Wat is Devolo Home Control?
Devolo Home Control is een compleet smart home-systeem dat geschikt is voor zowel huizen als appartementen, en moet zorgen voor meer comfort, gemak, beveiliging en energiebesparing. Doordat Home Control gebruik maakt van de internationale draadloze standaard Z-Wave, is het systeem te integreren met diverse smart home-oplossingen van andere fabrikanten. Ook Philips Hue wordt ondersteund.
Alarmsignalen, bewegingssensoren, muurschakelaars, slimme stopcontacten, radiatorthermostaten en nog veel meer: Devolo Home Control biedt een breed scala van smart home-componenten die gecombineerd kunnen worden om aan alle behoeften te voldoen. De Home Control-starterskit, bestaande uit onder meer een centrale unit, slimme meterstekker en deur/raamcontact, is direct uit te breiden. Op één centrale unit zijn tot 232 componenten aan te sluiten.
Het is volgens de fabrikant eenvoudig om alle componenten met de centrale te verbinden en vervolgens via de desktopinterface of de mobiele app je smart home te bedienen. Middels groepen, scenes en regels kun je je huis automatiseren. Dit betekent dat je middels zelf opgestelde ‘als dit, dan dat’ regels producten op elkaar kunt laten reageren.
Welke producten testen we?
Voor deze review hebben we een compleet pakket van Devolo toegestuurd gekregen. Dit pakket bestaat uit de volgende componenten;
Starterkit (219,90 euro)
- devolo Home Control Centrale
- devolo Home Control Deur-/Venstercontact
- devolo Home Control Intelligent Stopcontact
Losse componenten
- devolo Home Control Vochtigheidsmelder (59,90 euro)
- devolo Home Control Rookdetector (59,90 euro)
- devolo Home Control Watersensor (59,90 euro)
- devolo Home Control Radiatorthermostaat (69,90 euro)
- devolo Home Control Intelligent Stopcontact (49,90 euro)
- devolo Home Control Afstandsbediening (39,90 euro)
- devolo Home Control Bewegingsdetector (69,90 euro)
- devolo Home Control Intelligente Schakelaar (59,90 euro)
In totaal heeft het systeem een waarde van iets minder dan 700 euro, maar het is dus allemaal afhankelijk van wat je wilt gebruiken, welke ruimten je wilt aansturen en welke sensoren je nodig hebt. In ieder geval is dit een zeer uitgebreide basis voor het slimmer maken van je huis. In het assortiment van Devolo zien we naast bovenstaande producten ook nog een alarm en een slimme thermostaat terug. Het is opvallend dat Devolo zelf geen slimme lampen verkoopt, maar gelukkig is er inmiddels ondersteuning voor slimme lampen van andere partijen.
Compatibiliteit
Devolo’s Home Control-systeem is gebaseerd op de Z-Wave standaard. Dit heeft een aantal voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld WiFi. Zo communiceren de componenten alleen met de centrale wanneer er een activiteit waargenomen wordt of er een actie ondernomen moet worden. Dit is een stuk zuiniger dan een verbinding die continu loopt. Daarbij is er in principe geen internetverbinding nodig om het geheel te laten werken. Je kunt Home Control loshalen van het internet nadat alles ingesteld is en alles blijft functioneren. Echter, je huis op afstand bedienen behoort dan niet tot de mogelijkheden.
Wanneer gebruik wordt gemaakt van Z-Wave zou het systeem, theoretisch gezien, met alle Z-Wave accessoires en sensoren van andere fabrikanten moeten werken. Nu hebben we zelf geen andere Z-Wave producten in huis maar een simpele zoektocht online leert ons dat dit in veel gevallen inderdaad werkt, al is het soms ‘hit and mis’. Daarnaast is er integratie met IFTTT maar momenteel alleen via http requests, wat voor de beginnende gebruiker wellicht wat te lastig is. Devolo belooft op korte termijn volledige integratie van IFTTT aan te bieden en dus ook een eigen kanaal te starten.
Devolo kijkt ook naar ondersteuning voor specifieke producten en platformen. Zo is het sinds kort mogelijk om je Philips Hue-verlichting aan het systeem toe te voegen. Helaas is er nog geen ondersteuning voor Apple’s HomeKit-platform of het Works with Nest-platform.
