Samsung The Frame – specificaties
- Wat: Ultra HD Edge LED-LCD-tv
- Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
- Aansluitingen: 4x HDMI (1xARC, 4x v2.0a), 3x USB, 1x digitaal optisch audio uit, 2x antenne, netwerkaansluiting, Bluetooth
- Extra’s: Art Mode, No Gap Wallmount, HDR10+, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Tizen Smart Hub, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T/C/S2, CI+-slot, Smart Controller, stemcontrole
- Afmetingen: 1.235 x 751 x 200 mm (incl. voet)
- Gewicht: 19,1 kg (incl. voet)
- Verbruik: 103 / 0,3 watt (Energielabel A)
- Adviesprijs: 2.399 euro
Een compleet overzicht van alle modellen die Samsung in 2017 op de markt bracht, vind je in de 2017 Samsung lcd led tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.
Samsung The Frame – design
Een televisie die dienst doet als kunstkader, dat vereist uiteraard een specifiek ontwerp. Voor The Frame werkte Samsung daarom samen met Yves Béhar. Moderne televisies zijn al enorm slank, hebben geen lelijk kader meer en staan perfect aan de muur. Het moet dan ook niet verbazen dat Samsung bijzonder weinig moest sleutelen aan het uiterlijk. Aan de voorzijde kreeg het scherm een zwart kader van ongeveer een centimeter breed, en in profiel is de televisie vier centimeter breed. Het uitzicht is dat van een eenvoudig zwart kunstkader. Met behulp van een optionele lijst verander je de kleur van het kader, de lijst is beschikbaar in walnoot hout, eikenhout en wit metaal.
De achterzijde is volledig dichtgewerkt, en voorzien van een streepmotief. De afwerking rondom is mooi en laat je toe te kiezen voor de optionele studio stand, waarmee de tv opgesteld wordt op een driepoot, als op een schildersezel. Het toestel wordt geleverd met twee eenvoudige pootjes, voor een klassieke plaats op het tv-meubel. Maar in de doos zit ook de No Gap wallmount. Daarmee bevestig je het toestel perfect vlak tegen de wand, een optie waarvan we vermoeden dat heel wat kopers ze zullen kiezen.
Aansluitingen
Om de televisie met zo min mogelijk kabelrommel te kunnen installeren is hij voorzien van de One Connect Box en Invisible Connection. De One Connect box is een aparte, kleine doos, waarop je alle bronapparaten aansluit. De Invisible Connection is een vijf meter lange, 2mm dunne optische kabel die de enige verbinding vormt tussen de One Connect en de televisie. De televisie heeft verder enkel nog een stroomkabel nodig, net zoals de One Connect box overigens.
Stop je bronapparaten dus gewoon ergens in de kast, zet de One Connect erbij, en leid de dunne optische kabel voorzichtig naar de televisie (vermijd scherpe bochten, Samsung levert twee bochtstukjes mee zodat je op kritieke plaatsen de kabel met behulp van die bochten kunt vastzetten)
Op de One Connect box vind je vier HDMI-aansluitingen, en drie maal USB. Er is een optisch digitale uitgang, maar geen hoofdtelefoonaansluiting, en ook analoge ingangen ontbreken. De Samsung beschikt wel over Bluetooth. Daarmee sluit je een draadloze hoofdtelefoon of toetsenbord aan.
Samsung The Frame – gebruiksgemak
Het gebruiksgemak is verzekerd dankzij Samsungs uitstekende Smart Hub omgeving. Die begeleidt je tijdens de installatie stap voor stap door alle noodzakelijke instellingen. De tv probeert aangesloten apparaten te herkennen, maar slaagt daar eerder zelden in. In de meeste gevallen zal je hem dus even moeten helpen.
Menu’s en Smart Hub lopen als een trein. Elke interactie gaat vlot en snel. De menu’s zijn zo georganiseerd dat de meer gevorderde instellingen een niveau dieper zitten. Dat is een uitstekende keuze waardoor je als consument niet meer met technische termen overdonderd wordt. Wat wel beter kan is de benoeming van sommige instellingen en de bijhorende uitleg. Bijvoorbeeld ‘beeldformaat’ mag gerust wat extra informatie tonen, en duidelijkere terminologie hanteren om uit te leggen hoe je het beeldformaat nu juist aanpast.
Andere instellingen zoals Digital Clear View (ruisonderdrukking) kan je nu niet meer in verschillende stappen activeren, maar enkel aan of uit schakelen. Daardoor verdwijnt de keuze om toch een zeer lichte ruisonderdrukking te activeren, en ben je regelmatig verplicht om even in de menu’s te duiken.
