Review: Pet Spotter gps-tracker – altijd weten waar je hond of kat is

06 juni 2021 + 10 minuten 4 Reacties
Pet Spotter review 1

Met dank aan onze smartphones en smartwatches kunnen we onze eigen locatie en die van anderen bijhouden. Spullen kunnen we tracken met speciale trackers, waaronder de Tile en de Apple AirTag. Je kunt echter ook precies weten wat je huisdier uitspookt en speciaal daarvoor heeft Spotter de Pet Spotter gps-tracker uitgebracht. In deze review bekijken we de Pet Spotter, die we hangen aan onze eigen redactiekat.

Wat is de Pet Spotter?

De Pet Spotter is een gps-tracker voor huisdieren, en dan met name voor honden en katten. Het kleine apparaatje wordt om de hals van je huisdier gehangen en eenmaal geactiveerd krijg je via de bijbehorende app te zien waar jouw huisdier zich bevindt, welke wegen hij zoal aflegt buitenshuis en hoe actief je huisdier is.

De Pet Spotter is waterdicht en gaat tot drie dagen mee op een volle lading. Je beheert het apparaatje met de gratis app voor je smartphone of in de browser. Om de gps-functie te gebruiken is echter wel een prepaid-pakket benodigd, waarover hieronder meer.

De app laat je zien waar je huisdier zich bevindt en middels een heatmap kun je bijhouden waar de kat of hond het meest rondloopt. Ook kun je naar de Pet Spotter bellen, mocht je huisdier vermist zijn. Iemand in de buurt van je huisdier kan dan terugpraten. Mocht iemand je huisdier vinden dan kan hij of zij middels de SOS-knop een melding naar jou sturen, inclusief de locatie. Daarnaast kun je zones aanmaken, waardoor je een melding krijgt als je huisdier zich buiten de zone bevindt én is het mogelijk alarmen in te stellen waarmee je de hond of kat zou kunnen leren terug naar huis te komen. Tot slot biedt de app inzage in de activiteiten van het huisdier, waaronder de stappen die hij of zij gezet heeft.

De Pet Spotter gps-tracker kost 89,95 euro. Er is een gps-tracker voor honden en een variant voor katten, al zit er geen verschil tussen de producten.

Design

Eén van de belangrijke voordelen van de Pet Spotter, aldus de fabrikant zelf, is dat de tracker maar 4 centimeter in doorsnede is. Het apparaatje is 13 millimeter dik en weegt 21 gram. De tracker is zwart, met een oplichtende led-ring en een SOS-knop op de voorzijde.

In het pakket van de Pet Spotter bevindt zich de tracker zelf, een usb-kabel, een usb-lader, de spottercode waarmee je de tracker aan je app koppelt en een siliconenhoesje waar de tracker in geplaatst dient te worden en waar je ook de halsband doorheen kunt schuiven.

Installatie

De installatie van de Pet Spotter is zeer eenvoudig. Je downloadt de gratis app, maakt een account aan en voegt de Pet Spotter middels de meegeleverde code toe aan de app. Je kunt hierbij een eigen kleur, naam en zelfs foto kiezen. Ook kun je aangeven of je een dier, mens of product volgt. Zoals je ziet wordt de Pet Spotter ook gebruikt voor andere doeleinden, onder een andere naam.

In ons geval werd spontaan een aantal stappen tijdens de installatie overgeslagen maar de Pet Spotter was wel gekoppeld en zichtbaar, dus binnen een paar minuten konden we aan de slag.

Halsbandje met gps-tracker

Als alles geïnstalleerd is en werkt is het een kwestie van de tracker om de nek van je huisdier hangen, in ons geval de redactiekat. Of dit eenvoudig is ligt natuurlijk helemaal aan wat je huisdier gewend is, of hij of zij een halsband draagt en hoe groot je huisdier is. Onze kat is een normaal formaat huiskat en die had er toch wel wat moeite mee. Ondanks dat de tracker maar 4 centimeter in doorsnede is en 21 gram weegt is het gevoelsmatig (vooral voor de kat ook) toch een aardig apparaat dat om zijn nek hangt. En aangezien de tracker, net als een halsbandje zelf, niet heel strak om de nek mag hangen valt de tracker zelf door de zwaartekracht altijd onder de kin van de kat. Een grotere hond zal hier niet veel van merken maar een kat kan hier last van hebben. Het is persoonlijk, maar wij vonden het in eerste instantie niet heel comfortabel ogen voor de kat. Dat gezegd hebbende heeft de kat ons er verder niets over gemeld en leek hij er na een paar dagen aan gewend.