Montage en installatie
De eerste stap is het aansluiten van de centrale unit, de hub. Deze moet verbonden worden met een stopcontact én kan alleen middels een kabel gekoppeld worden met je router. Er is dus helaas geen draadloze verbinding mogelijk, wat de plaatsingsmogelijkheden ook deels beperkt. Wel kun je de centrale via Powerline koppelen. Ook is de stekker direct op de centrale geplaatst waardoor je een stopcontact met meerdere insteekpunten compleet bedekt. De unit is namelijk 13 bij 7 centimeter groot. Het instellen van de centrale unit gaat via een webinterface die je kunt openen op je laptop of desktop, of via de Home Control-app voor je smartphone of tablet. Na het aanmaken van een account kun je aan de slag.
Het monteren van de diverse componenten en sensoren is kinderlijk eenvoudig. Devolo levert bij alle onderdelen schroeven en pluggen en een aantal dubbelzijdige plakstrips mee. Je hebt dus de keuze om de componenten te monteren of te plakken. Voordat je de diverse componenten en sensoren definitief plaatst is het belangrijk dat je ze koppelt met de centrale unit, zodat je weet dat ze naar behoren werken.
De setup wizard loodst je door de installatie en koppeling van alle componenten. Ook zijn er diverse video’s beschikbaar waarin uitgelegd wordt hoe je elk component het beste installeert. In de meeste gevallen is het koppelen van de componenten met de centrale unit een kwestie van een druk op de knop of het verwijderen van een plastic lipje. Eenmaal geregistreerd binnen de centrale unit kun je de componenten definitief plaatsen. Vervolgens geef je het component een naam, plaats je hem in een groep, geef je het apparaat een symbool mee en stel je de basisfuncties in. Bij de slimme schakelaar betekent dit bijvoorbeeld dat je de verschillende knoppen toewijst aan een apparaat, scene of regel.
Kijkend naar de componenten die wij in het systeem hebben geplaatst gaf alleen de radiatorthermostaat wat problemen. Het monteren van deze knop verliep zonder problemen maar de sluiting leek de draaiknop van de radiator niet goed (genoeg) te pakken waardoor we niet het idee hadden dat de radiatorthermostaat zijn werk kon doen. Het onderdeel zou volgens Devolo met nagenoeg elke radiator moeten werken, maar het lijkt erop dat onze (oudere) radiatoren hier niet geschikt voor zijn. Een nieuwe radiator in de badkamer gaf geen problemen. Overigens beschikken sommige sensoren over een rode led die geactiveerd wordt wanneer er beweging wordt waargenomen. Na drie keer ben je dat ledje wel zat dus het is aan te raden dit na installatie direct via de instellingen uit te zetten.
Philips Hue
Van de smart home-toepassingen die we hebben staan kan alleen Philips Hue met het Home Control-systeem verbonden worden. De koppeling verloopt wederom zeer eenvoudig; je selecteert je Hue Bridge, drukt op de knop van de Bridge en de lampen worden automatisch aan je Home Control-systeem toegevoegd. Nu kun je ze onderverdelen in groepen, ruimten, etc. Echter, hoewel het super is dat je ook de lampen met Home Control kunt bedienen – en ze dus op sensoren kunt laten reageren – is het jammer dat scenes vanuit Hue niet in Home Control geïmporteerd kunnen worden. We hebben binnen Hue voor elke ruimte in huis specifieke scenes met specifieke kleurstellingen aangemaakt, en die scenes zouden we graag met dit systeem kunnen activeren. Dat is niet mogelijk op dit moment en dus zul je alsnog nieuwe scenes binnen Home Control moeten aanmaken, waarbij je middels een minimalistisch vormgegeven venster de kleur van elke lamp kunt bepalen.
Aangezien je niet bij standaard Hue-scenes kunt en de kleurweergave via Home Control niet erg goed is, duurt het een eeuwigheid om de Hue-lampen ongeveer hetzelfde in te stellen als via de Hue-app. Daarbij is het opvallend dat Home Control geen onderscheidt maakt tussen White Ambiance en Color Ambiance lampen. Je kunt beiden een kleur meegeven maar de White Ambiance lampen geven vanzelfsprekend alleen wittinten weer. Dit is een belangrijk puntje wat we graag verbeterd zouden zien worden middels een update.
