Review: D-Link Mini Wi-Fi Smart Plug (DSP-W118) – slim stopcontact

02 november 2019 + 10 minuten 1 Reacties
Review D-Link Mini Wi-Fi Smart Plug

In deze review kijken we naar de D-Link mydlink Mini Wi-Fi Smart Plug (DSP-W118), een slim stopcontact waarmee je jouw aangesloten apparatuur op afstand of geautomatiseerd kunt bedienen.

Als er één productcategorie is waarmee je wel heel eenvoudig een elektronicaproduct slim kunt maken dan is het wel de slimme stekker, ofwel het slimme stopcontact. We hebben er al verschillende getest maar in deze review kijken we naar het tot nu toe meest compacte model; de D-Link Mini Wi-Fi Smart Plug.

Wat is de D-Link Mini Wi-Fi Smart Plug?

De D-Link mydlink Mini Wi-Fi Smart Plug (DSP-W118) is een slim stopcontact waarmee je jouw aangesloten apparatuur op afstand of geautomatiseerd kunt bedienen. Het slimme stopcontact biedt ondersteuning voor Amazon Alexa en de Google Assistent, waardoor je gekoppelde apparaten met je stem kunt bedienen. De Smart Plug is in staat te communiceren met een D-Link-camera en ook is er ondersteuning aanwezig voor IFTTT.

D-Link Mini Wi-Fi Smart Plug heeft een compacter formaat en zou daardoor in diverse situaties gebruikt kunnen worden. Zo moeten er volgens de fabrikant nu twee naast elkaar in een standaardstopcontact passen. Als een smartphone niet bij de hand is, dan kun je de Smart Plug handmatig in-en uitschakelen via de knop aan de bovenkant. De D-Link Mini Wi-Fi Smart Plug (DSP-W118) is beschikbaar voor een adviesprijs van 32,90 euro.

Design

De D-Link Mini Wi-Fi Smart Plug is een slim stopcontact zoals je het zou verwachten, maar dan iets kleiner dan we gewend zijn. Het apparaat heeft een afmeting van 60 x 60 x 65 mm en zou daarom volgens D-Link eenvoudig tweemaal in een dubbel stopcontact passen. Laten we daar maar meteen mee beginnen dan; in ons geval niet. Het kan zijn dat de stopcontacten van tegenwoordig wat meer ruimte bieden maar in ons jaren ’70 huis passen er geen twee naast of onder elkaar. Ook in geen enkel stekkerblok is dit het geval. Dat is jammer aangezien dat één van de belangrijke pluspunten van het stopcontact zou moeten zijn. Wellicht heb je er dus alleen profijt van bij nieuwe stopcontacten. Houd daar rekening mee.

Dat gezegd hebbende is de D-Link Mini Wi-Fi Smart Plug daadwerkelijk een stuk compacter dan het gemiddelde slimme stopcontact. Ook zit het apparaat er strak en netjes afgewerkt uit, met weinig bijzonderheden. Het enige dat opvalt is de fysieke aan- en uitknop aan de bovenzijde, voor wanneer je je smartphone niet bij de hand hebt.

Installatie

Een slim stopcontact moet eenvoudig te installeren en vrijwel meteen te gebruiken zijn, en gelukkig is dat ook bij de D-Link Mini Wi-Fi Smart Plug het geval. Het enige dat je nodig hebt is de mydlink-app van D-Link en een account. Meld jezelf aan in de app, selecteer een apparaat dat je toe wilt voegen, sluit de D-Link Mini Wi-Fi Smart Plug aan op het stopcontact, scan de QR-code en je bent klaar. Je kunt het apparaat ook nog een naam geven en aan een specifieke ruimte hangen, en je kunt er een snelkoppeling van op het homescherm in de app plaatsen. Hierdoor kun je het stopcontact snel in- of uitschakelen.

