Review: Tado° slimme radiatorknop voor energiebesparing

20 januari 2018 + 10 minuten 3 Reacties
Review- tado° slimme radiatorknop

Een thermostatische radiatorknop is handig om de temperatuur in verschillende kamers te controleren en niet overbodig te verwarmen. De slimme radiatorkranen van Tado° maken dat nu nog eenvoudiger.

In deze review kijken we naar de slimme radiatorknop van het merk.

Tado° slimme radiatorknop – specificaties

  • Wat: Slimme radiatorknop
  • Voeding: 3V DC (2 AA batterijen, 2400 mAh, gemiddelde levensduur ca. 2 jaar)
  • Interface: led-display, mechanische draaiknop
  • Sensoren: temperatuur / luchtvochtigheid / omgevingslicht
  • Afmetingen: Slimme Radiatorknop 78 × 52 mm (L × D) / Internetbridge 81 × 27 × 22 mm (L × B × H)
  • Gewicht: Slimme Radiatorknop 178 g / Internetbridge 61 g
  • Internetverbinding: via tado° Internetbridge, verbonden met een ethernetpoort van de internetrouter in de woning
  • Radiocommunicatie (tussen apparaten): 868 MHz, Mesh (6LoWPAN)
  • Gegevensencryptie: TLS 1.2 (SSL), 2048-bit Extended Validation Certificate / TLS 1.2 (SSL),
  • 256-bit met elliptische curves / AES-CCM encryptie
  • Materiaal en afwerking: PC + ABS kunststof / wit, mat
  • Adviesprijs: 199 euro

Tado° slimme radiatorknop: wat is het?

De Tado° slimme radiatorknop is een vervanging voor je oude radiatorknoppen. Ze zijn verbonden met het internet, en je bestuurt ze op allerlei verschillende manieren. Natuurlijk kan je er een programma inzetten dat bepaalt wanneer de radiator voor welke temperatuur moet zorgen. Dat doe je eenvoudig via de app. Maar er is meer, je kunt ook gebruik maken van locatiegebaseerde sturing. Ben je uit huis, dan schakelen de knoppen de radiator uit, en tegen de tijd dat je terug thuis bent, zorgen de knoppen ervoor dat de gewenste temperatuur terug bereikt is. Natuurlijk kan je ook nog steeds manueel de radiatorknop bedienen.

Je krijgt ook duidelijke rapportage die per dag toont hoe de verwarmingsactiviteit verliep. Zo kan je altijd na gaan of alles wel verloopt zoals je dacht dat je het geprogrammeerd had. Tado° houdt bij het verwarmen ook rekening met de lokale weersvoorspelling om zo de verwarmingsnood aan te passen. Op zonnige dagen kan er dan minder verwarmd worden.

Installatie

De starterskit bevat alles wat je nodig hebt. Er zitten twee radiatorknoppen in (voorzien van batterijen en een aantal adapters), de internetbridge, een usb-kabel en ethernetkabel, en een netvoedingsadapter.

In veel gevallen kan je daar mee onmiddellijk mee aan de slag. De internetbridge moet je bedraad aansluiten op je thuisnetwerk. Je voorziet ze van stroom via de USB-aansluiting. De bijgeleverde kabels zijn wel maar 30 cm lang, dus erg veel flexibiliteit heb je niet. De USB-kabel kan je natuurlijk vervangen door eender welke andere USB A naar micro-USB kabel (zoals die van je smartphone bijvoorbeeld), we veronderstellen dat iedereen die wel in huis heeft. Natuurlijk hoef je de bridge niet rechtstreeks op de router van je provider aan te sluiten. Als je zelf ergens een extra router of switch in huis hebt, mag je die ook gebruiken. Tado° gebruikt een 868 Mhz frequentie en het ‘6LoWPAN’ protocol (IPv6 over Low Power Wireless Personal Area Networks), een protocol specifiek voor IoT en zeer laag verbruik. Tado° claimt een bereik van twee tot drie verdiepingen. In onze test was de bridge opgesteld in de garage (kelderverdieping) en stonden de radiatorknoppen op het gelijkvloers, tot 10 meter verder met flink wat beton en aantal kamermuren ertussen. Dat bleek geen probleem. De bridge is voorzien van drie controlelampjes (power, netwerk en internet) en een pairingknop. Voor je hem ergens permanent wegstopt, voer je best de installatie van de radiatorknoppen uit.

