Review: Netgear Orbi NBK752 met wifi 6 en 5g als back-up

27 februari 2022 8 Minuten 0 Reacties
netgear-orbi-nbk752-afb-1

Je betaalt er ruim 1.100 euro voor, de Netgear Orbi NBK752. Dit meshsysteem met ondersteuning voor wifi 6 en 5g is bedoeld voor grotere huizen met netwerken waar veel slimme apparaten op actief zijn. Het systeem ondersteunt alle wifi-apparaten die normaliter ook wifi 5 ondersteunen, dus je hoeft niet meteen te investeren in allerlei gadgets en devices met wifi 6 aan boord. Waar je die 5g-verbinding voor nodig hebt? Nou, wanneer het internet bij je thuis of in de regio uitvalt, dan beschik je dus over een back-up en blijft jouw thuisnetwerk in elk geval online. De Orbi NBK752 bestaat uit twee delen: een router en een losse satelliet, die je elders in huis plaatst.

Specificaties en design

In de basis is de Netgear Orbi NBK752 een aangepaste versie van de medio 2021 uitgekomen Orbi RBK752. Beide systemen bieden voor het grootste deel precies dezelfde specificaties en theoretische snelheden aan. Zo beschikken ze allebei over tri-band AX4200-wifi. Er is een maximale snelheid mogelijk van 4.200 Mbps, verdeeld drie verschillende banden: 2.4 Ghz (600 Mbps), 5 Ghz (1.200 Mbps) en 5 Ghz backhaul (2.400 Mbps). Aangezien apparaten niet direct gebruikmaken van de backhaulverbinding (de band die voornamelijk wil voorkomen dat er een file op het netwerk ontstaat), ligt de theoretische snelheid dus maximaal op 1.800 Mbps (of 1,8 Gbps).

De twee witte gevaartes zijn vrij groot met afmetingen van 23,11 bij 19,55 bij 8,64 cm en 23,11 bij 18,28 bij 7,11 cm. Je kunt ze dus niet net zo mooi wegwerken als de wifi-producten van bijvoorbeeld Google. Het is ook niet de bedoeling dat je ze afzondert of ergens achter plaatst, omdat je wil voorkomen dat je hun signalen blokkeert. Dat betekent dus dat het aanzicht van een kamer kan veranderen wanneer je constant tegen die hoge dozen aankijkt. Op de router zitten achterop een aantal poorten: een wan/lan-poort, twee lan-poorten, een stekkeraansluiting en een simkaartsleuf. De losse satelliet biedt slechts twee lan-poorten aan.

Het mooie aan zo’n wan/lan-poort is dat je de Netgear Orbi NBK752 direct kunt aansluiten op je modem en hem dus kunt gebruiken als normale router, wanneer je er geen simkaart in stopt. Doe je dat echter wel, dan kun je die speciale poort gebruiken als lan-poort, voor het aansluiten van een extern apparaat. Denk dan aan je gameconsole of een NAS. Het mooie aan dit pakket is juist dat je er een 5g-simkaart in kunt stoppen; dat is dan ook echt het grootste verschil tussen dit model en de eerdergenoemde RBK752. Een constante internetverbinding hebben is fijn.

De volledige lijst met specificaties vind je hier.

netgear-orbi-nbk752-afb3

Wifi 6 - wat je wil weten

Wanneer je apparaten met wifi 6 in huis haalt, dan merk je al snel een verbetering in het kader van snelheid. Deze nieuwe standaard is namelijk dertig tot veertig procent sneller dan zijn voorganger. Dit komt vanwege betere datacodering, waardoor er meer data over het netwerk gestuurd kan worden binnen dezelfde radiogolven. De chips die deze data coderen en decoderen (in feite het verwerkingsproces van de data tussen apparaten) worden steeds krachtiger, waardoor ze al dat extra werk kunnen hebben.

Lees hier meer over wifi 6.