Overzichten, groepen, scenes en regels
Het instellen van je Home Control-systeem, inclusief het aanmelden van alle componenten, het doorvoeren van de basisinstellingen en het aanmaken van groepen/ruimten kan allemaal via de Home Control-app. Echter, voor het aanmaken van scenes en regels ben je aangewezen op de desktopweergave in de browser. Alleen hier (of wat lastiger; via de mobiele website) kun je het huis pas echt automatiseren.
Of je nu met de app of de browserversie van Home Control werkt; je hebt in de basis een aantal tabs (onderdelen) waarmee je je huis kunt automatiseren en waarmee je de gekoppelde componenten kunt bekijken. De belangrijkste onderdelen van de interface zijn;
Overzicht
Hier vind je tabbladen die je naar eigen wens in kunt vullen. Bijvoorbeeld met de status van aangesloten componenten, een widget met het weer van de dag, een overzicht van de scenes die je aangemaakt hebt en een overzicht van de regels die je aangemaakt hebt.
Apparaten
Hier vind je een overzicht van alle gekoppelde apparaten. Bij elk apparaat zie je de status en kun je – wanneer van toepassing – zien wanneer het apparaat voor het laatst ingeschakeld is en hoe de instellingen ingevuld zijn. Sommige sensoren beschikken daarbij over een temperatuurweergave en een indicatie van de helderheid (lichtopbrengst) in de betreffende ruimte.
Voor Philips Hue lampen geldt dat je de helderheid kunt veranderen en de kleur kunt wijzigen. Ook kun je een lamp in- of uitschakelen. Bij het slimme stopcontact krijg je te zien wat het huidige stroomverbruik is. Daarbij hebben de meeste componenten een onderdeel van geschiedenis. Hier kun je het gebruik van de afgelopen dagen inzien, zowel in de vorm van meldingen als in de vorm van grafieken (toestand, temperatuur en helderheid).
Groeperingen
Dit onderdeel bestaat uit twee delen; Smart Groepen en ruimten. De ruimten bieden weinig bijzonders; dat zijn simpelweg de ruimten die je instelt en waar je specifieke componenten in plaatst. De Smart Groepen zijn groepen van slimme apparaten die gelijktijdig bestuurd kunnen worden. Momenteel kun je hier alleen slimme stopcontacten en de slimme radiatorthermostaten aan toevoegen. Een Smart Groep met slimme radiatorthermostaten maakt het mogelijk alle thermostaten tegelijkertijd op bijvoorbeeld 20 graden te zetten. Interessant is ook de ‘synchroniseren’-optie. Hiermee zorg je dat de apparaten in de slimme groep altijd samen aangepast worden. Pas je er één aan, dan pas je ze allemaal aan.
Tijdsbesturingen
Dit spreekt grotendeels voor zich. Hier kun je componenten laten reageren op een specifieke tijd. Zet bijvoorbeeld de lampen in de woonkamer aan om 21.00 of activeer het alarm elke dag om 08.00. Je kunt hier groepen, apparaten, scenes en regels aan toevoegen en zo een tijdsschema voor verschillende delen van je huis aanmaken. Het toevoegen en aanpassen van tijdsbesturingen kan alleen via de browserweergave van Home Control.
Scenes
Bij dit onderdeel pak je verschillende componenten samen, geef je die een specifieke status en sla je het geheel op als een scene. Wanneer deze scene geactiveerd wordt, worden de gekoppelde componenten geactiveerd en nemen ze automatisch de gekozen status in. Je kunt bijvoorbeeld voor de woonkamer de scene ‘avond’ aanmaken, waarmee je diverse lampen activeert en een specifieke kleur en helderheid meegeeft, waarmee je de thermostaat op 20 graden zet en waarmee je de av-installatie (aangesloten op het slimme stopcontact) aanzet. Je kunt ook meldingen/berichten aan een scene toevoegen. Zo kun je een push-melding of e-mail laten versturen wanneer een scene gebruikt wordt. Het toevoegen en aanpassen van scenes kan alleen via de browserweergave van Home Control. Wel kun je scenes vanuit de app activeren.
