Gesponsord Smarthome Thuisnetwerk Gesponsord door Providercheck

De beste oplossingen voor sneller internet in je woonkamer

02 juni 2023 3 Minuten 0 Reacties
man met tablet

Bij het internetten willen de meeste mensen gebruikmaken van een zo hoog mogelijke snelheid. Daardoor kan het erg frustrerend zijn als je je internetsnelheden lang niet haalt en de verbinding ronduit traag is. Dit kan gebeuren als je nog gebruikmaakt van kabelinternet of vDSL. Overstappen op glasvezel internet kan dan een oplossing zijn. Maar als je snelheden ondanks de overstap op het stabielere glasvezel internet nog traag blijven, kan de oorzaak ook liggen in je draadloze verbinding.

Snelheid internet woonkamer verbeteren

De snelheid van internet kan in de woonkamer behoorlijk tegenvallen. Dat kan gebeuren doordat er veel draadloze apparaten op het netwerk van je draadloze modem kunnen storen. Zeker wanneer je met je laptop gebruikmaakt van draadloos internet, kan de snelheid behoorlijk tegenvallen. De storingen kunnen ook veroorzaakt worden doordat andere draadloze routers in de buurt storen op je eigen netwerk.

Test de snelheid van bekabeld internet

Om erachter te komen hoe snel je internetverbinding echt is, doe je er goed aan om eens je internetsnelheid te meten. Dit kan op verschillende sites zoals Speedtest.net en Fast.com. Door verschillende sites te gebruiken is het mogelijk om je echte internetsnelheid vast te stellen. Zo kun je bepalen of je echte snelheid gelijk is aan de geadverteerde snelheid van je provider. Is dat niet het geval? Dan komt dit waarschijnlijk door het gebruik van draadloos internet. Voer deze tests daarom uit op bekabeld internet. Gebruik dus een internetkabel van je router naar je laptop of computer om de snelheid te testen.

Stap over op glasvezel internet

Blijkt ook dat je bekabeld niet de snelheid haalt die je zou moeten halen? Dan is het goed om uit te zoeken wat er aan de hand is. De lagere snelheid kan voorkomen doordat je nog kabelinternet of vDSL gebruikt. In zo’n geval is overstappen naar glasvezel een goede oplossing. Je kunt door internet en tv vergelijken verschillende abonnementen vinden waarbij je een hogere snelheid krijgt. Heb je al glasvezel en maak je gebruik van draadloos internet? Dan kan de oorzaak daarin gevonden worden.

Advertentie

Pas de locatie van draadloze routers aan

De laatste jaren maken we steeds meer gebruik van draadloze routers. Doordat deze routers maar een beperkt bereik hebben, kan het gebeuren dat de snelheid niet optimaal is. Als je draadloze router in de meterkast hangt terwijl de woonkamer relatief verder weg is, dan is de kans groot dat je storing ontwikkelt. Daardoor kunnen niet alle pakketten worden verzonden en ontvangen. Om deze reden is het goed de locatie van je draadloze route of antennes aan te passen. Kies bij het gebruik van een draadloze router daarom altijd voor een centrale, hoge plaats. Als je dus in de woonkamer problemen hebt met draadloos internet, kun je de router het beste hoog in de woonkamer plaatsen.

Koop een nieuwe draadloze router

Soms is je draadloze router te oud om mee te kunnen komen met nieuwere technieken. In een recent artikel haalden we het al aan: investeren in een goede router is verstandig. De meeste gebruikers kiezen de router van hun internetprovider, maar het is dus ook mogelijk om een goede eigen router te kopen. Je kunt dan behoorlijk hoge snelheden halen, omdat het signaal door vernieuwde technieken een stuk sterker is.

Breid het draadloze netwerk uit en stel deze correct af

Je hoeft niet verplicht je router in de woonkamer te zetten. De kans is immers groot dat je dan het probleem verplaatst. Daarom kun je ook kiezen voor zogeheten WiFi-uitbreiders of WiFi boosters. Je plugt het apparaat in en logt in op je netwerk. Daardoor wordt de draadloze verbinding vergroot. Houd er wel rekening mee dat het signaal relatief zwak blijft. Het is daarom een goed idee om de frequentieband of het kanaal in de instellingen te wijzigen, zodat je storingen kunt voorkomen.

Dit is een gesponsord artikel.

Reacties (0)