Installatie en software

Het installeren van het systeem is zo gebeurd. Voordat je echter aan de slag kunt gaan, dien je eerst de gratis Orbi-app te downloaden en daarna een account bij Netgear aan te maken. Dat laatste voelt een beetje onnodig; maar wanneer je de klantenservice nodig hebt, kan die je wellicht sneller helpen. Vervolgens geef je binnen de app aan dat je een nieuw product wil installeren (dat is de eerste optie die je ziet staan) en is het slechts een kwestie van de genoemde stappen in beeld uit te voeren. Dat komt neer op de router en satellieten plaatsen, de router te koppelen aan je modem en de simkaart plaatsen. Meer is het niet en je bent er weinig tijd aan kwijt.

In tegenstelling tot de installatie van de Netgear Nighthawk-router die FWD testte, gaat het installeren via de Orbi-app veel beter en sneller. Dit keer lopen we niet tegen obstakels en beperkingen aan, die alleen via een webinterface opgelost kunnen worden. Dat komt uiteindelijk de toegankelijkheid van dit soort technische producten ten goede. Verder lijkt de app qua functies ontzettend op de app die Netgear voor zijn gamingrouters gebruikt, waardoor de mogelijkheden aanvankelijk vrij beperkt aanvoelen. Ja, er zijn wat standaardopties, zoals je snelheid testen en een gastnetwerk aanmaken, maar de uitgebreidere opties staan in de webinterface.

Dit keer is er echter niet zo’n groot verschil tussen beide software-omgevingen. Via de app regel je waarschijnlijk alles dat je op korte termijn wil regelen, maar voor geavanceerde instellingen moet je toch echt achter je computer kruipen. Aangezien je inlogt op je router is dit technisch gezien ook mogelijk op je smartphone, maar op een computerscherm is het allemaal veel overzichtelijker. Binnen de webinterface tref je instellingen aan voor IPv6 UPnP, de AP-modus en meer. Daar weet de doorgewinterde routergebruiker wel raad mee, gelukkig. Het zou echter fijn zijn als Netgear diezelfde opties ook gewoon binnen de app aanbiedt; dat doet bijvoorbeeld Google immers ook.

netgear-nighthawk-xr1000-wifi-6-router
Lees ook

Review: Nighthawk XR1000 – gamingrouter met wifi 6 aan boord

Gebruik en prestaties

Technische termen en specificaties zijn hartstikke leuk, maar wat merk je daar nou van in de praktijk? De snelheid die het systeem levert is afhankelijk van de snelheid van de internetprovider(s). In dit huis is het maximaal mogelijk tot 300 Mbps te gaan, bijvoorbeeld, en dat gaat prima met de Netgear NBK752. Apparaten in huis houden de verbinding strak vast en kiezen ook altijd netjes de frequentie die je wil. Maar wanner je met een smartphone of tablet door het huis wandelt, dan kan het zijn dat het apparaat even de verbinding verliest en je handmatig verbinding moet maken met het netwerk. Dat wordt op den duur wel irritant.

Qua bereik is een systeem als dit gigantisch overkill voor een relatief klein huis. Deze Netgear Orbi moet honderden vierkante meters van stabiel internet kunnen voorzien, terwijl dit huis nog geen zestig vierkante meter groot én gelijkvloers is. Dat betekent niet direct dat deze router (of dit soort routers) niets voor je is. Want we kunnen ons voorstellen dat er apparaten in je netwerk staan die profiteren van een constante en stabiele internetverbinding, die op elk moment van de dag internet nodig hebben. Denk dan aan een beveiligingssysteem of bewakingscamera’s, om maar wat voorbeelden te geven. Dan is het fijn om te weten dat je een back-up in huis hebt staan.

Die back-up komt natuurlijk in de vorm van de 5g-verbinding, daar heb je hem weer. Hoewel dat an sich een groot voordeel is ten opzichte van systemen zonder die optie, kleven er in dit geval ook wat nadelen aan. Binnen de app is bijvoorbeeld niet te zien met welke provider je verbinding maakt (oftewel: of je nu gebruikmaakt van 5g of je provider voor thuis). Een snelle test levert meestal het antwoord op, maar handmatig kunnen wisselen tussen de twee opties had fijn geweest. En anders wel dat je binnen de app kunt zien waar je mee verbonden bent. Daarnaast zorgt dit systeem ervoor dat de prijs aan de hoge kant is.

