Jaarlijks neem je de standen op van de gasmeter en de watermeter. Maar als je dan vaststelt dat er buitensporig verbruik is geweest, is het moeilijk zoeken naar de oorzaak. Met een meting per jaar kom je immers weinig te weten. Daar wil Smappee een eind aan maken.
Smappee: wat is het?
De Smappee gas- en watermeter is een kleine monitor, ter grootte van een computermuis, die accuraat je gas- en waterverbruik meet. En accuraat, dat mag je letterlijk nemen. Smappee houdt je verbruik bij per uur, en per liter (voor water) of per 0,01 m³ (voor gas).
De monitor werkt op 2 AA-batterijen, en communiceert met je smartphone via Bluetooth om de metingen door te geven. Alle data komt terecht op de Smappee website, zodat je hem van overal kan raadplegen. Heb je een Smappee energiemonitor in huis, dan kan je zelfs je real-time verbruik raadplegen, en waarschuwt Smappee je als hij een lek detecteert. Erg handig leek het ons, en vermits we vroeger goede resultaten hadden met de Smappee Energiemonitor, vonden we dat deze meters ook eens uitgetest moesten worden.
De monitor opstellen
Wat vind je in de verpakking?
- gas- en watermonitor met twee ingangen
- optische sensor (kabellengte 1,4m), en drie zelfklevende plaatjes
- magnetische sensor (kabellengte 1,4m)
- 2 AA batterijen
Om de monitor te configureren en te gebruiken heb je een smartphone of tablet nodig die aan de volgende eisen voldoet:
- Bluetooth Low Energy 4.0 of hoger
- Android 4.4 of hoger
- iOS 8.1 of hoger
De uitrusting is voldoende om zowel je gas- als waterverbruik te meten, maar daarvoor mogen de meters niet te ver uit elkaar staan. Elke sensor heeft een kabel van 1,4 m en moet bevestigd worden aan de monitor. Om gespannen kabels te vermijden zullen de twee meters dus niet veel verder dan 2 tot 2,5m uit elkaar mogen staan. In ons geval staat de watermeter buitenshuis, ergens in een put, terwijl de gasmeter binnenshuis staat. We kunnen dus maar een van beiden meten, tenzij we een tweede monitor aanschaffen.
De gas- en watermeter is klein, ongeveer de grootte van een compacte computermuis. Hij is voorzien van een siliconen huls met een extra lus, waarmee je de monitor makkelijk op een buis bevestigt.
Installeer vervolgens de Smappee app op je smartphone en je kunt aan de slag met de configuratie. De app leidt je stap voor stap door het volledige proces, vanaf de installatie van de batterijen, het aansluiten van de probes, tot het configureren van de meting. Maar voor je aan de slag gaat, zoek je best zelf uit welke probe je moet gebruiken. De magnetische sensor kan (althans volgens de smappee handleiding) voorlopig enkel gebruikt worden bij watermeters. Die hebben een opening aan de zijkant waar je de probe in stopt.
De optische sensor kan je voor heel wat verschillende meters gebruiken, met zowel wijzerplaten als cijfers. Hij zal het best werken als je meter op een cijfer of wijzerplaat een klein reflecterend oppervlak heeft. Bij ons was dat het geval op het cijfer zes.
In de app is er eigenlijk maar een stap waar je wat extra aandacht aan moet besteden: het instellen van de eenheden. Gebruik je de optische sensor, dan is dat meestal vrij evident. Op de gasmeter staat bij ons duidelijk dat de eenheid m³ is en er zijn drie cijfers na de komma zichtbaar. Voor de watermeter gecombineerd met de magnetische sensor is dat echter wat lastiger. De meter heeft ook een cijferdisplay, en toont drie cijfers na de komma. Maar voor de magnetische sensor moet je opgeven hoeveel pulsen per liter de sensor meet en die info is nergens te zien op de meter. Gelukkig staat dit wel in de Smappee handleiding.
Een goede tip: ga eerst even door de handleiding (te vinden op de website), alvorens je de installatie start, en verzamel de nodige gegevens over je meter.
Meten maar…
Zodra alles geïnstalleerd is, hoef je enkel nog op gezette tijden even in de buurt van de monitor te komen, de app te openen op het hoofscherm en die haalt dan automatisch de metingen op. Althans in theorie. In de praktijk stootten we op heel wat problemen.
Aanvankelijk installeerden we de monitor bij onze watermeter. Die zit in een afgesloten put aan de straatkant. Het Bluetooth-bereik is theoretisch ongeveer 7 meter, maar gezien de metalen deur is het logisch dat dat bereik niet gehaald wordt. Maar zelfs met de deur open was een meting ophalen niet evident. Naar de reden blijft het raden. De app doet dit immers volledig automatisch, maar geeft bitter weinig feedback. Een start- en eindbericht is alles.