De radiatorknoppen

Als allereerste stap ga je best na welke radiatorknoppen je momenteel in huis hebt. De Tado°-knop gebruikt een M30 x 1,5mm aansluiting, en past niet zonder verloopstuk op alle knoppen. In de verpakking zaten drie verschillende adapters, helaas bleek geen daarvan geschikt voor de twee types radiatorkranen die wij gebruiken. Een eenvoudig mailtje volstaat echter, en Tado° stuurt je kosteloos de nodige adapters toe. In de toekomst zullen er zes verschillende adapters in de verpakking zitten.

Als volgende stap installeer je de Tado°-app (iOS, Android, Windows Phone), en creëer je een account. Die app leidt je werkelijk stap voor stap door de volledige installatie. Van het pairen van de knop met de internetbridge tot montage op de radiator. De begeleiding is uitstekend, en elke stap is duidelijk toegelicht.

Vervolgens monteer je de knop op je radiator. Dat is normaal gezien een erg eenvoudige taak, je schroeft de oude knop los, en zet de nieuwe erop, eventueel met een verloopstuk. Geen paniek, daarbij lekt er geen water. Maar in de praktijk bleek die stap toch wat lastiger dan gedacht.

Het verloopstuk voor de Giacomini-knop is erg klein, en moet met behoorlijk wat wringen op de radiator gezet worden. Meermaals dachten we dat we de plastic gingen breken, maar uiteindelijk klikte het stuk netjes op zijn plaats. Het verloopstuk van de Comap-knoppen leek ons veel gemakkelijker. Het wordt met twee klemstukken en twee piepkleine schroeven op zijn plaats gehouden.

Als je het correct monteert, zitten de twee klemstukken netjes tegen elkaar, zoals op de onderstaande foto.

Helaas hebben die twee klemstukken een vaster oriëntatie, en dat is niet makkelijk zichtbaar. Je kunt ze dus ook monteren zodat ze niet perfect aan elkaar passen, maar enkele millimeter open staan. In dat geval riskeer je de vijs over te draaien, zoals ons overkwam. Bovendien, nadat de adapter gemonteerd was, en de knop wat los kwam, probeerden we die aan te draaien, met als gevolg dat er nog een vijsje brak. Die adapter lijkt wat ons betreft dus wel een beter design te vereisen.

Tot slot plaats je de knop op de radiator. Die bestaat uit twee onderdelen. Het stuk met schroefdraad zet je eerst op de radiator (of adapter), en vervolgens klik je de knop op zijn plaats. Dat klikken ging redelijk makkelijk, maar tijdens het gebruik is toch een van de medebewoners er in geslaagd om de knop er terug af te klikken. Mogelijk hadden we die knop dus niet goed aangedraaid. Hou je aandacht er dus bij tijdens het plaatsen. Moeilijk is het niet, maar wie er wat te snel door gaat, riskeert achteraf problemen.

Gebruiksgemak

Tijdens de installatie wijs je knoppen toe aan een bepaalde kamer/zone. Knoppen die je aan dezelfde zone toekent worden samen bediend. Dan resten je nog twee taken: een verwarmingsschema opstellen per zone, en de smartphones configureren die gebruiken zullen maken van geo-fencing.

Een verwarmingsschema opstellen doe je uiteraard in de app. Die is bijzonder handig. Je kan een schema opstellen dat heel de week geldig is, of een voor weekdagen en weekend, of een apart schema voor elke dag. Met enkele tikken voeg je een tijdsblok toe, pas je de tijdstippen en/of temperaturen aan, er is werkelijk heel wat mogelijk.

Gebruikers toevoegen, en hun smartphone instellen zodat hij gebruik maakt van geo-fencing is de laatste taak van je installatie. Tado° gebruikt je wifi-signalen en gps om te bepalen of je thuis bent, en schakelt de verwarming uit wanneer je afwezig bent. Sterker nog, je kunt instellen hoe snel Tado° moet beginnen verwarmen als je onderweg bent naar huis. Naarmate je nadert zal hij de temperatuur laten stijgen, zodat je in een warm huis aankomt.

De app heeft wel wat instellingen, dus neem je tijd om alles even na te kijken. Over het algemeen staat er voldoende uitleg bij, zodat je nooit met je handen in je haar zit over wat die instelling nu juist doet.

