D-Link Full HD Pan & Tilt Wi-Fi Camera – doosinhoud en installatie
De D-Link Full HD Pan & Tilt Wi-Fi Camera (DCS-8525LH) wordt geleverd met allerlei accessoires waardoor je de camera op verschillende manieren kunt gebruiken. Zo is er een micro-usb-kabel inclusief stekker aanwezig, waardoor je hem dus aan het stroomnet kunt koppelen. Daarnaast zijn er de nodige onderdelen en is er bevestigingsmateriaal waarmee je de camera kunt ophangen, zodat je hem niet per se op een kast of plank hoeft te plaatsen. Daarnaast is er nog een ethernetkabel en een klein instructieboekje voor de eerste stappen.
Voordat je begint met installeren doe je er goed aan om eerst de camera te registreren. Je downloadt de app genaamd Mydlink, maakt een account aan (of logt in wanneer je al een account hebt) en kunt vervolgens meteen een apparaat toevoegen. In dit geval gaat dat via een qr-code. Voordat je de qr-code op het meegeleverde blauwe kaartje scant, dien je de camera wel aan te sluiten. Vervolgens is het de instructies binnen de app opvolgen — daar staat precies wat je moet doen en wat er van je verwacht wordt. Een kind kan de was doen.
D-Link Full HD Pan & Tilt Wi-Fi Camera – specs en design
De camera staat op een stevige basis waar we enkele aansluitingen, led-lampen en een microfoon op aantreffen. Aan de voorkant kunnen de led-lampen bijvoorbeeld aangeven dat de camera aanstaat. Achterop zitten drie aansluiten: een ethernetkabel- en usb-kabelaansluiting, evenals een sleuf voor een micro-sd-kaart. De microfoon wordt natuurlijk gebruikt voor het opnemen en registreren van geluid, waarna de geluidsdetector geactiveerd kan worden. Maar je kunt die mic ook gebruiken voor tweewegaudio.
Deze basis stelt de camera in staat horizontaal mee te bewegen met de bewegingen in huis, waardoor je maximaal 340 graden in huis kunt laten vastleggen. Daarnaast kun de camera ook verticaal bewegen, tot 110 graden. D-Link noemt dit respectievelijk de gemotoriseerde pan- en tiltfunctie. Naast een bewegings- en geluidsdetectie is er ook nachtzicht, tot maximaal vijf meter. Dat moet voor de meest huizen genoeg zijn. Gebruikers kunnen opnames vastleggen op hun smartphones, een sd-kaart of via de clouddienst van het bedrijf.
Het is goed om te weten dat er vier abonnementen beschikbaar zijn, maar dat je geen van die abonnementen nodig hebt om de camera goed te kunnen gebruiken. Met de gratis versie kun je drie camera’s in huis gebruiken en worden video’s tot één dag bewaard. Het basisabonnement laat je video’s tot zeven dagen bewaren. Premium ondersteunt vijf camera’s in huis, tot veertien dagen. En Pro ondersteunt zelfs tien camera’s, die dertig dagen toegang bieden tot cloudopslag. Prijzen variëren van 24,99 tot 99,99 euro.
D-Link Full HD Pan & Tilt Wi-Fi Camera – in gebruik
Na de installatie krijg je ineens heel veel functies voor je kiezen en dat maakt de D-Link Full HD Pan & Tilt Wi-Fi Camera (DCS-8525LH) niet heel erg toegankelijk, helaas. Duik je in de instellingen van de camera zelf, dan zie je bijvoorbeeld dat de bewegingssensor en geluidsdetectie als standaard staan ingeschakeld. Je kunt zelf de gevoeligheid aanpassen. Echter, in werkelijkheid doen de sensoren het nog niet op het moment dat de camera net is geïnstalleerd. Het wordt nergens vermeld, maar je moet dus handmatig de sensoren inschakelen.