De app en het gebruik

De mydlink-app is sinds de laatste keer dat we een D-Link product testten weinig veranderd. De app is wat onoverzichtelijk door de wat drukke vormgeving en de verschillende wegen die naar hetzelfde venster leiden, maar dat is een kwestie van gewenning. Als je een snelkoppeling voor de D-Link Mini Wi-Fi Smart Plug hebt aangemaakt zie je deze meteen op het homescherm. Klik je erop, dan schakelt het stopcontact aan of uit.

Je kunt op drie manieren bij de instellingen van het stopcontact komen; via het uitklapbare menu aan de linkerzijde, via de ‘Apparaten’ tab onderin het scherm en via de ‘Instellingen’ tab onderin het scherm. Je komt via al deze wegen in een eenvoudig scherm waar je de naam van het stopcontact kunt wijzigen, de ruimte kunt wijzigen, de firmware kunt controleren op updates en waar je het Wifi-netwerk kunt aanpassen. Veel meer instellingen zijn er niet.

Je kunt de D-Link Mini Wi-Fi Smart Plug naast op de eenvoudige manier (een druk op het icoontje) ook nog op andere manier gebruiken en integreren met andere producten. Zo biedt de One-Tap-optie je de mogelijkheid om meerdere stopcontacten of stopcontacten, sensoren en camera’s allemaal in één actie te bedienen. Hang je meerdere stopcontacten onder de One-Tap voor ‘Weg’ en klik je op dit icoontje zodra je van huis gaat, dan kun je alle stopcontacten laten uitschakelen. Andersom kan natuurlijk ook; kom je thuis dan klik je op het Home-icoontje en laat je alle stopcontacten aanzetten. Je kunt hier zelf mee spelen en dus de reactie van elk individueel gekoppeld product aanpassen. Ook heb je de keuze uit verschillende ‘Taps’, zoals Ontwaken, Paniek en een gepersonaliseerde Tap. De One-Taps verschijnen op het homescherm van de app waardoor je ze direct en snel kunt gebruiken. Die functie werkt dan ook prima.

Daarnaast kun je aan de slag met schema’s, via de ‘Instellingen’. Dit is een eenvoudige planning waarmee je kunt aangeven op welke momenten van de dag of op welke dagen het stopcontact automatisch uit of aan moet gaan. Eenvoudig en effectief, maar dat is ook afhankelijk van het product dat je in het stopcontact steekt natuurlijk. Ik zie hier vooral nut met een lamp. Het probleem met de schema’s is echter dat je geen keuze hebt wat de actie is. Je kunt niet duidelijk aangeven dat binnen deze tijden of op deze dag het stopcontact aan of uit gaat.

Je kunt alleen het stopcontact selecteren en dat werkt bijzonder verwarrend. Blijkbaar betekent een schema voor het stopcontact alleen dat het stopcontact tussen die tijd of op die dag aangezet wordt. D-Link gaat er dus vanuit dat de standaard ‘uit’ is. Echter, bij een camera geldt het weer andersom. Dat is natuurlijk apart aangezien je ook wilt kunnen instellen wanneer een stopcontact of camera andersom moet reageren. Bijvoorbeeld; het stopcontact altijd aan, behalve tussen 09.00 en 10.00. Nu werkt dat alleen door omgekeerd te denken; wanneer moet hij dan aanstaan. Dan maak je een schema tussen 10.00 en 09.00 zou je zeggen, maar ook dat kan niet want de app ziet dat als tegenstrijdige tijden. Dus moet je een schema maken van 10.00 tot 23.55 en van 00.00 tot 08.00. Omslachtig dus. Je kunt het, om het nog lastiger te maken, ook oplossen door te werken met automatiseringregels (verderop besproken) want daar kun je het stopcontact wel aan- of uitzetten. Dan maak je een regel aan voor hoe het stopcontact moet reageren, en vervolgens gebruik je die regel in de schema’s om het tussen specifieke tijden te laten werken. Misschien was het beter geweest om automatiseren en schema’s samen te voegen, want nu werkt het verwarrend.

