M-Pro Benelux dealerevent – Commercial & Residential Solutions

12 juni 2022 8 Minuten 0 Reacties
M-Pro Benelux Showroom

M-Pro Benelux is een grote verdeler van verschillende smarthome- en installatiemerken. Het was dan ook uitkijken naar hun dealerevent, waar naast de traditionele netwerking drie nieuwe merken in de kijker stonden. 

Het was voor ons de eerste keer dat we langsliepen bij M-Pro Benelux, maar het bedrijf van Mario Clabots bestaat natuurlijk al langer dan vandaag. Onder meer door een sterke focus op integratie en ondersteuning van dealers en installateurs is het uitgegroeid tot een zeer grote speler, horen we van de Nederlandse salesmanager Jørgen Smits. Hij ontvangt ons samen met zijn Belgische tegenhanger Luc Demeure in het fraaie kantoor en experience center in Sint-Truiden in Belgische Limburg. Het eerste wat we leren: de naam ‘Benelux’ dekt de lading niet meer. Voor sommige merken, zoals Black Nova (waarover zo dadelijk meer), is M-Pro en Jørgen ook in Duitsland en Oostenrijk actief. “De interesse in smarthome-installaties groeide de voorbije jaren enkel maar. Ook in Nederland”, legt Jørgen uit.

Twee delen

M-Pro bestaat strikt genomen uit twee delen: het gedeelte Commercial Solutions en de tak Residential Solutions. Het verschil tussen de twee wordt meteen duidelijk gemaakt in hun namen. Er zijn merken die beiden aanbieden, maar er zijn uiteraard ook producten die enkel bij een van de twee toepassingsgebieden horen. Bluesound Pro bijvoorbeeld, dat het bekende BluOS-platform verpakt in toestellen die eerder voor horeca en hotels bestemd zijn.

Het merkenportfolio waaruit installateurs en partners bij M-Pro kunnen shoppen is in elk geval bijzonder indrukwekkend. Een sleutelrol is daarbij weggelegd voor Control4, het domoticaplatform waarmee audiovisuele apparatuur maar ook veel meer geïntegreerd en geautomatiseerd kan worden. Denk aan verlichting, beveiliging, klimaat en meer. De nieuwste iteratie van het platform, OS3, kan ongeveer 14.000 producten van 300 merken aansturen. In de smarthomewereld is Control4 nu eenmaal één van de grootste namen, wat enkel kan door een brede ondersteuning te geven aan zoveel mogelijk apparaten zodat installateurs een project op maat van elke klant kunnen maken. Het Amerikaanse bedrijf heeft daarnaast ook een reeks eigen hardwareproducten in uiteenlopende categorieën. Denk aan de Triad-versterkers of bewakingscamera’s van Control4. Een deel van het merkenportfolio van M-Pro Residential omvat daarnaast slimme apparaten van derden om een Control4-project compleet te maken, zoals sensors van Axxess of NYCE Control.

Van klein tot groots

“Als distributeur voeren we zelf geen projecten uit, maar ondersteunen wel onze partners doorheen hun projecten.” Wat je daarbij moet inbeelden? “Zowel grote als kleinere installateurs kunnen bij ons terecht. Er zitten er ook bij die allesbehalve lokaal zijn. Het komt wel vaker voor dat klanten die tevreden zijn over een project in hun eigen huis, die installateur dan vragen om hun buitenverblijf aan de kust of pakweg Spanje onder handen te nemen. Dan is op afstand support geven ook wel belangrijk.” Om dat mogelijk te maken biedt M-Pro, naast de ingebakken Control4-beheermogelijkheden, ook OvrC (een oplossing om een netwerk proactief te bewaken) en professioneel netwerkapparatuur van merken zoals Araknis.

“En af en toe zijn het echt grote projecten waar wij dan aan meehelpen, zelfs jachten.” Jørgen toont ons bijvoorbeeld een aantal foto’s van een adembenemende villa in Canadese lodgestijl in opbouw, die uiteindelijk naast automatisatie in de woning ook buiten over grootse waterpartijen met onder meer audio en verlichting zal beschikken. Bij deze soort projecten vragen klanten wel totale discretie, wat betekent dat we die beelden niet kunnen publiceren. Helaas – maar het zag er indrukwekkend uit!

Bijna magie

Automatisatie en AV buiten? Dat brengt ons naadloos bij een van de drie merken die M-Pro op hun dealerevent presenteerden: Essenze di Luce. Een bijzondere naam voor wat ook heel unieke, fraaie producten blijken te zijn. Zeggen dat Essenze di Luce buitenspeakers maakt is een understatement van jewelste, want dit zijn luidsprekers zoals je nog nooit gezien hebt. Ze ogen om te beginnen als authentieke rotsen die je in de natuur vindt. Dat komt natuurlijk omdat de toestellen precies dat zijn: echt. Het gebruikte materiaal komt voornamelijk uit de Italiaanse marmerindustrie. Wel wordt het in de workshop van het Italiaanse merk helemaal onder handen genomen om uitgerust te worden met alles wat nodig is om muziek weer te geven. En licht, want de Essenze di Luce proberen niet onzichtbare speakers te zijn, maar door subtiele ledstroken op stijlvolle wijze een audio- en verlichtingsoplossing voor in de tuin te zijn. Er zijn verschillende Essenze di Luce-producten, sommigen zijn visueel niets minder dan verbluffend te noemen. We zien bijvoorbeeld rotsblokken uit twee of drie stukken, waarbij elk deel een centimeter boven het onderliggende lijkt te zweven. ’s Nachts straalt uit de gleuven een lichtgloed, wat heel feeëriek lijkt, tijdens de daguren lijkt de steen deels in de lucht te hangen. Een fraai effect in een aangelegde tuin.

