Review: Tado Warmtepomp Connector – automatisch geld besparen

28 oktober 2023 + 10 minuten 2 Reacties
Tado warmtepomp connector

Afgelopen september introduceerde Tado de Warmtepomp Connector, een apparaat waarmee je de warmtepomp kunt aansturen op basis van dynamische energietarieven of simpelweg handmatig schema's en temperaturen kunt aanpassen via de Tado-app. De afgelopen weken hebben we de Warmtepomp Connector uitgebreid getest.

Wat is de Tado Warmtepomp Connector?

Tado heeft in september van 2023 een product op de markt gebracht dat speciaal ontwikkeld is voor gebruikers van een warmtepomp. De Tado Warmtepomp Connector maakt het mogelijk jouw warmtepomp te koppelen aan het Tado-systeem, om deze vervolgens via de Tado-app te bedienen. Ook is er een speciaal Balance-abonnement waarmee je energie kunt besparen.

De Tado Warmtepomp Connector is momenteel compatibel met diverse warmtepompen, waaronder die van Vaillant, Atlantic, Saunier Duval en Fujitsu. Later worden meer merken toegevoegd. Wanneer de controller wordt aangesloten op de BUS-aansluiting van de warmtepomp is alle informatie over de verwarming en het warm water via de Tado-app uit te lezen en kunnen diverse functies van de warmtepomp bediend worden.

Speciaal voor de Warmtepomp Connector brengt Tado ook het Balance-abonnement uit, een functie binnen de Tado-app. Balance maakt gebruik van informatie over dynamische energietarieven en kan aan de hand hiervan de warmtepomp in- en uitschakelen, de verwarming op gunstige tijden in te schakelen of het warm water (extra) te verwarmen wanneer de prijs van elektriciteit het meest voordelig is. Vanzelfsprekend vereist dit wel een energiecontract met dynamische tarieven.

De Tado Warmtepomp Connector kost 300 euro. Het Balance-abonnement is een jaar na aankoop gratis en kost daarna 6 euro per maand of 50 euro per jaar.

Installatie en montage

Als we de website van Tado mogen geloven dan is de installatie van de Warmtepomp Connector een fluitje van een cent. Je sluit het apparaat immers simpelweg aan op de BUS-aansluiting van de warmtepomp en je kunt aan de slag. Toch is dat veel makkelijker gezegd dan gedaan, zo bleek uit onze eigen ervaring.

Allereerst bestaat het pakket van de Warmtepomp Connector uit meerdere onderdelen; een Internetbridge die met een ethernetkabel op de router aangesloten dient te worden, een Warmtepomp Connector die op de BUS-aansluiting van de warmtepomp aangesloten moet worden en een aantal kabels voor de voeding van elk apparaat én de koppeling tussen de warmtepomp en de Warmtepomp Connector. Houd er dus rekening mee dat de Internetbridge dichtbij de router moet staan/liggen en eigen voeding nodig heeft. De Warmtepomp Connector moet dichtbij de warmtepomp hangen én heeft een eigen voeding nodig. Nu is dit natuurlijk nog wel te regelen; de uitdaging zit hem vooral in de koppeling van de Warmtepomp Connector met de warmtepomp.

Aangezien elke situatie anders is en iedereen andere (rand)apparatuur gebruikt heeft Tado een dynamische handleiding gemaakt. Deze ontvang je door in de Tado-app eerst de Internetbridge te installeren en vervolgens de Warmtepomp Connector als nieuw product toe te voegen. Je wordt gevraagd naar het merk warmtepomp en welke binnenunit en randapparatuur je gebruikt. Vervolgens krijg je een pdf te zien voor de exacte aansluiting. Echter, Tado kan niet zien of er al kabels in de BUS-aansluiting zitten en of er mogelijk toch nog extra apparatuur gekoppeld is, en daar wordt het lastig.

 

Om de Warmtepomp Connector te koppelen met de meegeleverde kabel moet de binnenunit van de warmtepomp opengemaakt worden aangezien je bij het moederbord moet. Daar staat stroom op en er lopen een hoop kabels overheen. Als je echt geen kennis van zaken hebt is dit al het punt waarop ik zeg; bel de installateur. Mocht je toch doorgaan dan kom je hoogstwaarschijnlijk meerdere kabels tegen die al in de BUS-aansluiting geplaatst zijn. In ons geval de buitenvoeler en de SensoNET gateway van Vaillant, die weer doorgekoppeld is aan de SensoComfort van Vaillant. De BUS-aansluiting op de binnenunit zat dus vol en Tado geeft duidelijk aan dat het niet verstandig is kabels te gaan verwijderen. Dus hoe verder?

