Leer je robotstofzuiger kennen: dit zijn belangrijke appfuncties

16 juni 2024 4 Minuten 0 Reacties
iRobot Roomba Combo j9+

Hoe goed ken jij je robotstofzuiger? Binnen de app tref je een aantal functies aan waarvan je echt op de hoogte wil zijn.

Natuurlijk hangt het er helemaal van af wat voor robotstofzuiger hebt en van welk merk die afkomstig is. Maar er zijn een aantal eigenschappen waar elke autonome stofzuiger over beschikt, helemaal als je er genoeg geld tegenaan gooit. In dit artikel nemen we een aantal veelvoorkomende appinstellingen met je door, zodat je weet wat jouw model in huis heeft en wat je ervan kunt verwachten. De namen en termen kunnen onderling verschillen – dat is nog wel iets om rekening mee te houden. Maar met een beetje speurwerk heb je alles zo gevonden.

Dyson 360 Vis Nav
Lees ook

Een robotstofzuiger kopen: alles wat je moet weten

Voorkeuren en schema's

Wanneer je een wat duurdere robotstofzuiger hebt, dan kun je vaak binnen de app allerlei voorkeuren en schema’s opgeven. Je kunt hem direct naar een kamer sturen of heel het huis laten schoonmaken, en in beide gevallen kan die rekening houden met een aantal preferenties. Zeker wanneer je met schema’s werkt. Zo kun je instellen dat drukbezochte kamers, zoals een gang, vaker meegenomen wordt of dat de zuigkracht omhoog moet (ook handig voor bijvoorbeeld een tapijt, kleed of andersoortige vloerbedekking). Dan wordt alles goed schoon.

Daarnaast zijn er vaak nog allerlei losse instellingen, die helaas niet allemaal op dezelfde plek staan. Ook deze opties zijn sterk afhankelijk van het product dat je koopt. Heb je een dweilende robotstofzuiger? Dan kun je het waterniveau instellen, waarmee je bepaalt hoeveel water de stofzuiger mag gebruiken. Daarnaast bepaal je of je een snelle of grondige schoonmaakbeurt nodig hebt en hoe vaak die naar een eventueel aanwezige oplaadbasis gaat om de dweilpads schoon te maken, accu op te laden en opvangbak te legen. Allemaal voor het onderhoud.

Zones instellen op de kaart

Om ervoor te zorgen dat er tijdens het stofzuigen geen problemen ontstaan, kun je binnenshuis zones aanmaken. Denk dan aan plekken waar bijvoorbeeld veel draden en stekkers liggen. Door een no-go-zone aan te maken, vermijdt de robotstofzuiger die plek volledig. Hetzelfde geldt voor delen van een kamer waarin niet gedweild mag worden. Merk je dat de dweilpad onderop niet hoog genoeg opgetild wordt waardoor vloerbedekking toch nog vochtig wordt, dan kun je beter instellen dat die daar niet mag dweilen. Neem vooral het zekere voor het onzekere.

In het verlengde hiervan is het maar wat handig dat robotstofzuigers vaak binnen de app een complete kaart aanmaken van de omgeving. Dit kan een compleet huis zijn (als je gelijkvloers woont) of een enkele verdieping. Soms kun je ook tijdens het schoonmaken kijken waar de stofzuiger zich bevindt. Dat kan handig zijn om eventuele problemen op te sporen. Merk je dat het vaak misgaat op een specifieke plek, dan kan het handig zijn een zone in te stellen. Een virtuele muur werpt een blokkade op; handig voor bij een trap of deuropening.

Overige opties van de robotstofzuiger

De tips die we tot nu toe gegeven hebben, hebben betrekking op het dagelijkse gebruik van een robotstofzuiger. Maar binnen de app kun je tevens informatie opzoeken over de algemene gezondheid en de recente schoonmaaksessies. Onder de eerste kop tref je aan hoe het precies gesteld is met verschillende onderdelen. Zo kun je zien of eventuele filters aan vervanging toe zijn, de zijborstel nog wel optimaal werkt en of je de verschillende sensoren moet schoonmaken. Ook kun je daar zien staan of de wegwerpstofzak de prullenbak in kan.

Wanneer je de schoonmaakgeschiedenis opzoekt, dan kun je in een oogopslag zien hoe lang de robotstofzuiger over recente taken deed, waar die precies geweest en waar het echt vies was. Ook kun je zien hoe lang die over een schoonmaaktaak deed. Niet alle informatie is even handig, maar alles bij elkaar opgeteld kun je zien hoe het apparaat dat jij hebt normaliter functioneert. Mocht je op een gegeven moment een afwijking zien, dan kan het zijn dat er iets aan de hand is. Dat kun je de status bijvoorbeeld raadplegen, of de omgeving controleren.

Meer tips over de robotstofzuiger

Zo zijn er nog tal van tips te bedenken voor de robotstofzuiger. Maar de meeste varianten (van 500 euro of meer) beschikken vaak over de bovenstaande mogelijkheden. Voor meer informatie over robotstofzuigers of smarthomeapparaten in het algemeen, kun je terecht in de secties met tips en adviezen en natuurlijk recensies. Daar tref je naast reviews over robotstofzuigers ook allerlei andere recensies aan.

Reacties (0)