In onze recensie van de LG WK7 concludeerden we dat een slimme speaker zo goed is als de stemassistent die wordt meegeleverd. In dit geval ging het om de Google Assistent, die al een tijdje de Nederlandse taal beheerst (officieel sinds 28 oktober 2018). Niet lang na de officiële introduceerde publiceerden we een preview over de Google Home Mini, de kleine versie van de Google Home-speaker, waarin ook de conclusie was dat de speaker prima functioneert, maar de ervaring van de stemassistent het een beetje laat afweten.
Inmiddels zijn we dus een jaar verder en is de Google Nest Mini op de markt uitgebracht in Nederland. In onze vergelijking kun je lezen dat er flink wat dingen zijn veranderd sinds het eerste model. De vraag is natuurlijk of al die verandering de ervaring ten goede komen. Daarnaast nemen we de Google Assistent natuurlijk ook onder de loep om te checken of er in dit jaar verbeteringen zijn doorgevoerd waar gebruikers ook wat aan hebben. Bijna alles valt en staat met de ervaring die de Assistent te bieden heeft.
Dit is de Google Nest Mini
De Google Nest Mini is een klein apparaat met een diameter van 98 millimeter en een hoogte van 42 millimeter. Het is een compacte speaker die voorzien is van een wall mount waarmee je hem aan de muur kunt ophangen en een stekker van anderhalve meter lang, waardoor je vrijheid genoeg hebt – maar dat zal waarschijnlijk niet voor iedereen gelden. De speaker is beschikbaar in de kleuren zwart en wit en beschikt over wifi 5 (op 2,4 en 5 GHz), bluetooth 5.0 en natuurlijk Chromecast built-in, voor het afspelen van muziek.
Onder het stof, dat gemaakt is van gerecyclede plastic flessen, vinden we een driver van 40 millimeter, evenals drie far-field microfoons. Vooral dat far-field is belangrijk, want dat houdt in dat de Google Nest Mini je ook vanaf een flinke afstand moet kunnen horen. Zo kun je de kleine speaker op een centrale plek in huis ophangen. Daarnaast kan de speaker opmerken dat je in de buurt ben via ultrasound en de led-lampjes laten aanspringen en kun je via Voice Match-technologie toegang krijgen tot persoonlijke vragen en opdrachten.
In de kern is dit nog steeds dezelfde speaker als de Google Home Mini, die vorig jaar uitgebracht werd. Er zijn gelukkig enkele verschillen die verdergaan dan het design, waardoor je toch kunt overwegen voor de nieuwe versie te gaan wanneer je een compacte, slimme speaker op het oog hebt. Zo kan de wall mount een belangrijke factor spelen, maar is er ook een betere basweergave aanwezig. Ook kun je nu bovenop de Nest Mini tappen voor het bedienen van muziek en is het later mogelijk twee Nest Mini’s te gebruiken voor een stereopaar.
Installatie via Google Home
Het installeren is in elk geval zo gepiept. Na het uitpakken stop je de stekker in de speaker en het stopcontact en wacht je even totdat de Google Assistent begint met praten. Je krijgt dan de opdracht (rollen zijn omgekeerd) de Google Home-app te downloaden. Heb je dat al gedaan, dan open je de app en druk je op het knopje voor het toevoegen van apparaten. In dit artikel leggen we precies uit hoe dat normaal gesproken werkt, maar in het geval van Googles eigen apparaten is de installatie veel simpeler en sneller.
Je volgt de instructies op het scherm op, downloadt wat updates en kunt vrijwel meteen beginnen met de Google Nest Mini te gebruiken. De Google Home-app vraagt of je eerst een simpele vraag kunt stellen om te checken of alles werkt, zoals bijvoorbeeld hoe laat het is. Werkt de speaker niet meteen, geef hem dan een paar minuten extra de tijd. Dat was tijdens onze installatie ook het geval. Na een paar extra minuten werkt de speaker gewoon zoals het hoort en hoef je verder geen stappen te ondernemen voor de installatie.
