IFA 2019 round-up: wat hebben we gezien op het gebied van home cinema?

11 september 2019 6 Minuten 0 Reacties
IFA-feature

In dit artikel vind je de belangrijkste aankondigingen, de meest opvallende nieuwe producten en de meest interessante ontwikkelingen op het gebied van home cinema.

IFA 2019 zit er weer op. Bijna een week lang heeft het team van Homecinema Magazine doorgebracht op de beursvloer in Berlijn, en hoewel het aantal grote lanceringen dit jaar wat tegenviel was het toch een geslaagde week. Dit jaar stond vooral in het teken van de 8K-resolutie, hoofdtelefoons, grote schermen, soundbars en draadloze speakers met spraakbediening. In dit artikel vind je de belangrijkste aankondigingen, de meest opvallende nieuwe producten en de meest interessante ontwikkelingen.

Algemene trend IFA 2019

De enige duidelijke algemene trend die we tijdens IFA 2019 zagen was de integratie van spraakassistenten in nagenoeg alle productgroepen. Van koelkasten en ovens tot televisies en hoofdtelefoons, allemaal worden ze voorzien van spraakbediening middels met name Google Assistent en Amazon Alexa. Dat is natuurlijk geen grote verrassing en meer een logische stap voorwaarts.

Als we puur kijken naar audio en video dan zien we geen hele opvallende trends dit jaar. Ook zijn er niet veel hele opvallende lanceringen voorbij gekomen. De meeste fabrikanten focussen zich op eerder in het jaar gelanceerde producten en tonen hier en daar prototypen van producten die we in de toekomst kunnen verwachten. Als we dan toch wat kleine trends moeten benoemen dan is het de 8K-resolutie waar veel over gesproken en van getoond wordt, de alsmaar groter wordende markt voor hoofdtelefoons en het alsmaar groeiende aanbod van soundbars. Ook is goed te zien dat fabrikanten zich meer focussen op design, bijvoorbeeld door televisies te ontwerpen die beter en natuurlijker in het interieur verwerkt kunnen worden.

Nieuwe, grote en opvallende tv’s

Als we kijken naar de televisies die op IFA 2019 gepresenteerd zijn dan kunnen we het vrij kort houden. Eigenlijk presenteerde alleen Philips twee gloednieuw topmodellen in de vorm van de OLED984 en OLED934, beiden voorzien van een Bowers & Wilkins audiosysteem. De OLED984 is echt een designstatement waarbij de tv meer onderdeel van het interieur moet worden.

Die integratie van de televisie in het interieur zagen we ook bij andere fabrikanten terug. Zo toonde LG nogmaals zijn oprolbare oled-televisie die in een meubel verstopt kan worden, liet Samsung diverse kleurenversies van The Serif televisie zien en kondigde Panasonic aan in 2020 met een transparante oled-televisie op de markt te komen.

TCL greep de beurs aan om een tv te tonen die ook verticaal gebruikt kan worden. Daarnaast introduceerde het merk een aantal nieuwe QLED-modellen voor de Europese markt.

Nagenoeg alle televisies die we op IFA 2019 zagen waren voorzien van de 4K Ultra HD-resolutie, wat we toch wel de standaard mogen noemen inmiddels. Maar, toch kijken veel fabrikanten alweer vooruit naar de volgende stap; 8K Ultra HD. Hoewel er nog nauwelijks 8K-content is en ook de infrastructuur er nog op aangepast moet worden lieten diverse fabrikanten nieuwe 8K-televisies zien.

Samsung heeft al een complete line-up 8K-modellen en daar is deze week een 55-inch versie aan toegevoegd. LG liet weten dat de eerste 8K-oled tv en 8K-lcd tv van het bedrijf binnenkort naar Europa komen. En Sharp toonde zelfs een 8K-televisie met een formaat van 120-inch.

Nog meer soundbars

De soundbar is niet meer weg te denken uit de av-markt en het lijkt erop dat de meeste fabrikanten nog steeds vol inzetten op deze langwerpige speaker voor bij de televisie. Een echte nieuwe trend op dit vlak is er niet, behalve dat er hier en daar fabrikanten zijn die een smart tv-platform in hun soundbars bouwen zodat een ‘domme’ tv op die manier slim gemaakt kan worden. Zo introduceerde Sharp bijvoorbeeld de ‘Smart soundbar’ die toegang geeft tot streamingdiensten en zelfs over een ingebouwde tuner beschikt. Ook Amazon brengt zijn FireTV-platform via soundbars van Anker naar Europa.

Tijdens IFA 2019 zagen we verschillende nieuwe soundbars voorbij komen. Zo presenteerde JBL drie nieuwe modellen in verschillende prijsklassen en introduceerde Sharp een topmodel met Dolby Atmos-ondersteuning. Verder kwamen we soundbars van onder meer Teufel, TCL, Definitive Technology en Bang & Olufsen tegen.

Compacte, draadloze en slimme speakers

Zoals verwacht waren de slimme speakers met spraakbediening dit jaar niet weg te denken van de beursvloer. Je hoorde er als merk niet bij als je geen product met spraakassistent had staan. Het is onmogelijk om elk product dat dit jaar met spraakbediening komt uit te lichten, maar een paar interessante nieuwe speakers kunnen we wel benoemen.

De meest opvallende is natuurlijk de Sonos Move, de eerste portable en volledig draadloze speaker van het merk. Naast deze speaker introduceerde Sonos de SL zonder microfoon en de Sonos Port waarmee een ‘dom’ audiosysteem met het Sonos-systeem verbonden kan worden.

Ook het Duitse Teufel stort zich met de introductie van een aantal modellen op compacte speakers met spraakbediening, en natuurlijk heeft ook JBL zijn assortiment uitgebreid. Op het gebied van speakers zonder spraakbediening was de (her)lancering van de Braun LE-serie interessant.

Hoofdtelefoons

Aan de groei van de markt voor hoofdtelefoons lijkt geen einde te komen. Er werden op de beursvloer in Berlijn weer een groot aantal nieuwe hoofdtelefoons gepresenteerd. Van in-ear compacte en betaalbare modellen tot dure, uitgebreide en fraai ontworpen on-ear modellen. Natuurlijk is draadloos het toverwoord.

We zagen nieuwe hoofdtelefoons van onder meer Audio-Technica, Sennheiser, JBL, Sony en zelfs Philips Audio voorbij komen.

Overige producten

En dat was nog lang niet alles. Ook op het gebied van receivers was er nieuws te melden, onder meer met nieuwe topmodellen van Onkyo en Pioneer. En op het gebied van projectoren kwam JVC met de LX-NZ3, introduceerde Epson twee betaalbare modellen en komt Philips Projection met een miniprojector.

Tot slot was er nieuws op het vlak van streamingdiensten. Zo kondigde Samsung aan met drie kleine diensten te gaan samenwerken om 8K-content met HDR10+ aan te gaan bieden en lieten DTS en IMAX weten dat er content in IMAX Enhanced-formaat op de streamingdienst Rakuten TV zal verschijnen.

Verslag IFA 2019

Wil je al het nieuws vanaf de beursvloer van IFA 2019 nog eens doorlezen, dan kun je terecht in ons IFA 2019 archief. Overigens houden we ons ook bezig met productlanceringen op het gebied van mobile, smart home en wearables. Hiervoor kun je terecht op TabletsMagazine.nl, en SmarthomeMagazine.nl.

Reacties (0)