Review: Philips Somneo Smartsleep Sleep & Wake-up Light 

20 november 2022 9 Minuten 0 Reacties
Philips Smartsleep Sleep & Wake-up Light

De wake-up lights van Philips zijn een begrip. We probeerden de nieuwste uit: is hij écht heel slim, of zijn er verbeteringen nodig?

De donkere dagen komen eraan en zeker nu we allemaal de verwarming een stuk lager zetten, is het voor veel mensen nog moeilijker om hun warme bed uit te komen. Kan een wake-up light daar verandering in brengen? We testten de wake-up light der wake-up lights: Philips Smartsleep Sleep & Wake-up Light.

Philips bekommert zich al jaren over de slaap van mensen: het begon allemaal met een vrij eenvoudige wake-up light, maar inmiddels is er de Smartsleep-variant die je niet alleen kan helpen om met een nep-zonsopgang te ontwaken, maar ook nog eens in de gaten houdt hoe lang je slaapt, wat de omstandigheden in je slaapkamer zijn en je helpt met ontspanningsoefeningen en een soort zonsondergangseffect om je juist in slaap te krijgen.

Slaap niet vanzelfsprekend

Slaap is helaas niet voor iedereen een kwestie van ‘als ik mijn hoofd op mijn kussen leg, ben ik weg’: veel mensen gaan liggen piekeren of kunnen simpelweg de slaap niet vatten. Deze wake-up light is er om dat wel te bewerkstelligen, namelijk door licht, geluid en ademhalingsoefeningen. De belangrijkste functie is echter voor veel mensen het ontwaken: zo komt de wekker om 7 uur niet zozeer als een verrassing, maar word je door het licht dat geleidelijk een steeds groter gedeelte van je kamer verlicht in etappes rustig wakker gemaakt. 

Philips Smartsleep Sleep & Wake-up Light

Het instellen van de Philips Smartsleep Sleep & Wake-up Light is erg eenvoudig en binnen vijf minuten geregeld. Je hoeft er totaal niet technisch voor te zijn. Je hoeft alleen de stekker in het stopcontact te doen, het uiteinde in de middelste poort aan de achterzijde van de Smartsleep te prikken en hij zal je vanzelf begroeten. Dat doet hij door op het scherm onderin het apparaat ‘Hallo’ te zeggen in allerlei talen. Het scherm is geen full-hd oled-scherm, maar een eenvoudig digitaal schermpje met bijpassende oranje letters. Dat maakt dit apparaat misschien wel iets minder toegankelijk voor mensen met zichtproblematiek, maar designtechnisch is het erg fraai.

Na het ‘hallo’ zeggen geeft het apparaat aan dat je de app moet downloaden. Het doelt op de Sleepmapper-app. Het klinkt alsof die app er alleen is om je slaap vast te leggen, maar hij is er om überhaupt je wake-up light te bedienen. Je kunt hem vinden in de Google Play Store en de App Store van Apple. Even downloaden en via een eenvoudig stappenplan op je telefoon kun je het apparaat op wifi krijgen en verbinden met je smartphone. Het wordt heel makkelijk in het Nederlands en met afbeeldingen uitgelegd, waardoor je snel door het installatieproces heenloopt.

Het instellen

Er hoeft ook helemaal niet zoveel te worden ingesteld: is hij eenmaal op het internet, dan kun je hem aanzetten, een wekker instellen, enzovoort. Wel vraagt de app wat gegevens, zoals wanneer je vaak naar bed gaat en ontwaakt, maar ook hoe oud je bent en of je een man of vrouw bent. Het kost echter weinig moeite om dit alles in te vullen, waardoor je als je het apparaat nieuw hebt 5 minuten voor je naar bed gaat kunt zorgen dat je hem meteen die nacht al kunt gebruiken. Je kunt een wekker instellen of de zonsondergang instellen en zo kun je in slaap komen.

Het fijne is dat de app ook niet meteen allerlei dingen wil laten zien: hij gaat ervanuit dat je zelf op ontdekkingstocht gaat en dat zal je ook gaan. Je kunt in ieder geval snel gaan slapen na het instellen, maar je kunt ook nog even kijken wat de mogelijkheden zijn. Zo kun je bij de zonsondergang verschillende kleurvarianten kiezen en verschillende geluiden, inclusief het volume en de lichtintensiteit instellen. Dat is hard nodig, want de standaard manier om in slaap te komen is volgens Philips met nogal fel licht en een keihard geluid van regen. Ik vond het geen prettige ervaring, maar toen ik eenmaal ‘Island Red’ ontdekte en de mogelijkheid om het geluid aan te passen naar een iets vriendelijker jungle-geluid met kwakende kikkers (en wat minder hard), waande ik me al snel in een aanzienlijk rustigere gesteldheid, klaar om lekker in slaap te vallen.

Ontwaken in licht

Het fijne aan een wake-up light is dat ze helpen om rustig te kunnen ontwaken, maar ook dat je kamer meteen verlicht is als je in de donkere wintermaanden wakker wordt. Je kunt meteen zien waar je loopt en het is dus zeker niet alleen een wekker (die je met natuurlijke geluiden of de FM-radio wekt), maar ook een lamp om gewoon je kamer te verlichten. Het is immers een apparaat van Philips, dat bekend is geworden door zijn lampen.

