Review: Tado Slimme Aircobediening V3+

23 juli 2023 + 10 minuten 0 Reacties
Tado Airco review 4

De zomers worden alsmaar warmer en droger, en dat betekent dat het klimaat in huis er ook niet comfortabeler op wordt. Heb je airconditioning, dan scheelt dit al een hoop, maar wat nu als je die airconditioning op een slimme manier aan kunt sturen? In deze review bekijken we de Tado Slimme Aircobediening V3+.

Tado heeft alweer een hele tijd geleden de Tado Slimme Aircobediening V3+ aangekondigd. Dit is een slimme manier voor het bedienen van je airconditioningsysteem. Het product maakt via infrarood verbinding met je airco, waardoor jij hem op afstand (middels de app of een assistent) en met stemcommando’s kunt bedienen. Qua design lijkt het apparaat veel op de slimme thermostaat die het bedrijf in het assortiment heeft. Het witte, platte design is voorzien van led-lampjes voor de weergave van onder meer de temperatuur.

Als je airconditioning kan communiceren met de Tado, dan is dit een eenvoudige manier om het product slim aan te sturen, dankzij eigen schema’s en slimme algoritmes van Tado. De Tado Slimme Aircobediening V3+ biedt verder ondersteuning aan voor Apple Homekit, waardoor je hem in het ecosysteem van Apple kunt gebruiken. Daarnaast is het fijn dat er tevens ondersteuning aanwezig is voor Amazon Alexa en Google Assistent, waardoor je dus zelf kunt kiezen welke assistent je gebruikt. Tot slot kan het systeem ook geïntegreerd worden in smarthomehubs zoals de Homey.

De Tado Slimme Aircobediening V3+ heeft een prijs van 109,99 euro. In deze review gebruiken we ook de tafelstandaard voor het display.

Compatibiliteit

Voordat je de keuze maakt om met de Tado Slimme Aircobediening V3+ aan de slag te gaan is het belangrijk om te controleren of jouw airconditioning compatibel is met het product. De Slimme Aircobediening V3+ werkt met de meeste airconditioningsystemen met een infrarood afstandsbediening die de huidige instellingen van het airconditioningssysteem weergeeft. Bijvoorbeeld: modus, doeltemperatuur en ventilatorsnelheid. Afstandsbedieningen met volledige status display die radiofrequentie gebruiken zijn niet compatibel met de Slimme Aircobediening. Of jouw airco werkt met het systeem van Tado lees je op deze pagina. Wij maken gebruik van de Panasonic Etherea, welke compatibel is. Je kunt meerdere Tado Slimme Aircobediening V3+ units koppelen mocht je meerdere binnenunits hebben. Wij hebben drie binnenunits maar maken voor deze review gebruik van één van deze units, gekoppeld aan de Tado Slimme Aircobediening V3+.

Design en plaatsing

De Tado Slimme Aircobediening V3+ ziet er uit als een elegante, witte thermostaat die aan de muur gehangen kan worden of (met optionele standaard) op een tafel of dressoir geplaatst kan worden. Het scherm toont de temperatuur en een aantal functies, welke ook bediend kunnen worden met touch-knoppen rondom het scherm. Echter, de bediening zal met name (geautomatiseerd) via de app plaatsvinden.

Belangrijk bij de plaatsing is dat je een stopcontact in de buurt hebt zodat het display van stroom voorzien kan worden. Daarnaast is het belangrijk dat het display in het zicht van de airconditioning hangt zodat de infraroodsignalen van de Tado ontvangen kunnen worden door de binnenunit. Tot slot is het belangrijk het display niet bij een raam te zetten of direct onder de airco zodat de temperatuur juist gemeten kan worden.

Installatie

De installatie van de Tado Slimme Aircobediening V3+ is een fluitje van een cent. Je plaatst het display op de gewenste plek, steekt hem in het stopcontact en downloadt de Tado-app voor je smartphone. In de app maak je een huis aan en scan je de code aan de achterzijde van het display. Hiermee wordt het apparaat (via HomeKit in ons geval) toegevoegd aan de Tado-app. Vervolgens kies je een naam voor de Tado, richt je de afstandsbediening van de airco op het display, druk je op een knop en wordt jouw airco direct geïdentificeerd. Nu kun je aan de slag met de app en het automatiseren.