Meldingen
Hier geef je aan wie de gebruikers van het systeem zijn. Per gebruiker vul je informatie als e-mail, telefoonnummer en push-meldingen in. Deze informatie kan dan weer aan scenes en regels toegevoegd worden. Ook kun je hier aangeven of en waar je notificaties voor batterijwaarschuwingen en het niet bereikbaar zijn van componenten wilt ontvangen.
Regels
Dit is wellicht het mooiste en leukste onderdeel, zeker voor diegenen die graag zelf hun huis automatiseren. Hier kun je namelijk zogenaamde ‘als dit, dan dat’ regels aanmaken. Dit betekent dat je diverse componenten (sensoren en triggers) bij ‘als’ kunt plaatsen, en bij ‘dan’ de actie kunt laten uitvoeren. Bijvoorbeeld; als de bewegingssensor een beweging waarneemt, dan krijg je een melding en gaat de verlichting aan. Of, als de rookmelder rook waarneemt, dan gaan alle lampen aan en krijg je direct een melding. Het toevoegen en aanpassen van regels kan alleen via de browserweergave van Home Control. Wel kun je vanuit de app regels activeren en deactiveren.
Je kunt bij de regels de triggers/sensoren als ‘als’ gebruiken. Bij de ‘dan’ sectie kun je tijdsbesturingen, smart groepen, scenes, meldingen en andere regels gebruiken. Daarbij kun je ook nog specifiek aangeven wanneer een ‘als’ in werking gesteld moet worden. Sensoren die de temperatuur bijhouden kun je bijvoorbeeld een minimale temperatuur meegeven. Sensoren die de helderheid in de gaten houden kun je een minimale helderheid meegeven. Bij het slimme stopcontact kun je het vermogen/verbruik als extra indicator gebruiken. Daarnaast heb je de mogelijkheid een vertraging tussen ‘als’ en ‘dan’ in te stellen, en kun je de regel eenmalig laten uitvoeren, waarna hij uitgeschakeld wordt. Je kunt meerdere triggers/sensoren in de ‘als’ sectie toevoegen en dan ‘en’ of ‘of’ gebruiken. Bij ‘en’ moeten beide sensoren voldoen aan de ingestelde waarden, bij ‘of’ moet een van de sensoren aan de waarden voldoen.
Het onderdeel regels is zeer handig, en in vergelijking met andere smart home-systemen biedt Devolo een hoop extra opties en functies om je huis op een relatief eenvoudige manier te automatiseren. Echter, ondanks dat er een kleine helpsectie aanwezig is hadden we graag voorbeelden van Devolo gezien, of in ieder geval een uitgebreide uitleg over de mogelijkheden en hoe al die opties dan werken. Voor de beginnende gebruiker kan het allemaal immers overweldigend zijn waardoor mogelijk niet het maximale uit het systeem gehaald wordt. Zelfs wij moesten even zoeken naar de mogelijkheid om de alarmsensoren (bewegingsmelder, deursensoren, etc.) geen alarmmelding af te laten geven wanneer we thuis zijn. Dit moet handmatig ingesteld worden en dus moet er een regel voor activeren van het alarmsysteem (een melding sturen) en het deactiveren van het alarmsysteem (geen melding sturen) aangemaakt worden. De sensoren blijven altijd actief maar je moet dus zorgen dat er geen alarm afgegeven wordt. We hebben hiervoor de afstandsbediening gebruikt, waarmee we met knop 1 het alarm inschakelen en met knop 2 het alarm uitschakelen.
Het mooiste was echter geweest als het systeem middels geofencing precies weet wanneer we wel en niet aanwezig zijn. Het alarm kan dan (net als de verlichting bijvoorbeeld) automatisch in- en uitgeschakeld worden. Helaas biedt Home Control momenteel geen ondersteuning voor geofencing waardoor je het handmatig moet doen. Dat is een klein minpuntje. Echter, we hoeven niet per se op directe integratie van geofencing door Devolo te wachten. Zodra de aangekondigde IFTTT-integratie arriveert kun je ook via IFTTT zorgen dat het systeem zaken automatisch activeert of deactiveert op basis van je locatie.
