Review: Philips series 9000 scheerapparaat – scheren met een app

31 oktober 2021 + 10 minuten 4 Reacties
Philips 9000 shaver review

Je kunt het zo gek niet bedenken of het komt tegenwoordig met een app. Ook op het gebied van persoonlijke verzorging spelen veel fabrikanten op deze trend in. Na de tandenborstels is het nu tijd voor de scheerapparaten. In deze review kijken we naar de Philips series 9000 (S9987/59), een scheerapparaat dat vergezeld wordt door een app.

Wat is de Philips series 9000?

Veel woorden hoeven we niet te gebruiken om te vertellen dat de Philips series 9000 in de basis een elektrisch scheerapparaat is, ontwikkeld voor mannen. Dit apparaat beschikt weer over de nieuwste ontwikkelingen en technieken voor een nog gladder scheerresultaat, minder irritatie en meer gebruiksgemak. Vooral dat laatste onderdeel wordt in deze review belicht, maar natuurlijk kijken we ook naar hoe het apparaat in de basis presteert.

De series 9000 beschikt over een aantal handige, nieuwe features. Zo zie je met de Pressure Guard-sensor of je voldoende druk uitoefent (of juist teveel) en bewegingssensoren houden in de gaten of je de juiste, cirkelende bewegingen met het apparaat maakt. Via de led-ring krijg je feedback over deze elementen. Ook komt het scheerapparaat met een intelligente gezichtshaarsensor die de haardichtheid 500 keer per seconde meet, en het scheervermogen hierop aanpast. Zoals we kennen van Philips zijn de scheerkoppen flexibel, waarmee de contouren van het gezicht gevolgd worden. Ook kan het apparaat zowel droog als nat gebruikt worden.

Nieuw is ook de schoonmaakpod. Waar ik bij mijn ‘oude’ Philips shaver nog een forse pod met actieve voeding kreeg is dit nu een relatief kleine pod die aangestuurd wordt door de shaver zelf. Een simpele, maar ideale verbetering. Ook handig is dat de precisietrimmer nu uitgeklapt kan worden en je dus bijvoorbeeld direct de bakkebaarden mee kan nemen.

Voor deze review wordt met name de toevoeging van de app belicht. De shaver is voorzien van bluetooth en communiceert met de Philips GroomTribe-app. Deze app geeft toegang tot tips, video’s, accessoires maar vooral informatie over jouw scheerbeurten, en hoe je beter (of anders) kunt scheren.

De Philips series 9000 (S9987/59) is te koop voor een adviesprijs van 279,99 euro.

Pakket en design

Philips levert de series 9000 (S9987/59) als compleet pakket, inclusief reisetui, schoonmaakpod (met cartridge), compacte oplader waarin het scheerapparaat kan staan, een adapter, een tondeuse opzetstuk en een schoonmaakborsteltje. Meer heb je in principe ook niet nodig. Alles ziet er strak afgewerkt uit en is van goede bouwkwaliteit, maar belangrijker nog is dat Philips veel dingen handiger en compacter gemaakt heeft, zoals de lader en de schoonmaakpod. Geen grote gevaartes met eigen stekker meer in de badkamer.

Het belangrijkste onderdeel is natuurlijk het scheerapparaat zelf en dat ziet er simpelweg chique en stijlvol uit. Het apparaat heeft de bekende vorm van een scheerapparaat, maar de behuizing voor de scheerkoppen heeft nu rechte zijden in plaats van ronde zijden. Dat moet volgens Philips handiger zijn om bij lastige plekjes te komen. Het apparaat is voorzien van een grote aan-/uit-knop, een eenvoudig maar groot display en een led-ring onder de scheerkoppen.

Installatie

De installatie van het scheerapparaat zelf stelt natuurlijk niets voor. Dat is een kwestie van het apparaat aanzetten. De koppeling met de app heeft wat meer voeten in de aarde maar is nog steeds eenvoudig. Allereerst is het van belang de Philips GroomTribe-app te downloaden.

Vervolgens voeg je je gegevens in (account aanmaken is niet vereist) en kun je naar een nieuw apparaat zoeken. Activeer bluetooth op het scheerapparaat en binnen een paar seconden wordt de koppeling gelegd. Eenmaal gekoppeld kun je direct gaan scheren, maar je kunt ook verschillende video’s bekijken waarin de werking van het scheerapparaat in combinatie met de app wordt uitgelegd.

Philips GroomTribe-app

Het eerste wat opvalt aan de Philips GroomTribe-app is dat Philips er alles aan gedaan heeft om je zoveel mogelijk extra’s, en dan met name extra informatie, over scheren te geven. Alleen wat data over een scheerbeurt is niet voldoende om een app te vullen en interessant te houden, dus heeft Philips wat leuke toevoegingen gedaan.