Voorbereiding en belangrijke zaken

Voordat we de mogelijkheden bespreken zijn er twee zaken van belang, die we tijdens de testperiode ervaren hebben. Zo werkt de Tado Slimme Aircobediening V3+ alleen via éénwegcommunicatie. De infraroodsignalen vanuit de Tado gaan naar de airco en die is vervolgens verantwoordelijk voor de uitvoering. Er komt dus geen feedback terug, bijvoorbeeld wanneer de airco handmatig uitgezet wordt of wanneer een signaal niet goed doorgekomen is of wanneer de temperatuur niet correct is. Het enige dat de Tado doet is een commando geven zoals de afstandsbediening zou doen, waarna de complete verantwoordelijkheid bij de airco ligt. Dat is in deze tijd van slimme apparaten wellicht wat ‘dom’. Airco’s zijn tegenwoordig ook vaak slim en kunnen middels API’s met andere apparaten communiceren. Dit is wel een handige toevoeging voor de volgende generatie van het Tado-product.

Een tweede belangrijk punt is dat de Tado (in ieder geval in onze situatie) alleen kan doen wat hij moet doen wanneer de airco op de ‘auto-modus’ staat. Zet je de airco puur op koelen of verwarmen, dan houdt deze (in ons geval) niet de juiste doeltemperatuur aan. De Tado kijkt vreemd genoeg niet naar zijn eigen temperatuursensor maar laat de verantwoordelijkheid volledig bij de airco liggen. Dus de Tado stuurt een doeltemperatuur van 19 graden naar de unit, waarna de airco moet bepalen of dit bereikt is en hoe daarop gereageerd wordt. Is de temperatuur bij de Tado lager of hoger, dan wordt daar niets mee gedaan. Onze Panasonic binnenunit hangt nogal hoog en registreert dus hogere temperaturen dan je voelt op zit- of lighoogte. En ook andere temperaturen dan de Tado registreert. Waarom de temperatuursensor van de Tado niet gebruikt wordt om de airco bij te sturen is ons niet duidelijk. De enige manier waarop we alles redelijk werkend kregen was door de auto-modus te gebruiken en de doeltemperatuur iets lager in te stellen.

De app

De app en zijn achterliggende algoritmes zijn de factor waarmee Tado zich kan en wil onderscheiden van de concurrentie. Echter, niet al die mogelijkheden zijn zomaar te gebruiken als je het product gekocht hebt. Voor sommige onderdelen moet maandelijks betaald worden. Wat krijg je dan wel gratis, als dienst bij de Tado Slimme Aircobediening V3+?

Allereerst is het natuurlijk mogelijk de airco te bedienen via de app, met de meeste van de functies die jouw afstandsbediening ook heeft. Zo kun je de airco aan- of uitzetten, de modus bepalen, de temperatuur instellen, en de richting van de blower instellen. In hetzelfde venster zie je de temperatuur en luchtvochtigheid die de Tado-unit meet, niet wat de airco meet. Een andere gratis functie is ‘Klimaatcomfort’. In dit venster krijg je te zien hoe het met het klimaat in de betreffende kamer gesteld is. De app geeft een oordeel over de binnenlucht en laat zien of het (te) warm, droog, vochtig of koud is. Aan de hand daarvan krijg je adviezen.

Geolocatie is ook gratis te gebruiken. Hiermee krijg je een pushmelding om de airco uit te schakelen zodra je van huis bent en in te schakelen zodra je thuiskomt. Middels Open Raam Detectie ziet de Tado of er een raam openstaat en geeft je hiervan desgewenst een melding. Aanpassing aan Weersvoorspelling kijkt naar het weer dat komen gaat en past hier, indien nodig, de instellingen van jouw schema’s op aan. Tot slot is er Slim Schema, wellicht de belangrijkste functie. Hiermee kun je exact instellen wat de gewenste temperaturen zijn tussen bepaalde tijden en op specifieke dagen. Zo regelt Tado het aansturen van jouw airco, op basis van jouw schema. Voor elk tijdsblok kun je de temperatuur, de tijden, de modus, de kracht van de blower en de stand van de blower instellen. Ook kun je aangegeven of er rekening gehouden moet worden met de geolocatie van de mensen in huis. Indien iedereen afwezig is worden de afwezigheidsinstellingen gebruikt.