Huis-dagboek
Een slim huis moet natuurlijk in de gaten gehouden worden. Je wilt immers controleren of alles correct ingesteld staat en correct reageert. Het huis-dagboek geeft je inzicht in de statusveranderingen van de aangesloten componenten. Zo kun je zien wanneer lampen gereageerd hebben, wanneer sensoren iets waargenomen hebben en wanneer de schakelaar gebruikt is om iets te activeren of deactiveren. Ook dit onderdeel is weer bijzonder handig en uitgebreid.
Algemene ervaring
Devolo biedt met zowel de webbrowserversie als de app van Home Control één van de beste interfaces voor het automatiseren van je huis. De app is onlangs vernieuwd en heeft een strakke en gebruiksvriendelijke weergave. Het is jammer dat het echte automatiseren via de browser moet. Dat hadden we graag allemaal in de app terug zien komen, maar eenmaal ingesteld kun je met de app alles doen wat nodig is. Echter, de app is niet helemaal perfect. We hebben te vaak last van zogenaamde freezes; het vastlopen van de app. Dit gebeurt minimaal een keer per dag en zorgt ervoor dat de app opnieuw opgestart moet worden. Geen reusachtig probleem maar wel iets dat gaat irriteren. Hopelijk weet Devolo dit middels een update op te lossen.
Daarbij hadden we graag wat meer tutorials en voorbeelden gezien waardoor ook beginnende gebruikers het maximale uit het systeem kunnen halen. Er zijn zoveel interessante mogelijkheden binnen Home Control, zeker wanneer ook ondersteuning voor IFTTT toegevoegd wordt, dat het zonde is dat sommige consumenten hier niet optimaal van gebruik kunnen maken door het gebrek aan kennis. Het systeem staat in het teken van gebruiksgemak; zorg dan ook voor een (wellicht interactieve) interface waarmee je als gebruiker handige voorbeelden van scenes en regels krijgt die werken middels de gekoppelde componenten.
Zoals aangegeven hadden we ook graag geofencing ondersteund zien worden, zeker wat betreft de alarmfuncties van het systeem. En, de integratie van Philipe Hue is leuk en handig, maar die zou verder doorgetrokken moeten worden zodat ook scenes geïmporteerd kunnen worden en het systeem ziet met welk soorten lampen het te maken heeft. Afgezien van deze wensen werkt Home Control zeer soepel en vooral correct. Eenmaal ingesteld doet het systeem zijn werk en kun je zonder veel moeite (delen van) je huis automatiseren. Door de duidelijke en gebruiksvriendelijke interface is het proces van automatiseren leuk en de beoogde compatibiliteit met andere systemen (Z-Wave, Hue, IFTTT, etc.) zorgt ervoor dat je niet alleen gebonden zit aan wat Devolo aanbiedt. Je kunt daadwerkelijk uitbouwen zodat je hele huis geautomatiseerd wordt. Overigens hebben we de kamerthermostaat niet getest, en daarom vallen de voordelen van de radiatorthermostaat ook grotendeels weg. Dit werkt in onze optiek vooral goed wanneer je een dergelijke thermostaat in alle ruimten hebt hangen, aangestuurd door de centrale kamerthermostaat. In combinatie met Nest was de radiatorthermostaat geen groot succes, wat ook logisch te verklaren is door het gebrek aan communicatie.
Let wel; Devolo geeft aan dat er op korte termijn een grote update voor de app uitgebracht wordt, welke wij nog niet hebben kunnen testen en dus beoordelen. Met deze update is het volgens het bedrijf mogelijk om regels, scenes, tijden etc. te configureren met de app (volledige configuratie van het systeem).
Wat doen de verschillende componenten?
- devolo Home Control Centrale: Dit is de centrale unit waarmee alle componenten communiceren. Je hebt hier verder geen omkijken naar.
- devolo Home Control Deur-/Venstercontact: Plak het magneetje op de deur en de sensor op het kozijn. Zodra de deur opent verliezen ze contact en wordt er een melding aan de centrale gegeven.
- devolo Home Control Intelligent Stopcontact: Kan aangesloten apparaten uitzetten en aanzetten. Daarbij wordt het stroomverbruik bijgehouden.
