Review: Luvion Supreme Connect 2 – slimme babymonitor met app

24 oktober 2021 + 10 minuten 0 Reacties
Review Luvion Supreme connect 2 2

Slimme camera's vliegen ons al jaren om de oren, maar een slimme babyfoon is nog nauwelijks te vinden. En dat terwijl we toch weer mogen spreken van een babyboom dankzij de lockdown. Toch is er een handje vol fabrikanten van babyfoons dat zegt een slimme oplossing te hebben. In deze review kijken we naar het topmodel van Luvion; de Luvion Supreme Connect 2.

Wat is de Luvion Supreme Connect 2?

De Luvion Supreme Connect 2 is de meest geavanceerde babyfoon van het merk Luvion. Dit apparaat is volgens het bedrijf zelf de eerste dual mode babyfoon op de markt. Door middel van de Dual Mode technologie, kun je de beelden van de camera niet alleen op de meegeleverde 5-inch monitor bekijken maar is het ook mogelijk om de beelden op je smartphone of tablet te bekijken, waar je ook bent. Je kan tot vier camera’s aansluiten op de Supreme Connect 2. Met de pan & tilt-camera kun je op afstand (via de monitor óf de app) deze camera’s laten bewegen in bijna 360 graden. De babyfoon is dus te verbinden met een eigen display én WiFi, waarna je toegang krijgt tot de beelden zodra je de SmartBabyCam-app gedownload hebt.

Een aantal specificaties die door Luvion zelf beschreven worden (en die we verderop natuurlijk testen);

 • Dual mode, bekijk de beelden op de meegeleverde monitor, of op je smartphone of tablet
 • Gecodeerd signaal zorgt voor een veilige en storingsvrije connectie
 • Ver bereik – tot 300m onder optimale omstandigheden
 • De ouder unit is voorzien van een oplaadbare Lithium batterij
 • De camera is op afstand in vrijwel iedere richting te draaien – via de app en de monitor
 • De Luvion app is gratis te downloaden via de Appstore en Google Playstore
 • Er kunnen vier camera’s op worden aangesloten
 • Nachtzicht wordt automatisch ingeschakeld. Nachtzicht tot 5 meter
 • VOX functie activeert de babyfoon bij geluid
 • Geluidsindicatie door led-lampjes
 • Op afstand te bedienen nachtlampje
 • Batterijen-leeg waarschuwing
 • Buiten-bereik waarschuwing
 • Terugspreekfunctie
 • Temperatuurweergave
 • Digitale zoomfunctie (2x)
 • Slaapliedjes

De Luvion Supreme Connect 2 is geen goedkope babyfoon. Voor het pakket van camera plus scherm betaal je namelijk 299 euro.

Installatie en montage

De Luvion Supreme Connect 2 wordt geleverd met een basis (steun) waarop de camera geplaatst kan worden, een 5-inch scherm waarop de beelden te zien zijn en natuurlijk de camera zelf. Je kunt de camera dus op verschillende manieren monteren, afhankelijk van hoe je de baby wilt kunnen bekijken, en waar je een stopcontact beschikbaar hebt. De steun zorgt ervoor dat je de camera aan het plafond of de muur kunt hangen, maar indien gewenst is het ook mogelijk de camera op een kast te zetten. Aangezien je waarschijnlijk in het bed van de baby wilt kijken is de montage aan de uur of het plafond het meest voor de hand liggend. Wij hebben de camera aan een wandkastje gemonteerd zodat je direct in het bed kunt kijken. De exacte hoek is achteraf nog te bepalen aangezien de camera bijna 360 graden te draaien is. De montage is vrij eenvoudig, met twee schroeven (en indien nodig, plugs). De camera schuif je vervolgens in de steun.

De installatie is ook eenvoudig, maar download wel de juiste app. Op de website van Luvion wordt de Luvion-app genoemd, maar die is nogal verouderd en bovendien komen bepaalde knoppen en functies van de babyfoon niet overeen met wat er in de app genoemd wordt. De app voor dit model heeft de naam SmartBabyCam en kan voor zowel Apple als Android gedownload worden.

