Review: Honeywell Lyric T6R draadloze thermostaat – slim en simpel systeem

15 april 2018 + 10 minuten 10 Reacties
honeywell-lyric-t6r-foto-1

De Honeywell Lyric T6R is de draadloze variant van de Lyric T6-thermostaat, waarmee je in huis de verwarming kunt bedienen vanaf de bank -- met een app op je smartphone of tablet. Beide modellen zijn hetzelfde, maar alleen de T6R kunt je in principe neerzetten waar je wil.

Soms komt er wel eens een product op de markt met een verwarrende omschrijving. De Honeywell Lyric T6R is zo’n product. Het wordt namelijk in de markt gezet als een draadloze thermostaat, terwijl er toch een redelijk lange stekker uit de achterkant komt. ‘Verplaatsbaar’ bekt wellicht niet zo lekker in de marketing, maar in feite betekent het draadloze aspect hier dat je de thermostaat kunt plaatsen waar je wil en je dus niet afhankelijk bent van de plek waar je oude thermostaat hangt. Je hebt dus meer plaatsingsvrijheid.

Honeywell Lyric T6R – inhoud en design

Een echte schoonheidsprijs zal Honeywell niet winnen met het design van de Honeywell Lyric T6R. Het apparaat is vierkant en heeft ronde hoeken en beschikt over een grijze kleur die nergens echt bij past. Om het touchscreen zitten ook nog dikke, zwarte randen, wat er niet echt appetijtelijk uitziet. Er zitten geen knoppen op het apparaat, dus dat is dan weer mooi — alle bediening gebeurt via de app, terwijl je basale dingen nog wel kunt instellingen en achterhalen middels het touchscreen. Helaas is de kijkhoek van het scherm niet heel groot.

In de doos zit, natuurlijk, de Honeywell Lyric T6R-thermostaat, evenals de Lyric T6R-lichtnetadapter. Ook is er een ]driepolige opzetstekker voor het Verenigd Koninkrijk, een tweepolige opzetstekker voor Europa en is er de draadloze ontvanger, die je in de ketel of er vlak naast plaatst. Verder zijn er nog wat schroeven en vind je zowel een installatie- als een gebruikershandeling. Houd die er, zeker in het begin nog even bij, in elk geval tijdens het installeren. Wanneer je in de app bezig bent, kun je de handleiding wel weer opbergen.

Honeywell Lyric T6R – installatie en configuratie

De slimme thermostaat wordt dus geleverd met zijn eigen receiver. Dat is een kastje dat je in de ketel of vlak daarnaast kunt hangen. De receiver staat in verbinding met de ketel en de thermostaat weer met de receiver. Dit is een normaal systeem: heel veel draadloze thermostaten, ook de ‘domme’, gebruik zo’n soort connectie. Honeywell levert een groot blad met daarop enkele aanwijzingen voor het aansluiten van het apparaat. Het is uiteindelijk een simpel installatieproces, mits je weet wat je moet doen en wat voor ketel je hebt.

Je kunt in principe, afhankelijk van je ketel, de aansluitingen gebruiken die al uit de ketel komen. Honeywell levert wel een eigen stroomkabel voor de receiver mee — maar hangt er al eentje (in mijn geval was dit er al eentje van hetzelfde merk), dan kun je die weghalen en simpelweg vervangen voor de nieuwe. Mocht je niet weten wat voor ketel je hebt, probeer daar dan eerst achter te komen. En zoek anders wat hulp. Maar hoe je ook begint, op het moment dat je iets gaat (ont)koppelen, zorg ervoor dat de ketel geen stroom meer ontvangt.

Wanneer je de juiste kabels hebt gekoppeld en het apparaat met de aan-uitknop hebt ingeschakeld, dan kun je naar je slimme thermostaat lopen. Zet hem alvast op de plek waar je hem wil hebben, zodat je meteen aan de slag kunt. Vervolgens stel je wat basale dingen in en doe je er goed aan alvast de applicatie te downloaden. Die neemt je door een aantal stappen — volg ze, toon wat geduld, en de thermostaat is aangesloten. Mocht het ‘afronden’ langer dan vijf of tien minuten duren, annuleer de installatie en begin dan opnieuw.

En dat is eigenlijk alles. De slimme thermostaat werkt op dat moment zoals elke andere thermostaat, bedraad of draadloos, en communiceert met de ketel. Je kunt de temperatuur middels de app, maar ook op het grote touchscreen aanpassen. De ketel reageert even snel als normaal en zal de beoogde temperatuur snel proberen in te stellen. In de app kun je ook schema’s instellen, zodat de temperatuur om een bepaalde tijd op een bepaald niveau staat. Maar daar lees je verder meer over in deze uitgebreide recensie van de Honeywell Lyric T6R.