Afstandsbediening
De Frame wordt geleverd met twee afstandsbedieningen, allebei uitgevoerd in het wit. De eerste remote is de traditionele Samsung remote. Hij heeft grote, aangename toetsten en een prima layout. Op dit model is ook de Smart controller bijgeleverd. De licht gebogen afstandsbediening ligt goed in de hand, en werkt met aanzienlijk minder toetsen. Dat is geen beperking, dankzij de slimme layout van de Smart Hub, en het gebruik van on-screen toetsen voor bijvoorbeeld kanaalnummers. De on/off toets dubbelt op beide remotes als schakeltoets voor de Art-mode. Kort drukken schakelt naar Art, lang drukken zet de tv uit.
Welke remote je prefereert, hangt volledig af van je smaak. Maar de Smart controller kan ook dienst doen als universele remote, na het doorlopen van een eenvoudige instellingsprocedure. Open de Smart Hub, ga naar Bronnen (voorlaatste icoon links) en scroll in de mogelijkheden helemaal naar rechts, naar ‘Instellen universele Afstandsbediening’.
Samsung The Frame – features
Smart tv-platform
Net zoals de meeste andere Samsung modellen is The Frame uitgerust met de Smart Hub. Die toont alle functies, bronnen en instellingen in een balk onderaan het beeld. Je kunt de volgorde van iconen aanpassen zodat je favoriete zaken vooraan staan.
Daarboven verschijnt een grotere balk die opties toont afhankelijk van je selectie onderaan. In Netflix krijg je bijvoorbeeld een aantal suggesties. Kies je onderaan de bronnen dan zie je alle mogelijke bronnen.
Smart functies
De Frame is uitgerust met een volledige set tuners voor digitale tv, en je kunt opnemen naar externe harde schijf. De mediaspeler leest zo goed als al onze testbestanden, zowel Full HD, Ultra HD als HDR, en gecodeerd in H.264, HEVC of VP9. Ook ondertitels zijn geen probleem. De audiospeler leest ook FLAC en ALAC.
De Smart remote is voorzien van een microfoon, en daarmee kan je een heleboel commando’s geven of zoekopdrachten inspreken, voorlopig weliswaar enkel in het Engels. Zelfs met Nederlands als menutaal geselecteerd blijft dat het geval. Ondersteuning voor Nederlands komt vermoedelijk met een software update.
Maar de belangrijkste feature van The Frame is natuurlijk de Art-mode. Met een korte druk op de aan/uit toets schakel je van tv-mode naar kunst-mode. Vervolgens kies je een kunstwerk uit het uitgebreide aanbod, en klaar. Wat maakt The Frame nu zo bijzonder als kunstkader? Ten eerste probeert hij er zo veel mogelijk als een papieren kunstwerk uit te zien. Dat betekent dat de helderheid van het scherm aanzienlijk lager is in Art mode dan in tv mode. De lichtsensor past het beeld aan, op basis van het omgevingslicht. Zo wordt het beeld helderder wanneer er veel licht is, en omgekeerd. Een bewegingsdetector (met instelbare gevoeligheid) ziet wanneer er niemand aanwezig is in de kamer en schakelt het toestel uit na een zelf in te stellen periode (van 15 minuten tot vier uur). Activeer je de ‘Night Mode’, dan schakelt de Frame zichzelf uit wanneer er geen licht meer is in de kamer. Via Smart View kan je ook manueel de helderheid van het scherm instellen, en de kleurtemperatuur aanpassen.
Opmerkelijk is wel dat je al die instellingen enkel kunt bedienen vanop een Smart Phone met de Samsung Smart View app. Zodra de tv in Art mode staat kan je geen instellingen meer aanpassen, enkel de gewenste kunst selecteren.
Een kunstkader is natuurlijk niet zinvol zonder kunst. Wie The Frame in huis haalt, krijgt toegang tot de Samsung Art Collectie. Met 100 beelden van 37 artiesten in 10 categorieën (landschap, patronen, tekeningen, actie, digitale kunst, architectuur…) heb je al een flinke bibliotheek. Sommige werken verschijnen op het volledige scherm, anderen gebruiken een digitale passe-partout. Deze collectie zal nog uitgebreid worden.