Overigens schuif je de halsband door het siliconenhoesje wat meegeleverd wordt, waardoor het geheel toch weer een centimeter groter wordt. Zonder dit hoesje kun je de halsband niet door de tracker schuiven. Er is wel nog een losse metalen clip te koop, mocht je een dikke halsband hebben.

Prepaid abonnement

Voordat we de kat kunnen gaan volgen moet er nog een prepaidpakket afgesloten worden. Een simkaart hoef je niet aan te schaffen; die zit al in de tracker. Je hebt de keuze uit drie pakketten: 3 maanden tegoed (14,99 euro), 6 maanden tegoed (26,95 euro) en 12 maanden tegoed (47,88 euro). In het duurste geval komt dat uit op 17 cent per dag en in het goedkoopste geval op 13 cent per dag. Of het dat waard is vertellen we je hieronder. Overigens is de eerste maand gratis, om het systeem even uit te proberen.

Gebruik en app

Als we de app openen dan is het eerste wat opvalt de grote hoeveelheid aan opties, functies en mogelijkheden. Dat is dan ook met name wat de Pet Spotter onderscheidt van goedkopere concurrerende gps-trackers. Die komen in de meeste gevallen niet met een SOS-knop op de tracker, de mogelijkheid om te bellen, een activiteitentracker of de mogelijkheid om alarmen in te stellen. We lichten de belangrijkste functies uit, aangevuld met onze ervaringen.

Een van de unieke functies van de Pet Spotter is de mogelijkheid het apparaatje te bellen. Het bellen naar de gps-tracker is een kwestie van een knop in de app indrukken (of het gekoppelde buitenlandse telefoonnummer opslaan op je telefoon) en je kunt binnen enkele seconden praten via de gps-tracker. De geluidskwaliteit is niet indrukwekkend maar voldoende om verstaanbaar te praten en te luisteren.

Druk je de SOS-knop in dan krijg je direct een melding op je telefoon, met de tekst “Loeka: Help me!”. Nu is het woordje direct wellicht niet correct want het duurde tijdens onze tests gemiddeld 2 minuten. Dat is voor een noodknop vrij lang. Ook kwam de helft van de meldingen niet door naar de smartphone. Wanneer de melding wel doorkomt kun je op de melding klikken en krijg je de locatie te zien. Vervolgens kun je naar eigen inzicht actie ondernemen, bijvoorbeeld door te bellen naar de tracker.

De activiteitentracker is leuk maar vooral ‘hit and miss’. Stappen worden nog niet geteld maar dat moet volgens het bedrijf middels een update opgelost worden. Wel zie je wanneer de kat actief is en wordt hier een score aangehangen, al werkt die score ook niet altijd. Het is leuk om wat inzage te krijgen in hoe actief je huisdier is, maar het is niet bijzonder nauwkeurig en de stappen ontbreken dus nog.

Het instellen van alarmen is een leuke functie, mits je huisdier ook leergierig is. Dat is een hond vaak wat meer dan een kat, in ieder geval onze kat. De alarmen op specifieke tijden instellen werkt perfect, maar na een paar pogingen de kat de betekenis ervan bij te brengen hebben we die hoop opgegeven. Je kunt overigens de tracker ook eenmalig, via de app laten ringelen, maar het nadeel hiervan is dat dit niet via de app uit te zetten is. Als de kat geen zin heeft om terug te komen loopt hij dus door de buurt met een continu ringelende tracker om zijn nek. Dat mag met een update ook wel verbeterd worden.

Het homescherm van de app geeft je meteen weer waar je huisdier zich bevindt, met een grote kaart waarin je eenvoudig kunt zoomen en bewegen. Je kunt ervoor kiezen een standaard 2D-weergave te tonen of de satellietbeelden te gebruiken. Klik je op het icoontje van de tracker dan kom je tal van opties tegen, waaronder het instellen van de wekker, de stappenteller, het kompas (handig als je je huisdier zoekt), de mogelijkheid om de tracker te bellen, de Streetview-weergave van de locatie en de 24-uurs geschiedenis. Klik je op de geschiedenis dan zie je per activiteit (periode van beweging) het tijdstip en hoe snel het huisdier gelopen heeft. Klik je op een specifieke activiteit dan zie je op de kaart waar je huisdier op dat moment was. Je kunt overigens ook kiezen voor een kaartweergave van de geschiedenis, waarbij de activiteiten gekoppeld worden aan locaties op de kaart. Handig en interessant om te zien. En ook leuk is dat je de geschiedenis kunt laten afspelen. Zo zie je de locaties verspringen en volg je dus de route die je huisdier in de afgelopen 24 uur heeft afgelegd.