Zo kun je met de app jezelf een nieuwe baardstijl aanmeten. Door de camera-app van je smartphone te gebruiken worden verschillende baardstijlen over je gezicht gelegd en kun je dus eenvoudig bepalen wat wel en niet bij je past. Heb je iets gevonden dan bij je past? Dan geeft de app ook nog tips over hoe je die stijl kunt bereiken. Per week (of een paar weken) wordt omschreven hoe je betreffende stijl kunt ‘kweken’ en onderhouden. Er verschijnt zelfs een video over hoe de baardstijl gecreëerd kan worden én er worden accessoires getoond die je erbij kunnen helpen. Daarnaast kun je de app een aanbeveling laten doen voor een baardstijl, op basis van vragen die je kunt beantwoorden over onder meer je haargroei. Als je een stijl gekozen hebt dan volgen er met regelmaat instructies, krijg je stijladviezen en kun je elke week een foto maken om de voortgang te bekijken. Een hele leuke toevoeging, maar je moet er vanzelfsprekend wel de haargroei voor hebben.

Overigens zijn er ook nog scheerplannen beschikbaar voor bijvoorbeeld roodheid, wondjes, ingegroeide of een droge huid. Selecteer je een van deze plannen dan word je met een specifiek aantal scheerbeurten meegenomen door de app om het scheren te optimaliseren en de problemen te voorkomen.

Het homescherm is de plek waar je alle informatie over jouw scheerapparaat terugvindt (tutorials), waar je artikelen over scheren kunt bekijken en snelkoppelingen naar begeleid scheren en de scheergeschiedenis kunt selecteren. Begeleid scheren is wat de naam al aangeeft; wanneer het apparaat gekoppeld is geeft de app in realtime aan hoe de scheerbeurt verloopt. Geef je genoeg druk, maak je de juiste bewegingen en ben je te lang bezig? Middels tekst en kleuren wordt aangegeven of je meer/minder druk moet uitoefenen en of je goede cirkelbewegingen maakt. Nu is het lastig om steeds op je smartphone te kijken tijdens het scheren dus de led-ring laat je middels kleuren ook weten of je te hard of te zacht drukt.

Als je eenmaal klaar bent met scheren krijg je een rapportage te zien. De tijdslijn toont de duur, de druk en de beweging tijdens het scheren, met daarbij in het geel alles wat teveel (of te weinig) is en in het groen wat helemaal goed is. Ook wordt aangegeven dat je het scheerapparaat dient schoon te maken door hem in de schoonmaakpod te plaatsen. De scheergeschiedenis toont het aantal minuten scheren per dag, met een tijdlijn waarin per scheerbeurt het aantal minuten, de druk en de techniek getoond worden.

Tot slot zijn er nog een aantal instellingsmogelijkheden. Zo kun je de modus van de led-ring aanpassen, waarbij je de keuze hebt uit geen indicatie, alleen een indicatie bij teveel druk of altijd een indicatie. De drukfeedback kun je ook naar je eigen stijl en huid aanpassen door een aantal vragen te beantwoorden. Ook de feedback met geluid kun je in- of uitschakelen, en de helderheid van de led-ring is aan te passen. Er is ook een derde vorm van feedback: trillen. Deze kun je ook in- of uitschakelen.

Gebruik

Allereerst het gebruik van het scheerapparaat op zich. Daar kan ik vrij kort en krachtig over zijn: Philips heeft comfortabel en effectief scheren goed onder de knie. Er zijn maar weinig minpunten te ontdekken op het gebied van de hardware en hoe effectief die hardware is. Het apparaat zorgt voor een gladde huid, ligt goed in de hand, heeft een lange batterijduur, is zeer netjes afgewerkt en doet in alle opzichten wat het belooft. Toch zou ik niet direct voor de rechte lijnen bij de scheerkoppen gekozen hebben omdat het scheren van lastige plekjes, bijvoorbeeld onder de neus, nu gevoelsmatig lastiger gaat dan met de ‘oudere’ ronde scheerkoppen. Groot fan ben ik wel van het simpel openduwen van de behuizing van de scheerkoppen om het apparaat onder de kraan te wassen. Ook enthousiast ben ik over de schoonmaakpod waarmee het scheerapparaat binnen twee minuten gewassen is. En de extra van de uitklapbare trimmer is erg handig.

Het display is een leuke extra, maar niet iets waar je veel mee hoeft te werken. Je kunt het reisslot aanzetten, bluetooth activeren of deactiveren en het batterijpercentage bekijken. Na het scheren krijg je ook eenvoudig te zien of je techniek (de beweging) goed was. De bediening met de knop eronder is even wennen en niet heel gebruiksvriendelijk, maar aangezien je deze niet vaak hoeft te gebruiken kunnen we daar niet echt over klagen.

De combinatie met de Philips GroomTribe-app is een lastige. Sowieso heeft Philips zijn uiterste best gedaan om de app te vullen met interessante informatie, handige tools, schema’s en plannen, maar dit moet wel bij je passen. Je moet er de haargroei voor hebben, de interesse in hebben en er ook de tijd voor hebben. Als je een goede bos haar op je gezicht hebt en alle kanten op kunt dan zijn de tools voor verschillende stijlen erg leuk om eens te proberen. Als die haargroei wat minder is, zoals bij mijzelf, dan kun je al een stuk minder kanten op. En de artikelen en schema’s over rode vlekken, wondjes, etc. heb je na een keer of twee gebruik ook wel door.

