De Cinebar Ultima heeft een adviesprijs van 699,99 euro en kan gekocht worden via de website van Teufel.
Teufel Cinebar Ultima – specs en design
Soundbars heb je in veel verschillende soorten en maten. Meestal zijn ze heel breed en laag, zodat ze onder allerlei televisies passen die op kasten staan. Dat is voor de meest mensen het gemakkelijkst, want het is minder gedoe. Maar Teufel heeft daar lekker maling aan en brengt met de Teufel Cinebar Ultima een hoge soundbar – nee, sounddeck – op de markt die een flink deel van het televisiebeeld bedekt met zijn enorme kast. Dat is inherent aan de soundbar: zorg er dus voor dat je je televisie aan de muur hangt of gehangen hebt.
De sounddeck is 13,3 centimeter hoog, 110 centimeter breed en 16,4 centimeter diep. Dat is dus nogal een gevaarte, waardoor de Teufel CInebar Ultima misschien niet direct voor iedereen de beste keuze is. Door het design is er wel meer dan genoeg ruimte voor de verschillende drivers in het geluidssysteem. In totaal kent de deck zes high performance drivers die een behoorlijk volume de kamer in kunnen sturen. Twee drivers zijn sidefiring speakers die het geluid ook naar de zijkanten sturen, voor een virtual surround sound.
De andere vier drivers zijn twee frontfiring speakers en twee bassdrivers, zodat je ook geen aparte subwoofer hoeft aan te sluiten. Aan boord zit verder een klasse d-versterker, met een totaal vermogen van 380 watt. Bovenop zit een handig bedieningspaneel, voor basale functies, terwijl voorop nog een ledscherm zit met felle, rode cijfers en letters. Verder is er hdmi-in, hdmi-arc, usb, bluetooth met aptX, een optische aansluiting en een cinch-ingang voor stereo. Ook kan de soundbar signalen in 4k en hdr doorsturen naar de tv.
Teufel Cinebar Ultima – installatie
De installatie van de Teufel Cinebar Ultima verloopt minder soepel dan we gewend zijn. De aansluitingen zitten in een opening aan de achterkant. Ze zitten niet rechtstreeks op de achterkant, maar aan de zijkant van die opening. Daardoor is het een vervelend karwei de kabels op de juiste plek te krijgen. Het gaat niet vanzelf: soms moet je een specifieke kabel onder een andere door laten gaan, want anders is er niet genoeg ruimte, Gelukkig doe je dit – als het goed is dan – maar één keer, maar dan nog kan het gemakkelijker.
De kabelmanagement kan dus beter, maar met een beetje geluk heb je er weinig last van wanneer alles eenmaal geparkeerd staat. Door de manier waarop de kabels nu verwerkt worden, kun je de Teufel Cinebar Ultima wel strak tegen de muur hangen, want anders mogelijk wat moeilijker wordt gezien de ruimte op zo’n soundbar. Verder is er geen wifi aanwezig, waardoor je geen koppeling met het netwerk hoeft te verrichten. Koppelen via bluetooth gaat lekker snel, maar minder hoeven we niet te verwachten van de fabrikant.
Teufel Cinebar Ultima – in gebruik
Wanneer alles eenmaal staat of hangt en geïnstalleerd is, dan biedt de Teufel Cinema Ultima geen obstakels meer aan. Het systeem wisselt perfect van hdmi-in naar hdmi-arc (dus tussen een gekoppeld apparaat zoals de Nvidia Shield en de televisie), waardoor je daar geen omkijken naar hebt. Koppel je een systeem dat de tv niet automatisch kan aanzetten, dan zal wisselt het systeem ook niet automatisch van hdmi-poort. Je dient wel handmatig om te schakelen naar bluetooth, aux en optisch, maar dat spreekt eigenlijk voor zich.
De meegeleverde afstandsbediening is lang doch compact en biedt genoeg knoppen aan. Je kunt snel van bron of geluidsmodus wisselen (zoals wel of geen Dynamore Ultra, type content of de avondstand), media bedienen en zowel de bass als treble aanpassen. Ook kun je informatie opvragen die vervolgens op het ledscherm aan de voorkant gepresenteerd wordt. Die scherm is behoorlijk groot voor een soundbar, waardoor je de info prima kunt lezen. Ook kan het tijdens het kijken, maar na een tijdje went het wel.
Wat we echt missen op de Teufel Cinebar Ultima is ondersteuning van protocollen als Google Cast, Apple AirPlay of Spotify Connect. Dat is vaker een groot gemis op de producten van de Duitse fabrikant. Toegegeven, je kunt natuurlijk de soundbar via bluetooth koppelen aan je Google Home- of Google Nest-speaker of smart display, waardoor je het geluid niet alleen met je stem kunt aansturen maar ook over de soundbar kunt sturen. Maar dat is helaas een omslachtige oplossing voor een – in onze ogen – simpel probleem.
