Alles in en rondom het huis wordt vandaag de dag een stuk slimmer, zelfs de huisdieren moeten eraan geloven. In deze review kijken we naar de Litter-Robot 3 Connect, een slimme en zelfreinigende kattenbak met een prijskaartje van zo'n 600 euro. Dat is een hoop geld voor wat extra comfort, dus is deze slimme kattenbak de investering waard?
Wat is de Litter-Robot 3 Connect?
De Litter-Robot 3 Connect is een kattenbak met een wat aparte vorm. Het apparaat lijkt op een hele grote citroen, met een grote opening waardoor de kat naar binnen kan. Het apparaat heeft een afmeting van ongeveer 60 bij 70 bij 75 (lxbxh) en heeft dus wat ruimte nodig. Het principe van deze slimme kattenbak is vrij eenvoudig: de kat loopt naar binnen en doet zijn behoefte. Middels sensoren ziet het apparaat dat de kat naar binnen is gekomen en zodra deze het apparaat weer verlaten heeft wordt de schoonmaakcyclus gestart. Binnen ongeveer 1,5 minuut wordt het binnenste deel van de kattenbak volledig omgedraaid zodat de uitwerpselen en klonten opgevangen worden in een bak die onderin het apparaat geschoven wordt. In die bak gebruik je de speciale zakken van Litter-Robot of eigen zakken. Je kunt alle soorten kattengrit gebruiken, zolang het maar fijn is en klontert. Op deze manier kan het grit eenvoudig van de uitwerpselen gescheiden worden.
De kattenbak doorgaat deze cyclus elke keer als de kat de bak gebruikt heeft, maar je kunt hem gedurende de nacht op pauze zetten en bovendien stopt het apparaat vanzelf als de kat binnenstapt terwijl er een cyclus loopt. Volgens de makers van de Litter-Robot moet je ongeveer om de twee weken de zak met uitwerpselen verwisselen, simpelweg door hem uit de onderzijde van de bak te trekken.
De term ‘Connect’ betekent dat de Litter-Robot 3 ook verbonden kan worden met het WiFi-netwerk. Download de Litter Robot Connect-app op je smartphone en je kunt de toiletbewegingen van je kat op de voet volgen. Ook krijg je notificaties bij problemen, onderhoud of zelf ingestelde gebeurtenissen. Het grote voordeel van de Litter-Robot 3 is echter dat je zelf niet meer hoeft te scheppen, minder omkijken naar de kattenbak hebt, minder last hebt van geurtjes en minder kattengrit verbruikt.
Design en installatie
In vergelijking met een standaard kattenbak is de Litter-Robot 3 een reusachtig apparaat dat niet eenvoudig weg te werken is. Daarbij moet het apparaat ook nog eens in de buurt van een stopcontact geplaatst worden. Gelukkig hoeft de Litter-Robot 3 niet in elkaar gezet te worden: je haalt hem uit de doos, sluit hem aan, plaatst de zak en je kunt aan de slag. Op het apparaat zelf bevinden zich knoppen voor onder meer het pauzeren van de cycli, het starten van een cyclus en het legen van de bak. Led-indicatoren geven aan wat de status van de kattenbak is. De Litter-Robot 3 bestaat uit twee delen: de basis en de draaiende globe aan de binnenzijde, beiden gemaakt van hard plastic dat niet snel kapot zal gaan.
De kattenbak is geschikt voor katten vanaf ongeveer 2,5 kilo en er is een opstapje van zo’n 20 centimeter. Voor dit opstapje is een optioneel trapje te koop, maar onze kat heeft geen enkele keer moeite gehad om binnen te komen. Er is een zwarte en een witte variant van de Litter-Robot 3 te koop, beiden met een prijs van rond de 600 euro.
De installatie van het apparaat is gelukkig eenvoudig, maar zoals bij vele connected devices is de koppeling met WiFi en je smartphone vaak de grootste uitdaging. Daar zitten nogal wat hick-ups in het proces, maar na een aantal keer proberen en 20 minuten eraan besteed te hebben wordt het netwerk gevonden en is de app geïnstalleerd.
De Litter-Robot 3 komt met een uitleg over hoe je jouw kat kunt laten wennen aan zijn nieuwe bak, en hoewel deze tips handig zijn was dit in ons geval niet nodig. De geur van het kattengrit en de behoefte om toch ergens zijn behoefte te doen waren voldoende om de kat te overtuigen. Binnen een uur was hij gewend aan zijn nieuwe toilet. Wel meteen een tip: zorg voor een grote mat die je voor de kattenbak legt. Er komt namelijk nogal wat kattengrit mee onder de pootjes, die vervolgens door het hele huis verspreid worden.