Wel kun je nog even de apparaatinstellingen bekijken. Daar tref je allerlei andere dingen aan die je misschien overgeslagen of waar je nog niet aan gedacht hebt. Daar tref je de opties aan aan over de kamer en het huis waar de speaker staat en in welke speakergroep je hem opgenomen hebt. Heb je dat nog niet gedaan, dan lees je hier hoe je dat moet doen. Wanneer de Nest Mini onderdeel is van een speakergroep, kun je hier dezelfde muziek op afspelen als op andere Chromecast-speakers.
Google Nest Mini op drie manieren bedienen
De meest voor de hand liggende methode voor het bedienen van de Google Nest Mini, is natuurlijk via stembediening. Als je de vraag hierboven eenmaal hebt kunnen stellen, dan weet je ook meteen hoe alles werkt. Je begint simpelweg met “Hey Google” en vraagt vervolgens iets wat je wil weten. Je kunt vragen naar het weer, sportuitslagen, nieuws en meer algemene dingen en de Google Assistent kan ook helpen bij rekensommen of zinnen vertalen. In dat opzicht heeft de stemassistent er flink wat functionaliteit bijgekregen.
In vergelijking met een jaar geleden kun je ook veel meer apparaten aansturen, omdat veel meer fabrikanten ondersteuning voor de stemassistent ingebouwd hebben. Soms moet je de taal veranderen naar Engels, maar over het algemeen is de Assistent meer dan een praatgrage zoekmachine. Of het nu om stofzuigers, ventilatoren, ovens, lampen, thermostaten of speakers gaat – hell, zelfs de Xbox One is tegenwoordig te bedienen via de Google Assistent – de stemassistent laat wel degelijk zien nut te kunnen hebben.
Zoals altijd geldt wel de kanttekening dat je flink geïnvesteerd moet hebben in je smarthome door allerlei producten met een internetverbinding toe te voegen. Mocht je alleen wat slimme lampen of een slimme speaker gebruiken, dan kunnen we ons voorstellen dat de Assistent nog steeds minder nuttig is. Het is dus geheel afhankelijk van wat je thuis hebt staan. Gelukkig kan de digitale assistent ook steeds meer op zichzelf, maar de combinatie van apparaten aansturen en dingen opzoeken of achterhalen met je stem is veel beter nu.
Naast stembediening heb je ook een directe bediening via aanraking. Door op de speaker te tappen kun je muziek afspelen en pauzeren. Wanneer je tapt, dan verschijnen de inmiddels vier bekende Assistent-ledlampjes aan de bovenkant. Wat ook heel tof is, is de nabijheidssensor. Zodra je voorbijloopt of je hand naar de speaker beweegt, dan lichten de ledlampjes van de volumeknoppen op. Zo hoef je dus niet te zoeken waar die precies zitten (mocht je ze niet zien, aan beide kanten van de Google Nest Mini zit zo’n knop).
Daarnaast kun je er ook altijd voor kiezen de speaker met je mobiele telefoon te bedienen. Dat kan op twee manieren: via wifi en bluetooth. Met de volumeknop van je smartphone beheer je het volume, terwijl je via je favoriete muziekstreamingdienst bepaalt waar je naar luistert. Sommige diensten hebben Chromecast built-in en dan kun je meteen beginnen met luisteren. Voor andere diensten heb je waarschijnlijk de bluetoothmodus nodig. De instellingen van de bluetoothverbinding regel je overigens ook via de Google Home-applicatie.
Wat je tevens in de Google Home-app aantreft, is de equalizer. Die vind je door de Google Nest Mini-speaker te selecteren (je mag uiteraard zelf een naam bedenken) en binnen de instellingen van die speaker op zoek te gaan naar de equalizer. Je hebt invloed op de bass en de treble. Er zijn geen vooraf ingestelde modi aanwezig (zoals pop, rock, dance, dat soort instellingen), dus je zult waarschijnlijk meerdere keren terugkeren voor een prettige geluidsweergave. Maar je kunt ook alles prima in het midden van het spectrum laten staan.