Teufel Cinebar Ultima – audiokwaliteit
Want zoals heel vaak het geval is met Teufel-speakers, zit het wel goed met de geluidskwaliteit van deze overtuigd sounddeck. En daarom is het zo jammer dat je hem niet kunt opnemen in een bestaand netwerk in huis. Het systeem voelt daardoor afgesloten en daarmee remt Teufel ook ons enthousiasme. We willen de sounddeck gebruiken naast de andere, in dit geval, Google Cast-speakers, zodat we moeiteloos muziek afspelen en bedienen. Nu moet de tv eerst aan voor een muziekstreamingdienst of moeten we eerst bluetooth inschakelen.
Het belangrijkste onderdeel blijft natuurlijk de geluidsweergave. En we kunnen stellen dat de Teufel Cinebar Ultima ontzettend veel in zijn mars heeft. De soundstage is echt behoorlijk breed en kan moeiteloos een grote kamer vullen met kraakhelder geluid. Bovendien kun je de sounddeck ook lekker hard zetten, zonder last te hebben van een vervormd geluid. Of je buren dat ook zo’n succes vinden is natuurlijk een ander verhaal, maar wij kunnen ze alvast aanraden dat ze wennen aan jouw tunes. Want dat zijn nou eenmaal de beste.
Vanaf het eerste moment hoor je ook meteen dat de Teufel Cinebar Ultima helemaal geen subwoofer nodig heeft. De twee bassdrivers knallen namelijk lekker hard en geven de sounddeck een baslijn waar je u tegen zegt. Mocht je het toch te weinig of net even te veel vinden, dan heb je de mogelijkheid die baslaag aan te passen op je eigen gehoor. Datzelfde geldt voor de hogere tonen. Het is fijn om te zien dat Teufel die mogelijkheid aanbiedt, aangezien iedereens gehoor anders is en iedereen daardoor anders naar muziek luistert.
Of het nodig is, is een tweede. De standaardinstellingen van de soundbar overtuigen meteen. Je hoort de fijnere details in de hogere regionen, terwijl je niets inlevert aan de onderkant of in het middensegment. Is het geluid perfect? Zeker niet. Het systeem is namelijk niet geschikt voor alle muziekgenres. Klassieke muziek hoef je niet op te luisteren bijvoorbeeld, want daarvoor gaan die tonen niet hoog genoeg. Echter, liefhebbers van harde muziek kunnen zich meer dan prima in de geluidsweergave van de Teufel Cinebar Ultima.
Dan hebben we nog de Dynamore Ultra-stand. Dit is in feite een virtuele surroundsoundweergave. Dergelijke oplossing laten altijd wat te wensen over. Een soundbar of sounddeck (of hoe je zo’n brede televisiespeaker ook wil noemen) kan een volledige opstelling namelijk nooit vervangen. Dat is hier ook het doel niet, maar de effecten kunnen ervaringen van films en games wel naar een ietwat hoger niveau tillen. De brede weergave verplaatst het geluid genoeg door de kamer, waardoor je het ook eens vanuit een andere positie te horen.
Teufel Cinebar Ultima – conclusie
Ondanks het feit dat we tevreden zijn over de Teufel Cinebar Ultima, zijn er toch wat dingen die tegenvallen. Zo missen we de netwerkmogelijkheden, waardoor de sounddeck niet op te nemen is in een bestaand audionetwerk. Ook vinden we dat de aansluitingen op een lastige plek zitten en daardoor kan de installatie vervelend zijn (maar als het goed is heb je hier maar één keer last van). Daarnaast is de Ultima niet bedoeld voor elk muziekgenre en is het het beste dat je hier harde muziek mee afspeelt.
Daartegenover staan gelukkige mooie dingen. Zoals het apparaat zelf. Teufel is een stoer merk en de sounddeck straalt dat op alle fronten uit. We vonden het zonde om de voorkant te bedekken met het meegeleverde raster, dus hebben wij het in elk geval zonder gedaan. Daarnaast is er meer dan genoeg vermogen aanwezig, voegt Dynamore Ultra wat toe tijdens films, series en games en zijn we blij dat er een hdmi-in is waar we een ander apparaat op kunnen aansluiten. Kun je zonder de netwerkmogelijkheden leven, dan is dit je nieuwe soundbar.
De Teufel Cinebar Ultima is te koop op de website van Teufel.
Beoordeling
- Gaaf design
- Meer dan genoeg vermogen
- Dynamore Ultra
- Subwoofer niet verplicht
Geen netwerkmogelijkheden
- Aansluitingen op een lastige plek
- Niet voor alle muziekgenres
Reacties (3)