Honeywell Lyric T6R – de applicatie

Wanneer je al bijvoorbeeld een camera van Honeywell in huis hebt staan, dan hoef je geen extra applicatie te downloaden. Je kunt de bestaande Lyric-app gebruiken en de thermostaat toevoegen via het menu, zoals je ook de camera toevoegt. Het koppelproces is echter iets minder ingewikkeld dan die van de camera. Je volgt simpelweg de stappen op binnen de app en als het goed is wijst de rest voor zich. Qua design is dit onderdeel binnen de app niet bijzonder en zelfs kaal te noemen — maar je kunt ermee bereiken wat je wil.

Onderaan vind je de draaiknop waarmee je de temperatuur regelt. Naar rechts draaien betekent dat je de boel op een hogere temperatuur wil hebben, terwijl naar links draaien de verwarming uitgaat. Ook kun je er hiermee voor zorgen dat-ie ’s nachts een bepaalde temperatuur vasthoudt (zoiets als vijftien graden). Door op het kalendericoontje te tappen, kom je terecht in het menu voor het schema. Daarmee kun je per uur of dagdeel instellen welke temperatuur je het liefst wil hebben. Dat kun je instellen voor heel de week of juist een dag.

De app oogt niet alleen simpel, maar werkt ook heel simpel. Zonder uitleg stel je moeiteloos de temperatuur in. Je tapt op een groep met uren, stelt de begin- en eindtijd in, evenals de temperatuur, en bevestigt de boel. Gemakkelijker kan haast niet. Uiteraard kun je te allen tijde de temperatuur aanpassen en zelfs dan krijg je de optie om dat aantal graden vast te houden tot een vooraf ingestelde tijd. Mocht je weer naar het schema willen overstappen, dan is daar ook een knopje voor. Kortom: simpele applicatie voor dagelijks gebruik.

Honeywell Lyric T6R – in gebruik

Wanneer je wat dieper de instellingen in duikt (dus in het hoofdmenu), dan krijg je toegang tot functies als geofencing, waarschuwingen en melding en bijvoorbeeld de optimalisatiestand. Met deze stand kun je aangeven dat de thermostaat eerder moet beginnen met verwarmen, zodat de ingestelde temperatuur sneller wordt behaald. Daarnaast is het mogelijk de vakantiemodus te activeren. Je geeft aan van wanneer tot wanneer je op vakantie bent, stelt de minimale temperatuur in en bevestigt alles. Vervolgens doet het apparaat de rest.

Als eenmaal het schema is opgesteld, dan heb je weinig omkijken naar het apparaat. Op de ingestelde tijden zal de temperatuur stijgen, vastgehouden worden of juist zakken wanneer het kouder mag worden. Je hebt de app maar zelden open (tenzij je zelf natuurlijk ineens van het schema afwijkt) en hoeft ook vrijwel nooit op te letten op de thermostaat, aangezien die dus al het werk doet. Wel is het fijn dat wanneer je naar het apparaat kijkt, je in één oogopslag zowel de temperatuur als de tijd in beeld ziet. Ook kun je een vlammetje zien.

Zo’n vlammetje geeft aan dat de verwarming actief is en dat er dus gestookt wordt. Wanneer je iets verandert in de app, dan wordt dat meteen naar de thermostaat gestuurd, die de informatie bevestigt met allerlei icoontjes en extra tijden. De eerste keer kan dat veel informatie zijn, maar je went daar al gauw aan. Daardoor kun je letten op de info die ertoe doet, zoals de gewenste temperatuur en tot wanneer die dan wordt vastgehouden. Het systeem werkt wat dat betreft ontzettend snel en accuraat en is ook behoorlijk toegankelijk.

We zijn echter wel een vervelend probleem tegengekomen in ons dagelijkse gebruik. In de eerste week alleen al kregen we drie keer de notificatie dat de Honeywell Lyric T6R de verbinding met het netwerk is verloren, waardoor de thermostaat als offline wordt weergeven in de app. In die week is het twee keer voorgekomen dat we het apparaat niet meer aan de praat kregen via de app, waardoor de stekker eruit moest. De derde keer kregen we dezelfde notificatie, maar deden de app en het apparaat het toch weer.