Voor 2,99 euro per maand of 29,99 euro per jaar wordt het echter interessanter. Daarmee activeer je namelijk Auto-Assist. Hiermee worden de opties voor Geolocatie en Open Raam Detectie geautomatiseerd. Het systeem bepaalt zelf of en wanneer de airco in- of uitgeschakeld dient te worden, natuurlijk met jouw instellingen in acht genomen. Ga je van huis? Dan gaat de unit uit. Ben je bijna thuis? Dan ziet het systeem dit en wordt de ruimte al gekoeld of verwarmd. Daarnaast heb je middels Care & Protect toegang tot zogenaamde Self-Fix Guides om zelf problemen op te lossen en Energy IQ geeft je schattingen van het verbruik.

Een ander betaalde functie met dezelfde prijs is Balance AC. Dit is speciaal voor gebruikers met een airco en dynamische elektriciteitstarieven. De Tado monitort de prijzen van elektriciteit in real-time en past hier het aansturen van de airco op aan. Volgens Tado kun je hiermee tot 22 procent op je energiekosten besparen. Helaas hebben we deze functie niet kunnen testen.

Gebruik

In de basis is de Tado Slimme Aircobediening V3+ een systeem dat je wat zorgen wegneemt en extra gemak biedt. Het stuurt de airconditioning aan op door jou ingestelde momenten en aan jouw aangepaste wensen. Dit zodat jij de afstandsbediening er niet meer bij hoeft te pakken. En dat doet de Tado perfect. De airconditioning wordt moeiteloos aangestuurd en doet precies wat de Tado zegt. Het is echter jammer dat er totaal geen terugkoppeling vanuit de airco mogelijk is, zoals eerder aangegeven. Zo kan de Tado een andere temperatuur registreren dan de airco, maar blijft het systeem draaien tot de airco zelf zijn doel temperatuur bereikt heeft. Maar, dit is nu eenmaal het nadeel van infrarood en vele airconditionings kunnen alleen maar daarmee overweg.

Het slimme schema is erg handig als je de airconditioning veelvuldig gebruikt. Je hoeft er niet meer naar om te kijken en de ruimte wordt gekoeld of verwarmd zoals je dat het liefst hebt. Let wel; in ons geval werkte dit alleen goed wanneer de airco in de auto-modus gezet wordt. Geolocatie en Open Raam Detectie werken ook perfect en nauwkeurig. Zonder Auto-Assist is het helaas alleen een melding en moet je (desgewenst) alsnog zelf actie ondernemen, maar met Auto-Assist doet de Tado dit helemaal zelf. Ideaal. Het blijft echter de vraag of je dit het geld waard vindt. Zeker als de airco niet je primaire systeem is om te koelen en/of te verwarmen, en hij dus niet altijd aanstaat.

Conclusie

Hoewel de Tado Slimme Aircobediening V3+ eenvoudig geïnstalleerd wordt, er strak uitziet, integratie kent met verschillende diensten en platformen, en doet wat het belooft is het in onze testopstelling toch een veredelde afstandsbediening. Zeker wanneer je geen maandelijks abonnement afsluit en al een airco met app (en dus wat slimme functies) hebt. Er zijn in die situatie alternatieven waarmee je grotendeels hetzelfde kunt bereiken voor minder of meer kunt bereiken voor hetzelfde. Zo kunnen we met de app van Panasonic de airco ook instellen op een schema. En de afstandsbediening doet zijn werk ook prima met een timer. De airco gaat immers toch pas aan zodra we naar bed gaan (hij hangt in de slaapkamer) en in de auto-modus wordt er 8 uur lang een constante temperatuur aangehouden. Wil je toch wat meer dan zijn er ook smarthomehubs die je meer kunnen bieden, bijvoorbeeld SmartThings, HomeKit, Google Home en Homey. Ieder in zijn eigen prijsklasse en met zijn eigen mogelijkheden, maar ook met integratie van tal van slimme aircosystemen waardoor je vergelijkbare scenario’s kunt creëren.