- devolo Home Control Vochtigheidsmelder: Houdt de luchtvochtigheid in de ruimte in de gaten. Daarbij zie je de temperatuur en helderheid.
- devolo Home Control Rookdetector: Waarschuwt voor rook en dus brandgevaar.
- devolo Home Control Watersensor: Plaats de kleine sensor op de grond, bijvoorbeeld bij een wasmachine. Zodra deze in aanraking komt met water gaat het alarm af.
- devolo Home Control Radiatorthermostaat: Een digitale thermostaat voor een radiator. Pas de temperatuur digitaal (via de app) aan of via de thermostaat zelf. Werkt het beste in combinatie met de kamerthermostaat en bovendien is het aan te raden al je radiatoren er dan van te voorzien.
- devolo Home Control Afstandsbediening: Hiermee kun je acties uitvoeren, bijvoorbeeld een scene activeren, een regel activeren of een apparaat activeren.
- devolo Home Control Bewegingsdetector: Geeft een alarm naar de centrale unit wanneer er bewegingen waargenomen worden in een hoek van 80 graden.
- devolo Home Control Intelligente Schakelaar: Hiermee kun je acties uitvoeren, bijvoorbeeld een scene activeren, een regel activeren of een apparaat activeren.
Afgezien van, in ons geval, de radiatorthermostaat, werken alle componenten in ons systeem naar behoren, zijn ze van goede kwaliteit en vallen ze niet teveel op in huis. Zeker de schakelaar is perfect te integreren in huis, biedt handige functies en geeft je echt het idee dat je je huis aan het automatiseren bent. De verschillende sensoren werken zeer nauwkeurig en het verbruik van op de slimme stekker aangesloten apparaten wordt goed bijgehouden. Er is echter nog wel een verbeterpuntje te vinden bij de sensoren; de lichtsterke die opgevangen wordt, wordt namelijk in procenten weergegeven. Momenteel is het percentage licht in de werkkamer zo’n 25 procent. Nu zegt dat vrij weinig en hadden we liever een lichtopbrengst in bijvoorbeeld nits of lumen gezien. Dit is een algemene standaard voor lichtopbrengst en maakt het eenvoudiger om je sensoren te combineren met bijvoorbeeld lampen die erop in moeten spelen.
Conclusie
Als we alles bij elkaar nemen dan moet gezegd worden dat het Devolo Home Control-systeem een serieuze, gebruiksvriendelijke en goed opgezette eerste stap is richting het geautomatiseerde huis. De software is gebruiksvriendelijk en goed doordacht, de mogelijkheden zijn groot (al kun je niet zelf programmeren), de componenten zijn van hoge kwaliteit en het systeem werkt gewoon goed. Echter, wil je je hele huis van sensoren en andere componenten voorzien dan wordt het een duur grapje. Met het systeem wat wij nu hebben staan zit je al op 700 euro en liefst zouden we dan nog meer deuren en ramen van sensoren voorzien. Gelukkig zijn er uitbreidingsmogelijkheden met apparaten van andere fabrikanten, waaronder Z-Wave producten en Philips Hue. Echter, die integratie van Hue laat nog veel te wensen over, met name op het gebied van importeren van scenes. Verder hadden we graag geofencing als optie teruggezien en kunnen we niet wachten op native integratie met IFTTT en platformen als HomeKit en Nest. Ook kan de app wel een update gebruiken waarmee de stabiliteit verbeterd wordt, de percentages van lichtopbrengst omgezet worden in duidelijke taal (lumen) en er wat meer voorbeelden en tutorials voor het gebruik van onder meer regels toegevoegd worden. Alle zaken waar we iets op aan te merken hebben zijn echter middels updates te verbeteren dus we verwachten dat het Home Control-systeem de komende maanden alleen maar aantrekkelijker wordt. Wat ons betreft is Devolo’s platform één van de betere in de markt en dus een absolute aanrader wanneer je zonder al teveel gedoe, maar met een aardig budget, een smart home wilt gaan inrichten.
Beoordeling
- Gebruiksvriendelijk en veel mogelijkheden
- Hoge kwaliteit van producten
- Eenvoudig uit te breiden
Compleet systeem is prijzig
- Hue-integratie nog niet optimaal
- Kleine verbeteringen software noodzakelijk
Reacties (0)