Dat doe je onder het kopje Automatisering, dat je vindt onder de Instellingen. Daar kun je invoeren wat je precies gedaan wil hebben, op een manier die te vergelijken is met IFTTT. Je kiest een naam voor de automatisatie, vult de trigger in en geeft aan wat de reactie van de camera moet zijn. Dit is een fijn systeem, omdat je zodoende helemaal zelf kunt instellen hoe de camera precies z’n werk doet, zonder dat je daarvoor eerst de standaardinstellingen moet annuleren. Maar het was wel fijn geweest als dit duidelijk vermeld werd.
Dit geldt overigens voor allerlei aspecten van de camera. Zo vind je onder de Instellingen ook het kopje One-tap. Nu spreekt zo’n functie voor zich: middels een simpele tap kun je verschillende dingen automatiseren. Maar nergens wordt de functie echt goed uitgelegd. Wanneer je op onderzoek uitgaat dan kun je zelf wel achterhalen hoe je de instellingen van One-tap of Automatisering aanpast, maar uiteindelijk kun je zelf maar weinig dingen aanpassen wanneer je slechts één product van D-Link gebruikt binnen deze applicatie.
Het instellen en in gebruik nemen voelt dus aanvankelijk een beetje omslachtig aan. Maar wanneer je eenmaal weet waar alles staat en hoe de camera werkt, dan hoeft dit geen probleem meer te vormen. Binnen Automatisering kun je overigens geen twee profielen tegelijkertijd selecteren. Dat is ook even wennen, maar zo kun je wel heel snel onderscheid maken tussen bijvoorbeeld de geluidssensor en bewegingssensor. Ook kun je een regel aanmaken voor allebei de sensoren, waardoor ze allebei geactiveerd worden.
Heb je meerdere producten van D-Link in huis? Dan kun je bijvoorbeeld ook de Wi-Fi Smart Plug en Wi-Fi Smart Power Strip in de automatisering meenemen en de lampen laten aan en uitgaan op het moment dat er beweging of geluid wordt gedetecteerd wanneer dat niet zou moeten. Zo ben je dus in staat om allerlei producten van dezelfde fabrikant te combineren tot een betaalbaar en zelf te onderhouden beveiligingssysteem, maar je moet er dus nog wel even voor zitten en weten waar je alles kunt vinden.
De beeldkwaliteit is goed te noemen. Wanneer je live naar de beelden kijkt en er geen beweging plaatsvindt, dan wordt alles heel duidelijk en scherp in beeld gebracht. Wanneer er echt heftige bewegingen zijn, dan komt het voor dat het beeld artefacten kunnen vertonen, wat resultaat in een grove en ongedetailleerde weergave. Dit komt echter alleen voor bij heftige bewegingen en bewegingen die van zeer dichtbij worden gemeten. Zet je de camera neer in een goede hoek met voldoende afstand, dan wordt dit gelukkig beperkt.
De camera is in staat een groot deel van een kamer in beeld te brengen en beschikt over pan- en tiltfuncties. Ook kun je interessepunten instellen waar je snel naartoe kunt schakelen. Zo kun je heel snel bepaalde punten in huis in de gaten houden. Daarnaast is het mogelijk de camera handmatig te bedienen. Dat kan ook twee manieren: dat doe je door te vegen over het scherm (je sleept de camera dan als het ware naar een specifiek punt) of te tappen op pijltjestoetsen. Het duurt wel heel lang voordat de camera reageert.
Wanneer er bewegingen of geluiden, boven een bepaalde hoeveelheid decibel, worden geregistreerd, dan krijg je direct een notificatie binnen. Tap je daarop, dan krijg je meteen een live weergave te zien. Heb je een sd-kaart, die overigens niet wordt meegeleverd, in de camera zitten of een abonnement afgesloten, dan kun je het moment van de melding meteen terugzien. Gelukkig is er een gratis cloudopslag beschikbaar, waardoor je altijd kunt zien wat er precies gebeurde. Deze video’s zijn 24 uur lang beschikbaar.