Gebruik
Zoals gezegd is de Litter-Robot 3 te gebruiken voor katten die meer dan 2,5 kilo wegen, omdat vanaf dit gewicht de sensor pas geactiveerd wordt. Dat is echter de enige limitatie van de kattenbak. Gebruik geschikt kattengrit en het apparaat doet de rest. Je kunt het toilet zelfs door meerdere katten laten gebruiken en een maximaal gewicht is er niet.
Aan de binnenzijde van de kattenbak bevinden zich de sensoren die herkennen of de kat in de kattenbak is. Zodra de kat weer naar buiten loopt zal de kattenbak zijn schoonmaakcyclus starten. Je kunt zelf kiezen voor 3, 7 of 15 minuten voordat de cyclus begint. Zodra de cyclus start gaat het binnenste langzaam draaien, waarmee het schone grit door een filter in een bak valt. Klonten blijven liggen en worden in de opvangbak gescheiden van het kattengrit. Vervolgens draait de binnenzijde weer terug en komt het schone grit weer tevoorschijn. De gehele cyclus duurt ongeveer 90 seconden en werkt redelijk goed. Soms blijven verse klompen kattengrit aan de binnenzijde hangen en verdwijnen zo niet in de opvangbak, maar dat is een nadeel waar je lastig iets aan kunt doen. 90 procent van de klonten wordt goed gescheiden en verdwijnt in de zak in de onderzijde van de kattenbak. Is de zak vol, dan krijg je automatisch een melding om de zak ter verwisselen. Er worden drie zakken van Litter-Robot zelf meegeleverd maar je kunt prima eigen vuilniszakken gebruiken. Het vastzetten van de zakken om de randjes van de bak is niet heel ingenieus waardoor de zak soms los kan laten. De melding van de volle opvangbak verschijnt overigens niet altijd. Om onduidelijke redenen kregen we soms geen melding dat de bak vol was.
Als het apparaat vastloopt of je staat ervoor en je wilt het apparaat handmatig bedienen, dan kun je de knoppen op de voorzijde gebruiken. Zo kun je een cyclus starten met de ‘Cycle’-knop of het apparaat naar de beginpositie resetten met de ‘Reset’-knop. Stil kunnen we de Litter-Robot 3 niet echt noemen. Het apparaat is zelfs twee kamers verderop nog te horen zodra de cyclus gestart wordt. Het is echter geen storend geluid, maar meer een continu geluid van een motortje dat de bak laat draaien.
Vooral de eerste twee weken hebben we wat kleine problemen met de Litter-Robot 3 gehad. De kattenbak wilde uit zichzelf nogal eens een cyclus starten, meldingen kwamen niet altijd door en er verscheen zo nu en dan een error dat het apparaat vastgelopen was. Na een reset waren al deze problemen gelukkig verdwenen, dus de oorzaak is niet bekend. Inmiddels werkt het apparaat in 95 procent van de gevallen perfect. Zo nu en dan wordt er een melding gemist, met name van de volle opvangbak.
Een minpunt dat wel belangrijk is, is de geur. Ondanks dat de fabrikant belooft dat de Litter-Robot 3 geurtjes tot het minimale beperkt begint de gehele ruimte na een paar dagen toch aardig te ruiken. Het koolstoffilter dat de geurtjes moet neutraliseren is niet echt effectief te noemen. Wil je dus geen vieze geurtjes in de ruimte hebben, dan is het toch verstandig de kattenbak zeker eenmaal per week te verschonen.
Litter Robot Connected-app
Je kunt de Litter-Robot 3 verbinden met de Litter Robot Connected-app. Hiermee is het mogelijk de status van het apparaat te bekijken, de geschiedenis van het gebruik te bekijken en het apparaat op afstand te bedienen. Op het homescherm zie je de ‘Waste Level Gauge’ staan, wat een meter is waarmee aangegeven wordt of de opvangbak vol is. Ook is de huidige status zichtbaar en kun je handmatig een cyclus starten. Wanneer je de opvangbak verschoont druk je op de reset-knop en weet het apparaat dat de opvangbak geleegd is.
