Microsoft-werknemers luisteren mee naar Skype-gesprekken en Cortana-opnamen

08 augustus 2019 2 Minuten 0 Reacties
cortana

Medewerkers van Microsoft luisteren mee naar sommige Skype-telefoongesprekken en Cortana-opnamen, zonder dit explicit te vermelden. Eerder bleek al dat er medewerkers van Google, Apple en Amazon ook mee kunnen luisteren naar opnamen die zijn gemaakt via hun eigen stemassistenten.

Cortana-opnamen zijn ook niet veilig

Motherboard schrijft dat medewerkers van Microsoft, die extern ingehuurd worden, kunnen meeluisteren naar een klein deel van de automatisch vertaalde gesprekken die via Skype gevoerd worden, evenals de opnamen die door Cortana gemaakt worden. De gesprekken die met de redactie zijn gedeeld laten relatieproblemen horen en andere zaken waar mensen mee kunnen zitten, zoals gewichtsverlies. Daarnaast zijn de medewerkers telefoonseks tegengekomen en vertellen gebruikers hun complete adres aan de stemassistent van Microsoft.

De medewerker die de informatie gelekt heeft laat weten dat Microsoft erg laks is als het gaat om de informatie beschermen, aangezien het heel gemakkelijk is de persoonlijke informatie te delen met derden. Echter, in principe hebben de werknemers geen toegang tot informatie die kan leiden tot het identificeren van een gebruiker, tenzij die gebruiker natuurlijk besluit die info zelf te delen met Cortana. Een Microsoft-vertegenwoordiger laat weten dat de medewerkers een geheimhoudingsverklaring moeten ondertekenen.

Het doel van het meeluisteren is hetzelfde doel als van Google, Amazon en Apple: de stemdiensten verbeteren. Zo moeten echte mensen meeluisteren naar vertalingen die gemaakt worden via Skype om te checken of het wel goed gaat, en anders de dienst in de juiste richting te leiden. Hoewel Microsoft wel in de voorwaarden van beide diensten zet dat opnamen geanalyseerd kunnen worden en dat stemdata gebruikt wordt voor het verbeteren van de diensten, staat nergens expliciet dat er mensen kunnen meeluisteren naar de opnamen.

Microsoft reageert op de situatie door te zeggen dat gebruikers hun data delen op basis van opt-in en dat het dus niet verplicht is. Via de privacydashboard is het voor iedereen mogelijk zijn stemdata te verwijderen. Bovendien gebruikt Microsoft de stemdata niet zonder toestemming van de gebruikers, aldus het bedrijf, en geeft aan transparant te willen zijn over de manier waarop die data gebruikt wordt. Daarnaast treft het bedrijf maatregelen om te voorkomen dat medewerkers te mensen kunnen identificeren.

Reacties (0)