Polymer Optical Fiber: eenvoudig en voordelig netwerk voor het smart home

21 januari 2017 5 Minuten 1 Reacties
Polymer Optical Fiber-1

Hoewel draadloze netwerken in het smart home heel populair zijn gaat er toch niets boven de snelheid en betrouwbaarheid van bekabeld. Alleen is het doortrekken van kabels vaak lastig en is er een deskundig installateur voor nodig. Het Polymer Optical Fiber (POF) biedt daarvoor een goedkopere oplossing. Vooral als je er even een slim kabelnetwerkje bij wilt trekken en zelf aan de slag gaat.

Wat is Polymer Optical Fiber (POF)?

POF, in het Nederlands ook wel plastic optische vezel genoemd, is aardig in opkomst. Dit zowel bij slimme netwerken in huis als in de smart (connected) car. Bij het connected home ging het in de eerste instantie om IPTV (triple play-diensten), spraak over InternetProtocol (VoIP) en ook wel verlichting. De eerste pioniers in deze waren de telecomaanbieders. In de auto-industrie komt POF in aanmerking voor kleine snellere communicatietoepassingen en datanetwerkjes plus entertainment in de smartcar. Goedkoop, snel en efficiënt met weinig onderhoud.

Aanvankelijk vormde de lagere snelheid bij de dataoverdracht van POF in verhouding tot de gewone glasvezelnetwerken een beperking voor zwaardere applicaties. Meer dan 100 Megabits per seconde ten opzichte van 1 Gigabit of meer over glasvezel-Ethernet zat er meestal niet in. De afstanden van 200 meter vanaf de input was doorgaans geen probleem. Tegenwoordig zijn dankzij innovatieve modulatietechnieken zoals puls amplitude (PAM) en multicarrier met dus meerdere draaggolven (MCM) en slimme optometrische devices en switches geven gestadig steeds meer dataspeed.

Op de keper beschouwd is Polymer Optical Fiber als transmissiemedium de tegenhanger van glasvezel. Praktisch gezien niet meer dan een plastic tubes. Je stopt het licht er aan de ene kant in en het komt er aan de andere zijde weer uit op lichtsnelheid. Lichtmodules vertalen de ontvangen optische pulsen naar elektronische signalen. Deze lichtsignalen worden dan door modules omgezet in elektrische signalen, zodat elektrische toestellen kunnen communiceren via het internet. Deze bedienen vervolgens het smarthome, de connected car of de aangesloten AV/spraak-apparatuur. Snelheden tot 1000Mbps over IP zijn daar nu al mee mogelijk. Je kunt POF als de ruggengraat van het optische vezelnet thuis nemen. En daar vervolgens WiFi-contactpunten (access points) aan toevoegen voor aanvullend draadloos gemak. Tevens valt POF overal eenvoudig te vertakken voor het aankoppelen van nog meer slimme apparaten.

Menigeen denkt dat POF, omdat je er niet zo veel over hoorde, relatief nieuw is. POF bestaat echter ruim 20 jaar. Onder meer bij industriële automatisering. Wel bekend in deze zijn PROFIBUS, INTERBUS en SERCOS. Naast industrieel ging POF in miljoenen voertuigen. Daar was het de Multimedia Oriented Systems Transport. MOST-bus. Ook hier eerst op 25-150 Mbps maar 1 Gbit camerasystemen komen er al aan. Een relatieve nieuwkomer is POF in audionetwerken en -circuits.

Voordelig en eenvoudig te installeren

Een van de aantrekkelijkste eigenschappen van Polymer Optical Fiber is dat het veel voordeliger te installeren is. De kabels zelf zijn niet echt goedkoper dan standaard glasvezel. Standaard POF-kabels zijn gemaakt van polymethylmethacrylaat (PMMA). Het aan te leggen netwerk (Home LAN) komt ondanks de aanschafprijs per installatiemeter aanzienlijk lager uit dan standaard glasvezel en CAT5.

In Nederland en België is 75% van de woningen ouder dan 30 jaar. Het merendeel van deze woningen is gebouwd in het tijdperk dat er nog geen internet bestond. De liggende kabels zijn vooral UTP-koper en coax, niet geschikt voor optische highspeed datacommunicatie. Alles vervangen door standaard glasvezel is een dure grap. POF doet dat dus aanmerkelijk goedkoper.

Eigenschappen

De slechts 1mm dikke POF-kabels zijn veel lichter in gewicht en lekker dun. Omdat het alleen om het materiaal optisch ‘plastic’ met complete galvanische isolatie gaat valt POF zonder gevaar op kortsluiting of storing gewoon naast koper/coaxkabels te trekken. Heel handig want je steekt de dunne flexibele POF-jes gewoon langs bestaande kabelnetwerken (coax, UTP, en het elektriciteitsnet) in de goten of buizen/pijpen. Ook geen vervelende elektromagnetische interferentie (EMI) meer.

Bij de installatie zijn verder van belang: Makkelijk te knippen bij 1 mm dik, eenvoudig te termineren, simpel te vertakken of switchen en heel flexibel door te trekken. Heel welkom is de hoge tolerantie tegen stof op de contact- en schakelpunten. Daar heeft glasvezel veel meer last van. Doe-het-zelvers kunnen het POF-netwerk snel aanleggen. Dit zonder veel kennis, er speciaal gereedschap nodig is en/of het gebruik van lastige connectoren.

POF gebruikt zichtbare lichtgolven die niet schadelijk zijn voor het menselijk oog. De attenuation minima (= mate van verlies of verschraling) bij POF blijft binnen het zichtbare lichtspectrum. Zo valt de functionaliteit van het POF-netwerk makkelijk te testen en te controleren. De ontwikkeling van perfluorinated plastics brengt de datatransportsnelheid op 11 GHz tot 100 meter. Daar kan je dus flink wat gegevens thuis doorheen persen. POF rukt daarmee op wat betreft de korte afstand. Ideaal voor smart homes, smartcars en de kleinere slimme kantoorgebouwen.

Tot slot

Fiber To The Home (FTTH) komt dankzij POF straks binnen ieders bereik. Oud of nieuw huis, het doet er niet toe want POF leg je zelf voordelig overal in huis. Desgewenst natuurlijk ook een stuk voordeliger door een erkend installateur die aan Polymer Optical Fiber gewoon een stuk minder werk heeft.

Lees meer over de juiste infrastructuur voor je smart home. Meer tips en adviezen lees je in onze tips-sectie. Heb je vragen? Neem dan een kijkje in onze vraagbaak.

Geschreven door: Ulco Schuurmans

Reacties (1)