De technisch onderlegden onder ons durven dit wel aan, maar we gedragen ons als de gemiddelde consument en houden ons aan de handleiding van Tado. Dus, na contact met Tado komen ze met een alternatief; het koppelen van de draden aan de SensoNET, waar de draden van de BUS vanuit de binnenunit ook naartoe gaan. Ook daar bleken al twee draden in te zitten en ruimte voor een extra draad was er niet echt. Toch zou dit de beste optie zijn en uiteindelijk hebben we drie draden in de BUS-aansluiting op de SensoNET kunnen plaatsen. Echter, de SensoComfort gaf direct diverse errormeldingen, waaronder een verkeerd signaal van de buitentemperatuurvoeler, met als gevolg dat alles weer losgekoppeld diende te worden. Drie draden in één BUS-aansluiting was toch niet zo handig en blijkbaar zorgde dit voor een instabiele connectie. De laatste suggestie van Tado was het dan maar direct koppelen van de draad aan de SensoComfort, waar alleen de doorgekoppelde BUS-draad van de SensoNET in zat. Kortom, meer ruimte en dat paste prima. Voor ons een prima, werkende oplossing aangezien de SensoComfort naast de binnenunit van de warmtepomp hangt en niet in de woonkamer, maar hoe los je dit op wanneer je de SensoComfort gebruikt waar hij voor bedoeld is, in de leefruimte? Om een lang verhaal kort te maken; dit product is volgens Tado misschien eenvoudig te installeren en in een enkel geval of met technische kennis zal dat vast en zeker kunnen, maar voor de gemiddelde consument is dit niet te doen. Een verkeerde aansluiting, een verkeerde stap in de handleiding of simpelweg te weinig kennis van wat je aan het doen bent, en de errors vliegen je om de oren. Het is dus absoluut aan te raden om jouw installateur de Tado Warmtepomp Connector te laten installeren, en dat dus bij de aanschafprijs van de Warmtepomp Connector op te tellen.

Uiteindelijk hebben we de Warmtepomp Connector dus aangesloten op de SensoComfort en het apparaat daar ook in de buurt gehangen. Een meter verderop is de Internetbridge aan de router gehangen en hebben we beiden via de Tado-app kunnen koppelen. Na een firmware-update wordt de warmtepomp herkend en zie je direct twee tegels in de Tado-app verschijnen; een voor de verwarming en een voor het warm water.

Gebruik en mogelijkheden

De mogelijkheden van de Warmtepomp Connector binnen de Tado-app zijn niet heel uitgebreid. Het apparaat zelf en de Internetbridge verschijnen zonder verdere instellingsmogelijkheden in de app, maar eenmaal correct gekoppeld aan de warmtepomp krijg je twee (nieuwe) tegels op het homescherm te zien. Een tegel voor de verwarming, waarin de huidige ingestelde temperatuur getoond wordt, en een tegel voor warm water, waarin de huidige temperatuur en het ingestelde schema getoond wordt. Klik je op deze tegels dan is het alleen mogelijk om het schema zelf aan te passen. Dus de temperaturen voor de verwarming per dag of moment van de dag, en de temperatuur van de warmwaterboiler, op specifieke dagen of momenten van de dag. Dat is alles wat je kunt doen.

De werking hiervan is echter volledig afhankelijk van hoe je jouw warmtepompsysteem gebruikt. Gebruik je de thermostaat van Vaillant (of elke andere compatibele warmtepomp) zelf? Dan kun je met de schema’s via de Tado-app aan de slag, al is het ons niet duidelijk geworden hoe dit werkt wanneer je verschillende zones in huis hebt, met eigen temperaturen. Maar, gebruik je zoals wij een eigen naregeling met eigen thermostaten die de kleppen aansturen, dan wordt het lastiger. Er is helaas geen mogelijkheid om de aanvoertemperatuur van de verwarming aan te passen of het buffervat (extra) te verwarmen. Dat is een gemiste kans voor diegenen die werken met een naregeling die niet afhankelijk is van de warmtepomp. Daarbij toont de Tado-app wel een schema met informatie vanuit Vaillant, terwijl wij de warmtepomp dus op manueel hebben staan, wat nogal verwarrend is.