Gaat er iets fout, dan heb je daar geen enkele indicatie van, en sta je dus een beetje doelloos te wachten tot er hopelijk toch iets op het scherm verschijnt. We vermoeden dat er bij het ontwerp van de app te veel van uitgegaan wordt dat je ook een energiemonitor in huis hebt; dan worden de metingen automatisch doorgestuurd. We zouden veel liever zien dat de app een toets heeft waarmee je zelf het ophalen van de metingen start. Gecombineerd met goede feedback weet je dan tenminste of er iets gebeurt, en wat er eventueel fout ging.
Bovendien verschenen de metingen niet onmiddellijk in ons overzicht, terwijl dat normaal gezien het geval moet zijn. Zo duurde het soms enkele dagen tot een week voor er bijkomende gegevens in het ‘Usage’ overzicht beschikbaar kwamen. Ook de reden daarvoor is onduidelijk.
We namen contact op met de Customer Service van Smappee maar dat leverde bijzonder weinig op. De feedback was aanvankelijk vrij prompt, maar viel dan wat stil (vermoedelijk ten gevolge van vakanties, maar daar heb je als klant natuurlijk weinig aan). Een finale oplossing is er nog steeds niet. Smappee vermoedde een defect apparaat en beloofde ons een vervanging, daar wachten we nog steeds op.
Ook de Android-app bleek niet altijd even vlot te werken. Je kunt een overzicht van je verbruik bekijken, maar in heel wat gevallen gaf de app ons daar een blanco scherm. Op de screenshots onderaan zie je hoe het er uit moet zien links, en rechts wat we al te vaak te zien kregen.
Om het meetproces te vergemakkelijken haalden we de monitor weg, en installeerden hem bij onze gasmeter. Zo konden we meteen ook het installeren van de optische sensor uitproberen. Als bijkomende test gebruiken we nu een iPad voor de app. Installatie verloopt even vlot, maar de meetproblemen blijven. Het valt wel op dat de iOS-app een aantal bijkomende functies heeft. Zo kan je in de iOS-versie de firmware van de monitor upgraden, een optie die ontbreekt in Android. Ook het ophalen van de metingen verloopt aanzienlijk vlotter. Maar uiteindelijk blijkt ook hier de data in veel gevalllen niet onmiddellijk beschikbaar te zijn.
Metingen interpreteren
Ondanks de problemen kunnen we wel inschatten hoe waardevol de gegevens zijn. Je kunt een volledig overzicht van je verbruik, op jaar- maand- en dag-basis bekijken in de app, of in je browser.
Per dag kan je zelfs van uur tot uur het verbruik bekijken.
Een van de eerste stappen om minder te verbruiken is weten hoeveel je nu exact verbruikt. Zo een enorme hoeveelheid details lijkt misschien overbodig, maar is erg nuttig als je wil analyseren waar een bepaald verbruik vandaan komt. Wil je bijvoorbeeld weten hoeveel water jij persoonlijk verbruikt bij een douche, of hoeveel je kunt besparen door de waterspaarknop van de wc te gebruiken? Dat kan allemaal heel eenvoudig. Uiteraard kan je dit ook zonder de Smappee meter, maar hij maakt het je wel veel gemakkelijker. Je krijgt bovendien een veel beter zicht op wanneer je veel water of gas gebruikt, en dat stelt je in staat om eventueel na te gaan waarom dat juist is.
We vinden het ook jammer dat je de data niet kan exporteren om er op andere manieren mee aan de slag te gaan.
Real time metingen
Wie ook een Smappee energiemonitor in huis heeft, kan zijn gas- en watermeter hieraan koppelen. Het grote voordeel is dat je dan realtime metingen hebt. Je hoeft de metingen dus niet meer op te halen via Bluetooth, de gas/water-monitor communiceert regelmatig via RF met de energiemonitor. Ze kunnen 20-30m uit elkaar staan (zonder obstakels). Realtime metingen stellen je in staat om lekmeldingen te krijgen en om het verbruik na te gaan als je niet thuis bent (Heb ik nu die kraan dichtgedraaid? Heb ik de verwarming uitgezet?).
Conclusie
Deze test verliep absoluut niet zonder problemen. Er is duidelijk nog heel wat ruimte voor verbetering bij de app vooral op vlak van gebruiksgemak en user feedback bij het ophalen en doorsturen van de metingen (zowel op Android als iOS, maar vooral de Android-app kampt nog met bugs). De problemen die we vaststelden bij het doorsturen van de metingen liggen (volgens Smappee) vermoedelijk aan een defecte unit.
Ondanks alle problemen levert de Smappee gas-en watermonitor zeer gedetailleerde data over je verbruik. Wie echt groener wil leven, en zijn verbruik zo veel mogelijk wil indijken, zal daar zeker mee geholpen zijn. De prijs (119 euro) vinden we ok, maar hoe snel je hem terugverdient hangt natuurlijk af van je gas- en waterprijs en hoeveel je kunt besparen.
Beoordeling
- Zeer gedetailleerde gegevens
- Makkelijk te installeren
- Geen abonnementskosten
Bugs in de app
- Gebruiksgemak van de app (metingen ophalen)
- Gas- en watermeter moeten dicht bij elkaar staan
- Geen real-time metingen zonder een Smappee energiemonitor
Reacties (2)