De tab ‘History’ laat je de updates van het apparaat zien, waaronder cycli en errors. De tab ‘Insight’ geeft je een overzicht van het gebruik per dag, week of maand. De tab ‘Remote’ geeft je de mogelijkheid instellingen aan te passen. Zo kun je het WiFi-netwerk wijzigen, de wachttijd wijzigen (3, 7 of 15 minuten) het blauwe nachtlampje activeren en de slaapmodus wijzigen. Met de slaapmodus actief wordt er gedurende de nacht geen cyclus gestart. Tot slot kun je de knoppen op het apparaat zelf laten blokkeren, mochten kleine kinderen er met de handen aan willen zitten.
Schoonmaken hoort erbij
Helaas is de Litter-Robot 3 niet zo slim dan je er nooit meer naar om hoeft te kijken. Het apparaat moet immers ook schoongemaakt worden. Allereerst moet de lade onderin de kattenbak geopend worden wanneer de zak vol is en je hier – als het goed is – een melding van krijgt. Je trekt de zak uit de klemmetjes, draait er een knoop in en gooit het weg. Een kind kan de was doen en je hoeft geen schepje te gebruiken. Eenmaal een nieuwe zak geplaatst druk je op de Reset-knop in de app zodat het apparaat weet dat de zak leeg is.
Er moet echter ook wat meer schoongemaakt worden. De fabrikant van de Litter-Robot 3 raadt aan om de binnenzijde elke drie maanden schoon te maken, en zelfs tweemaal per jaar een grondige reiniging uit te voeren. Gelukkig is de kattenbak eenvoudig uit elkaar te halen in een paar grote stukken, die je vervolgens met wat water, een doekje en een sopje af kunt doen. Let wel dat je de elektronica, die nogal open en bloot te zien is, niet wast.
Conclusie
Afgezien van wat kleine problemen tijdens de installatie en de sensor van de opvangbak die soms niet van zich laat horen doet de Litter-Robot 3 precies wat hij moet doen. Uitwerpselen worden netjes gescheiden van het schone kattengrit en opgevangen in de bak. Het verschonen van de opvangbak doe je eens in de week of twee weken, maar helaas neemt na een dag of 4/5 de geur sterk toe. Het is dus aan te raden de opvangbak niet langer dan een week vol te laten. Het schoonmaken is minder gedoe dan met een simpele kattenbak, je verbruikt minder kattengrit en je kunt bijhouden hoe vaak je kat zijn toilet gebruikt. Wel moet de Litter-Robot 3 eenmaal in de paar maanden schoongemaakt worden, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Het grootste minpunt van de Litter-Robot 3 is echter de prijs. 600 euro is heel veel geld voor een kattenbak en als je het niet erg vindt om de kattenbak eens in de paar dagen met de hand schoon te maken dan biedt de Litter-Robot 3 te weinig extra waar voor zijn geld. Ga je voor ultiem gebruiksgemak en heb je daar 600 euro voor over, dan is de Litter-Robot 3 een leuke gadget die aan zijn beloften voldoet.
Beoordeling
Litter-Robot 3 Connected
- Goede bouwkwaliteit
- Geen vieze handen of schepjes meer
- Minder verbruik kattengrit
- Leuke extra functies
- Push-notificaties
- Makkelijk schoon te maken
- Erg duur
- Geurtjes komen na 4/5 dagen naar voren
- Sensor opvangbak reageert soms niet
- Lomp apparaat
Beoordeling Litter-Robot 3 Connected
Afgezien van wat kleine problemen tijdens de installatie en de sensor van de opvangbak die soms niet van zich laat horen doet de Litter-Robot 3 precies wat hij moet doen. Uitwerpselen worden netjes gescheiden van het schone kattengrit en opgevangen in de bak. Het verschonen van de opvangbak doe je eens in de week of twee weken, maar helaas neemt na een dag of 4/5 de geur sterk toe. Het is dus aan te raden de opvangbak niet langer dan een week vol te laten. Het schoonmaken is minder gedoe dan met een simpele kattenbak, je verbruikt minder kattengrit en je kunt bijhouden hoe vaak je kat zijn toilet gebruikt. Wel moet de Litter-Robot 3 eenmaal in de paar maanden schoongemaakt worden, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Het grootste minpunt van de Litter-Robot 3 is echter de prijs. 600 euro is heel veel geld voor een kattenbak en als je het niet erg vindt om de kattenbak eens in de paar dagen met de hand schoon te maken dan biedt de Litter-Robot 3 te weinig extra waar voor zijn geld. Ga je voor ultiem gebruiksgemak en heb je daar 600 euro voor over, dan is de Litter-Robot 3 een leuke gadget die aan zijn beloften voldoet.
Reacties (1)