Prima geluidskwaliteit
Voor een speaker van 59 euro klinkt de geluidskwaliteit niet verkeerd. Het klinkt een beetje oneerbiedig om zoiets op die manier te stellen, maar de prijs is nou eenmaal een grote factor in de beleving van het geluid. In vergelijking met de vorige versie is vooral het basgeluid erop vooruitgegaan. Op kleine speakers is die weergave een hachelijk punt, omdat de omvang vaak niet in staat is een prima geluid te produceren. Bovendien hebben de plek en positie van de speaker veelal ook veel invloed op de presentatie van het geluid.
Of je er zelf ook een goede geluidservaring aan overhoudt, hangt bovendien af van nog meer factoren. Naast het formaat en de plaatsing is ook het genre natuurlijk van invloed. Nu komt bijvoorbeeld de warme en zachte stem van Kenny B prima over op de Google Nest Mini, maar missen we de details van bijvoorbeeld de basdrum op de achtergrond. In Master of Puppets van Metallica zoeken we de grenzen op van het compacte apparaat en merken we dat het geluid blikkerig kan klinken en vooral de lagere tonen op hetzelfde niveau afsnijdt.
De bas klikt dan ineens heel dof, terwijl de Google Nest Mini wel degelijk in staat is een prettige baslaag te weergeven. De hogere tonen, oftewel de schreeuwende gitaarsolo’s van Kirk Hammett, komen een stuk beter uit de verf en missen – in vergelijking met speakers van hetzelfde formaat – gelukkig minder detail in vergelijking met de tonen in de lagere regionen. Als we Diamond Heart van Lady Gaga opzetten, dan worden al die punten nog eens bevestigd: hoog klinkt veelal zuiver, terwijl de lagere tonen wat wegvallen.
We hebben de speaker op twee locaties getest. In een grote ruimte van 27 vierkante meter, waar gewoond en gewerkt wordt. In theorie zou je de Google Nest Mini kunnen gebruiken om de kamer te vullen met geluid, maar dat raden we af. Daarvoor is de geluidskwaliteit toch echt te min. Op de slaapkamer presteert de speaker al veel beter op het nachtkastje. Het geluid kan dat veel beter afkaatsen; de akoestiek leent zich dus beter voor wat deze speaker in huis heeft. De Nest Mini is dus meer geschikt voor kleinere dan voor grotere kamers.
Google Nest Mini – conclusie
Al met al is de Google Nest Mini een behoorlijke verbetering ten opzichte van zijn voorganger. De muziek die eruit komt klinkt inderdaad beter dan zijn voorganger, al moet je hem niet willen gebruiken om een grote kamer met muziek te vullen. Maar op een bureau of slaapkamer klinkt het prima voor de prijs. Daarnaast kun je muziek via bluetooth afspelen. Op het gebied van bediening zijn er drie opties: via het apparaat, een app van een muziekstreamingdienst of Google Home en natuurlijk via de stem en alles werkt naar behoren.
Wat je nog steeds zou kunnen missen, is een audiokabelaansluiting, zodat je er ook andere apparaten zonder internet of bluetooth op zou kunnen aansluiten. Is het een groot gemis? Zeker niet, maar het zou de waarde van de Google Nest Mini wel kunnen verhogen. Daarnaast klinkt niet elk muziekgenre er helder of onvervormd op. Luister je bijvoorbeeld hardere muziek, zoals metal, dan hoor je al gauw de beperkingen van het formaat. Daarnaast zou de kabel van anderhalve meter voor sommige gebruikers te kort kunnen zijn.
De hierboven verzamelde minpunten zijn niet echt negatieve aspecten. Het zijn persoonlijke ervaringen die voor iedereen anders kunnen zijn. Dat neemt niet weg dat we ze toch nog even noemen, juist vanwege het persoonlijke karakter. Een slimme speaker kan heel persoonlijk zijn, zeker als je Voice Match aanzet. Maar het zijn bovenal dingen om rekening mee te houden; dingen waarvan het fijn is dat je ze van tevoren weet. Buiten dat is de Google Nest Mini z’n prijs meer dan waard en een prima middel waarmee je de Google Assistent gebruikt.
Reacties (0)