De verbinding met de ketel blijft wel behouden. Dus je schema blijft actief en je huis blijft verwarmd. Het probleem hier is dat je de thermostaat dus niet van een afstand kunt bedienen, wat nou net het idee van een slim product is. Als we de Honeywell Lyric T6R toch niet vanaf een smartphone of tablet kunnen bedienen, dan verpest dat natuurlijk het idee achter zo’n product en hoef je hem net zo goed niet te kopen. Of de reguliere variant, die je aan de muur hangt, hier ook last van heeft, hebben we niet kunnen testen.

In één week tijd is de verbinding drie keer weggevallen. Twee keer in de middag en één keer ’s nachts. Bij de keren in de middag hebben we de stekker eruit getrokken om de Honeywell Lyric T6R te resetten, maar bij de derde keer was het probleem verholpen op het moment dat we in de ochtend in de huiskamer stonden. We hebben hierover contact gehad met een medewerker van Honeywell en die verzekert ons dat de thermostaat dit probleem kan hebben, maar het ook zelf moet kunnen oplossen. Zo niet, dan is er wat anders aan de hand.

Honeywell Lyric T6R – integraties

De Honeywell Lyric T6R ondersteunt gelukkig verschillende soorten smarthome-integraties. Zo is er ondersteuning voor Google Home en de Google Assistant. Je kunt commando’s in het Engels geven en bijvoorbeeld vragen om de temperatuur omhoog of omlaag bij te stellen, gevolgd door een specifiek getal. Daarnaast is het mogelijk de temperatuur op te vragen, zodat je niet op je smartphone hoeft te kijken als je die niet bij de hand hebt. Datzelfde kun je ook doen wanneer je gebruikmaakt van Apple HomeKit, in combinatie met Siri.

Mocht je nu al thuis gebruikmaken van het Amerikaanse Alexa, dan kun je de thermostaat ook bedienen met de stemassistent van Amazon. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de juiste skill te downloaden middels de smartphone-app, waarna je de Honeywell Lyric T6R gewoon kunt bedienen met stemcommando’s via een Amazon Echo-apparaat. Met IFTTT krijg je toegang tot ongeveer dezelfde mogelijkheden als binnen de app, maar haal je mogelijk net wat meer uit het apparaat door ook buiten de box te denken.

Zo kun je zonder IFTTT wel ervoor zorgen dat de temperatuur automatisch op een bepaald tijdstip omhoog gaat — maar dat is dan bijvoorbeeld niet afhankelijk van het weer buiten. Met IFTTT is het mogelijk de temperatuur te verhogen wanneer het buiten juist kouder wordt. Of je kiest ervoor de slimme airconditioning in te schakelen wanneer het te warm wordt (meer als hulpmiddel dan, want anders stook je voor Jan met de korte achternaam). Bovendien kun je de thermostaat bedienen van je Android Wear-smartwatch.

Honeywell Lyric T6R – conclusie

Honeywell levert met de Honeywell Lyric T6R een slim en simpel systeem af. Het feit dat de bediening zo toegankelijk is gemaakt, betekent in dit geval niet dat de fabrikant heeft moeten inleveren op slimme functies. In vergelijking met andere slimme thermostaten zijn er amper aspecten waarmee Honeywell zich differentieert, op het design en de prijs na. Over het algemeen doen slimme thermostaten dezelfde dingen, maar is het maar net de vraag welke je mooi vindt en hoeveel je bereid bent ervoor te betalen.

Nu vinden we de Honeywell Lyric T6R niet de mooiste slimme thermostaat van dit moment, maar dat is puur persoonlijk. Het is wel een enorm betaalbaar apparaat, zeker als je bedenkt dat je hem overal kunt plaatsen waar je wil en je dus niet afhankelijk bent van de positie waar je oude thermostaat hing (al zal die daar niet zonder reden opgehangen zijn, natuurlijk). Dat beetje extra vrijheid en dus comfort bieden thermostaten voor aan de muur van dezelfde prijs niet, dus dat is zeker iets om rekening mee te houden.

Naast de enorm toegankelijke applicatie tref je ook veel mogelijkheden met betrekking tot het opzetten van een schema aan, die je ook nog eens kunt aanpassen wanneer je wil. Dat is inclusief nieuwe schema-instellingen, zonder dat je daardoor hoeft af te wijken van het oude schema (die kan worden hervat na de nieuwe instellingen). Het baart ons toch een beetje zorgen dat de thermostaat soms de verbinding verliest, maar gelukkig wordt die ook zelf weer hersteld. En zolang dat blijft gebeuren, kunnen we de Honeywell Lyric T6R aanbevelen.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Toegankelijke applicatie
  • Genoeg schemamogelijkheden
  • Dezelfde applicatie als andere Lyric-producten

Minpunten
  • Geen mooi design

  • Thermostaat kan wifi-verbinding verliezen

Reacties (10)