Met de schema’s voor warm water zullen de meeste wel iets kunnen. Wij ook, al gebruiken we niet per se een schema maar een vaste temperatuur. Die is via de Tado-app aan te passen en je kunt zelf een schema aanmaken om bijvoorbeeld de boiler alleen in de nacht of juist de avond te laten werken. De schema’s die Tado in eerste instantie laat zien zijn die schema’s die je al in de warmtepomp gezet hebt.

Veel meer instellingen vind je niet terug in de Tado-app, maar je krijgt wel inzicht in het energieverbruik van de warmtepomp dankzij Energy IQ. Onderverdeeld in verwarming en warm water zie je hoeveel kWh er verbruikt wordt. Maar nu hoor ik je al denken; bovenstaande kan ik allemaal in de app van mijn warmtepomp zelf toch ook? In veel (moderne) gevallen wel en voor diegenen die het niet kunnen is dit een mooie extra. Maar, echt interessant moet het pas worden met Tado Balance.

Tado Balance

Met Tado Balance wordt jouw warmtepomp gekoppeld aan dynamische energietarieven. De enige manier om hiervan te profiteren is dat je ook een contract hebt met dynamische energietarieven. En je hebt een abonnement op Tado Balance nodig, wat het eerste jaar gratis is en daarna 50 euro per jaar kost. Wat Balance doet is heel simpel; het maximale uit je warmtepomp halen wanneer de prijs voor energie het gunstigst is.

Op basis van je ingestelde schema en de elektriciteitsprijzen die Balance dagelijks in de gaten houdt, zal het je warmtepomp laten verwarmen tijdens perioden met lagere kosten en in de energiebesparende modus zetten tijdens perioden met hoge prijzen. Wanneer Balance het verbruik verlaagt tijdens perioden met hoge prijzen, is het ontworpen om nog steeds een comfortabele temperatuur te handhaven. Je kunt je ingestelde schema op elk moment wijzigen of Balance tijdelijk uitschakelen. Daarnaast kun je Balance activeren of deactiveren voor zowel verwarming als warm water.

Via de Balance-tegel op het homescherm in de Tado-app kun je zien hoe de warmtepomp aangestuurd wordt op basis van de energietarieven van de dag. Middels een grafiek krijg je te zien op welke momenten de energiebesparende modus actief was/wordt (blauw), op welke momenten voorverwarming ingeschakeld is/wordt (oranje) en op welke momenten er verwarmingsactiviteit was. Tado helpt je op deze manier om zo min mogelijk dure energie in te kopen.

Dit systeem werkt op zich prima, maar de effectiviteit hangt vooral af van of je verwarming en warm water volledig vanuit de warmtepomp geregeld worden. In ons geval is dat alleen warm water aangezien de verwarming door onszelf nageregeld wordt. Tado kan hier weinig aan aanpassen. Ja, het zou de aanvoertemperatuur kunnen verhogen of het buffervat extra kunnen verwarmen bij lage energieprijzen, maar helaas is die optie niet beschikbaar. Wel kun je een schema aanmaken met een ‘fake’ doeltemperatuur van bijvoorbeeld 20 graden en die temperatuur verhogen, maar dan is dat nog steeds een manuele handeling. En als je zo’n schema aanmaakt met een standaard temperatuur zal de Tado Warmtepomp Controller ook op basis van die tijden preheaten of juist niet verwarmen wanneer de prijzen gunstig of ongunstig zijn. Je kunt dus geen manuele, vaste temperatuur instellen, een schema is noodzakelijk. Stel je een schema in dan werkt het wel goed, op basis van die ingestelde temperatuur en stooklijn. Er wordt dan dus niet gekeken naar de kamertemperatuur maar de warmtepomp verwarmt het buffervat naar een temperatuur die gebaseerd is op de ingestelde temperatuur en de stooklijn.

Voor warm water werkt het systeem goed omdat we zelf al een schema gebruiken. Zodra Tado ziet dat de prijzen laag zijn begint het systeem de boiler te verwarmen, indien nodig. maar ook hier ligt nog een gemiste kans. Waarom alleen extra voorverwarmen wanneer de prijzen het laagst zijn en niet een hogere temperatuur instellen om de boiler zo goedkoop mogelijk, bijvoorbeeld 10 graden warmer te krijgen? Er zitten dus nog wel wat haken en ogen aan en het is belangrijk om van te voren goed te bekijken of Balance in jouw situatie echt iets toe kan voegen.

