Panasonic lanceert GZW2004 (GZ2000) oled tv met Atmos-speakers

08 januari 2019 4 Minuten 3 Reacties
Panasonic-GZW2004-oled-tv

Panasonic heeft tijdens CES 2019 in Las Vegas de GZW2004 (in België de GZ2000) oled tv aangekondigd. Dit nieuwe vlaggenschip voor 2019 beschikt over de hoge4K Ultra HD-resolutie, beschikt over Atmos-speakers en komt met ondersteuning voor HDR10+ en Dolby Vision.

Panasonic GZW2004 oled tv

Op het eerste gezicht lijkt de Panasonic GZW2004 misschien geen hele bijzondere tv. Hij is niet op te rollen en bestaat niet uit modules. Maar, toch heeft Panasonic het voor elkaar gekregen een (op papier) topmodel neer te zetten dat veel goeds belooft. Een complete tv met het beste van alle werelden.

De GZW2004 is een oled tv met een 4K-resolutie en komt in een 55-inch en een 65-inch variant op de markt. Beide modellen zijn voorzien van de vernieuwde HCX Pro Intelligent processor die op het gebied van contrast, detailweergave, highlights en zwartwaarden wederom beter moet presteren. Met name het gemiddelde helderheidsniveau werd aanzienlijk verhoogd en de contrastafhandeling werd verbeterd, waardoor een groter dynamisch bereik ontstaat, aldus de Japanse fabrikant. Panasonic werkt hiervoor samen met verschillende partijen uit Hollywood, met als doel een beeldweergave te bereiken die overeenkomt met hoe de filmmakers het bedoeld hebben. Panasonic noemt het scherm dan ook een 4K Professional Edition oled-scherm.

De Panasonic GZW2004 is de eerste televisie die alle HDR-formaten ondersteunt. Panasonic wil alle filmfans dienen en biedt dus ondersteuning voor zowel Dolby Vision als HDR10+. Daarnaast kan HDR-content in de HDR10- en HLG-formaten weergegeven worden. En als extra bonus kun je foto’s in het HLG Photo-formaat weergeven.

Voor diegenen die wat meer verwachten op professioneel vlak heeft Panasonic het bereik uitgebreid en de interval tussen de kalibratiestappen verkleind in het donkerste deel van de RGB- en gamma-schaal. De GZW2004 is tevens één van de eerste televisies die CalMAN PatternGen testpatronen van Portrait Display’s CalMAN-software ondersteunt samen met de AutoCal-functionaliteit. Ook de kalibratie-instellingen van de Imaging Science Foundation (isf) worden ondersteund. Daarnaast is de tv uitgerust met een nog snellere Dynamische LUT. Deze selecteert en toont de correcte kleur voor elk afzonderlijk helderheidsniveau.

Niet alleen op het gebied van video heeft Panasonic verbeteringen doorgevoerd. Op het gebied van audio zijn zelfs meer opvallende innovaties te vinden. Zo beschikt de televisie wederom over een Technics soundbar maar deze keer is de soundbar is direct onder het scherm geplaatst, als onderdeel van de lijst. Dit geeft de tv een chiquer maar simpeler design mee. Achterop de tv vinden we een subwoofer terug voor de lage tonen. Maar, het meest opvallend zijn wel de Dolby Atmos hoogtespeakers die we aan de bovenzijde van de tv terugzien. Samen met Dolby heeft Panasonic een Atmos-systeem in de tv zelf weten te bouwen. De twee kleine speakers wijzen schuin naar boven en moeten middels weerkaatsing via het plafond een extra audio-ervaring bieden op de kijkpositie. Dit maakt de achterzijde bovenop iets dikker maar dat is het compromis dat je moet sluiten voor een Atmos-ervaring zonder extra speakers. De tv biedt vanzelfsprekend ook ondersteuning voor Dolby Atmos-content, via de speakers van de tv zelf of een extern audiosysteem.

Het volledige geluidssysteem is afgestemd door de technici van het audiomerk van Panasonic, Technics, en omvat tevens de Technics JENO Engine voor een nauwkeurig, verfijnd geluid.

De Panasonic GZW2004 oled tv draait ook dit jaar op het My Home Screen-platform, dat een tijdje terug van Firefox overgenomen werd. Met het nieuwe My Home Screen 4.0 kun je de gebruiksinterface van de televisie met meer vrijheid en flexibiliteit aanpassen. Toegang tot VOD services en content van reguliere uitzendingen gaat gemakkelijker dankzij de opnieuw ontworpen gebruiks- interface die pictogrammen omvat voor pagina’s met sneltoetsen naar live tv, aangesloten apparaten en apps zoals Netflix, Amazon en YouTube. Je kunt aan het home screen nu ook veel bekeken tv-zenders toevoegen. Tot slot is er ondersteuning voor Google Assistent en Alexa aanwezig, mocht je de tv middels spraak willen bedienen.

Lees ook onze Panasonic GZW2004 review.

Prijs en beschikbaarheid

Op dit moment heeft Panasonic nog geen prijzen bekendgemaakt. Zodra we meer weten updaten we dit artikel. De GZW2004-serie moet in het voorjaar naar Nederland komen. In België zal de serie de naam GZ2000 dragen.

Update: Panasonic heeft inmiddels zijn complete 2019 tv line-up gepresenteerd. Alle homecinema-producten die Panasonic in 2019 naar Nederland en België brengt, waaronder de nieuwe tv’s, vind je in het 2019 home cinema overzicht.

Reacties (3)