Ben je op zoek naar nog meer keuze, bezoek dan de Art Shop. Daar kan je eenmalig kunstwerken aankopen (20 euro/werk) of een abonnement nemen (5 euro/mnd). Daarmee krijg je toegang tot meer dan 500 beelden in verschillende collecties (Old Masters, Albertina, Magnum Photos, Museo Del Prado, Saatchi Art,…). En uiteraard kan je ook je eigen foto’s tonen (via de Smart View app of via USB). Daarbij krijg je ook de optie om twee of drie foto’s in een montage te zetten of om een panoramische foto te gebruiken.
Een in het oog springend gebrek is dat je geen lijst van werken kan aanmaken die dan als een slideshow gebruikt worden. Samsung liet ons weten dat die optie mogelijk wel in de toekomst via firmware geleverd wordt.
Wat verbruikt The Frame? Een televisie die een groot deel van de dag aan staat, dat moet toch wat kosten? In zijn donkerste stand trekt hij 24 Watt, in de helderste 102 Watt. In de veronderstelling dat The Frame elke dag vier uur op staat, aan een prijs van 0,22 euro/kWh komt dat uit op ongeveer 8 tot 32 euro per jaar. Al bij al erg redelijk.
Samsung The Frame – Beeldkwaliteit
Onder de motorkap van The Frame schuilt een scherm dat uit de 6000-reeks stamt. Verwacht je dus niet aan quantum dot kleuren, of extreme HDR-prestaties. We vinden dat niet echt een gebrek, de Frame is bedoeld voor ander gebruik, en moet op zijn verbruik letten.
Belangrijkste instellingen
In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.
De beste keuze start vanuit de film-mode.
Film Mode Expertinstellingen |
Geavanceerd |
Achtergrondverlichting: 12-15 Helderheid: 0 Contrast: 95-90 Scherpte: 0 (tot 20) Kleur: 50 Tint: G50/R50 |
Clean Digital View: Uit/Aan Auto Motion Plus: Aangepast* Contrastverbetering: Uit HDR+-modus: Uit * Kleurtint: Warm 2 Gamma: BT.1886 / 0 RGB-modus: Uit Kleurruimte: Auto |
Uitleg belangrijkste instellingen;
- Clean Digital View bevat alle ruisonderdrukkingstechnieken. Het is aan te raden dit te activeren als je dvd of ander laag kwalitatief beeld bekijkt.
- Auto Motion Plus: dit is zoals steeds een kwestie van smaak. Auto is een goede all-round oplossing. Wie meer controle wilt, kiest voor Aangepast en zet wazigheidsvermindering op 10 en trilvermindering ergens tussen 6 en 8. LED Clear Motion raden we af, de flikkering in het beeld is zichtbaar.
- HDR+-modus kan je naar smaak activeren. Het maakt het beeld helderder.
Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking
Een kunstkader, hoe presteert dat op vlak van beeldkwaliteit? Heel behoorlijk, zo blijkt. De beeldverwerking is in lijn met de betere Samsung toestellen. Dat betekent dat hij snel en betrouwbaar verschillende film- en videoframerates detecteert, en goede deinterlacing levert. Gekartelde randen of moiré-effecten zullen een zeldzaam zicht zijn. De ruisonderdrukking werkt compressieruis (blokvorming) en willekeurige ruis netjes weg, maar zoals gezegd kan je hem enkel aan of uit zetten. Vermits je hem best uit laat staan om geen detail te verliezen, moet je bij slechte bronnen even in het instellingen-menu duiken.
De bewegingsscherpte is verrassend goed, iets beter dan sommige andere middenklassers van Samsung die we wel al voorbij zagen komen. Je krijgt behoorlijk wat detail en slechts een beperkte vage rand rond snel bewegende voorwerpen. Blijf weg van ‘Led Clear Motion’, het creëert zichtbare flikkering in het beeld. ‘Auto Motion plus’ in de Auto-instelling werkt prima om schokken in pan-beelden weg te werken, maar opnieuw kan je enkel kiezen voor Auto of uit. Veel mensen willen meer controle. Kies dan voor ‘aangepast’ en zet wazigheidsvermindering op ‘10’ ‘trilvermindering’ ergens tussen 6 en 8.
Het scherm maakt gebruik van een VA-paneel en levert dus een extreem goed statisch contrast. Hij combineert dat wel met een edge-led zonder local dimming. De zwartwaarde is uitstekend, en het statisch contrast komt uit op 4.460:1, een zeer goed resultaat. Het scherm kreeg ook een goede kalibratie. De grijsschaal is erg uniform, de kleurtemperatuur is een tikje te koel, maar dat zal je vermoedelijk niet merken. Alle zwartdetail is netjes zichtbaar. Het kleurbereik is prima, maar Samsung geeft iets intensere kleuren weer dan nodig. Dat is gelukkig enkel bij de meeste heldere, intense kleuren het geval en dus niet over heel de lijn. Opnieuw, het zal zelden storen, enkel bij zeer kleurrijke beelden kan het soms licht opvallen.
