met de stabiliteit van de betrokken netwerken.

De Smart Plug met energie monitoring geeft daarnaast ook eens een duidelijk beeld van hoeveel energie bepaalde apparaten nou daadwerkelijk gebruiken. Zo heb je altijd een helder overzicht van wat bepaalde apparaten doen en hoe erg ze op de energierekening drukken. Mede door het feit dat je dat ziet en dat je de apparaten makkelijk kunt bedienen, zul je dat na verloop van tijd – afhankelijk van het aantal en soort apparaten natuurlijk – ook terug kunnen gaan zien op de energierekening.

Conclusie

Ben je nog niet helemaal klaar voor het aanschaffen van slimme producten, maar wil je wel een glimp opvangen van een smart home? Dan is het aanschaffen van Smart Plugs een ideale start. Zo kun je de nodige elektrische apparaten bedienen, zelfs wanneer je zelf helemaal niet in de buurt bent. Daarvoor heb je dan wel de Engelstalige app nodig. Niet alleen is een Smart Plug erg handig als je geen zin hebt om op te staan om je verlichting aan te zetten, maar ook om bijvoorbeeld inbrekers te weren. Die zullen ongetwijfeld niet meer zo happig zijn op het betreden van je huis zodra ze erachter komen dat er om de haverklap een lamp gaat branden. Ook kun je, doordat je gebruik kunt maken van bepaalde schema’s, ervoor zorgen dat je minder energie gaat gebruiken. Op die manier zou een dergelijke Smart Plug zichzelf na verloop van tijd dus ook weer terug kunnen verdienen. En met deze Smart Plugs ben je er in ieder geval zeker van dat je niet een dag kwijt bent aan het installeren ervan. Al moeten liefhebbers er wel rekening mee houden dat je met het installeren van een dergelijke plug in een dubbel stopcontact wel direct je tweede stopcontact kwijt bent. Ook is het belangrijk om eerst even te kijken of je 2,4GHz-netwerk wel stabiel genoeg is.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Razendsnel geïnstalleerd
  • Eenvoudig in het gebruik
  • Overzichtelijke app

Minpunten
  • Werkt alleen op 2,4GHz-netwerken

  • App in het Engels
  • Bedekt tweede stopcontact

Reacties (1)