Waar je huisdier zich gedurende de dag of nacht zoal bevindt zie je ook op de heatmap, toegankelijk via de knop onderin het homescherm. Rode delen zijn de locaties waar de meeste activiteit waargenomen wordt, blauwe delen zijn locaties waar je huisdier zo nu en dan is. Hiermee krijg je een goed idee van wat je huisdier zoal uitspookt. De heatmap is gebaseerd op de activiteiten van de afgelopen week en kan niet handmatig gereset worden.

Tot slot hebben we nog de zones. Je kunt zelf eenvoudig zones maken waarmee je direct ook meldingen inschakelt. Je krijgt dan een melding wanneer je huisdier de zone verlaat en weer terugkomt in de zone. Het is verstandig deze zone niet te klein te maken want de gps-locatie is niet altijd even nauwkeurig waardoor je huisdier spontaan in en uit de zone kan springen, maar hierover verderop meer. Alle notificaties die overigens vanuit de Pet Spotter worden verstuurd ontvang je op het online account, per e-mail en via een pushnotificatie van de Spotter app. Helaas is dat, voor zover wij konden vinden, niet aan te passen.

Nauwkeurigheid

Een heel belangrijk onderdeel bij dit alles is de nauwkeurigheid van het gps-signaal. Heb je een huisdier dat met name rondom het huis loopt dan wil je ongeveer op de meter willen weten waar hij of zij zich bevindt. Ook wanneer je huisdier de weg kwijt is wil je heel nauwkeurig kunnen zien waar je hem of haar kunt vinden. Spotter maakt naar eigen zeggen gebruik van het meest nauwkeurige systeem voor gps waardoor je op (ongeveer) de meter nauwkeurig moet kunnen zien waar je huisdier zich bevindt. Maar, houd er wel rekening mee dat dit buitenshuis is (binnenshuis is er nauwelijks bereik) en dat het ook afhankelijk is van je exacte locatie.

De ervaringen binnenshuis zijn zoals verwacht; daar heb je weinig tot geen bereik en dat zorgt ervoor dat de locatie soms heen en weer springt. Dat kan wel tot 50 meter zijn waardoor je huisdier bij de overburen lijkt te zitten terwijl hij of zij binnen zit. Als je niet weet of je kat binnen of buiten is kan dat verwarrend zijn.

Maar, ook buitenshuis zijn onze ervaringen niet heel positief. Zelfs wanneer de kat rustig in de tuin ligt springt de locatie zo nu en dan 50 tot zelfs 100 meter weg. Er is blijkbaar niet voldoende signaal, al wordt in de app niet duidelijk gemaakt dat het bereik te beperkt is. Gaat de kat verder van huis dan neemt de nauwkeurigheid wel iets toe, maar in 80 procent van de gevallen niet nauwkeurig genoeg om de kat op de meter nauwkeurig terug te vinden. Een aantal keer liep de kat in de nacht door de buurt en sprong de locatie naar plekken waarvan we zeker weten dat de kat daar niet was. Ook praktisch gezien is het niet mogelijk aangezien de locaties in een kort tijdsbestek ongeveer 200 meter uit elkaar lagen. Plus het feit dat deze locaties maar één keer kort ‘geraakt’ worden en het dus fouten lijken. Het is dus echt hit-and-miss wat de nauwkeurigheid betreft, overigens zowel op zonnige als regenachtige dagen. Waar het aan ligt is ons niet duidelijk aangezien we ook smartphones, smartwatches en andere apparaten hebben die wel nauwkeurig de locatie weergeven. We kunnen in ieder geval stellen dat op onze locatie (Zuid-Limburg) de nauwkeurigheid te wensen overlaat. Misschien dat het beter werkt als een huisdier verder weg van huis loopt dan 100 tot 200 meter, maar daar heeft onze kat geen trek in. Dankzij de Pet Spotter weten we in ieder geval dat hij altijd vlakbij huis blijft.

Overigens beschikt de app nog over een functie waarmee je vijf minuten lang de locatie continu opvraagt. Dit verandert niets aan de nauwkeurigheid in onze ervaring, maar kan handig zijn wanneer de locatie niet snel genoeg ververst wordt.

Batterijduur

Een ander minpunt van de Pet Spotter is de batterijduur. Ja, het wordt gewoon vermeld, maar die drie dagen batterijduur is toch wel erg kort. Als je het al haalt, want wij komen gemiddeld op 2,5 dag uit. Het is te verklaren door alle functies en mogelijkheden, maar de vraag is of je ook wanneer de nieuwigheid eraf is de tracker blijft opladen. Je moet dit doen voordat je huisdier weer naar buiten gaat en je moet het ook continu in de gaten houden. Je kat of hond legt de tracker immers niet zelf aan de lader. Deze moet een paar uur laden, waarna hij weer drie dagen meegaat. Zelfs tijdens onze reviewperiode kwam het regelmatig voor dat we er door drukte niet aan toekwamen of het simpelweg vergaten. Het vergt nogal wat discipline en dus moet je wel heel graag continu willen weten waar je huisdier uithangt.