HDR
The Frame heeft als duidelijk doel om een kunstkader te zijn dat zich zonder op te vallen tussen je andere kaders kan nestelen. HDR capaciteiten zijn daarvoor niet nodig, aangezien over het algemeen een beperkte helderheid volstaat. Er is wel HDR-ondersteuning voorzien op deze televisie (HDR10 en HLG, later ook HDR10+) en het scherm heeft een behoorlijk kleurbereik (88% DCI-P3, 64% Rec2020). De piekhelderheid is met ongeveer 280 nits wel aan de lage kant (we hebben Samsung gevraagd of ze deze meting kunnen bevestigen), en HDR-beelden worden dan ook aanzienlijk donkerder weergegeven dan ze werkelijk moeten zijn. Je kunt dus HDR-content bekijken, maar daarvoor koopt je The Frame niet, en hij is er eigenlijk ook niet echt voor uitgerust.
In de expertinstellingen van het beeldmenu kan je HDR+ activeren om je SDR-content een HDR-tintje te geven. Die keuze maakt beelden iets helderder, het is een keuze die je kunt overwegen als je bij veel licht kijkt.
Reflecties en kijkhoeken
Het VA-paneel levert uitstekend contrast, maar een matige kijkhoek, zoals bij alle schermen van dit type. Reflecties weert het redelijk goed, vermijd rechtstreekse lichtinval op het scherm.
Gaming
In de film beeldmode meten we een lag van 82,2 ms. Dat is uiteraard veel te veel voor een goede game ervaring. Met de game-mode actief zakt de lag naar 23,5 ms en dat is dan weer een topresultaat. Vergeet die mode dus zeker niet te activeren, je vindt hem in de instellingen, onder Algemeen, Beheer externe apparaten, Spelmodus. Vroeger stond die onder de beeldinstellingen, wat een pak logischer was.
Samsung The Frame – audiokwaliteit
Voor het nieuws, je dagelijkse soap en de occasionele boeiende tv-reeks is de audioweergave prima. Bij muziek en epische film soundtracks hoor je dat de klank wat te scherp is, en de Samsung snel tegen zijn grenzen aanloopt. Zolang je het volume niet te hoog draait, is dat geen probleem. De ‘geoptimaliseerd’ audio-preset is zeker het uitproberen waard, hij geeft de audio een wat vollere klank.
Review-apparatuur
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een AVFoundry HDMI Pattern Generator, een HDFury Integral en HDFury Vertex HDR-patronen en de Spectracal Calman for Business software.
Samsung THE FRAME UE55SL003 – Conclusie
Samsung had al ervaring met stijl-ontwerpen, denk maar aan de Serif van vorig jaar. Met The Frame gaan ze een stapje verder. Die is niet alleen ontworpen om als stijlicoon te dienen, maar ook met een zeer specifiek doel in gedachte, namelijk dat van kunstkader. Zo wordt je televisie ook een nuttig voorwerp als je niet actief tv kijkt. En in die missie zijn ze absoluut geslaagd. Ja, er zijn wat (kleine) minpuntjes. Zo heb je voor sommige instellingen van het kunstgedeelte een smartphone nodig, en mag je van deze tv geen echte HDR-prestaties verwachten. Ook de prijs wijst duidelijk richting premium. Zelfs als je rekening houdt met de waarde van de No Gap Wallmount zit hij eerder op het niveau van de QLED-modellen, dan op het niveau van bijvoorbeeld een MU8000. Maar het uiterlijk, de afwerking, de bijgeleverde No Gap Wallmount, de Invisible Connection en de optionele lijsten maken van The Frame een toestel dat je perfect kunt ophangen of plaatsen zonder te verraden dat het om een televisie gaat. De Samsung kunstcollectie is uitgebreid, en er is een optie om die nog uit te breiden weliswaar tegen betaling. En natuurlijk krijg je alle gebruiksgemak van de Smart Hub en prima beeldkwaliteit. The Frame is zeker niet voor iedereen, maar we vinden het een uitstekend idee, dat bovendien prima uitgevoerd is.
Beoordeling
- Kunstkader functionaliteit
- Zwartwaarde, contrast
- Beeldverwerking
- Smart Hub en Smart Controller
Sommige instellingen vereisen een smartphone
- Geen echte HDR-prestaties
- Prijs
Reacties (0)