Mark Zuckerberg programmeert eigenhandig slimme huisserver Jarvis

20 december 2016 1 Minuut 0 Reacties
jarvis-zuckerberg

Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, heeft eigenhandig een soort huisrobot geprogrammeerd. Hij noemt hem Jarvis. Jarvis is niet fysiek aanwezig, maar bestuurt wel op een hele slimme manier zijn hele huis.

Dit is Jarvis

Jarvis bedient alles waar een stekker aan zit. De Jarvis server in huis kan de thermostaat bedienen, de lampen, deuren, Sonos, Spotify, camera’s, de brodrooster en een T-shirt kanon. ‘Shoot me a grey T-shirt’ is een opdracht die de kunstmatige butler verstaat.

Stembediening

Jarvis kan worden aangestuurd met de stem. Ook zijn er camera’s aan verbonden en wordt gebruik gemaakt van de technologie en de research die Facebook heeft gedaan op het gebied van gezichtsherkenning. Staat er iemand voor de deur, dan wordt een foto van die persoon gemaakt. Die gaat door de gezichtsherkenning, en de resultaten worden vergeleken met de agenda van Zuckerberg. Als een verwachte afspraak voor de deur staat, kan Jarvis die automatisch openen.

Chinese les

Voor zijn dochter Max heeft Zuckerberg ook het een en ander bedacht. Als de camera’s door hebben dat ze wakker is, wordt een passend muziekje gespeeld of start in haar kamer een Chinese les.

Natuurlijke taal

Zuckerberg schrijft in een uitgebreide blogpost dat hij het hele jaar bezig is geweest met programmeren. Hij is vastbesloten om Jarvis steeds meer kunstjes te leren. Voor de spraakherkenning heeft hij er al de nodige moeite in gestoken; via zijn smartphone spreekt hij opdrachten in die door Jarvis worden herkend en uitgevoerd. Hierbij hoeft Zuckerberg niet kieskeurig te zijn, hij gebruikt gewone, natuurlijk uitgesproken taal. Zoals mensen met elkaar praten.

Zelflerend

De Facebook-CEO heeft nu een iOS-app geprogrammeerd, die min of meer is afgeleid van Facebook Messenger. Hij gaat ook een Android-app maken. Op termijn wil Zuckerberg dat Jarvis zichzelf nieuwe taken gaat aanleren. Dan is er echt sprake van kunstmatige intelligentie.

Bron Wired

Reacties (0)