De Tado Slimme Aircobediening V3+ is dan ook in de basis niet bedoeld voor onze situatie, waar de airco zo nu en dan aangaat voor wat extra verkoeling en zelf al slimme mogelijkheden bevat. Tado moet het vooral hebben van zijn slimme ( en deels betaalde) algoritmes en de prima app. In de basis is het een goed product dat eenvoudig met andere platformen en diensten te integreren is, maar in onze situatie voegt het niet genoeg toe om de prijs van ruim 100 euro per unit (met drie units) te verantwoorden.

Heb je een domme airco en/of is de airco jouw primaire systeem van verwarmen of koelen en wil je dat nog slimmer en efficiënter maken, dan is het de vraag of je 100 euro (per unit) overhebt om slimme mogelijkheden aan de airco toe te voegen en bereid bent om maandelijks te betalen voor nog wat extra comfort en besparing. Zo ja, dan doet de Tado Slimme Aircobediening V3+ wel precies wat er beloofd wordt en kunnen we het product zeker aanraden.

8.0
Tado Slimme Aircobediening-2

Beoordeling
Tado Slimme Aircobediening V3+

Pluspunten
  • Goede app
  • Eenvoudige installatie
  • Handige functies
  • Goed, slim schema
  • Werkt zoals beloofd
Minpunten
  • Meerdere AC units is prijzig
  • Handigste functies zijn betaald
  • Geen terugkoppeling van AC
  • Met name voor domme AC's

Beoordeling Tado Slimme Aircobediening V3+

Hoewel de Tado Slimme Aircobediening V3+ eenvoudig geïnstalleerd wordt, er strak uitziet, integratie kent met verschillende diensten en platformen, en doet wat het belooft is het in onze testopstelling toch een veredelde afstandsbediening. Zeker wanneer je geen maandelijks abonnement afsluit en al een airco met app (en dus wat slimme functies) hebt. Er zijn in die situatie alternatieven waarmee je grotendeels hetzelfde kunt bereiken voor minder of meer kunt bereiken voor hetzelfde. Zo kunnen we met de app van Panasonic de airco ook instellen op een schema. En de afstandsbediening doet zijn werk ook prima met een timer. De airco gaat immers toch pas aan zodra we naar bed gaan (hij hangt in de slaapkamer) en in de auto-modus wordt er 8 uur lang een constante temperatuur aangehouden. Wil je toch wat meer dan zijn er ook smarthomehubs die je meer kunnen bieden, bijvoorbeeld SmartThings, HomeKit, Google Home en Homey. Ieder in zijn eigen prijsklasse en met zijn eigen mogelijkheden, maar ook met integratie van tal van slimme aircosystemen waardoor je vergelijkbare scenario's kunt creëren.

De Tado Slimme Aircobediening V3+ is dan ook in de basis niet bedoeld voor onze situatie, waar de airco zo nu en dan aangaat voor wat extra verkoeling en zelf al slimme mogelijkheden bevat. Tado moet het vooral hebben van zijn slimme ( en deels betaalde) algoritmes en de prima app. In de basis is het een goed product dat eenvoudig met andere platformen en diensten te integreren is, maar in onze situatie voegt het niet genoeg toe om de prijs van ruim 100 euro per unit (met drie units) te verantwoorden.

Heb je een domme airco en/of is de airco jouw primaire systeem van verwarmen of koelen en wil je dat nog slimmer en efficiënter maken, dan is het de vraag of je 100 euro (per unit) overhebt om slimme mogelijkheden aan de airco toe te voegen en bereid bent om maandelijks te betalen voor nog wat extra comfort en besparing. Zo ja, dan doet de Tado Slimme Aircobediening V3+ wel precies wat er beloofd wordt en kunnen we het product zeker aanraden.

Prijsvergelijker Tado Slimme Aircobediening V3+

Reacties (0)