D-Link Full HD Pan & Tilt Wi-Fi Camera – applicatie
Dat het instellen van de app aanvankelijk wat omslachtig is, heeft ook te maken met het idee dat de app best onoverzichtelijk en een beetje rommelig is. Het is fijn om te zien dat een fabrikant eens wat anders probeert dat statische menu’s, maar zo’n interface is wel bewezen effectief. In de app van D-Link krijg je aanvankelijk te maken met een overzicht van producten, snelkoppelingen en One-tap’s. Op het eerste gezicht lijken snelkoppelingen en One-tap’s heel erg op elkaar, maar in feite bieden ze toegang tot verschillende dingen.
De snelkoppelingen laten een overzicht van ingestelde automatisaties zien, zoals bijvoorbeeld de snelle instellingen voor het inschakelen van de sensoren. Door op de knop te drukken hoef je niet helemaal het menu van de instellingen in te duiken om snel dingen in en uit te schakelen. Je kunt per product echter maar één snelkoppeling plaatsen en dat is jammer. De knoppen voor de One-tap’s verlenen snel toegang tot andere functies, zoals de Weg- of Thuis-modus, waardoor specifieke functies worden ge(de)activeerd.
Scroll je naar boven, dan komt er onderaan het scherm nog een menu tevoorschijn. In dat menu staan knoppen voor je apparaten, de One-tap’s, gebeurtenissen en video’s en de instellingen; de eerste vier opties die je ook aantreft in het hamburgermenu aan de linkerkant. In dat hamburgermenu kun je overigens snel een apparaat toevoegen of cloudopnames bekijken, maar ook bekijken wat er nu precies nieuw is en nog meer informatie. Veel dezelfde functies staan in elk geval op verschillende plekken en dat komt rommelig over.
D-Link Full HD Pan & Tilt Wi-Fi Camera – integratie
De D-Link Full HD Pan & Tilt Wi-Fi Camera (DCS-8525LH) is tevens te gebruiken met de Google Assistent, Amazon Alexa en IFTTT. Zo kun je de camera, nu ook in Nederland, met je stem bedienen. Zo kun je hem bijvoorbeeld snel uitschakelen. Via IFTTT kun je ook een aantal dingen automatiseren die niet geautomatiseerd kunnen worden binnen de app. Gebruikers kunnen er bijvoorbeeld ook voor kiezen dat de Philips Hue-lampen aan- en uitgaan op het moment dat er beweging is gedetecteerd. En zo zijn er nog tal van mogelijkheden.
D-Link Full HD Pan & Tilt Wi-Fi Camera – conclusie
Met een adviesprijs van rond de 150 euro kun je het slechter treffen als het om beveiligingscamera’s gaat. De beelden ogen voor het grootste gedeelte scherp en duidelijk, de installatie is gemakkelijk en de mogelijkheden lijken eindeloos. Niet alleen omdat je binnen de app enkele processen kunt automatiseren, maar ook omdat er ondersteuning is voor IFTTT, Google Assistent en Amazon Alexa, waardoor stembediening en koppeling met andere apparaten in huis gelukkig ook tot de mogelijkheden behoort.
Dat gezegd hebben kan het uitgebreide karakter van deze camera, evenals de ietwat ontoegankelijke en rommelige applicatie, ervoor zorgen dat het product minder aantrekkelijk is voor mensen die gewoon op zoek zijn naar een meteen in gebruik te nemen camera. De pan- en tiltfuncties zijn zeer welkom en zorgen ervoor dat je voor een relatief laag bedrag toch een groot deel van een kamer of kantoor in de gaten kunt houden. De prijs en de functies zorgen ervoor dat het product aantrekkelijk is, maar de app kan soms roet in het eten gooien.
Beoordeling
- Uitgebreide functies
- Veel integraties
-
Installatie
Onoverzichtelijke app
- Systeem instellen kost tijd
- Beeldkwaliteit niet zonder artefacten
Reacties (0)