Voordat we de babyfoon met de app kunnen koppelen is het noodzakelijk het 5-inch scherm, de monitor, te koppelen met de camera. Kies op het scherm op de optie voor het toevoegen van een camera en druk op de pair-knop van de camera zelf. Binnen 30 seconden verschijnt het beeld van de camera op het scherm en zijn beiden gekoppeld. Vervolgens open je de app en voeg je een nieuw apparaat toe. Scan de QR-code op de achterzijde van de camera, verander het wachtwoord en voer de gegevens van je (2.4GHz) WiFi-netwerk in. Zodra het nachtlampje knippert en uitgaat sluit je de app en open je deze opnieuw. Als het goed is verschijnt de camera nu op het homescherm. Deze laatste stap hebben we drie keer moeten doorlopen, maar uiteindelijk is het gelukt de camera met de app te koppelen.

Na de installatie kwam meteen een heel belangrijk (min)punt naar voren over het bereik tussen de camera en de monitor. Hoewel Luvion spreekt over een bereik van 300 meter in optimale omstandigheden komen wij niet verder dan een meter of 12, en dat alleen op dezelfde verdieping. In een wat ouder huis zonder een dikke verdiepingsvloer, lagen aan isolatie én vloerverwarming zal het bereik groter zijn, maar in een nieuwbouwwoning die aan de eisen van vandaag de dag voldoet kun je er vanuit gaan dat de monitor niet op een andere verdieping dan de camera zelf werkt. Het radiosignaal is immers niet sterk genoeg om door de vloer heen te gaan. Ook bleek dat bij meer dan drie binnenmuren tussen camera en monitor het signaal te vaak wegviel. Niet iedereen zal hier dus last van hebben, maar het is wel een belangrijk punt om mee te nemen voordat je tot aanschaf overgaat. Wij hebben de monitor nu op onze slaapkamer staan, met drie muren verder de camera op de babykamer.

SmartBabyCam app

De SmartBabyCam-app is een hele simpele app met eigenlijk maar één doel en functie; het tonen van het beeld van de camera. Veel meer mogelijkheden zijn er ook niet. Je kunt een screenshot maken, het geluid aan- of uitzetten, praten via de camera en de videokwaliteit aanpassen. Je hebt hierbij de keuze uit hoog (1.280 bij 720 pixels) en laag (854 bij 480 pixels). De kwaliteit van de videostream is matig, zeker in de laagste stand. Maar, die laagste stand zorgt wel voor de meest stabiele verbinding, waarover verderop in de review meer.

Overigens kun je ook notificaties instellen bij geluid. Je hebt de mogelijkheid notificaties altijd te laten tonen, uit te zetten of met tussenpauzen van een specifiek aantal minuten. De gevoeligheid van de geluidsnotificaties kun je echter niet via de app instellen. Deze zijn alleen aan te passen via de monitor, middels de functie VOX.

Tot slot is het mogelijk de camera te draaien en te tilten. Dit doe je door over het beeld van de camera te vegen wanneer je live kijkt. Echt nauwkeurig is dit echter niet. Je veegt al snel te ver door en een nauwkeurige positie vinden is makkelijker te doen door de camera zelf te draaien dan door over het scherm te vegen. Maar, het is een leuke en handige optie als je even wat verder wilt kijken dan de standaard positie. Wat we missen zijn wat vooraf ingestelde posities zodat de camera zelf terug kan gaan naar de beginpositie of zichzelf in een specifieke hoek kan draaien.

Extra functies zoals slaapliedjes starten, de gevoeligheid van meldingen instellen en het nachtlampje activeren zijn helaas niet via de app te gebruiken.

Gebruik

Alles staat of valt natuurlijk met het gebruik van deze babyfoon. Kun je de baby goed in te gaten houden, is de verbinding stabiel en krijg je correcte meldingen? Als we puur kijken naar de koppeling tussen het scherm en de camera dan zijn we vrij positief gestemd. Het scherm is niet van de hoogste kwaliteit (qua beeld) maar biedt voldoende detail om de baby goed in de gaten te kunnen houden. De camera heeft nachtzicht en dus krijg je ook in het donker een prima beeld om te zien wat zich afspeelt. De VOX-functie werkt ook erg goed. Met deze functie springt het scherm alleen aan wanneer er geluid waargenomen wordt. Ook hoor je dan pas zelf geluid via het scherm. De gevoeligheid is zelf in te stellen en in ons geval is de laagste gevoeligheid voldoende om te horen of de baby huilt. Is de baby na een minuut weer stil? Dan gaat het scherm vanzelf weer uit.

