Tado Balance
Met Tado Balance wordt jouw warmtepomp gekoppeld aan dynamische energietarieven. De enige manier om hiervan te profiteren is dat je ook een contract hebt met dynamische energietarieven. En je hebt een abonnement op Tado Balance nodig, wat het eerste jaar gratis is en daarna 50 euro per jaar kost. Wat Balance doet is heel simpel; het maximale uit je warmtepomp halen wanneer de prijs voor energie het gunstigst is.
Op basis van je ingestelde schema en de elektriciteitsprijzen die Balance dagelijks in de gaten houdt, zal het je warmtepomp laten verwarmen tijdens perioden met lagere kosten en in de energiebesparende modus zetten tijdens perioden met hoge prijzen. Wanneer Balance het verbruik verlaagt tijdens perioden met hoge prijzen, is het ontworpen om nog steeds een comfortabele temperatuur te handhaven. Je kunt je ingestelde schema op elk moment wijzigen of Balance tijdelijk uitschakelen. Daarnaast kun je Balance activeren of deactiveren voor zowel verwarming als warm water.
Via de Balance-tegel op het homescherm in de Tado-app kun je zien hoe de warmtepomp aangestuurd wordt op basis van de energietarieven van de dag. Middels een grafiek krijg je te zien op welke momenten de energiebesparende modus actief was/wordt (blauw), op welke momenten voorverwarming ingeschakeld is/wordt (oranje) en op welke momenten er verwarmingsactiviteit was. Tado helpt je op deze manier om zo min mogelijk dure energie in te kopen.
Dit systeem werkt op zich prima, maar de effectiviteit hangt vooral af van of je verwarming en warm water volledig vanuit de warmtepomp geregeld worden. In ons geval is dat alleen warm water aangezien de verwarming door onszelf nageregeld wordt. Tado kan hier weinig aan aanpassen. Ja, het zou de aanvoertemperatuur kunnen verhogen of het buffervat extra kunnen verwarmen bij lage energieprijzen, maar helaas is die optie niet beschikbaar. Wel kun je een schema aanmaken met een ‘fake’ doeltemperatuur van bijvoorbeeld 20 graden en die temperatuur verhogen, maar dan is dat nog steeds een manuele handeling. En als je zo’n schema aanmaakt met een standaard temperatuur zal de Tado Warmtepomp Controller ook op basis van die tijden preheaten of juist niet verwarmen wanneer de prijzen gunstig of ongunstig zijn. Je kunt dus geen manuele, vaste temperatuur instellen, een schema is noodzakelijk. Stel je een schema in dan werkt het wel goed, op basis van die ingestelde temperatuur en stooklijn. Er wordt dan dus niet gekeken naar de kamertemperatuur maar de warmtepomp verwarmt het buffervat naar een temperatuur die gebaseerd is op de ingestelde temperatuur en de stooklijn.
Voor warm water werkt het systeem goed omdat we zelf al een schema gebruiken. Zodra Tado ziet dat de prijzen laag zijn begint het systeem de boiler te verwarmen, indien nodig. maar ook hier ligt nog een gemiste kans. Waarom alleen extra voorverwarmen wanneer de prijzen het laagst zijn en niet een hogere temperatuur instellen om de boiler zo goedkoop mogelijk, bijvoorbeeld 10 graden warmer te krijgen? Er zitten dus nog wel wat haken en ogen aan en het is belangrijk om van te voren goed te bekijken of Balance in jouw situatie echt iets toe kan voegen.
We missen nog een belangrijk element, al is het lastig voor Tado om die informatie in te zien. We hebben namelijk 30 zonnepanelen op het dak liggen. Als die informatie binnen Balance te gebruiken is, dan kun je zelfs met gratis energie je huis of het water verwarmen. Koppelingen zijn met API’s tegenwoordig prima mogelijk maar momenteel neemt Balance de groene energie die je zelf opwekt dus niet mee. Via platformen als Homey of Home Assistant zou je dat zelf kunnen koppelen, maar de Warmtepomp Controller is momenteel nog niet te koppelen aan deze platformen (en Tado geeft aan hier ook nog geen plannen voor te hebben), en vanzelfsprekend kost dit je weer extra geld voor die extra smarthomehub. Dit zou de mogelijkheden van de Wamtepomp Controller echter wel flink uitbreiden. Zo kun je dan zelf automatisch de temperatuur van de warmwaterboiler laten verhogen wanneer de energieopbrengst het hoogst is, of zelfs wanneer de energieprijzen het laagst zijn.
Reacties (2)