Conclusie

De conclusie van de Pet Spotter gps-tracker is een lastige. Aan de ene kant zit het apparaatje vol met functies en mogelijkheden die je alles over je huisdier vertellen en je ook continu laten weten waar je huisdier is en hoe je hem of haar kunt vinden. Het is een compleet pakket met alles dat je kunt wensen. De app is gebruiksvriendelijk en veel van de functies werken prima, met uitzondering van de stappenteller en de SOS-knop. Maar, waar het vooral misgaat is de nauwkeurigheid van de tracker. We kunnen alleen voor onszelf spreken, maar op onze locatie was de tracker niet nauwkeurig genoeg om exact te weten waar de kat uithangt. Te vaak sprong de locatie naar plekken waar de kat niet was en ook al klopte de locatie dan was het niet op de meter nauwkeurig. Daarbij moet je gezien de prijzen van minimaal 14,99 euro (3 maanden) en de korte batterijduur van drie dagen wel erg graag willen weten – en ook willen blijven weten – waar je huisdier uithangt. Het vergt heel wat motivatie en discipline om te blijven opladen en de app ook actief te blijven gebruiken.

Heb je een huiskat die eigenlijk niet verder weg gaat dan een straal van 100-200 meter? Dan heeft de Pet Spotter wat ons betreft geen grote toegevoegde waarde. Ben je bang dat je kat of hond verder weg gaat en misschien de weg kwijtraakt? Dan is een eenvoudigere gps-tracker zonder of met een goedkoper abonnement wellicht een betere keuze. Wil je echter per se de hierboven genoemde functies, zoals het bellen naar je huisdier, de activiteitenmonitor, de heatmap en de SOS-knop, dan is de Pet Spotter een optie. Een advies is dan wel; test goed uit of de gps-tracking in jouw omgeving goed werkt.

5.5
Pet Spotter

Beoordeling
Pet Spotter

Pluspunten
  • Veel handige features en functies
  • Gebruiksvriendelijke app
  • Uitgebreide trackingmogelijkheden
  • Licht en relatief klein
Minpunten
  • GPS-signaal te vaak niet nauwkeurig
  • Batterijduur erg kort
  • Vergt veel motivatie en discipline
  • Prepaid pakketten zijn noodzakelijk
  • SOS-knop werkt niet goed
  • Stappenteller werkt (nog) niet

Beoordeling Pet Spotter

De conclusie van de Pet Spotter gps-tracker is een lastige. Aan de ene kant zit het apparaatje vol met functies en mogelijkheden die je alles over je huisdier vertellen en je ook continu laten weten waar je huisdier is en hoe je hem of haar kunt vinden. Het is een compleet pakket met alles dat je kunt wensen. De app is gebruiksvriendelijk en veel van de functies werken prima, met uitzondering van de stappenteller en de SOS-knop. Maar, waar het vooral misgaat is de nauwkeurigheid van de tracker. We kunnen alleen voor onszelf spreken, maar op onze locatie was de tracker niet nauwkeurig genoeg om exact te weten waar de kat uithangt. Te vaak sprong de locatie naar plekken waar de kat niet was en ook al klopte de locatie dan was het niet op de meter nauwkeurig. Daarbij moet je gezien de prijzen van minimaal 14,99 euro (3 maanden) en de korte batterijduur van drie dagen wel erg graag willen weten - en ook willen blijven weten - waar je huisdier uithangt. Het vergt heel wat motivatie en discipline om te blijven opladen en de app ook actief te blijven gebruiken.

Heb je een huiskat die eigenlijk niet verder weg gaat dan een straal van 100-200 meter? Dan heeft de Pet Spotter wat ons betreft geen grote toegevoegde waarde. Ben je bang dat je kat of hond verder weg gaat en misschien de weg kwijtraakt? Dan is een eenvoudigere gps-tracker zonder of met een goedkoper abonnement wellicht een betere keuze. Wil je echter per se de hierboven genoemde functies, zoals het bellen naar je huisdier, de activiteitenmonitor, de heatmap en de SOS-knop, dan is de Pet Spotter een optie. Een advies is dan wel; test goed uit of de gps-tracking in jouw omgeving goed werkt.

Reacties (4)