Vanuit de monitor kun je meerdere elementen van de camera bedienen. Zo kun je een klein nachtlampje activeren, wat leuk is als je geen ander nachtlampje hebt. In ons geval hebben we het nog niet hoeven te gebruiken. Het starten van slaapliedjes is een leuke extra. Daarnaast biedt het scherm de mogelijkheid alarmen in te stellen (bijvoorbeeld voor een voeding), te praten via de camera, het volume aan te passen, te zoomen (tot 2x digitaal) en meerdere camera’s toe te voegen. Tot slot beschikt de monitor nog over een accu waarmee je het apparaat dus ook eenvoudig even mee kan nemen naar een andere ruimte, maar dan duikt het beperkte bereik al snel weer op. Zodra we gaan bewegen, vooral naar een andere verdieping, is er geen verbinding meer tussen camera en monitor. We hebben de monitor dan ook vooral in zijn lader laten staan.

Als we kijken naar de bediening en monitoring via de app dan zijn we een stuk minder positief. Allereerst verliest de camera soms spontaan verbinding met het netwerk. Alleen het opnieuw insteken van de camera lost dit probleem op. Met het netwerk is weinig mis, ook gezien het feit dat er andere WiFi-apparaten nog verder van access points staan en wel stabiel werken. Het verplaatsen van de camera geeft ook geen soelaas. Daarnaast is de beeldkwaliteit matig. In de ‘hoogste’ stand krijg je 1.280 bij 720 pixels maar op een grotere smartphone of tablet ziet het er blokkerig uit. Nu is dat geen ramp aangezien je nog wel kunt zien (en horen) of de baby rustig slaapt, maar voor 299 euro mag je toch meer verwachten. De geluidskwaliteit is redelijk, ook voor het terug praten via de camera.

De notificaties via de app werken ook niet optimaal. Je moet de gevoeligheid dus via de monitor instellen, maar toch geeft de app meer notificaties en bovendien meer foutieve notificaties. Ook het slaan van deuren, langsrijdende auto’s of iemand die op een andere verdieping praat worden als ‘voice’ notificatie weergegeven. Helaas werkt dit dus niet zo goed als de VOX-functie op de monitor zelf. Ja, je kunt de notificaties uitzetten, maar daarmee ga je natuurlijk aan het doel van de babyfoon voorbij. Overigens zijn het ook geen slimme notificaties die onderscheid maken tussen stemmen, een huilende baby of andere geluiden. In dit opzicht kunnen we dus niet echt van een slimme babymonitor spreken. Tot slot kun je via de app dus een hoop niet, wat met de monitor wel kan. Bijvoorbeeld het instellen van een alarm of het starten van een slaapliedje. Ook dit zijn gemiste kansen.

Alternatieven

Hebben we de tijdens de testperiode de baby goed in de gaten kunnen houden met de Luvion Supreme Connect 2? Jawel, de basis functioneert prima. De monitor doet wat hij moet doen met de handige VOX-functie. Maar, er zitten teveel beperkingen aan het gehele pakket om het slim te noemen en de prijs van 299 euro te verantwoorden. We hebben zelf ook nog wat goedkopere alternatieven gebruikt, zoals een Unifi G3 Flex-camera van 60 euro in combinatie met de Unifi Protect-app op een iPad. Hiermee krijg je niet alleen een veel betere beeldkwaliteit en geluidskwaliteit, maar ook opnamen, een altijd stabiele verbinding en nauwkeurigere notificaties. Het enige dat je dan niet krijgt is de VOX-functie, maar die is met name in de nacht interessant. Ook kun je de camera niet tilten of draaien, maar die functie hebben we ook nauwelijks gebruikt.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor andere binnencamera’s, bijvoorbeeld die van Ring, Nest, Eufy of Netatmo. Ze bieden veelal een betere beeldkwaliteit, een gebruiksvriendelijkere app, een stabielere verbinding en meer mogelijkheden. Ze zijn echter niet als babymonitor ontwikkeld en dus zullen specifieke functies daarvoor (zoals VOX) ontbreken. Op het gebied van (slimme) babymonitoren zijn er ook meerdere alternatieven, bijvoorbeeld van Philips of Alteco. De laatstgenoemde heeft de SmartBaby10, zonder monitor maar met in de basis dezelfde functies als de Luvion Supreme Connect 2. En dat voor een fractie van de prijs. Kortom, het loont zich om te zoeken naar een monitor die datgene doet wat jij ervan verwacht. Als je functies als het draaien van de camera en een meegeleverde monitor niet nodig hebt kun je voor veel minder geld een vergelijkbare of betere ervaring krijgen.