We missen nog een belangrijk element, al is het lastig voor Tado om die informatie in te zien. We hebben namelijk 30 zonnepanelen op het dak liggen. Als die informatie binnen Balance te gebruiken is, dan kun je zelfs met gratis energie je huis of het water verwarmen. Koppelingen zijn met API’s tegenwoordig prima mogelijk maar momenteel neemt Balance de groene energie die je zelf opwekt dus niet mee. Via platformen als Homey of Home Assistant zou je dat zelf kunnen koppelen, maar de Warmtepomp Controller is momenteel nog niet te koppelen aan deze platformen (en Tado geeft aan hier ook nog geen plannen voor te hebben), en vanzelfsprekend kost dit je weer extra geld voor die extra smarthomehub. Dit zou de mogelijkheden van de Wamtepomp Controller echter wel flink uitbreiden. Zo kun je dan zelf automatisch de temperatuur van de warmwaterboiler laten verhogen wanneer de energieopbrengst het hoogst is, of zelfs wanneer de energieprijzen het laagst zijn.

Conclusie

De Tado Warmtepomp Connector is een lastig product in vele opzichten. Het idee erachter is top: je warmtepomp slimmer maken en koppelen aan dynamische energietarieven om zo geld te besparen. De uitvoering is niet zo simpel. Zo is de installatie eigenlijk veel te lastig en risicovol voor de gemiddelde consument, haal je er pas het maximale uit als jouw warmtepomp zowel de verwarming als het warm water al zelf aanstuurt met schema’s (dus geen eigen naregeling), ontbreekt de koppeling van eigen zonne-energie en kun je geen aanvoer- of boilertemperaturen automatisch laten aanpassen op basis van dynamische energietarieven. Daarbij komt nog dat je dus per se een abonnement op de Balance-functie nodig hebt en al 300 euro voor de Warmtepomp Connector betaalt. Tot slot is een energiecontract op basis van dynamische tarieven vereist. Kortom, de Warmtepomp Connector kan interessant zijn in hele specifieke situaties en dat is dan ook vooral het advies; kijk of dit product perfect bij jouw warmtepomp en situatie past. Als het perfect past, dan doet de Warmtepomp Connector wel wat er beloofd wordt. Daarnaast heeft Tado nog wat werk te verzetten om handigere en meer functies toe te voegen, de installatie te vereenvoudigen, zonne-energie toevoegen en de Warmtepomp Connector beschikbaar te maken via smarthomeplatformen.

7.0
Tado warmtepomp connector

Beoordeling
Tado Warmtepomp Connector

Pluspunten
  • Koppeling is stabiel en snel
  • Integratie dynamische tarieven werkt goed
  • Fraai inzicht in verbruik en prestaties
Minpunten
  • Prijzig (incl. abonnement)
  • Installatie is erg ingewikkeld en niet zonder risico
  • Minder geschikt voor eigen naregeling verwarming
  • Eigenlijk alleen interessant wanneer je dynamische energietarieven hebt
  • Temperatuur boiler en buffer niet automatisch te verhogen
  • Geen integratie zonnepanelen
  • Vooraf goed bekijken of dit product bij jouw situatie past

Beoordeling Tado Warmtepomp Connector

De Tado Warmtepomp Connector is een lastig product in vele opzichten. Het idee erachter is top: je warmtepomp slimmer maken en koppelen aan dynamische energietarieven om zo geld te besparen. De uitvoering is niet zo simpel. Zo is de installatie eigenlijk veel te lastig en risicovol voor de gemiddelde consument, haal je er pas het maximale uit als jouw warmtepomp zowel de verwarming als het warm water al zelf aanstuurt met schema's (dus geen eigen naregeling), ontbreekt de koppeling van eigen zonne-energie en kun je geen aanvoer- of boilertemperaturen automatisch laten aanpassen op basis van dynamische energietarieven. Daarbij komt nog dat je dus per se een abonnement op de Balance-functie nodig hebt en al 300 euro voor de Warmtepomp Connector betaalt. Tot slot is een energiecontract op basis van dynamische tarieven vereist. Kortom, de Warmtepomp Connector kan interessant zijn in hele specifieke situaties en dat is dan ook vooral het advies; kijk of dit product perfect bij jouw warmtepomp en situatie past. Als het perfect past, dan doet de Warmtepomp Connector wel wat er beloofd wordt. Daarnaast heeft Tado nog wat werk te verzetten om handigere en meer functies toe te voegen, de installatie te vereenvoudigen, zonne-energie toevoegen en de Warmtepomp Connector beschikbaar te maken via smarthomeplatformen.

Reacties (2)