Netgear Orbi NBK752 - conclusie

De Netgear Orbi NBK752 is geen systeem voor de doorsnee gebruiker. Het is wel het type systeem dat we veel smarthomegebruikers kunnen aanbevelen. Om verschillende redenen: de verbinding is snel en stabiel (vooral voor apparaten die stilstaan), de installatie is moeiteloos en het 5g-systeem is fijn om als back-up te hebben. Je zit daardoor nooit zonder internet, waardoor je zeker weet dat alarmsystemen, smarrhomehubs en camera’s altijd verbinding hebben. Daarnaast biedt het pakket redelijk wat opties aan, waar de doorgewinterde routerkenner mee uit de voeten komt.

Maar er zijn ook een aantal nadelen. Zo kun je niet checken met welke internetverbinding de router verbinding legt en is het ook niet mogelijk handmatig te wisselen. Daarnaast werken beide verbindingen niet naast elkaar, maar is het dus of de ene of de andere. De prijs is zeer aan de hoge kant en je krijgt slechts één satelliet tot je beschikking. Met een bereik van 465 vierkante meter heb je niet snel nog een satelliet nodig, maar daar let een doorsnee gebruiker waarschijnlijk niet op. De app is vrij karig en de nodes zijn behoorlijk groot en log en ogen dus niet mooi.

Er bestaan ook routers die ietwat goedkoper zijn en 5g aanbieden, maar die zijn dan weer niet net zo uitgebreid als de producten van Netgear. Plus: goedkopere modellen ondersteunen dan weer geen mesh of wifi 6 of allebei, waardoor je toch alweer gauw bij deze Netgear Orbi uitkomt. De grote vraag die dan overblijft: is de back-up 5g-verbinding je zo veel geld waard? Als het antwoord ja is, dan zit je bij Netgear eigenlijk goed, vanwege de genoemde pluspunten.

7.5
netgear-orbi-nbk752-afb-2

Beoordeling
Netgear Orbi NBK752

Pluspunten
 • Installatie
 • 5g als back-up
 • wifi 6
 • Webinterface
 • Snelheid
 • Stabiliteit
 • Bereik
Minpunten
 • Prijs
 • Karige app
 • Onduidelijkheid over type verbinding
 • Design

Beoordeling Netgear Orbi NBK752

De Netgear Orbi NBK752 is geen systeem voor de doorsnee gebruiker. Het is wel het type systeem dat we veel smarthomegebruikers kunnen aanbevelen. Om verschillende redenen: de verbinding is snel en stabiel (vooral voor apparaten die stilstaan), de installatie is moeiteloos en het 5g-systeem is fijn om als back-up te hebben. Je zit daardoor nooit zonder internet, waardoor je zeker weet dat alarmsystemen, smarrhomehubs en camera’s altijd verbinding hebben. Daarnaast biedt het pakket redelijk wat opties aan, waar de doorgewinterde routerkenner mee uit de voeten komt.

Maar er zijn ook een aantal nadelen. Zo kun je niet checken met welke internetverbinding de router verbinding legt en is het ook niet mogelijk handmatig te wisselen. Daarnaast werken beide verbindingen niet naast elkaar, maar is het dus of de ene of de andere. De prijs is zeer aan de hoge kant en je krijgt slechts één satelliet tot je beschikking. Met een bereik van 465 vierkante meter heb je niet snel nog een satelliet nodig, maar daar let een doorsnee gebruiker waarschijnlijk niet op. De app is vrij karig en de nodes zijn behoorlijk groot en log en ogen dus niet mooi.

Er bestaan ook routers die ietwat goedkoper zijn en 5g aanbieden, maar die zijn dan weer niet net zo uitgebreid als de producten van Netgear. Plus: goedkopere modellen ondersteunen dan weer geen mesh of wifi 6 of allebei, waardoor je toch alweer gauw bij deze Netgear Orbi uitkomt. De grote vraag die dan overblijft: is de back-up 5g-verbinding je zo veel geld waard? Als het antwoord ja is, dan zit je bij Netgear eigenlijk goed, vanwege de genoemde pluspunten.

Prijsvergelijker Netgear Orbi NBK752

Reacties (0)