Er zijn op dit moment heel veel wake-up lights op de markt, maar door al zijn connectiviteitsmogelijkheden is de Smartsleep de meest uitgebreide op dit moment. Waar veel mogelijkheden niet heel nieuw zijn (de zonsondergang om jezelf in slaap te krijgen zit al heel lang op wake-up lights), is er wel een nieuwe functie genaamd RelaxBreathe om je te helpen ademhalen. Via lampjes en/of geluid word je in je ademhaling begeleid om jezelf wat rustiger te krijgen en even ‘in het moment’ te zijn. Het is dus op kleine schaal ook een mindfulness-apparaat. Er zijn zeven ontspanningsprogramma’s om uit te kiezen waarin de ademhalingsritmes zijn bepaald. Je kunt het via de app aanzetten, maar ook via de iconen op het apparaat zelf. Je vindt die naast de klok (specifiek die voor RelaxBreathe is te herkennen aan het wind-icoon): de instructies volgen verder op de wake-up light zelf.

Klinisch bewezen

Toch zal hij vooral worden gebruikt om te ontwaken en dat doet hij erg goed. Het is zelfs klinisch bewezen dat het werkt: de lage lichtniveaus die een natuurlijke zonsopgang imiteren zorgen ervoor dat je cortisolniveau wat toeneemt, waardoor je lichaam in actie komt. Philips stelt zelfs dat mensen niet alleen gemakkelijker wakker worden, maar ook een beter humeur hebben. Als iemand die steevast te weinig uren maakt moet ik zeggen dat ik me dat wel kan voorstellen: je wordt er in ieder geval een stuk energieker door wakker omdat het wat natuurlijker verloopt dan dat je het gevoel hebt dat je in je donkere kamer in het holst van de nacht uit je bed moet kruipen, terwijl het allang half 8 is. Plus: hij is erg instelbaar: wil je liever wakker worden met zachte radio, dan kan dat. Met natuurgeluiden? Ook een optie. Zie je al dat licht niet zo zitten, dan kun je ook de intensiteit van het licht wat minder hoog zetten.

Daarnaast kun je in de app zien hoe de slaapomstandigheden zijn: hoe is de luchtvochtigheid in je kamer? Hoeveel omgevingsgeluid is er? Nu kan de lamp daar niets aan veranderen, maar het kan je wel inzichten geven waardoor je zelf misschien kiest voor wat vaker een raam dicht en een deur open, of misschien zelfs het aanschaffen van een apparaat om de luchtvochtigheid en temperatuur te regelen. Inzicht in je slaapomstandigheden geeft deze wake-uplight je zeker, maar het apparaat zou nog slimmer kunnen. Zo zijn er nu al andere producten die bijvoorbeeld in de gaten houden of je veel draait in je slaap en hoe je ademhaling ervoor staat. We hadden dan ook graag een integratie gezien met bijvoorbeeld een bepaalde fitnesstracker voor net even wat meer inzichten in de slaap. Wellicht voor een opvolger? 

Daarnaast is er nog iets dat toch wat spijtig is aan dit apparaat: hij is alleen in het wit verkrijgbaar. Hierdoor staat hij op een nachtkastje in een kamer die zwart of donkergekleurd is net even wat minder mooi. Het zou mooi zijn als er ook een zwarte variant verscheen, zodat het wat minder opvalt dat er een apparaat op je nachtkastje staat en hij meer blend in de achtergrond. Verder is het design in orde: de glooiende vormen en het ‘donutgat’ in het midden maken dit ook op een positieve manier een blikvanger in de slaapkamer die niet misstaat op je nachtkastje (maar wel wat ruimte nodig heeft). 

Conclusie

Philips Somneo Smartsleep Sleep & Wake-up Light draagt absoluut bij aan energieker wakker worden en meer ontspannen in slaap vallen, mits je hem wel instelt op jouw persoonlijke voorkeuren. Het design is mooi, hij is makkelijk te installeren en vervult zeker in de donkere dagen een belangrijke rol bij de nachtrust. Dat niet alleen: het is ook een lamp en een klok, plus een gadget met mindfulnessfuncties, waardoor dit de meest uitgebreide wake-up light is van het moment.

8.0
Wake up light kabels

Beoordeling
Philips Somneo Smartsleep Sleep & Wake-up Light

Pluspunten
  • Mooi design
  • Helpt echt beter te ontwaken
  • Handig als lamp
  • Ontspanningsoefeningen aanwezig
  • Veel mogelijkheden om in te stellen
  • Eenvoudig te installeren
Minpunten
  • Alleen in wit beschikbaar
  • Kan nog veel slimmer
  • Zegt veel over omstandigheden, niet persoonlijke slaap

Beoordeling Philips Somneo Smartsleep Sleep & Wake-up Light

Philips Somneo Smartsleep Sleep & Wake-up Light draagt absoluut bij aan energieker wakker worden en meer ontspannen in slaap vallen, mits je hem wel instelt op jouw persoonlijke voorkeuren. Het design is mooi, hij is makkelijk te installeren en vervult zeker in de donkere dagen een belangrijke rol bij de nachtrust. Dat niet alleen: het is ook een lamp en een klok, plus een gadget met mindfulnessfuncties, waardoor dit de meest uitgebreide wake-up light is van het moment.

Prijsvergelijker Philips Somneo Smartsleep Sleep & Wake-up Light

Reacties (0)