Als laatste optie kan je de knoppen ook manueel bedienen. Een klein display toont de ingestelde temperatuur. Manuele aanpassingen kunnen geldig blijven tot het volgende schakelevent in je programma, tot je zelf afzet, of na een bepaalde tijd. Dat is een instelling die je per zone aanpast. Een tip alvast: verander dit onmiddellijk naar timer of naar volgend schakelevent. Een keer pasten we in de namiddag de temperatuur aan naar 25°, om de volgende dag vast te stellen dat de radiator heel de nacht had opgestaan.

Rapporten en automatisatie

Na een dag kan je al het rapport raadplegen. Dat toont je netjes wanneer de radiatorknop actief was (de donkere zones), en geeft informatie over de weersomstandigheden. De gekleurde balk onderaan toont in welk deel van het programma je zat (groen: je was afwezig, oranje: hoge temperatuurszone, blauw: lage temperatuurszone).

Gewapend met die informatie is het een koud kunstje om de instellingen van de knop, of je programma aan te passen zodat het precies werkt zoals je wilt.

Wie zijn huis nog slimmer wil maken, kan zijn radiatorknoppen koppelen aan Apple HomeKit, Amazon Alexa, Google Assistant en/of IFTTT.

Beperkingen

Deze slimme radiatorknoppen werken uitstekend, maar vooral het concept van geofencing heeft zo zijn beperkingen. Woon je op je eentje in een appartement, dan is dit natuurlijk een ideale oplossing, en zelfs als koppel werkt dit nog prima, vooropgesteld dat je beide een smartphone hebt uiteraard.

In een gezin wordt het wel wat lastiger. Gebruikers die je toevoegt, krijgen toegang tot heel de app. Voor de kinderen wil je dat misschien liever beperken. Het leek ons ook handig om loactiecontrole per zone te kunnen instellen. Zo zou je zoonlief zijn eigen radiatorknop kunnen geven, en zijn kamer koppelen aan zijn smartphone, zonder dat die invloed heeft op de rest van het huis. Voorlopig kan je dat oplossen door hem een eigen account te geven, maar echt handig voor het overzicht is dat niet. Pendel je tussen twee locaties? Ook dat is voorlopig nog niet mogelijk binnen de app. Terwijl net in dat geval geofencing van pas komt.

Gelukkig heeft Tado° een publieke roadmap, die je hier raadpleegt. Daar zien we alvast een aantal functies op staan die we graag zouden willen. Tado° biedt overigens ook een erg handig online Helpdesk (eerder een FAQ), waar je best gewoon even induikt, hij bevat hee wat handige tips en weetjes.

Tado° Slimme radiatorknop – conclusie

De minder goede kanten van de Tado° radiatorknop zijn snel opgesomd. Het belangrijkste minpunt zijn de plastic adapters die je vrijwel zeker moet gebruiken. Een daarvan bleek in onze test alvast voor verbetering vatbaar, de andere was lastig te monteren, maar gaf verder geen problemen. Het concept van geofencing hoef je niet te gebruiken, maar het is wel handig, tenminste zolang je alleen of met twee bent. In grotere gezinnen wil je meer flexibiliteit bij de configuratie. Het goede nieuws is dat Tado° die op de roadmap heeft staan. En dat brengt ons bij de pluspunten. De knoppen zijn (afgezien van het gedoe met de adapters) eenvoudig te installeren. De software helpt je prima, bij installatie én tijdens gebruik. Je verbruik zal vrijwel zeker dalen, dankzij de besparingen als er niemand thuis is. En al zijn de knoppen slim, ze blijven eenvoudig te bedienen. Je hoeft ook niet alle radiatoren in huis er mee uit te rusten. Voor 199 euro ga je aan de slag met twee radiatoren, bijkomende knoppen kosten 79 euro. Hoe snel je die kosten terug verdient, hangt natuurlijk af van je huidig verbruik en je huidige gewoontes, maar de Tado° knoppen maken je dankzij hun goede rapporten op zijn minst al meer bewust van hoe je verbruik in elkaar zit.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Bedien je verwarming van overal
  • Bespaart wanneer niemand thuis is
  • Eenvoudige installatie
  • Handige bediening

Minpunten
  • Adapters niet altijd handig

  • Lastiger voor groot gezin

Reacties (3)