Onderzoek: de Google Assistant de beste van alle virtuele assistenten

27 april 2018 2 Minuten 0 Reacties
Google-Assistant

Zo’n beetje elke zichzelf respecterende technologiereus heeft een eigen virtuele assistent op de markt. En iedereen heeft natuurlijk een eigen favoriet. Maar welke nou echt de beste is? Een nieuw onderzoek geeft daar vandaag antwoord op. Google Assistant zou de beste zijn.

Google Assistant en de rest

De firma’s Stone Temple Consulting en Roast hebben elk onafhankelijk van elkaar onderzoek gedaan naar de prestaties van de verschillende virtuele assistenten. Zo werd door Stone Temple gekeken naar de Google Assistant, maar ook naar Amazon Alexa, Microsoft Cortana en Apple’s Siri. Stone Temple deed een onderzoek waarin zo’n 5.000 verschillende vragen gesteld werden aan de assistenten. Aan de hand van hoeveel vragen ze konden antwoorden – en hoe nauwkeurig de antwoorden waren – werd bepaald hoe goed een assistent presteerde.

Op dit vlak scoorde de Google Assistant veruit het best. De assistent had een antwoord op zo’n negentig procent van de vragen. Daarbij was er een accuratesse van net geen tachtig procent. Interessant genoeg bleek de Assistant beter te functioneren op een smartphone dan op een Google Home-speaker. Op die speaker wist de Assistant 85 procent van de vragen te beantwoorden, met een accuratesse van 65 procent.

Interessant is om te zien dat Amazons Alexa het beter doet dan een jaar eerder. Die assistent kon meer dan tachtig procent van de vragen beantwoorden, met een nauwkeurigheid van slechts vijftig procent. Voor Apple’s Siri golden nog lagere cijfers: die haalde nog geen tachtig procent en een accuratesse van slechts veertig procent.

Ander onderzoek naar Google Assistant

Het onderzoek van Roast richtte zich specifiek op de Assistant en keek naar 10.000 vragen. Die werden opgesplitst in tweeëntwintig categorieën, waaronder vragen rond hotels, restaurants en het onderwijs. In deze studie bleek de Assistant ertoe in staat om vijfenveertig procent van de vragen te beantwoorden.

Opvallend was dat uit dit onderzoek bleek dat de Assistant niet altijd ertoe in staat was om de benodigde informatie uit de Feature Snippet te halen. Dat is een box met informatie, waarin Google relevante zoekresultaten weergeeft. Maar vaak haalde de Assistant de betreffende informatie niet uit die categorie.

Reacties (0)