In elke kleur denkbaar

M-Pro verdeelt al een aantal merken van inbouwspeakers, met Gallo Acoustics voegt het een extra keuze toe. Zelf kennen we het merk met Italaanse roots van de ISE-beurs. Doorheen de jaren bleven we vaak hangen bij de stand van Gallo, aangetrokken door de bolvormige speakers uit metaal die zich even vlot aan de muur laten ophangen als van het plafond kunnen bengelen. Het aanbod is behoorlijk uitgebreid, met bijvoorbeeld de hangende Droplet-modellen die geluid naar beneden uitstralen tot de Micro-modellen die je op vele manieren kan opstellen. Gewoon op een meubel bijvoorbeeld, maar ook hangend aan de muur of bevestigd aan een kunstige stand.

Naast de ronde vorm, die vele akoestische voordelen biedt, valt de diversiteit aan kleuren op. “Gallo Acoustics-speakers kunnen eigenlijk in elke RAL-kleur”, horen we. Standaard zijn er al een aantal afwerkingen beschikbaar, incluis naakte metaalafwerkingen. We zien bijvoorbeeld een Micro-model in koper dat zeker in bepaalde keukens mooi zou hangen.

De meeste bolle Gallo-speakers zijn compact en discreet. Wie de heldere sound wil aanvullen met extra bassen, vindt bij het merk trouwens geschikte subwoofers terug. Geen grote dozen uiteraard, maar net subtielere en mooi afgewerkte exemplaren. De krachtige TR-3D bijvoorbeeld, is een knappe metalen koker die even verfijnd is afgewerkt als de andere Gallo’s.

hifi audio banner zwart

Licht en muziek

Net toen we vertrokken bij M-Pro, wees Mario ons op een toestel dat eerst gewoon een designlichtpunt boven een werkplek van de M-Pro-medewerkers leek. De gestroomlijnde vorm en strakke metaalafwerking was wel opgevallen, dat wel. Maar dat het hier een 1,2-meter lange led-lichtbalk met ingebouwde speakers betrof, dat viel niet op. Spitsvondig, deze Rail van K-array. De verdeling van de led-verlichting kan helemaal aangepast worden en de weergevers zijn full-range. Een subwoofer is dus niet nodig om toch een volle klank te krijgen, luidt het. Al kun je desgewenst de Rail wel aanvullen met een sub.

Ongezien luxe

Een domoticasysteem kan bestaan uit honderden toestellen, te beginnen met de hub die alles controleert en daarnaast talloze sensors en devices. Voor de eindgebruiker blijft dit echter vaak helemaal onzichtbaar – wat ook precies de bedoeling is. Voor hem of haar is het belangrijkste element misschien wel de bediening. Op dat vlak is er veel keuze, maar met Black Nova heeft M-Pro wel een bijzondere luxueuze optie in huis gehaald. Black Nova is een Italiaans merk, en ja, er is een duidelijke voorliefde voor Italië te merken bij M-Pro.

Het merk is gespecialiseerd in wat zij keypads noemen, maar eigenlijk volledig configureerbare touchscreens zijn die aan de muur hangen. Wat ze heel exclusief maakt, zijn de gebruikte premiummaterialen. Marmer, hout en kristalglas zorgen voor een zeer luxe uitstraling bij hun ANY-keypads, knap afgewerkt met een metalen frame. “Ze moeten de status hebben van een stuk avant-garde kunst”, luidt het.

We gebruikten net de term ‘touch-screen’, maar als je nu denkt aan een klein tabletscherm, dan heb je het bij het verkeerde eind. De ANY-keypad is wel aanraakgevoelig, maar detecteert dankzij nabijheids- en gesturesensors gebaren zonder dat de gebruiker het glas hoeft aan te raken. Hierdoor zou je bijvoorbeeld door in de lucht te vegen het licht kunnen dimmen of het volume van muziek dat in de achtergrond speelt kunnen dimmen. 841 meerkleurige LED’s laten toe om wat op de ANY verschijnt helemaal instelbaar te maken. Maar vooral: het geeft de luxe-keypad ook een heel exclusief uiterlijk. Naast de ANY heeft Black Nova nog andere instelbare keypads, zoals de minimalistische ARIA uit een strak glas of de subtiele ALBA dat fysieke knoppen combineert met een klein display. We zagen een aantal in de showroom van M-Pro en we waren onder de indruk van het hoge luxegehalte. Het zijn wellicht de mooiste wandcontrollers die we ooit zagen, precies wat je verwacht te vinden in een smarthomeproject van het hoogste niveau.

Reacties (0)