De volgende (en dus eigenlijk gekoppelde) optie is automatiseren. Dit gaat volgens het ‘als dit, dan dat’ principe en geldt binnen de app alleen voor de gekoppelde D-Link producten. Het stopcontact kan hierbij alleen als actie (dan dat) gebruikt worden, dus ben je afhankelijk van een sensor of camera. In ons geval hebben we een camera en kunnen we bij de ‘als dit’ selecteren dat de camera een beweging ziet of een geluid detecteert. Vervolgens kunnen we hier de ‘dan dat’ aan toevoegen. We hebben de keuze uit het aan- of uitzetten van de smart plug, het starten van een opname (staat ook automatisch ingesteld als je het gratis abonnement gebruikt) en het versturen van een push-melding. Tot zover werkt het prima, beperkt, maar prima. Willen we echter wat geavanceerder gaan automatiseren dan wordt het lastig. Ik zou namelijk graag willen dat de lampen gekoppeld aan het stopcontact automatisch aangaat zodra ik thuis kom. Dat gaat niet want geofencing is iets wat D-Link nog steeds niet ondersteunt. Hiervoor ben je aangewezen op diensten als IFTTT, wat ook weer omslachtig is. Binnen de app kun je echt alleen met lokale input van camera’s en sensoren werken. En als je dan toch de lampen wilt aanzetten als je thuis komt dan kan dat middels de One-Tap.

We missen die geofencing-functie dus en daarbij missen we eigenlijk toch ook een energiemonitoringfunctie. Diverse slimme stopcontacten zijn hiermee uitgerust, maar dit model komt zonder. Dat gezegd hebbende doet de D-Link Mini Wi-Fi Smart Plug wel datgeen hij moet doen; in- en uitschakelen. De beperkingen zitten hem puur in de mogelijkheden van de software.

Smarthome-integratie

Gelukkig ben je niet beperkt tot de mydlink-app want D-Link biedt ondersteuning voor verschillende platformen. Geofencing kun je via een omweg toevoegen dankzij IFTTT-integratie. En via diezelfde weg kun je jouw stopcontact koppelen aan tal van andere slimme producten. Nog eenvoudiger (maar zonder geofencing) is de ondersteuning voor Google Home en Google Assistent. Binnen enkele seconden hebben we het stopcontact toegevoegd aan de Google Home-app, waarbij het stopcontact met een simpel spraakcommando in of uit te schakelen is. Hetzelfde geldt voor Amazon Alexa, al hebben we dat niet getest.

Conclusie

Doet de D-Link Mini Wi-Fi Smart Plug alles dat hij belooft? Ja en nee. Hoewel het een strak vormgegeven en compact stopcontact is passen er in ons huis en in onze stekkerblokken geen twee naast of onder elkaar. Dat kan echter per huis verschillen, afhankelijk van het materiaal dat op je muur zit. Het stopcontact zelf werkt verder prima; hij schakelt in en uit, en jij kunt bepalen hoe en wanneer. Toch hadden we graag ook energiemonitoring gezien. Het is echter de app die de beperkingen introduceert, met name bij het aanmaken van schema’s en het niet ondersteunen van geofencing. Gelukkig biedt de brede ondersteuning van andere platformen een uitkomst om het stopcontact toch breed en zonder beperkingen in te zetten.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Basisfunctionalitieit is perfect
  • Strak en modern vormgegeven
  • Niet duur
  • Goede smarthome-integratie

Minpunten
  • Toch niet compact genoeg voor alle stopcontacten

  • Schema’s aanmaken verwarrend en omslachtig
  • Geen energiemonitoring


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Eric Nyssens

Eric Nyssens
02 november 2019 om 17:19

De Shelly Plug S is nog een pak compacter! Daarvan passen er vrijwel zeker twee naast elkaar, ook in een verdeelstekker.
Maar, ik vrees dat die niet in een stopcontact met aardingspin past.

Inloggen