De data over je scheerbeurt is handig, maar eigenlijk komen we hier op dezelfde vraag als bij de tandenborstels: hoe vaak ga je dit echt gebruiken? Ik kan me voorstellen dat als je de tools gebruikt en schema’s volgt je de app er ook echt bij pakt, maar als dat niet de insteek is gaat de motivatie om die app er steeds bij te pakken snel achteruit. Vooral ook omdat je na een paar keer wel een idee hebt over het drukzetten en de optimale techniek. Daarbij geeft het apparaat zelf middels het display en de led-ring ook weer hoe je het doet. De tijd vind ik sowieso een lastige want niet iedere huid is hetzelfde en de haargroei is bij iedereen anders. Voor de een is 3 minuten dus prima haalbaar, maar voor de ander is het te weinig. Door de app wordt langer dan 3 minuten als minpunt aangegeven, maar in mijn geval (met stugge haren) haal ik dat zelden. Je stopt immers niet voordat je klaar bent. En dat is in mijn optiek niet verkeerd, maar juist persoonlijk. Zolang het niet gaat irriteren lijkt het me prima. Het moet dus ook allemaal als advies gezien worden en geen harde eis. En ook daarom heb je het na een paar keer wel gezien. Dat neemt niet weg dat Philips er wel echt een leuke en handige app van gemaakt heeft, maar het is meer een app die de meeste gebruikers eens in de zoveel tijd zullen openen, als ze eens wat anders willen.

Conclusie

Philips heeft met de series 9000 (S9987/59) weer een premium en volledig uitgerust scheerapparaat op de markt gebracht dat vrijwel alles goed doet. Met de hardware zit het helemaal goed en ikzelf – met een Philips shaver van een jaar of 3 oud – ben blij met de vooruitgang die geboekt is, met name qua randzaken. De veel compactere en eenvoudigere schoonmaakpod, de uitklapbare trimmer, de led-ring en de open te klappen behuizing van de scheerkoppen om alles eenvoudig schoon te maken. Klein minpuntje is de rechthoekige vorm van de scheerkoppen waardoor lastige plekjes toch lastiger te bereiken zijn. Het apparaat scheert glad en comfortabel, zowel nat als droog.

De toegevoegde waarde van de app is persoonlijk. De een zal hem een paar weken gebruiken en daarna zelden, de ander vaker om van baardstijl te veranderen. De app zit absoluut boordevol informatie en handige tips en schema’s, maar de nieuwigheid gaat er snel vanaf. Ben jij vaak bezig met je baard (of snor) en hou je van verandering? Dan kan de app zeker een leuke toevoeging zijn. Voor anderen is het vooral in het begin handig en leuk, om beter te leren scheren of irritaties te voorkomen. Daarna vergt het steeds meer motivatie om de app ook te blijven openen. Maar goed, dat ligt bij de gebruiker en niet zozeer de fabrikant.

8.5
Philips 9000 series scheerapparaat

Beoordeling
Philips series 9000 (S9987/59)

Pluspunten
  • Hardware is nagenoeg perfect
  • Comfortabel en glad scheren
  • Premium apparaat
  • Eenvoudig schoon te maken
  • App zit boordevol informatie en leuke tools
Minpunten
  • Nieuwigheid van de app verdwijnt snel
  • App is vooral voor het uitproberen van stijlen
  • Lastige plekjes lastig(er) te bereiken

Beoordeling Philips series 9000 (S9987/59)

Philips heeft met de series 9000 (S9987/59) weer een premium en volledig uitgerust scheerapparaat op de markt gebracht dat vrijwel alles goed doet. Met de hardware zit het helemaal goed en ikzelf - met een Philips shaver van een jaar of 3 oud - ben blij met de vooruitgang die geboekt is, met name qua randzaken. De veel compactere en eenvoudigere schoonmaakpod, de uitklapbare trimmer, de led-ring en de open te klappen behuizing van de scheerkoppen om alles eenvoudig schoon te maken. Klein minpuntje is de rechthoekige vorm van de scheerkoppen waardoor lastige plekjes toch lastiger te bereiken zijn. Het apparaat scheert glad en comfortabel, zowel nat als droog.

De toegevoegde waarde van de app is persoonlijk. De een zal hem een paar weken gebruiken en daarna zelden, de ander vaker om van baardstijl te veranderen. De app zit absoluut boordevol informatie en handige tips en schema's, maar de nieuwigheid gaat er snel vanaf. Ben jij vaak bezig met je baard (of snor) en hou je van verandering? Dan kan de app zeker een leuke toevoeging zijn. Voor anderen is het vooral in het begin handig en leuk, om beter te leren scheren of irritaties te voorkomen. Daarna vergt het steeds meer motivatie om de app ook te blijven openen. Maar goed, dat ligt bij de gebruiker en niet zozeer de fabrikant.

Prijsvergelijker Philips series 9000 (S9987/59)

Reacties (4)