Conclusie

De conclusie van de Luvion Supreme Connect 2 is tweeledig. De combinatie van de camera en de monitor werkt goed, mits je een niet al te goed geïsoleerd huis met een dikke verdiepingsvloer hebt. Of je bereik hebt is van te voren lastig inschatten, maar wij kunnen de monitor in ons nieuwbouwhuis alleen op dezelfde verdieping als de camera zelf gebruiken, en dan niet verder dan drie muren weg. De VOX-functie werkt perfect en stoort je dus alleen wanneer het echt nodig is. Ook de beeld- en geluidskwaliteit via de monitor zijn prima, plus je krijgt wat extra leuke functies zoals slaapliedjes en alarmen. En, de camera is dankzij de steun flexibel te plaatsen of hangen. Maar, daarmee is het positieve ook gezegd. De app is vrij sober ingericht. Het ontbreekt aan diverse functies die wel op de monitor zitten, de notificaties zijn niet nauwkeurig genoeg, de beeldkwaliteit is matig en de verbinding wordt nogal eens verloren. De slimmigheid van dit model is dan ook minimaal. Gezien de prijs van 299 euro zouden we de Luvion Supreme Connect 2 niet aan iedereen aanraden. Als de monitor door je hele huis bereik heeft dan heb je in de basis een goede babymonitor met dit model, maar de app valt tegen en de slimmigheid laat te wensen over. Voor minder geld zijn er tal van alternatieven die misschien qua functionaliteit iets inleveren maar wel een algemeen betere kwaliteit en ervaring bieden.

6.5
Luvion Supreme connect 2

Beoordeling
Luvion Supreme Connect 2

Pluspunten
 • Combinatie monitor en camera werkt goed
 • VOX-functie werkt perfect
 • Monitor beschikt over accu
 • Handige extra functies op de monitor
 • Camera is flexibel te plaatsen
Minpunten
 • Flink aan de prijs
 • Functionaliteit app is zeer beperkt
 • Camera verliest nogal eens de WiFi-verbinding
 • Monitor heeft beperkt bereik
 • Beeld- en audiokwaliteit via de app valt tegen
 • Notificaties via de app zijn nieuw nauwkeurig

Beoordeling Luvion Supreme Connect 2

De conclusie van de Luvion Supreme Connect 2 is tweeledig. De combinatie van de camera en de monitor werkt goed, mits je een niet al te goed geïsoleerd huis met een dikke verdiepingsvloer hebt. Of je bereik hebt is van te voren lastig inschatten, maar wij kunnen de monitor in ons nieuwbouwhuis alleen op dezelfde verdieping als de camera zelf gebruiken, en dan niet verder dan drie muren weg. De VOX-functie werkt perfect en stoort je dus alleen wanneer het echt nodig is. Ook de beeld- en geluidskwaliteit via de monitor zijn prima, plus je krijgt wat extra leuke functies zoals slaapliedjes en alarmen. En, de camera is dankzij de steun flexibel te plaatsen of hangen. Maar, daarmee is het positieve ook gezegd. De app is vrij sober ingericht. Het ontbreekt aan diverse functies die wel op de monitor zitten, de notificaties zijn niet nauwkeurig genoeg, de beeldkwaliteit is matig en de verbinding wordt nogal eens verloren. De slimmigheid van dit model is dan ook minimaal. Gezien de prijs van 299 euro zouden we de Luvion Supreme Connect 2 niet aan iedereen aanraden. Als de monitor door je hele huis bereik heeft dan heb je in de basis een goede babymonitor met dit model, maar de app valt tegen en de slimmigheid laat te wensen over. Voor minder geld zijn er tal van alternatieven die misschien qua functionaliteit iets inleveren maar wel een algemeen betere kwaliteit en ervaring bieden.

Reacties (0)